TEST: Bäst vapenfodral 2024 – skydda ditt vapen för ökad hållbarhet

Att skydda ditt vapen är lika viktigt som att ta hand om andra värdefulla ägodelar i ditt hem, däremot skyddar ett vapenfodral inte enbart från smuts men även stötar. Ett jaktgevär är jägarens bästa verktyg och det är av högsta vikt att den håller, något som även är en av anledningarna varför vi har valt att recensera de bästa vapenfodralen som finns på den svenska jaktmarknaden idag.

Du hittar vapenfodral för alla möjliga slags vapen, men i vårt test och sammanfattningar om de olika modellerna valde vi alltid att hålla oss till så användbara varianter som möjligt. De ska även passa de flesta typer av jaktgevär vilket vi anser är viktigt för att ge ett så brett perspektiv som möjligt.

Denna artikel om vapenfodral innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt, Activeoutfit och Itaboutdoor

Utbudet på jaktmarknaden är stort och vi tyckte att de flesta av dem var kvalitativa och väldesignade, en aspekt som vi faktiskt blev lite förvånade över. För att du ska kunna fokusera på rätt prisklass för din budget tyckte vi att det var bäst att presentera vinnarna för respektive kategori och även punkta ned deras fördelar.

Vi valde även att lyfta fram utmanarna som lika gärna hade kunnat hamna som vinnare i de olika kategorierna eftersom de var så användbara och väldesignade. Detta ger dig dessutom en bättre överblick av vilka sorters fodral som går att hitta på den svenska marknaden, något som underlättar för dig som vill ha ett variationsrikt utbud att välja från.

Vinnaren av premium klassen blev Croots Rosedale Canvas Rifle Slip, ett vapenfodral som når upp till alla hårda krav som ställs på jägare idag, men som även passar för gevär som använder en så kallad Bi-pod (skjutstöd) och ett kikarsikte.

Mellanklassens vinnare blev Browning Tracker Pro, ett utmärkt val för dig som är ute efter ett högkvalitativt fodral som ändå håller sig väl i pris. I budgetklassen, där vi hittar bäst och billigast vapenfodral, valde vi ut Stabilotherm Camo G1 Green, en prisvärd produkt som trots sitt låga cirkapris ger dig tillgång till både en sidoficka och ett bärhandtag med ställbar axelrem.

Vi valde även att presentera en produkt som kanske sticker ut något från mängden jämfört med de andra tre modellerna, men som ändå presterar väl och ger dig ett bra skydd mot slag och stötar, samt bjuder på möjligheten att låsas med ett hänglås. Denna produkt heter Plano Vapenkoffert Gun Guard, ett oerhört robust alternativ för dig som föredrar en vapenkoffert istället för ett fodral.

Billigast vapenfodral: Stabilotherm Camo G1 Green

Stabilotherm Camo G1 Green

I denna kategori presenterar vi dig med ett utmärkt men samtidigt billigt vapenfodral om priset är ditt största hinder. Denna modell har alltså ett väldigt lågt cirkapris, något som garanterat glädjer de flesta som är ute efter en billigare variant som inte kostar skjortan, men som ändå presterar väl i vildmarken.

Stabilotherms fodral har dessutom flera fördelar, exempelvis ett bärhandtag, en ställbar axelrem, material av corduraväv, en sidoficka med blixtlås, samt att denna modell är kamouflerad för att inte synas när du väl är ute i vildmarken.

Mellan: Browning Tracker Pro

Browning Tracker Pro

Browning har skapat en produkt som är väl värd pengarna och de är ett internationellt välkänt varumärke som kännetecknas av kvalitet. Detta fodral passar för vapen upp till 121 centimeter och är tillverkad av 90 % nylon och 10 % PVC.

Företaget har etablerat sig väl på den internationella jatkmarknaden och de tillverkar även jaktgevär och andra tillbehör som lämpar sig väl för fiske och jakt i de svenska skogarna. Att de nu tagit fram ett smart och användbart gevärsfodral är givetvis något som vi fick upp ögonen för, men tack vare den gedigna kvaliteten hamnade Browning Tracker Pro som vinnare i vår mellanklass.

