Bästa viltkylen 2024 – Förvara ditt kött på rätt sätt

En viltkyl är ett måste för alla seriösa jägare, framförallt i förvaringssynpunkt och för att behålla mörheten i köttet. Det allra vanligaste syftet för en viltkyl är att du som förvarar kött enklare kan kontrollera själva mörningsprocessen, men också säkra utrymmet runt ditt byte för att inte bli angripen av möss eller flugor.

Det är inte heller någon hemlighet att kött bör förvaras i kylda utrymmen och under sommarmånaderna kan detta bli en utmaning i sig. Att hänga upp vilt i en viltkyl ger dig möjligheterna till optimal förvaringstemperatur, men också längre hållbarhet över lag. Du får också mer smak ur köttet genom hängningsprocessen som vanligtvis pågår cirka 40 dygn.

Inledning, om viltkylar

Vissa jägare bygger sina egna viltkylar, men en professionell sådan är alltid att föredra eftersom du alltid vet att genomluftningen kommer fungera på bästa möjliga sätt. Detta är en förutsättning för att undvika härskning, något som inte alltid tas med i beräkningarna. Genom att placera en viltkyl i ladan eller garaget ger dig som jägare ett utmärkt sätt att höja kvaliteten på ditt kött, något det ofta kan bli mycket av under de olika jaktsäsongerna.

Vilka fördelaktiga förmåner finns det då med viltkylar? Det kan exempelvis handla om större kapacitet, enkel rengöring, smidiga avloppslösningar, eller en mer ekonomisk strömförbrukning. Allt detta och mycket mer kan du läsa mer specifikt om i vår kompletta guide av de allra bästa viltkylarna, men du kan också lära dig om de olika finesserna som de olika produkterna erbjuder.

Vi har som vanligt delat upp våra testvinnare i distinkta kategorier: Bäst & billigast, mellan och premium. Denna gång hade vi inte med någon joker som oftast utmärker sig på ett eller annat sätt, men vi valde istället ut två utmanare till våra vinnare. Vår testvinnare i kategorin Bäst & billigast utsågs till Landig Viltkyl LU4500, den mest prispressade modellen av samtliga kylar, som trots detta bjuder på en väldigt ekonomisk elförbrukning.

I mellanklassen hittar vi Landig Viltkyl LU7000, en modell med 583 liter i kapacitet vilket är en hel del mer än vår vinnare i kategorin Bäst & billigast. Premium kategorins vinnare utsågs i sin tur till Landig Viltkyl LU11000, en enorm kyl med upp till 1491 liter i kapacitet.

Om du vill veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare kan du läsa vidare nedan för kompletta specifikationer och utmärkande egenskaper!

Landig Viltkyl LU4500

Landig Viltkyl LU4500

Vår testvinnare i den billigaste kategorin är faktiskt den som förbrukar minst el av samtliga produkter, nämligen 0,6 kWh per dygn. Den har dessutom plats för ett vildsvin som väger upp till 85 kilo, eller exempelvis två hjortar.

Landig Viltkyl LU7000

Landig Viltkyl LU7000

Mellanklassens vinnare är en lite större variant med plats för 2 hjortar eller 4 vildsvin, men funktionaliteten är av lika hög klass som de andra kylarna från Landig. Denna modell förbrukar 1,1 kWh per dygn och det beror givetvis på det större utformandet och kapaciteten.

Landig Viltkyl LU11000

Landig Viltkyl LU11000

Premium kategorins vinnare är den största viltkylen från Landig, nämligen LU11000 med plats för 6 hjortar eller 3 till 4 vildsvin. Med en kapacitet på 1491 liter är detta en rejäl bjässe som rekommenderas främst för jägaren som behöver så mycket plats som möjligt, alternativt som en kyl till ett mindre jaktlag där de kan förvara köttet tillsammans.

Landig Viltkyl LU10000

Landig Viltkyl LU10000

Landig LU10000 bjuder på hela 1930 millimeter i höjd invändigt, men också 1250 liter i kapacitet vilket verkligen imponerar. Hela viltkylen är tillverkad av rostfritt stål och den är även otroligt enkel att rengöra tack vare de släta ytorna. Med denna modell har du även plats för upp till 6 hjortar eller 4 vildsvin.

