Bästa skjutstödet 2024 – Ökad stabilitet och modern teknik för skottet

Ett skjutstöd underlättar vardagen för alla jägare, framförallt om du behöver sitta på långa pass med tunga jaktgevär. Du hittar flertalet olika stöd, men i denna recension ska vi gå igenom alla de bästa modellerna i fyra distinkta prisklasser för att göra ditt val enklare.

Det finns många olika benämningar på skjutstöd och dessa är vanligast idag: tripod, bipod och monopod. De benämns utifrån antalet ”ben” som används för att stödja upp vapnet, men du hittar också nytänkande och innovativa lösningar för de flesta positioner en jägare kan tänkas sikta från.

Inledning, fakta om skjutstöd

Ett skjutstöd stabiliserar ditt gevär och det hjälper dig att avfyra skott utan skakiga och trötta händer. Du kommer alltså träffa bättre, och det är ju hela poängen med jakt i slutändan då målet är att undvika onödigt lidande för djuren. Vi har samlat några av våra testvinnare i diverse kategorier för att passa en specifik budget, men även deras utmanare för att du ska få en komplett överblick av de bästa tillgängliga skjutstöden på marknaden just nu.

Om du ligger ned och skjuter är ett mindre stöd som monteras direkt på vapnet att föredra, men sittande eller stående jakt kräver i sin tur en längre variant.

Andra viktiga egenskaper med skjutstöd är att de ska vara smidiga att montera, samtidigt som de ska gå att fälla ihop utan större problem. De ska också orka bära vikten av ett jaktgevär, samt att du bör justera stödet redan innan du beger dig ut i skogen då det kan resultera i oväntat oväsen som kan skrämma iväg djuren.

I kategorin Bäst & billigast föll valet på Caldwell Skjutstöd Bog-Pod, en prispressad variant som erbjuder en lätt tripod med enkel justering. Mellanklassens vinnare valdes i sin tur ut som Caldwell XLA Bipod, en förbättrad modell som är lätt, stryktålig och prisvärd.

Premium kategorins vinnare utsågs som Caldwell Accumax Benstöd, ett kvalitativt stöd med låg vikt, ben i kolfiber, samt en otroligt hög tillverkningskvalitet. Jokern i sin tur blev Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III, en tripod med ljudlös justering som överraskade samtliga deltagare i vår testgrupp.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även om deras utmanare rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

Caldwell Skjutstöd Bog-Pod

Caldwell Skjutstöd Bog-Pod

Vår testvinnare i kategorin för den prismedvetne jägaren blev Caldwells skjutstöd som kallas för Bog-Pod. Den erbjuder enkel justering, gummifötter för bättre grepp i marken, samt 4 tum av justering på höjden.

Med en aluminiumkonstruktion får du dessutom en tålig produkt som håller länge, samt att priset är så pass lågt att det är överkomligt för de allra flesta. Som en instegsmodell finns det inte många andra skjutstöd som slår detta skjutstöd när det gäller priset.

Caldwell XLA Bipod

Caldwell XLA Bipod

Även mellanklassens vinnare är ett skjutstöd från företaget Caldwell. De är kända för att skapa innovativa produkter för de mest krävande jägarna, samtidigt som de tar hänsyn till alla de olika egenskaperna som krävs för en lyckad jaktupplevelse.

XLA Bipod är som namnet avslöjar en bipod som vilar på två ”ben”. Du monterar det enkelt på ditt vapen för att ge dig bättre förutsättingar när det kommer till snabba omflyttningar där det krävs att du omedelbart kan fälla ned benen vid ompositionering.

Caldwell Accumax Benstöd

Caldwell Accumax Benstöd

Premium kategorins vinnare anses alltid vara de allra bästa produkterna enligt vår testgrupp, och även denna gång var det Caldwell som vann med sitt Accumax stöd. Denna modell är en bipod med låg vikt på endast 200 eller 240 gram, samt att benen är tillverkade i kolfiber.

Även premiumvinnaren erbjuder gummiben och enkel förflyttning när du behöver röra på dig. Du fäster även bipod lösningen med hjälp av ett Picatinny eller Weaver fäste.

Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III

Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III

Vår joker är en användarvänlig tripod lösning från Primos som erbjuder bättre precision, samtidigt som du kan skjuta bekvämare. Tripoden kan dessutom justeras helt ljudlöst vilket är den största styrkan med denna produkt enligt vår testgrupp.

Vem behöver ett skjutstöd allra mest?

Det är självklart jägaren som har det största behovet av ett skjutstöd, men även du som sysslar med skytte som hobby kan köpa in en bipod eller tripod för att underlätta långa dagar på skjutbanan.

Du som snabbt behöver förflytta dig till en annan skjutposition får mest nytta av de modeller som kan fästas direkt på vapnet, medan du som sitter länge på en och samma plats kanske föredrar en tripod på långa ben istället. Det finns många olika modeller att välja mellan och det är också det som gör skjutstöden så intressanta.

Hur testade vi skjutstöden?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland skjutstöd

Nedan hittar du våra utvalda bäst i test skjutstöd. Från ett billig skjutstöd som samtidigt presterade bra, till ett dyrare men mer premium skjutstöd. Nedan är våra recensioner av dessa skjutstöd som utsetts till bäst i test.

Bäst & billigast: Caldwell Skjutstöd Bog-Pod

Bäst & billigast: Caldwell Skjutstöd Bog-Pod

Vår testgrupp fastnade direkt för denna utmärkta instegsmodell från Caldwell, ett kvalitetsmärke som tillverkar jaktrelaterade tillbehör som skjutstöd. Denna variant är en så kallad tripod med en höjd på 18 till 28 cm som kan justeras enkelt och smidigt.

