Bästa tubkikaren 2024 – Maximal förstoring och bildskärpa på samma gång

En tubkikare används av både jägare och fågelskådare med syftet av att få till större förstoring än med traditionella kikare. Dessa modeller är både längre och större till storleken, samt att många av dem står på stativ för att underlätta tittandet.

Det finns dock även mindre varianter tack vare dagens innovativa framgångar inom tekniken, något som gör vår lista på de allra bästa tubkikarna mer aktuell än någonsin. Själva grundsyftet med en tubkikare är att se avlägsna föremål ännu bättre och skarpare än med sedvanliga kikare, men även att undvika bli upptäckt av djuren som du beskådar om du exempelvis är en jägare.

Tack vare att det krävs fler linser i ”tuben” blir slutresultatet en längre kikare, dock räcker det att du tittar in med ena ögat. Antalet linser ökar givetvis priset på samma gång, något som måste nämnas i sammanhanget. Det är dyrare teknik, men samtidigt får du bättre resultat även på väldigt långa avstånd.

Inledning – tubkikare

Tubkikare används främst för att hitta ditt byte utan risk för att bli upptäckt, men också för den naturintresserade, eller varför inte fågelskådaren som behöver hålla sig på avstånd för att beskåda de vackra fåglarna. Det finns givetvis olika prisklasser även för dessa kikare och i vårt kompletta test av de bästa modellerna hittar du både billiga och dyrare alternativ.

Priset är dock inte den enda skillnaden och du kommer märka att det finns många olika finesser och egenskaper bland våra testvinnare.

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast blev Urberg 20-60×80 Spotting Scope, tubkikaren för den prismedvetne användaren. Mellanklassens modell heter i sin tur Vortex Viper HD 15-45×65, Vinklad, en lite dyrare men ändå prispressad modell från Vortex.

Premium kategorins vinnare utsågs till Vortex Viper HD 20-60×85 som också är vinklad, dock med lite mer finesser. Alla dessa tubkikare är mycket bra val för dig som är ute efter kvalitativa modeller i olika prisklasser, men om du även vill ha tillgång till en större ”tripod” rekommenderar vi vår joker: Urberg Professional Tripod + Spotting Scope.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även om deras utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa vidare nedan!

Urberg 20-60×80 Spotting Scope

Urberg 20-60x80 Spotting Scope

Urberg överraskar med sitt låga pris och höga funktionalitet med 20-60×80 Spotting Scope modellen. Okularet är 27 millimeter lång och den är även avtagbar, samt att objektivet är 80 millimieter med BaK-4 prismor och antireflexbehandling.

Det vi gillade allra mest med denna kikare var givetvis priset och det högkvalitativa märket Urberg, ett företag som har sina rötter i Skandinavien.

Vortex Viper HD 15-45×65, Vinklad

Vortex Viper HD 15-45x65, Vinklad

Mellanklassens vinnare valdes ut som Vortex Viper HD, en kvalitativ modell med 15x till 45x förstoring. Denna tubkikare är dessutom vinklad för enklare användning, samt att den endast väger 1 500 gram vilket gör den mycket lättare att bära på jämfört med många andra modeller.

Kikaren erbjuder också egenskaper som tillåter dig att titta in med eller utan glasögon, många olika justeringsmöjligheter, samt ett fäste för rödpunktssikte.

Vortex Viper HD 20-60×85, vinklad

Vortex Viper HD 20-60x85, vinklad

Premium kategorins vinnare är storebror till den mindre modellen med samma namn, men du hittar också egenskaper som verkligen imponerar jämfört med många andra tubkikare. Linserna är behandlade med Vortex VR antireflekterande beläggning, samt att tuben är fylld med argon-gas som hindrar imma.

O-ringarna ser även till att ingen fukt kommer in på insidan av enheten, samt att den vinklade designen underlättar för längre användning. Det hjälper också till för vindstabilitet och gör hela upplevelsen betydligt behagligare för dig som användare.

Urberg Professional Tripod + Spotting Scope

Urberg Professional Tripod + Spotting Scope

Vår joker är av samma modell som vinnaren i kategorin Bäst & biligast, med skillnaden av att du även får ett tripod stativ på köpet. Benen går bland annat att justera och stativet har ett huvud som smidigt kan vinklas och roteras.

Varför ska du lita på våra recensioner av tubkikare?

Vi har lång erfarenhet av jakt, men även av alla nödvändiga verktyg som krävs för att få till den bästa jaktupplevelsen. Detta innefattar givetvis tubkikare som är viktiga för oss jägare, men även för friluftsmänniskor och fågelskådare som behöver god optik på långa avstånd.

Vem behöver ett tubkikare allra mest?

Det är först och främst jägare som har det största behovet av tubkikare då de ofta spenderar långa pass ute i vildmarken för att leta efter sitt byte. Det är svårt att smyga fram till djuren utan att bli upptäckt, men med hjälp av verktyg som låter dig se långt, och med god skärpa samt optik blir det givetvis enklare med jakten.

