Bästa lockmedlet för vildsvin 2024 – rätt verktyg för en lyckad vildsvinsjakt

Vid vildsvinsjakt är det viktigt att locka till dem med hjälp av deras avancerade luktsinne som de till vardags har nytta av för att hitta föda och upptäcka farliga situationer. Genom att använda ett lockmedel kan du som jägare underlätta jakten betydligt, samtidigt som du för till dig vildsvinen utan att leta upp dem på egen hand.

Vildsvinen är extra förtjusta i lukten av tjära som fungerar väl på en åtelplats som används för att guida dem till ett specifikt område. Detta kombinerat med lockmedel hjälper givetvis till, men även foder som majs eller ärtor tillsammans med de olika lockmedlen rekommenderas varmt.

Inledning, om lockmedel för vildsvin

De flesta jägare använder dessutom en åtelkamera som kan lysa upp området vid mörka tidpunkter, eller när det finns aktivitet på platsen. Då går det även att utesluta om vildsvinen befinner sig på platsen eller inte med tanke på hur många olika djur som rör sig ute i den svenska vildmarken.

Vildsvin är en djurart som räknas in till klövvilt och högvilt, men i Sverige gäller samma regler för vildsvinsjakt som för all annan jakt på klövvilt. Du behöver ett tillstånd från markägaren, samt att du måste hålla dig till de olika jaktsäsongerna. Utöver deta krävs givetvis ett statligt jaktkort och vapenlicens.

Jaktperioden för vildsvin är mellan 16:e april och 15:e februari, men du får endast jaga dem med hund mellan 1:a augusti och 31:a januari. Däremot får du även jaga dem under nattetid och det är dessutom vanligast. När det gäller jakt under nattetid räknas alltså en fast belysning på en åtelplats och inte rörlig jakt med exempelvis en ficklampa.

Något som är viktigt att tänka på för dig som jagar vildsvin är hur farliga de kan vara för människor, en aspekt som är väl värd att ha med dig innan du beger dig ut. För att locka till dem på allra bästa sätt har vi skapat en omfattande recension av de bästa lockmedlen inför jakten, till exempel med hjälp av lockpipor, tjära och diverse lockmedel som stimulerar deras luktsinne och matsug.

Som vanligt har vi delat upp våra testvinnare i olika prisklasser för att ge dig en tydligare överblick av de allra bästa produkterna för din specifika budget. I kategorin Bäst & billigast hittar du Smäll lockmedel S322 som är både ett billigt och prisvärt lockmedel för vildsvin, medan mellanklassens vinnare utsågs till Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt 0,5L, en effektiv foderförbättrare.

Premium kategorins vinnare blev i sin tur en lockpipa från Nordik Boar, en pipa som använder sig av sociala ljud för att locka till sig vildsvin. Jokern valdes ut som Smäll Attractants 2,5L, ett större parti där fem centiliter av medlet räcker till en hink på 10 liter, alltså väldigt kostnadseffektivt.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även våra utmanare? Då är det bara att läsa vidare nedan!

Smäll lockmedel S322

Smäll lockmedel S322

Våra testvinnare i denna kategori är alltid prisvärda produkter, något som gör att de passar allra bäst för dig med en begränsad budget – eller för de som inte vill spendera för mycket pengar helt enkelt.

Smäll lockmedel S322 lyckas just med detta och med det låga priset blev produkten en självklar favorit i vår testgrupp.

Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt 0,5L

Smäll Lockmedel 270 - Hasselnöt 0,5L

Denna produkt levereras också från Smäll och används som en foderförbättrare i första hand, men du får hela 500 milliliter lockmedel som är tillverkad med naturliga svenska råvaror. Allt är dessutom sockerfritt och utvecklad med jakt i fokus.

Du kan med fördel kombinera foderförbättraren med spannmål för en billig lösning, samt att själva medlet också är väldigt prispressat. Den luktar även hasselnöt vilket vildsvin är väldigt förtjusta i, något som gör den effektiv i de allra flesta tänkbara situationer.

Nordik Boar lockpipa

Nordik Boar lockpipa

Vår vinnare i kategorin premium består av en lockpipa från Nordik Boar, som utnyttjar ett socialt läte som de kallar för ”nöjd & glad”. Det underlättar främst för dig som smygjagar, eller för att locka fram de mer skygga vildsvinen.

Hela pipan är teleskopisk och den är enkel att trycka ihop vid förvaring vilket är ett stort plus, samtidigt som den tål både slitage och fukt.