Viltkyl LU9000

Viltkyl LU9000

Landig LU9000 ligger väldigt nära rent prismässigt om vi jämför med vår vinnare i kategorin mellan. Prisbilden är däremot något högre vilket fick oss att ta med den som ett övrigt alternativ, framförallt för de jägare som behöver lite mer plats.

Vem behöver en viltkyl allra mest?

Det är givetvis jägaren som har allra störst behov av en viltkyl då den är skapad i syfte av att förvara köttet på bästa sätt. Tack vare temperaturenzonerna får du tillgång till moget kött, samtidigt som kylarna automatiskt eliminerar kondens.

Beroende på hur mycket du jagar finns det olika modeller tillgängliga, men grundprincipen i dem är liknande oavsett vilken du väljer. Det som gör viltkylar så användbara är hur enkla de är att rengöra, men också hur smidigt det är för jägaren att hänga upp vilt efter jakten.

Hur kom vi fram till vilka viltkylar som skulle testas?

Det fanns helt enkelt inte många andra professionella modeller av viltkylar tillgängliga på den svenska jaktmarknaden, samt att vi inte ville skapa en guide hur du bygger din egna viltkyl. Det finns många sådana ute på nätet redan, men om du vill försäkra dig om att förvaringen går rätt till rekommenderar vi de produkter som togs med i denna recension.

Något du också bör observera är att frakt till din hemadress ingår i priset om du väljer en viltkyl som framkommer i denna recension, dock endast om du är bosatt i Sverige.

Hur testade vi viltkylarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland viltkylar

Efter analyser av informationen kunde vi bestämma vilka viltkylar som skulle utses till bäst i test viltkyl. Från en billig viltkyl, till en något dyrare men mera premium viltkyl. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test av viltkylar.

Bäst & billigast: Landig Viltkyl LU4500

Bäst & billigast: Landig Viltkyl LU4500

Vår favorit i kategorin Bäst & billigast, Landig Viltkyl LU4500, var ingen överraskning då den helt enkelt var mycket billigare än de andra modellerna. Med LU4500 får du 435 liter i kapacitet, men även en låg elförbrukning vilket gör den till en perfekt instegsmodell för den nya jägaren.

Några utmärkande egenskaper med denna kyl är:

  • Lås
  • 0,6 kWh i elförbrukning per dygn
  • 85 kg i vikt
  • Upphängningsstång för 150kg
  • Helautomatisk vattenavdunstning
  • Temperatur: -5 ° C till +16 ° C

Det vi gillade mest med denna modell var att du även kan hänga upp tyngre byten, samt att den väger relativt lite sett till storleken. Måtten utvändigt är 192cm x 60cm x 67 cm och cirkapriset för Landig Viltkyl LU4500 landar på 17,500 kronor.

Mellan: Landig Viltkyl LU7000

Mellan: Landig Viltkyl LU7000

Vinnaren i mellanklassen, Landig Viltkyl LU7000, passar allra bäst för den lite mer erfarne jägaren med ett större behov. Du får faktiskt en viltkyl som har upp till 583 liter i förvaringsutrymme och elförbrukningsmässigt hör denna modell till kategorin SuperSparer ©.

Några utmärkande egenskaper med denna modell är:

  • 1,1kwh i elförbrukning per dygn
  • 91 kg i vikt
  • Temperatur: -5 ° C till +24 ° C
  • Dörren kan låsas och dörrstoppet kan monteras på båda sidor.

Viltkylen i kategorin förbrukar något mer el, men den är även större med yttermått på 190 cm x 70 cm x 75 cm. Cirkapriset för Landig Viltkyl LU7000 hamnar på 22,500 kronor.

Premium: Landig Viltkyl LU11000

Premium: Landig Viltkyl LU11000

Landig Viltkyl LU11000 är till för dig som vill ha så mycket plats som möjligt, även om det kostar mer än dubbelt så mycket som den billigaste modellen bland våra vinnare. LU11000 är en klar vinnare av en anledning och du får plats med hela 1500 liter i kapacitet, något som räcker gott och väl för de flesta jägare.

