Bästa understället 2024 – Lager på lager principen med de allra bästa plaggen

För att slippa kyla när du rör dig i de svenska skogarna är ett underställ ett måste, framförallt i samband med andra jaktkläder. Med hjälp av ett rejält underställ ser du till att du inte fryser, samtidigt som fukt och svett förs bort från kroppen. Det lager med kläder som ligger närmast din kropp är väldigt viktigt om du vill ha en bekväm jaktupplevelse, något som också fick oss att skriva en omfattande recension av de allra bästa plaggen på marknaden.

Inledning, om underställ och jakt

Det finns även flera smarta material som används vid tillverkning av underställ, exempelvis merinoull eller fleece. Dessa material är bättre på att avleda fukt vilket resulterar i att du alltid håller dig varm och torr även under långa jaktpass.

De nya materialen som används till underställen minskar även kroppsodören så att du kan röra dig långa sträckor utan att behöva oroa dig för att lukta illa. Det är tyvärr så att vissa jaktexpeditioner kräver att du befinner dig länge i skogen utan tvättmöjligheter, och då är det av stor vikt att du inte luktar.

Genom att behålla kroppsvärmen även under kalla dagar hjälper plaggen också till att förhindra sjukdomsförlopp, men det gäller att använda både tröja och byxa vilket vi också har tagit fram i detta test. Du hittar enbart ”set” eller ”One-Piece” produkter i denna recension för att underlätta presentationen.

När du jagar är det dessutom väldigt vanligt att utsättas för olika temperaturer, något som kräver rejälare kläder än vad du hade haft på dig i vanliga fall. Det kan exempelvis hända att du går väldigt långa sträckor, eller att du blir svettig under kortare perioder för att sedan sitta stilla länge på ett pass. Då finns risk att kroppen kyls ned, något som går att motverka med rätt underställ.

Vi har som vanligt använt oss av specifika kategorier för att dela upp underställens vinnare, nämligen Bäst & billigast, mellan, premium och joker. Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast valdes ut som Swedteam Terry Wool Set, ett utmärkt underställ för dig som precis har börjat jaga, eller för dig som vill njuta av varma och sköna promenader i naturen.

Mellanklassens vinnare blev i sin tur Urberg Nuolja Merino Wool Set 2.0 Men, ytterligare ett set men denna gång i merinoull. Premium kategorins vinnare valde vi ut som Aclima Warmwool Overall Man, en overall i merinoull med tillhörande huva för ett komplett skydd.

Jokern skiljer sig alltid lite från mängden och även denna gång hittade vi en utmärkt produkt som heter Aclima Warmwool Bodypiece Unisex, understället som passar både män och kvinnor.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

Swedteam Terry Wool Set

Swedteam Terry Wool Set

Vår ”instegsmodell” består av ett set från Swedteam som är tillverkad av en ullblandning, men du får även en tillhörande polokrage som skyddar nacke och hals. Du hittar den också i flera olika storlekar, samtidigt som den är väldigt funktionell och erbjuder ett rimligt pris för alla finesser du får på köpet.

Urberg Nuolja Merino

Urberg Nuolja Merino

Urberg har lanserat ett set som de kallar för Nuolja Merino, alltså ett underställ av värmande merinoull som reglerar sig naturligt efter din kroppstemperatur, men värmer också när det är kallt och kyler när det är varmt.

Aclima Warmwool Overall Man

Aclima Warmwool Overall Man

Aclima blev vår vinnare i kategorin premium, något som mestadels beror på att du får allt du kan önska dig av ett underställ när du väljer detta plagg: merinoull, huva, ”baklucka”, samt tumgrepp i armsluten. Detta är plagget som dessutom presterade allra bäst i våra tester, samt att priset också är väldigt rimligt.

Aclima Warmwool Bodypiece Unisex

Aclima Warmwool Bodypiece Unisex

Vår joker erbjuder ett underställ som fungerar utmärkt för båda könen tack vare unisex utformningen, men du får även en hellång dragkedja, merinoull, låg vikt samt att den passar för flertalet aktiviteter.

Vem behöver ett underställ allra mest?

Vi anser att underställ behövs för alla som spenderar längre perioder i vildmarken, men vi tycker också att de är ett måste för alla jägare. Det blir en helt annan upplevelse med ett rejält underställ jämfört med t-shirt och kalsonger, och du slipper definitivt att frysa.

Hur testade vi underställen?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland underställ

Efter att ha analyserat all produkter kunde vi sedan välja ut bäst i test underställ inom fyra olika kategorier. Från ett billigt underställ som samtidigt var varmt och skönt, till ett lite dyrare men mer premium underställ. Nedan hittar ni våra recensioner och våra bäst i test underställ.