Premium: Croots Rosedale Canvas Rifle Slip

Croots Rosedale Canvas Rifle Slip

Om du letar efter det bästa på marknaden så anser vi att Croots Rosedale Canvas Rifle Slip är den som presterar allra bäst, framförallt då den är tillverkad av ett högkvalitativt material som är dubbellaminerat med bomull.

Fodralet är dessutom 100 % vattenavvisande vilket är viktigt för dig som alltid behöver hålla ditt jaktvapen torrt, oavsett vilket väder det är ute. Som pricken över i:et har tillverkaren även utsmyckat fodralet med olika detaljer i det naturliga lädret och mässingen.

Special: Plano Vapenkoffert Gun Guard

Plano Vapenkoffert Gun Guard

Denna vapenkoffert är byggd för både hagelgevär och jaktgevär, samt att den inbyggda vadderingen skapar ett stöttåligt inre samtidigt som det yttre skyddet kan ta emot även hårdare stötar. Om du tar med dig vapenkofferten på längre resor kan du även använda ett hänglås för att säkra ditt vapen ytterligare, något vi verkligen gillade med denna modell.

Fördelar med våra recensioner

Vi vet hur viktigt det är med förvaring av vapen och framförallt skyddandet av dem, till exempel från smuts, stötar och annat som kan hända under jaktresor. Det är även väldigt vanligt att det regnar när du jagar eller befinner dig ute i vildmarken, något som innebär att du bör skydda ditt vapen från fukt så att det inte rostar, men även för att träet inte ska svälla.

Vem har det största behovet av ett vapenfodral?

Alla som tar jakt på allvar behöver ett vapenfodral och även med en liten budget finns det flertalet alternativ att välja mellan. Att skydda ditt gevär är något av det viktigaste som finns eftersom ett skadat vapen eventuellt inte går att använda överhuvudtaget. Du vill givetvis inte heller att ditt nyinköpta vapen börjar rosta, därför är det alltid av högsta vikt att du använder ett vapenfodral.

Hur vadle vi ut bäst jaktfodral i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland vapenfodral

Nedan kan du läser mer utförligt om de olika jaktfodral som vann bäst i test inom respektive kategori.

Billigast: Stabilotherm Camo G1 Green jaktfodral

Stabilotherm Camo G1 Green

För dig som precis börjat med jakt och som kanske använder ett gammalt gevär kan det vara bättre med ett billigare alternativ, men det kan även vara så att du precis inhandlat ett billigare vapen som du behöver ett extrafodral till.

Stabilotherm Camo G1 Green passar alldeles utmärkt för nybörjare som vill börja jaga, eller för dig som bara behöver ett till fodral som inte kostar allt för mycket. Kamouflagedesign underlättar dessutom i naturen för att undvika upptäckt från djuren som du jagar, men denna väska har även en sidficka med blixtlås för att du ska kunna förvara en ammunitionslåda.

Det medföljande bärhandtaget kan enkelt användas för att du ska kunna bära runt på ditt vapen på ett bekvämt sätt och du kan även ställa in axelremmen. Stoppningen är 2,5 cm tjock och detta fodral passar för vapen under 123 centimeter.

Cirkapriset för denna modell är endast 269 kronor vilket är förmånligt för de flesta jägare och något som vi tror kommer passa samtliga budgetar.

Mellan: Browning Tracker Pro

Browning Tracker Pro

Detta vapenfodral ligger mycket bra i pris och det är den största anledningen för att Browning Tracker Pro fick ett högt betyg av oss. Utöver priset är tillverkaren välkänd och Browning Arms Company bildades redan 1878 i Utah, ett område där jakt fortfarande är väldigt populärt.

Utöver vapen tillverkar de även sportbågar, fiskeutrustning, vapenskåp, knivar och cyklar vilket betyder att de är mycket erfarna inom jakt och fiske.