Smäll Attractants 2,5L

Smäll Attractants 2,5L

Vår joker skiljer sig inte markant från de andra testvinnarna, men du får däremot en mycket mer koncentrerad vätska som håller länge. Du behöver inte heller låta det dra utan kan börja använda det direkt på fodret.

Denna produkt levereras också med smak av hasselnöt för att locka till sig vildsvin på ett mycket effektivt sätt. Du hittar den även i smakerna vanilj och choklad & chili.

Vem behöver lockmedel för vildsvin?

Det är givetvis jägare som jagar vildsvin som behöver olika lockmedel för att underlätta jakten, men främst de som använder sig av en åtelplats. Syftet med en åtelplats är att vildsvinen återkommer och trivs i området för att du enklare ska hitta dem.

Hur kom vi fram till vilka lockmedel för vildsvin vi skulle testa?

Vi letade fram de senaste produkterna på marknaden. Vi gick också igenom nätbutikerna pnjakt.se och outnorth.se som våra främsta källor gällande samtliga produkter i vårt omfattande test.

Hur testade vi lockmedel för vildsvin?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test lockmedel för vildsvin

När all information analyserats kunde vi utse bäst i test lockmedel för vildsvin, en i varje kategori. Från ett billig lockmedel som ändå fungerar bra för vildsvin, till ett dyrare med mycket mer premium lockmedel för vildsvin. Nedan hittar du våra recensioner utifrån dessa tester.

Bäst & billigast: Smäll lockmedel S322

Bäst & billigast: Smäll lockmedel S322

Detta medel från Smäll heter S322 och blandas in i fodret. Det som utmärker lockmedlet är att den fungerar bra även på vildsvin, något som meddelas via tillverkaren. Cirkapriset är också fördelaktigt på endast 81 kronor för Smäll lockmedel S322 vilket gör medlet till ett utmärkt val för den prismedvetne.

Mellan: Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt 0,5L

Mellan: Smäll Lockmedel 270 - Hasselnöt 0,5L

Mellanklassens vinnare, Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt 0,5L, ger dig 0,5 liter lockmedel från Smäll i smak av hasselnöt, något som tilltalar vildsvin i första hand.

Du använder det i kombination med spannmål, majs eller ärtor, samt att du pressar ned kostnaden då det räcker med endast en skvätt av medlet. Havre fungerar bäst enligt tillverkaren, men även ärtor och majs har god effekt. Genom att preparera fodret med Smäll Hasselnöt får du en effektiv lösning till ett bra pris.

Fem centiliter av detta medel räcker till en hink på 10 liter vilket gör produkten enormt kostnadseffektiv. Cirkapriset landar på endast 159 kronor för Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt 0,5L och medlet räcker garanterat länge!

Premium: Nordik Boar Lockpipa

Premium: Nordik Boar Lockpipa

Lockpipan från företaget Nordik Boar hamnade som vår testvinnare i kategorin premium tack vare de många fördelar du får med denna produkt. Genom att blåsa i lockpipan får du fram ett ljud som lockar vildsvin i första hand, men företaget har även gett ljudet benämningen ”Nöjd & Glad” som skiljer sig från andra pipor.

Några modeller på jaktmarknaden använder sig av ångestliknande ljud från kultingar för att locka fram grisarna, men Nordik Boar har ett helt unikt läte som får vildsvinen att tro att du är ett vildsvin som är både nöjd och glad.

Materialet är av syntet och du kan enkelt trycka ihop pipan för att förvara den i byxfickan, eller varför inte jackfickan. Den tål även vatten och också en hel del slitage vilket vi tyckte var en av de mest utmärkande egenskaperna.

Cirkapriset hamnar på 499 kronor för Nordik Boar Lockpipa vilket är överkomligt för de flesta användare.

Jokern: Smäll Attractants 2,5L

Jokern: Smäll Attractants 2,5L

Om du behöver mycket medel för att locka till dig vildsvin är vår joker, Smäll Attractants 2,5L, ett utmärkt alternativ, men du får även den berömda smaken av hasselnöt som tilltalar vildsvinen väldigt väl. Företaget Smäll har lanserat flertalet foderförbättrare för att du ska kunna kombinera dem med spannmål, något som gör det mer ekonomiskt för jägaren i slutändan.

Några utmärkande egenskaper gällande Smäll Attractants är att fem centiliter räcker till en hink på 10 liter, samt att du inte behöver låta den stå utan det kan användas på en gång.

Cirkapriset landar på 445 kronor för Smäll Attractants 2,5L men det motiveras med den stora mängden vätska du får (2,5 liter), samt att du hittar den i tre olika smaker: hasselnöt, choklad & chili samt vanilj.