Bäst & billigast: Swedteam Terry Wool Set

Bäst & billigast: Swedteam Terry Wool Set

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast, Swedteam Terry Wool Set, hittas i storlekarna S till 3XL, samt att den värmer väl tack vare ullfrottéinsidan. Du hittar också ett tumgrepp, gylf och en dragkedja vid halsen med polokragen som skyddar nacke och hals från kyliga vindar.

Understället Swedteam Terry Wool Set kostar 845 kronor i cirkapris och Swedteam som tillverkat plagget är väl kända för att tillverka kvalitativa produkter för den svenska jaktmarknaden. De är framförallt inriktade på jaktjackor, men med detta värmande underställ får du gott om goda egenskaper för den nya jägaren, eller för dig som trivs i de svenska skogarna.

Mellan: Urberg Nuolja Merino

Mellan: Urberg Nuolja Merino

Mellanklassens vinnare Urberg Nuolja Merino bjuder på ett antal goda egenskaper som exempelvis 100 % merinoull, ett material som reglerar sig på ett naturligt sätt efter din kroppstemperatur. Den värmer när det är kallt, men kyler när det är varmt – oavsett om understället skulle råka bli blött.

Dessa plagg är alldeles utmärkta för friluftsliv och jakt, dessutom året runt. De ska dock tvättas med ett milt tvättmedel eftersom materialet består av mulesingfri merinoull. Tvättråden är 40 grader vilket kan vara bra att komma ihåg när du tvättar den första gången.

Urberg är dessutom ett företag som värnar om naturen genom att donera 1 % av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation, något som gjorde att valet föll naturligt på detta set.

Med en låg vikt på endast 352 gram behöver du aldrig känna att understället tynger dig, men även cirkapriset på 1,195 kronor för Urberg Nuolja Merino är rimligt. Du hittar den i storlekarna S till XXL vilket gör att den passar de allra flesta användare utan problem.

Premium: Aclima Warmwool Overall Man

Premium: Aclima Warmwool Overall Man

Vår vinnare i kategorin premium, Aclima Warmwool Overall Man, erbjuder en hel del finesser och goda egenskaper, bland annat en huva för extra skydd, samt att detta underställ egentligen är en hel overall. Du undviker exempelvis glipan mellan tröja och långkalsongerna vilket håller värmen på ett mer effektivt sätt, samtidigt som den passar väl för en en rad olika aktiviteter.

Du kan med fördel även ha på dig den i stugan och fjället, eller varför inte hemma i soffan då den även fungerar lite som en onepiece. Huvan kan även användas i flera olika lägen, men du får också en ”baklucka” för enklare toalettbesök. Dragkedjan går också längs hela understället för att du enkelt kan ta av och sätta på dig plagget.

Materialet WarmWool är utvecklad av Aclima själva av behandlad merinoull. Detta gör materialet extra mjukt, samtidigt som kroppslukten inte sätter sig på själva plaggen. Merinoullet isolerar även kroppen på ett mycket bra sätt om du skulle bli svettig, samt att den erbjuder en god värmebalans när du befinner dig utomhus i kyliga klimat.

Utöver allt detta får du också ett tumgrepp, samt en låg vikt på 513 gram. Cirkapriset för Aclima Warmwool Overall Man landar på 1,695 kronor och stolerkarna hittas från XS till XXL.

Jokern: Aclima Warmwool Bodypiece Unisex

Premium: Aclima Warmwool Overall Man

Även vår joker, Aclima Warmwool Bodypiece Unisex, är tillverkad av Aclima, men denna gång erbjuder de en Unisex variant som passar båda kön. Egenskaperna liknar för övrigt vår vinnare i premium kategorin, förutom att du inte får en tillhörande huva.

Vikten ligger på 510 gram och merinoullet håller dig varm och torr även under de kallaste dagarna, samtidigt som du hittar finesser som en hellång dragkedja, Total Easy Care (TEC)-behandlad Merinoull, samt tumgrepp/hällor i armarna.

Cirkapriset landar på 1,595 kronor för Aclima Warmwool Bodypiece Unisex vilket är något billigare än premiumvinnaren, men ändå rimligt rent prismässigt för att passa de flesta användare.

Underställ som utmanar

Förutom våra bäst i test underställ hittade vi ett antal underställ som nästan nådde hela vägen fram och utmanade våra vinnare. Nedan är några andra riktigt bra underställ som vi rekommenderar om våra bäst i test underställ är slut eller inte riktigt passar dina behov.

