Bästa fågelkikaren 2024 – Full synlighet under fågeljakten

Om du är ute efter att börja jaga fågel är en fågelkikare ett absolut måste. Desto bättre den är, desto mer effektivt blir din jakt eftersom du kan hitta fåglarna snabbare. Det finns dessutom vattentäta varianter, eller mer robusta och stöttåliga alternativ som är mer anpassade för den mer krävande användaren.

Du hittar också modeller med olika storlek på linsen som påverkar både ljusstyrkan och själva prestandan som resulterar i olika skymningsegenskaper. Idag består marknaden mestadels av handhållna fågelkikare, men även tubkikare som använder stativ för att du inte ska behöva belasta armarna. I denna recension har vi dock enbart fokuserat på de handhållna varianterna eftersom de används flitigast inom just fågeljakt.

Inledning – om fågelkikare

När det kommer till fågeljakt är det viktigt att kikaren är extra ljusstark under sen kväll eller tidig morgon då du vill kunna täcka hela dagens olika ljusförhållanden. Det finns både bra och dåliga kikare på marknaden, men vi har givetvis lagt full fokus på de bästa som finns tillgängliga just nu, något som även resulterade i denna omfattande recension.

Fågelkikare är tillverkade med målet av fågelskådning eller fågeljakt, något som resulterar i en mer strömlinjeformad design för att hålla nere vikten. Du hittar dem i många olika förstoringar (8×40, 8×42, 10×42 mm.) , samt att de i regel erbjuder bättre kvalitet än enklare kikare.

De allra flesta modeller är kvävgasfyllda för att undvika imma, samt att de är gummiklädda för optimalt grepp oavsett om det är blött och regnigt ute. Många av dem är också vattentäta och erbjuder stöttåliga egenskaper om du råkar tappa dem.

Vi har som vanligt delat upp våra testvinnare i fyra distinkta kategorier, Bäst & billigast, mellan, premium och joker där den sistnämnda skiljer sig från mängden på grund av olika finesser, egenskaper och prisbilden.

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast utsågs som Bushnell Legacy 8×42, en utmärkt instegsmodell med ett rimligt pris och goda egenskaper för fågeljakt. Mellanklassens vinnare blev i sin tur Hawke Endurance ED 8×42, en smidig kikare till ett fördelaktigt pris med tanke på alla finesser du får.

Premium kategorins vinnare utsågs som Swarovski CL Companion 8×30 B, en liten men smidig kikare i absolut världsklass. Den är dessutom väldigt lätt att ha med sig samtidigt som det kompakta formatet gör den fördelaktig för just fågeljakt.

Jokern valdes ut som Bushnell Forge Binoculars 8×42 Terrain Roof Prism, en modell som är tillverkad för extrema förhållanden. Den är både tålig och innehåller många smarta funktioner vilket vi gillade.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även om deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

Bushnell Legacy 8×42

Bushnell Legacy 8x42

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast utsågs mestadels på grund av det låga priset jämfört med de andra, men också för att Bushnell är ett kvalitetsmärke av rang som levererar några av de bästa kikarna i världen.

Denna kikare är dessutom vattentät och tål stötar vilket är utmärkta egenskaper som ofta endast hittas i dyrare varianter.

Hawke Endurance ED 10×42

Hawke Endurance ED 10×42

Mellanklassens vinnare blev i sin tur Hawke Endurance ED 10×42, en modell med 10x förstoring, vattentäta egenskaper och antireflexbehandling. Prismässigt ligger den även bra till i en kategori för den mer krävande användaren som ändå inte vill betala allt för mycket, samtidigt som Hawke står för hög kvalitet, bra prestanda och ikonisk design.

Swarovski CL Companion 8×30 B

Swarovski CL Companion 8x30 B

Premium kategorin innehåller alltid det bästa du kan få för pengarna, och CL Companion från världskända Swarowski är inget undantag. Denna modell bjuder bland annat på en låg vikt, 132 meter synfält på 1 000 meters avstånd, men också en ergonomisk design och ett kvalitetsmärke som tillverkat ett kompakt alternativ särskilt anpassat för jakt.

Bushnell Forge Binoculars 8×42 Terrain Roof Prism

Bushnell Forge Binoculars 8x42 Terrain Roof Prism

Jokern skiljer sig alltid lite från mängden, men i detta fall av väldigt goda skäl. Bushnell har tillverkat en kikare som tål även de mest extrema väderlekar, till exempel med hjälp av skyddande beläggning över linserna, eller de två smidiga ”locken” du kan stänga igen linserna med.

Denna variant är givetvis vattentät och tål även stötar, något som är vanligt om du råkar tappa dina kikare.

Vem behöver en fågelkikare allra mest?

Det är självklart vi jägare som har störst behov av fågelkikare, men även fågelskådare använder dem istället för tunga tubkikare när de vill vara mer rörliga i naturen.

Hur kom vi fram till vilka fågelkikare vi skulle testa?