Några utmärkande egenskaper med denna viltkyl är:

  • Energiförbrukning: 2,1kwh per dygn
  • 200 kg i vikt
  • Temperatur: 0 ° C till + 15 ° C
  • Rymmer 1491 liter

Med utvändiga mått på 279cm x 90cm x 90cm har du en av de större modellerna på marknaden och den levereras dessutom i delar så att du kan skruva ihop den själv på plats. Cirkapriset för Landig Viltkyl LU11000 blir 41,995 kronor.

Viltkylar som utmanar

Vi har bara plats att välja ut tre olika bäst i test viltkylar i vår test, en i varje kategori. Från en bra och billig viltkyl, till en dyrare men mer premium viltkyl. Vi hittade ändå några andra viltkylar vilka vi vill tipsa om nedan, om ingen av våra bäst i test viltkylar finns på lager eller passar dina behov.

Landig Viltkyl LU10000

Denna modell är lillebrodern till LU11000, men den är däremot lite mer kostnadseffektiv gällande elförbrukningen. Den förbrukar exempelvis endast 1,6 kWh / per dygn och du får också gott om förvaringsutrymme även med denna viltkyl, nämligen 1250 liter som räcker gott och väl för de flesta användare.

Cirkapriset landar på 37,995 kronor vilket är något lägre än vår vinnare i premium kategorin, men den är dock något mindre rent storleksmässigt vilket fick oss att placera den som utmanare istället.

Landig Viltkyl LU9000

LU9000 hamnade som utmanare på grund av sitt pris, men annars har den liknande egenskaper till vår vinnare i kategorin mellan. Denna viltkyl har 610 liter i kapacitet, energiförbrukning på 1,2 kWh per dygn, samt en vikt på 98 kilo.

Cirkapriset för denna modell hamnar på 26,995 kronor vilket är något högre än LU7000. Du får däremot lite mer lagringsutrymme vilket kan vara bra att veta om du försöker välja mellan de två alternativen.

Frågor och svar om viltkylar

Du har kanske redan bestämt dig för den viltkyl som passar dig bäst, men innan du köper en ny viltkyl rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om viltkylar nedan.

Varför ska jag använda en viltkyl?

Först och främst är viltkylen specialanpassad till vilt, något som vanliga kylar inte är. De är tillverkade av metall och det finns också lås för att djuren inte kommer åt innehållet om du har viltkylen ute på gården eller i en lada, bara som några exempel.

Utöver detta är de väldigt lätta att rengöra då det inte finns några hyllor inuti, samt att det är enklare att kontrollera själva mörningsprocessen. Med professionellt tillverkade viltkylar får du alltid egenskaper som behövs för att förvara vilt på bästa möjliga sätt, framförallt om du vill undvika fel med egentillverkade alternativ.

En viltkyl får även fram bästa möjliga smak ur köttet då du använder en hängningsprocess som vanligtvis pågår under 40 dygn.

Vad kostar en viltkyl?

De billigaste modellerna av viltkylar ligger på runt 15,000 till 20,000 kronor, medan de dyraste kostar runt 40,000 kronor.

Vilken viltkyl ska jag välja som ny jägare?

Vi rekommenderar alltid viltkylen som är vinnaren i kategorin Bäst & Billigast, mycket tack vare att de alltid erbjuder en god balans mellan prisbild och användbara egenskaper.

Hur får jag bäst resultat med köttet?

Först och främst bör du använda en köttermometer under avkylningen för att successivt sänka temperaturen 10 grader under det första dygnet. Stora djur kyls långsammare än små, men tumregeln är att 40 hängdagar krävs för ett optimalt resultat.

För att få till bäst smak används hängning av vilt, detta då köttet pressar ut cirka 1 % av ursprungsvikten per dygn. Även vattnet försvinner och smakerna utvecklas under denna process, och det är också därför som välhängt kött kostar mer vid köp.

Sammanfattning om viltkylar

Nu har vi nått fram till slutet av vår test av viltkylar. Här har vi lyft fram tre olika bäst i test viltkylar, från en billig viltkyl som fungerar bra, till en dyrare men mycket mer premium viltkyl. Nedan sammanställer vi våra bäst i test viltkylar för att underlätta ditt val.

KategoriViltkylCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastLandig Viltkyl LU450017,500 krPN Jakt
MediumLandig Viltkyl LU700022,500 krPN Jakt
PremiumLandig Viltkyl LU1100041,995 krPN Jakt

Källor