Fodralet passar vapen under 121 centimeter och materialet består av 90 % nylon och 10 % PVC samt dämpas med hjälp av 50 % svamp och 50 % EPE-skum. Färgerna går i grönt och orange vilket inte sticker i ögonen, något vi verkligen gillar med denna modell.

Priset ligger på cirka 900 kronor och även detta fodral ligger hyfsat i pris för de flesta användare, dock något högt om vi jämför med de billigaste varianterna.

Premium: Croots Rosedale Canvas Rifle Slip

Croots Rosedale Canvas Rifle Slip

Vinnaren i kategorin premium blev Croots Rosedale Canvas Rifle Slip, ett fodral av hög kvalitet som dessutom är vattenavvisande. Detta vapenfodral är dessutom exklusivt tack vare de fina detaljerna som du kan hitta i både mässing och läder, en aspekt som vi anser är värd att nämna.

För att justera fodralet när du bär på det kan du göra det via axelremmen som medföljer och den är dessutom tillverkad helt i läder. För att komma åt vapnet så snabbt som möjligt hittar du en dragkedja längs hela fodralet, men detta är inte allt – om du har en Bi-pod eller ett kikarsikte kan du med fördel ta med dem också då denna modell har plats för även dessa.

Det vi gillade mest med detta fodral var känslan av kvalitet, något som känns så fort du rör vid detta vapenfodral. Den är tillverkad Croots och görs av dubbellaminerad canvas av bomull för att erbjuda dig ett så slitstarkt material som möjligt, samt att den även innehåller gummi för att stöta bort vatten.

Du hittar inte mycket bättre alternativ än denna och med ett pris på cirka 1800 kronor är det inte allt för dyrt heller, även om priset är bra mycket högre än budgetmodellen som vi recenserade i början.

Special: Plano Vapenkoffert Gun Guard

Plano Vapenkoffert Gun Guard

Om du föredrar en vapenkoffert framför ett fodral så är denna variant ett utmärkt val. Du hittar här en väldigt robust tillverkad koffert från Plano som passar för både hagelgevär och jaktgevär, samt att den ribbade konstruktionen ger dig ännu mer styrka för att tåla även hårdare stötar.

Denna modell passar framförallt dig som ska frakta ditt vapen en längre sträcka, eller för dig som har ett dyrbart vapen som du verkligen inte vill skada eller repa upp av misstag. Det går dessutom att låsa kofferten med ett hänglås vilket vi även nämnde tidigare i vår genomgång, en fördel som många andra modeller saknar.

Du kan förvara vapen upp till 133 centimeter i längd och oavsett vilket gevär du förvarar så sker det på ett tryggt och säkert sätt tack vare den sammanlåsande vadderingen inne i själva kofferten.

Priset för Plano Vapenkoffert Gun Guard hamnar på cirka 490 kronor, något som även innebär att den passar för de flesta budgetar.

Utmanare bland vapenfodral

Neverlost Vapenfodral Add On

Neverlost Vapenfodral Add On

Denna modell var en av favoriterna hos oss i testgruppen och det är ett fodral i premium kategorin som utmärker sig via smarta fickor som kan användas för att förvara olika tillbehör som ljuddämpare, extra pipor, hörselskydd och så vidare.

Detta fodral passar bra för vapen upp till 128 centimeter och den är väldigt bekväm att bära runt på, samt att den inte kostar särskilt mycket för en variant i denna prisklass. Cirkapriset landar på ungefär 1 300 kronor vilket är ett hyfsat pris för ett fodral som detta.

Stabilotherm Vapenfodral Expedition

Stabilotherm Vapenfodral Expedition

Stabilotherm har lanserat en modell som tillhör kategorin medium rent prismässigt, men låt inte priset lura dig – detta är ett mycket användbart fodral med många smarta och praktiska funktioner. Den är dessutom större än många andra fodral och därmed passar den väl för extra kikare eller annan utrustning som du behöver ha med dig utöver själva vapnet.