Vi valde ut fågelkikarna enligt de modeller som vi själva använder, men även via tips och råd från alla olika jaktforum ute på nätet. Utöver detta gick vi igenom de bästa nätbutikerna för fågelkikare just nu, bland annat outnorth.se och pnjakt.se.

Några företag sticker också ut från mängden tack vare att de är kända världen över, såsom Swarowski och Bushnell.

Hur valde vi ut bästa fågelkikarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test fågelkikare

Efter analys av informationen kunde vi utse och bestämma vilka som blev bäst i test fågelkikare inom respektive kategori. Från en billig fågelkikare som samtidigt presterar riktigt bra, till en dyrare men mycket mer premium fågelkikare. Nedan hittar du lite utförligare genomgång och recension av våra bäst i test kikare lämpade för fågeljakt och fågelskådning.

Bäst & billigast: Bushnell Legacy 8×42

Bäst & billigast: Bushnell Legacy 8x42

Vår testvinnare och favorit i den billigaste kategorin som ändå ger dig tillgång till utmärkta funktioner och egenskaper blev Bushnell Legacy 8×42. Företaget har varit världsledande i 60 år och de är numera kända världen över för att ha skapat väldesignade och högpresterande kikare.

Några utmärkande egenskaper med denna modell är:

 • 8x förstoring
 • 42 millimeter i objektivdiamter
 • 100 % vattentät
 • BaK-4 prismor
 • 30 år i garanti
 • Kan monteras på stativ
 • 18 millimeter i ögonavstånd
 • 143 meter i synfält med 8x förstoring

Utöver dessa utmärkta egenskaper får du även en väska och bärrem på köpet. Vikten ligger på 751 gram och cirkapriset hamnar på 1,955 kronor för Bushnell Legacy 8×42 vilket är överkomligt för de flesta användare. Denna fågelkikare passar även bäst som instegsmodell med tanke på priset, eller för dig som behöver en robust och stöttålig modell utan att betala alldeles för mycket.

Mellan: Hawke Endurance ED 10×42

Mellan: Hawke Endurance ED 10×42

Vinnaren i kategorin mellan blev Hawke Endurance ED 10×42, en fågelkikare med ungefär likvärdig prestanda som vinnaren i Bäst & billigast – dock med några skillnader. Du får till exempel 10x i förstoring, en lägre vikt på 652 gram, samt en närgräns på 2 meter. Prisman är även av typ ”Takkantsprisma” som är en av de nyaste som används.

Några utmärkande funktioner för denna modell är:

 • Antireflexbehandlad
 • Takkantsprisma
 • 101 meter i synfält på 1 000 meters avstånd
 • 13 millimeter i ögonavstånd
 • Mått på 143X125 millimeter

Cirkapriset för denna kikare, Hawke Endurance ED 10×42, landar på 3,895 kronor vilket inte är helt illa för en modell i denna prisklass.

Premium: Swarovski CL Companion 8×30 B

Premium: Swarovski CL Companion 8x30 B

Swarowski är ett kvalitetsmärke som imponerar på de flesta punkter, men med CL Companion 8×30 B får du ett par fågelkikare som är perfekt balanserade för de allra flesta användare. Priset är lite högre, men du får däremot en mycket mer kompakt variant som är perfekt att med sig när du befinner dig på resande fot, eller när du inte har utrymme för en tubkikare eller tunga handkikare.

Några utmärkande egenskaper för vår vinnare i premium kategorin är:

 • 8x förstoring med 32 millimeter objektivdiameter
 • Väldigt låg vikt på endast 490 gram
 • 132m synfält på 1 000 meters avstånd
 • 16 millimeter i ögonavstånd
 • Vattentät
 • Takkantsprisma

Utöver allt detta får du ett pris som är rimligt med tanke på vad du får. Cirkapriset ligger på 10,095 kronor för Swarovski CL Companion 8×30 B men det motiveras med Swarowskis kvalitetsmärke som är eftertraktad runt hela världen. De tillverkar optik i världsklass och företaget har anor från 1800-talet sedan grundaren Daniel Swarowski uppfann den automatiska slipmaskinen för kristaller.

Jokern: Bushnell Forge Binoculars 8×42 Terrain Roof Prism

Jokern: Bushnell Forge Binoculars 8x42 Terrain Roof Prism

Om du behöver ett par extremt tåliga fågelkikare kan vi rekommendera denna modell från Bushnell – Bushnell Forge Binoculars 8×42 Terrain Roof Prism. Du får bland annat en väldigt kraftigt tillverkad kikare med ”flip-up” skydd, vattentäta egenskaper, ”EXO Barrier” skyddande beläggning över linserna, men även ett rimligt pris på 6,795 kronor för Bushnell Forge Binoculars 8×42 Terrain Roof Prism.