Swedteam Merino Tech Set Man

Detta underställ från Swedteam är både varmt och slittåligt, samt att den är tillverkad av 50 % merinoull, 35 % nylon, 10 % polyester och 5 % elastan. Vi föredrar alltid att plaggen är tillverkade helt i merinoull vilket dessvärre resulterade i att detta underställ inte platsade på vinnarpallen.

Den sömlösa konstruktionen är däremot fördelaktig för dig som är ute efter en optimal passform, och cirkapriset ligger på 1,595 kronor.

Norrøna Men’s Wool One-Piece

Norrøna Men's Wool One-Piece

Norrøna har tillverkat en One-Piece som även agerar underställsoverall, något som ger dig goda förutsättningar för flera olika utomhusaktiviteter. Den passar dessutom bra för alla slags väderlekar och med den kroppsnära passformen får du även bort glipan mellan byxa och tröja där kall luft kan leta sig in.

Du får också en huva och material av 89 % merinoull och 11 % nylon. Cirkapriset för detta underställ ligger på 1,695 kronor och vikten landar på 400 gram. Den var även väldigt snabbtorkande som vi ger den pluspoäng för, något som kan vara intressant att veta.

Craft Baselayer Set Men’s

Craft Baselayer Set Men's

Craft har tillverkat många olika budgetalternativ, men detta set tilltalade oss då du får både långkalsonger och underställströja till ett lågt pris. Nackdelen är dock att materialet är helt i polyester vilket också resulterade i att den inte vann i kategorin Bäst & billigast.

Cirkapriset för detta set landar på billiga 395 kronor och passformen är normal. Det kanalstickade materialet erbjuder också effektiv transport av fukt, men även en god komfort som de flesta av våra testdeltagare vittnade om. Om du letar efter ett billigt alternativt kan vi rekommendera Craft Baselayer Set.

Nordic Hawk Uppvidinge Merino Set Men

Nordic Hawk Uppvidinge Merino Set Men

Nordic Hawk har tillverkat ett mjukt underställ med en blandning av merinoull och polyester för att bjuda på slitstarka egenskaper. Som vi nämnde tidigare föredrar vi plagg med 100 % merinoull då de är allra bäst i vårt tycke, framförallt i detta prissegment.

Cirkapriset på 995 kronor är däremot rimligt och detta underställ kan ses som en utmanare till vår vinnare i kategorin Bäst & billigast. Den enda anledningen att den inte valdes ut som vinnare var att priset var något högre.

Frågor och svar om underställ

Du kanske redan har bestämt dig för vilket eller vilka underställ som du ska köpa, men vi rekommenderar ändå att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om underställ nedan.

Vilket material är bäst för underställ?

Det allra bästa materialet är utan tvekan merinoull, men även syntetmaterial kan fungera bra i de allra flesta fall. Du hittar ofta plagg som blandar materialen med varandra för att erbjuda specifika styrkor som slitstarkhet, tålighet och temperaturreglering.

Vi skulle inte rekommendera underställ tillverkade helt i polyester idag, mycket tack vare att de moderna materialen som används flitigt på den svenska jaktmarknaden är så mycket bättre. Ull och fleece är alltid att föredra då de transporterar bort fukt på ett effektivt sätt utan att binda det på plats. Bomull kan också fungera, men för de allra bästa egenskaperna föredrar vi merinoull, fleece och någon slags blandning av merinoull och syntetmaterial.

Hur tvättar jag alla de olika plaggen?

Följ alltid tillverkarens rekommendationer för tvätt eftersom du kan råka skada eller krympa plaggen om du inte är noggrann. De flesta underställ tvättas vid 30 eller 40 grader, men vår rekommendation är att du läser tvättråden noga för att undvika tråkigheter.

Vilket underställ ska jag välja som ny jägare?

Om din budget tillåter det anser vi att plagg med merinoull alltid är att föredra, men för dig som föredrar en strikt budget är vinnaren i kategorin Bäst & billigast anpassad specifikt för de användare som letar efter det billigaste plagget med bäst egenskaper.

Sammanfattning, köpa underställ

Nu har vi nått fram till sista delen av denna köpguide för underställ där vi presenterat våra bäst i test underställ, från en billigt underställ som fungerade riktigt bra, till ett dyrare men mycket lyxigare underställ. Nedan sammanställer vi våra bäst i test underställ så att du enkelt kan jämföra och välja bäst underställ för dig och dina behov.

KategoriUnderställCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastSwedteam Terry Wool Set845 krPN Jakt
MediumUrberg Nuolja Merino1,195 krOutnorth.se
PremiumAclima Warmwool Overall Man1,695 krOutnorth.se
JokerAclima Warmwool Bodypiece Unisex1,595 krOutnorth.se

NYHET: Nu finns det mänder av billiga och bra underställ att köpa på Amazon i Sverige.

Källor