Hur kom vi fram till vilka tubkikare vi skulle testa?

Vi valde ut modeller av tubikare som hade goda egenskaper, utmärkt tillverkningskvalitet, men framförallt distinkta prisklasser för att passa alla olika budgetar. Våra testvinnare når upp till samtliga krav som vi ställer när vi går igenom produkter från topp till tå, något vi också tror är en av våra främsta styrkor.

Hur valde vi ut bästa tubkikarna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland tubkikare

Efter att vi gjort grundläggande och noggranna analyser på de olika modellerna kom vi fram till resultaten. De användes sedan som underlag för att utse vinnarna för respektive kategori, även om samtliga produkter höll väldigt hög kvalitet.

Nedan hittar du de som vann, men även deras utmanare. Du hittar alltså allt från de billigare varianterna till de lite dyrare premium modellerna.

Bäst & Billigast: Urberg 20-60×80 Spotting Scope

Bäst & Billigast: Urberg 20-60x80 Spotting Scope

Vår testvinnare i kategorin Bäst & billigast var en rejäl överraskning, nämligen Urberg 20-60×80 Spotting Scope. Med det låga cirkapriset på endast 2 995 kronor ligger Urberg 20-60×80 Spotting Scope väldigt bra i pris jämfört med liknande modeller, samtidigt som du får 20-60x förstoring med ett objektiv på 80 millimeter.

Det innovativa företaget Urberg är dessutom miljömedveten och donerar årligen 1 % av sin vinst till naturvård, något som är viktigare än någonsin idag. Några utmärkande egenskaper med denna tubkikare är bland annat BaK-4 prismor, ett avtagbart okular, kvävgas som hindrar kondens, samt vattentäta egenskaper.

Med denna modell får du en väldigt prispressad tubkikare som presterade mycket väl i samtliga tester, något vi verkligen får berömma Urberg för.

Mellan: Vortex Viper HD 15-45×65, Vinklad

Mellan: Vortex Viper HD 15-45x65, Vinklad

Vortex Viper HD 15-45×65, Vinklad är en tubkikare med 15x till 45x förstoring med ett objektivdiameter på 65 millimeter. Den låga vikten på endast 1511 gram och cirkapriset på 7 790 kronor gör Vortex Viper HD 15-45×65, Vinklad till en utmärkt vinnare i mellanklassen.

Företaget bakom denna kikare är familjeägt sedan 1986 och verksamheten drivs av eldsjälar som verkligen vet vad kvalitativ optik innebär.

Idag har de över 200 anställda och med huvudkontor i Wisconsin tillverkar de några av de allra bästa kikarna i världen som är anpassade både för väder och vind, en kombination som är oerhört svårslagen.

Premium: Vortex Viper HD 20-60×85, vinklad

Premium: Vortex Viper HD 20-60x85, vinklad

Premium kategorins vinnare är storebrodern till den lite mindre Vortex modellen, men du får också ett betydligt större objektiv på 85 millimeter. Utöver detta erbjuder Vortex Viper HD 20-60×85 förstoring mellan 20x och 60x, men även antireflekterande linser.

Vikten är också relativt låg med tanke på storleken och denna modell väger endast 1899 gram totalt. Cirkapriset ligger på 12 065 kronor för Vortex Viper HD 20-60×85, vinklad, men motiveras givetvis med de utmärkta egenskaperna och tillverkningskvaliteten kombinerat med det enorma objektivet med otrolig förstoring.

Vortex ger dessutom ut en livstidsgaranti och detta är något helt utöver det vanliga. Här är priset verkligen skillnaden och letar du efter det allra bästa får du det via Viper HD kikaren.

Jokern: Urberg Professional Tripod + Spotting Scope

Jokern: Urberg Professional Tripod + Spotting Scope

Vår joker skiljer sig alltid lite från mängden och denna gång i form av ett tillbehör, en Tripod som du får ”på köpet” när du köper denna paketlösning från Urberg. Tubkikaren är av modell 20-60×80 Spotting Scope och cirkapriset för kombinationslösningen Urberg Professional Tripod + Spotting Scope blir 4 790 kronor.

Våra utmanare

Förutom våra bäst i test vinnande tubkikare kom det fram ett antal andra tubkikare som verkligen utmanade våra vinnare om förstplatserna. Dessa utmanare hittar du nedan och är alltså tubkikare som vi också vill ge en köprekommendation till.

Swarovski ATX 30-70×95

Swarovski ATX 30-70x95

Swarovski ATX 30-70×95 är en premiumkikare som erbjuder 30-70x förstoring med en frontlins på hela 95 millimeter. Detta är en rejäl bjässe som endast är lämpad för de som vill ha det mest påkostade alternativet, men också ett kvalitetsmärke som är känd världen över.