Några utmärkande egenskaper med Bushnell Forge är:

 • BaK4-prismor
 • 170 millimeter i längd
 • 19 millimeter i ögonavstånd
 • Vattentät
 • Enormt stöttålig
 • VIkt på 873 gram
 • 8x förstoring
 • 142 meters synfält på 1 000 meters avstånd
 • Närgräns på 3 meter

Fågelkikare som utmanar

Vi kan bara välja ut en bäst i test fågelkikare till varje kategori, men under våra tester hittande vi ett antal andra kikare som vi gärna rekommenderar om ingen av våra vinnare passar dina behov. Nedan är ett antal fågelkikare som utmanade vår vinnare.

Bushnell Legend 10×42 Camo

Bushnell Legend 10x42 Camo

Bushnell Legend 10×42 Camo är en kamouflerad modell från Bushnell, företaget som även levererat några av våra andra testvinnare. Denna utmanare vann dessvärre inte på grund av det lite högre cirkapriset på 5,195 kronor, men utöver detta är den fullt kapabel till liknande resultat som vår vinnare i kategorin Bäst & billigast.

Denna kikare passar främst för dig som vill undvika att bli upptäckt, exempelvis om du befinner dig i områden där du lättare sticker ut – eller om du redan har på dig kamouflage.

Vortex Viper HD 10×42 GlassPak

Vortex Viper HD 10×42 GlassPak

Vortex gör riktigt kvalitativa kikare, men cirkapriset på 6,945 kronor är lite väl saftigt för egenskaper som liknar mellanklassens vinnare. Vikten på 710 gram är även tyngre, men du får däremot 10x förstoring, 42 millimeter i objektivdiameter, samt en närgräns på 1,9 meter.

Delta Optical Forest II 12×50

Vortex Viper HD 10×42 GlassPak

En mycket bra utmanare för kategorin Bäst & billigast var Delta Optical Forest II 12×50, en fågelkikare med 12x förstoring, vattentäta och fukttäta egenskaper, samt BaK-4 prismor. Den enda nackdelen var vikten på hela 870 gram samt synfältet på endast 84 meter på 1 000 meters avstånd.

Cirkapriset är dock rimligt på 2,194 kronor.

Swarovski EL WB 12×50

Swarovski EL WB 12x50

En av de dyraste kikarna vi testade var Swarovski EL WB 12×50, en modell som bjuder på otroligt hög ljustransmission som är bäst under skymningstid eller tidig morgon, men även en gummiarmering och enormt hög tålighet.

Andra egenskaper är till exempel 12x förstoring med 50 millimeters objektivdiameter, men också en vikt på hela 999 gram vilket gör detta till en rejäl fågelkikare som inte passar att ha med i jackfickan utan snarare i ryggsäcken.

Cirkapriset landar dock på 27,400 kronor vilket är alldeles för dyrt för att placera som vinnare i kategorin premium.

Frågor och svar om fågelkikare

Du kanske redan har bestämt dig för vilken fågelkikare du vill köpa, men innan du trycker på köpknappen rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om fågelkikare nedan.

Varför finns det inte alltid information om ljustransmission för de olika modellerna av fågelkikare?

Alla företag är olika och vissa anger inte detta som en unik egenskap, utan det är helt enkelt upp till användaren att bedöma. Det beror också på vilken prisma som används i fågelkikarna, något vi förklarar i nästa fråga. I vårt test har vi dock valt ut kvalitetsmärken som alla håller en väldigt hög standard när det gäller fågeljakt.

Vad är skillnaden mellan de olika prismorna i kikarna?

En BaK-4 prisma kan ge 40 % mer ljus under dåliga ljusförhållanden, medan Porroprismasystemet ger optimal tredimensionell syn. Takkantprisman är i sin tur en nyutvecklad metod som används för att tillverka mindre och mer kompakta kikare.

Vad har du för nytta med förstoringsgraden på kikarna?

Om du har en 10x kikare betyder det att du kommer 10 gånger närmare motivet som du fokuserar på. Till exempel kommer fåglar på 1 000 meters avstånd se ut som att de endast var 100 meter bort.

Vilken kikare ska jag satsa på om jag är helt ny inom fågeljakt?

Vi rekommenderar vår vinnare i kategorin Bäst & billigast då den passar mycket väl som en instegsmodell. Detta är en billig fågelkikare som samtidigt fungerar riktigt bra.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av denna omfattande köpguide för fågelkikare där vi presenterat utvalda bäst i test fågelkikare i fyra olika kategorier. Från en billig fågelkikare som presterar riktigt bra, till en dyrare men samtidigt mycket mer premium kikare lämplig för fågeljakt eller fågelskådning. I tabellen nedan sammanfattar vi våra bäst i test fågelkikare för att underlätta ditt val inför ett eventuellt inköp.

KategoriFågelkikareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastBushnell Legacy 8×421,955 krPN Jakt
MediumHawke Endurance ED 10×423,895 krOutnorth.se
PremiumSwarovski CL Companion 8×30 B10,095 krOutnorth.se
JokerBushnell Forge Binoculars 8×42 Terrain Roof Prism6,795 krOutnorth.se

NYHET: Nu kan du köpa billiga och bra fågelkikare på Amazon i Sverige.

Källor