Våra utmanare bland lockmedel för vildsvin

Förutom våra bäst i test lockmedel för vildsvin finns det även ett par andra produkter som utmanar våra vinnare om förstaplatserna. Nedan är några andra lockmedel som vi också rekommenderar om inget av våra bäst i test val passar dig.

Smäll Lockmedel 338 – Choklad & Het Chili 0,5L

Smäll Attractants 2,5L

Även detta lockmedel levereras från företaget Smäll, men denna gång i smaken choklad & het chili som har påvisad effekt på vildsvin. De har även gått ut med att det är bäst att prova sig fram med olika smaker, samt att du kan blanda dem med varandra för ännu bättre effekt.

Du behöver inte späda det med vatten utan den används som den är i flaskan. Det går däremot utmärkt att hälla över en del i en sprayflaska för att sedan sprida runt dofterna. Cirkapriset ligger på 159 kronor för Smäll Lockmedel 338 – Choklad & Het Chili 0,5L precis som vår testvinnare i mellanklassen med smak av hasselnöt.

Vildsvinstjära Gyttorp 500ml

Vildsvinstjära Gyttorp 500ml

Med Gyttorps spray kan du locka till dig vildsvin till en särskild plats, oavsett vilken årstid som råder. Du penslar på ett lager med tjäran på antingen en trästam eller en trästolpe för att sedan vänta in dem när de får nys på tjärans lukt.

Ett vildsvin kan känna lukten av tjära upp till flera kilometer och de lockas enklare till platsen då de gillar att gnida sig mot tjäran. De gör detta naturligt för att träd med kåda hjälper dem att motverka parasiter i huden.

Cirkapriset ligger endast på 120 kronor för Vildsvinstjära Gyttorp 500ml och detta är ett väldigt prisvärt alternativ för dig som kanske vill kombinera tjära med andra lockmedel, eller för dig som letar efter en billig lösning för att locka till vildsvin till åtelplatsen.

Frågor och svar om lockmedel för vildsvin

Även om du kanske redan bestämt dig för vilket eller vilka lockmedel som du vill köpa rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor relaterade till lockmedel för vildsvin nedan.

Vilka lockmedel för vildsvin är allra bäst?

Det är jättesvårt att bevisa vilka alternativ bland alla lockmedel för vildsvin som är bäst, men den mest effektiva lösningen är att prova flera olika alternativ med tanke på att de kostar väldigt lite att köpa in. Många av dem kompletterar dessutom vandra.

Genom att förbereda en bra åtelplats med många olika fodertyper får du bäst effekt, men genom att komplettera med tjära runt träden ökar du dina chanser ytterligare. Med en lockpipa kan du även stimulera vildsvinen med hjälp av ljud som de känner igen och dras till.

Vad är en åtelplats?

En åtelplats är helt enkelt ett område där du vill att vildsvinen ska trivas för att enklare få syn på dem vid jakttillfällena. De flesta jägare använder tjära för att stryka på träden runt platsen, men även så högt upp som möjligt för att doften ska spridas längre.

Genom att använda lockmedel som späs ut på bland fodret blir vildsvinen naturligt intresserade då de vet att mat kommer finnas tillgängligt på åtelplatsen.

Vilket foder är bäst för vildsvin?

De allra flesta som jagar vildsvin använder sig av majs som foder något som de flesta vildsvin uppskattar, men även ärtor lockar till dem på ett effektivt sätt. Med en foderspridare kan du även sköta utfodringen enklare, samt att du bör blanda in lockmedel för ökad effekt.

Tips för åtelplatsen

Vi kan tipsa om att alltid använda dig av en åtelkamera när du börjar med din åtelplats, något som underlättar ytterligare eftersom du kan få notiser när vildsvinen befinner sig på platsen. Vi har även skrivit en recension av de bästa åtelkamerorna 2020 om du vill kika lite närmare på dem.

Sammanfattning

Nu har vi nått slutet av detta omfattande test av olika lockmedel för vildsvin. Här har vi presenterat fyra olika bäst i test lockmedel för vildsvin, från ett billigt lockmedel till eller dyrare men mer premium lockmedel för vildsvin. För att underlätta ditt val sammafattar vi nedan de bästa lockmedel för vildsvin i en tabell.

KategoriLockmedel vildsvinCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastSmäll lockmedel S32281 krPN Jakt
MediumSmäll Lockmedel 270159 krPN Jakt
PremiumNordik Boar Lockpipa499 krPN Jakt
JokerSmäll Attractants 2,5L445 krOutnorth.se

NYHET: Nu kan du köpa billigt lockmedel på Amazon i Sverige.

Källor