Den tjocka stoppningen på 2,5 centimeter ger också ett rejält skydd mot stötar vilket vi verkligen gillade, men även materialet corduraväv som ger dig mer hållbarhet och livslängd.

Priset hamnar på ungefär 750 kronor vilket är ett mycket bra pris som bör vara överkomlig för de flesta seriösa jägare. Med tanke på att detta fodral är längre än vanligt får du även plats för ett jaktgevär upp till 135 centimeter.

Stabilotherm Vapenfodral Wildtech Blaze

Stabilotherm Vapenfodral Wildtech Blaze

Detta fodral från Stabilotherm hör hemma i budgetklassen och även om priset är lågt är detta ett användbart fodral av flera anledningar. Den är väldigt lätt att hitta i skogen tack vare färgen som är signalorange, men du får även en justerbar axelrem, en sidficka med blixtlås, samt att fodralet är tillverkat av corduraväv.

Även om denna modell var en av de billigare som vi testade märkte vi att den höll hög kvalitet och i slutändan är detta ett oerhört prisvärt alternativ, framförallt med tanke på att materialet som används för att tillverka fodralet är exakt likadant som i dyrare varianter.

Cirkapriset runt 430 kronor är dessutom väldigt lite pengar för ett vapenfodral som presterar väl på de flesta punkter.

Blaser R8/R93 Koffert C

Blaser R8/R93 Koffert C

Om du är ute efter ett så bra skydd som möjligt för ditt vapen kan Blaser R8/393 Koffert C vara ett bra alternativ. Tack vare kombinationslåset får ingen annan än du tillgång till innehållet, samt att den rymmer ett jaktgevär med en piplängd upp till 70 centimeter.

Utöver gevär kan du också förvara två kikarsikten samt upp till två extra pipor. Som om detta inte vore nog finns även plats för dokument och magasin!

Priset är dock skillnaden när det gäller denna modell och med ett cirkapris på 4250 kronor är denna mycket dyrare än de flesta andra alternativ som vi gick igenom. Denna koffert lämpar sig dock väl för frakt och det kan vara bra när du ska resa längre sträckor.

Frågor och svar

Vilka är fördelarna med ett mjukt eller hårt fodral?

Mjuka fodral är lättare att bära, medan hårda fodral är mer robusta och skyddar mot stötar och slag på ett effektivt sätt. Om du går längre sträckor är ett mjukt fodral att föredra, men om du vill frakta eller transportera ditt vapen på ett så säkert sätt som möjligt rekommenderar vi ett hårt fodral.

Något som dock bör nämnas i sammanhanget är att vapenfodral inte är ämnade för förvaring utan endast för transporter. Förvara alltid dina vapen i ett vapenskåp för bästa möjliga förvaring och skydd från rost.

Går det att rengöra ett vapenfodral?

Ja, absolut. De flesta går att tvätta i tvättmaskinen, dock bör du inte rengöra modeller med läderdetaljer eller läderremmar med en maskin. Om fodralet dessutom innehåller skum som stoppning rekommenderas en spolning med vatten och handtvätt med diskmedel.

Det som är viktigt med tvätt av vapenfodral är att du torkar dem noga innan du stoppar in vapnet igen, detta för att undvika rost.

Varför ska jag köpa ett vapenfodral?

Anledningarna är många, men de finns främst av praktiska skäl som att transportera ditt vapen. Det kan även vara så att du behöver frakta eller skicka ditt vapen någonstans och då kan ett låsbart vapenfodral vara ett utmärkt alternativ.

Vapenfodral är främst till för att skydda vapen från smuts och stötar, något som du snabbt lär dig är ett faktum när du rör dig i vildmarken. Se alltid till att ha ett vapenfodral för bästa möjliga skydd för vapnet, du kommer inte ångra dig!

NYHET: Nu kan du köpa vapenfodral billigt på Amazon i Sverige.

Källor