Vikten på 5,1 kilo är dock alldeles för mycket enligt oss för att hamna som testvinnare i premium kategorin, samtidigt som cirkapriset är satt på 38 400 kronor. Du får dock en garanti på 10 år samt att alla delar är av väldigt hög kvalitet som förmodligen inte kommer som en överraskning med tanke på priset.

Vortex Diamondback 20-60×80, Vinklad

Vortex Diamondback 20-60x80, Vinklad

En ytterligare utmanare från Vortex heter Vortex Diamondback 20-60×80 och den erbjuder 20-60x förstoring med ett objektiv på hela 80 millimeter. Vikten är relativt låg på endast 1,3 kilo och cirkapriset landar på 6 490 kronor vilket är helt klart godkänd enligt oss i testgruppen.

Vortex Razor HD 11-33×50, Vinklad

Vortex Razor HD 11-33x50, Vinklad

Denna tubkikare från Vortex väger endast 709 gram och är således den lättaste vi provade när det gäller samtliga varianter som togs fram i vårt omfattande test. Förstoringen är dock endast på 11-33x samt att objektivet har en diameter på 50 millimeter.

Cirkapriset hamnar på 7 990 kronor vilket är aningen högt med tanke på det du får, en av anledningarna varför denna modell inte plockades ut som testvinnare. Letar du däremot efter den lättaste varianten du kan hitta rekommenderar vi denna tubkikare varmt.

Swarovski Tubkikarset BTX

Swarovski Tubkikarset BTX

Denna tubkikare skiljer sig något från de andra modellerna eftersom du kan använda två ögon för att titta igenom objektivet. För dig som efterfrågar komfort kombinerat med en högkvalitativ produkt anser vi att Swarovski Tubkikarset BTX kan vara precis det du är ute efter.

Cirkapriset är dock högt och du får betala 34 800 kronor för denna modell från populära Swarovski.

Frågor och svar om tubkikare

Innan du bestämmer dig för vilken tubkikare som du ska köpa rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor relaterade till kikare som är lämpliga för jakt, t.ex. tubkikare.

Hur fungerar en tubkikare jämfört med vanliga kikare?

När du använder en tubkikare sker allt via ett rör som är ett helt system av olika linser. Du tittar alltså in i ett okular och dessa erbjuder idag olika grader av förstoringar (exempelvis 20-60x).

Tack vare att tubkikare ger dig mer förstoring än traditionella kikare används de för att se bättre på mycket långt håll. De är därför även större, tjockare och tyngre än handkikare och du får oftast ett stativ på köpet för att hålla den på plats.

Själva tuben i en tubkikare rymmer fler linser än mindre handhållna kikare och det är även anledningen varför skärpan är hög på längre avstånd.

Vilken tubkikare ska jag välja om jag är osäker?

Vår rekommendation är att du tar en titt på vinnaren i kategorin Bäst & billigast om du är osäker på vilken modell du ska välja. Samtliga produkter i denna kategori passar perfekt till nybörjaren, eller för den som inte vill lägga ut allt för mycket pengar för en kikare som ändå når upp till de hårda kraven som vi ställer.

Vad kostar en tubkikare?

De kan kosta allt från några tusenlappar till cirka 40 000 kronor beroende på modell.

Vad väger en tubkikare?

Du hittar tubkikare som bara väger några hundra gram upp till flera kilo. Tänk därför alltid på vikten innan du bestämmer dig eftersom du måste bära på denna vikt om du ska gå en längre bit i naturen.

Vilka finesser och egenskaper får jag med en tubkikare?

Vissa kikare erbjuder olika finesser än andra, men du kan hitta tubkikare med lägre vikt, bättre förstoringsmöjligheter, anpassade färger för att undvika bli upptäckt, eller olika sätt att ställa in dem för optimal användning.

Många tubkikare kan även användas med glasögon vilket är ett plus, samt att tillverkaren oftast meddelar ögonavståndet och synfältet. Det finns också många modeller som erbjuder ökad komfort med hjälp av en vinklad utformning, men även andra egenskaper.

Sammanfattning om tubkikare

Nu har vi kommit fram till slutet av detta omfattande test av tubkikare lämpliga för t.ex. jakt eller fågelskådning. Vi har presenterat fyra bäst i test tubkikare, från billig tubkikare som samtidigt presterar riktigt bra till en dyrare och mer premium tubkikare för den kräsne jägaren, som vill ha det absolut bästa under sin jakt eller fågelskådning.

Nedan sammanställer vi i en tabell våra bäst i test vinnande tubkikare för att underlätta ditt val av tubkikare.

KategoriTubkikareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastUrberg 20-60×80 Spotting Scope2,995 krOutnorth.se
MediumVortex Viper HD 15-45×65, Vinklad7,790 krPN Jakt
PremiumVortex Viper HD 20-60×85, Vinklad12,065 krOutdoorexperten.se
JokerUrberg Professional Tripod + Spotting Scope4,790 krOutnorth.se

NYHET: Nu kan du köpa billig och bra tubkikare på Amazon i Sverige.

Källor