Cirkapriset är dessutom lågt på endast 595 kronor för Caldwell Skjutstöd Bog-Pod som är överkomligt för de allra flesta jägare som har behovet av ett stabilt skjutstöd.

Mellan: Caldwell XLA Bipod

Mellan: Caldwell XLA Bipod

Mellanklassens vinnare, Caldwell XLA Bipod, är både lätt och stabil, samt att den monteras direkt på vapnet vilket ger många fördelar för dig som behöver vara mer rörlig under jakten. Den passar också de allra flesta gevär och finns i tre olika storlekar: 15-22 cm, 22-33 cm, samt 34-68 cm.

De mest fördelaktiga egenskaperna med Caldwell XLA Bipod är följande:

  • Du kan fälla ut benen och få en utmärkt skjutplattform på alla slags underlag
  • Skjutstödet är konstruerad i lätt aluminium för att hålla ned vikten
  • Du kan fälla ned de fjädrade benen med endast ett knapptryck
  • Gummifötter medföljer för ökad stabilitet
  • Fästet är ”svängande” som tillåter lutningar i marken upp till 20 grader

Cirkapriset för Caldwell XLA Bipod landar på endast 890 kronor vilket inte är särskilt mycket dyrare än vår testvinnare i den billigaste kategorin, något som garanterat glädjer de flesta jägare.

Premium: Caldwell Accumax Benstöd

Premium: Caldwell Accumax Benstöd

Skjutstödet Accumax från Caldwell är premium kategorins vinnare, mycket tack vare den otroligt låga vikten på endast 200-240 gram. Du får i princip samma egenskaper som mellanklassens vinnare, men även 180 graders svängutrymme och en lägre vikt tack vare kolfiberkonstruktionen.

Benen är alltså tillverkade helt i kolfiber, samt att du hittar storlekarna 15-23 cm och 23-33 cm, samtidigt som även denna modell fästs direkt på vapnet för enkel förflyttning.

Priset är också ganska lågt på endast 1,990 kronor för Caldwell Accumax Benstöd i cirkapris, något som dock motiveras med lite mer imponerande egenskaper och finesser. Detta stöd är en av de bästa vi testat på länge och vi rekommenderar den främst för de som endast nöjer sig med det mest innovativa och imponerande tillbehören.

Jokern: Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III

Jokern: Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III

Vår joker, Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III, är en stående tripod från Primos, något som gör den bäst lämpad för stillasittande jakt där du behöver rejält med stöd för längre sittningar eller stående jaktupplevelser. Den kan justeras från 84 till 165 centimeter och den är dessutom stabilare än någonsin i och med ”Gen III” versionen.

Några utmärkande finesser med denna produkt är:

  • Du kan justera benstödens höjd med en knapptryckning
  • Du kan vrida huvudet för att vinkla, vrida, höja och sänka skjutstödet precis hur du vill
  • Justering sker nästan helt ljudlöst för att inte skrämma bort djur
  • Snabbfästet har en extra säkring

Cirkapriset för Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III landar på 1,995 kronor.

Våra utmanare

Primos Trigger Stick – V-klyka

Primos Trigger Stick - V-klyka

Detta är egentligen en reservdel till ett skjutstöd, men den fungerar väl till ”Trigger Stick” modellerna som tillverkas av Primos. Cirkapriset är på låga 99 kronor för Primos Trigger Stick – V-klyka som inte är någon större kostnad om du skulle råka slarva bort den när du inhandlat ett skjutstöd från Primos.

Primos Trigger Stick Bi-pod Gen III

Primos Trigger Stick Bi-pod Gen III

Denna utmanare innehåller i princip liknande egenskaper som vår testvinnare i kategorin joker, men endast med två ben. Cirkapriset för denna modell, Primos Trigger Stick Bi-pod Gen III, ligger på 1,749 kronor vilket är något billigare än vår vinnare – men med en så pass låg prisskillnad anser vi att tripoden från Primos är något vassare rent egenskapsmässigt.

Sauer Bipod Flexpro

Sauer Bipod Flexpro

Vår utmanare från välkända Sauer erbjuder en bipod med ökad precision med tillhörande adapter, samt ett skjutstöd som endast väger 160 gram. Detta är en ultralätt variant som rekommenderas för de som inte har några problem att betala lite mer för ett skjutstöd, samt att den också är tillverkad helt i kolfiber.

Sauer 404 monteras med hjälp av en adapterutgång och den hålls även på plats med hjälp av magneter. Cirkapriset är dock högt på 4,895 kronor för Sauer Bipod Flexpro vilket också resulterade i att den inte hamnade bland våra vinnare.

GRS Baksäck

GRS Baksäck

Denna ”skjutsäck” är en tyngre beanbag som används för dig som vill ha ett enkelt stöd under tiden du ligger ned på marken och jagar. Den passar bra både under övningar och riktiga jaktexpeditioner, samt att vikten på 650-700 gram håller den stabilt på plats.

Cirkapriset landar på 299 kronor för GRS Baksäck och är en av de mer billiga varianterna som vi hittade.

Caldwell Skjutstöd The Steady Rest NXT

Caldwell Skjutstöd The Steady Rest NXT

Detta skjutstöd är perfekt att använda både för inskjutning av ett jaktgevär, men även på banan där du kanske spenderar långa stunder i en viss position. Frontjusteringshöjden är 20 till 30 cm, medan vikten är på stabila 1 kg.

Längd: 67 cm

Bredd: 27 cm

Cirkapriset för Caldwell ”The Steady Rest NXT” hamnar på 895 kronor.

Frågor och svar om skjutstöd

Du kanske redan har bestämt dig för vilket eller vilka skjutstöd du ska köpa, men vi rekommenderar ändå att du först läser igenom våra svar på några vanliga frågor om skjutstöd nedan.

Är ett skjutstöd anpassad för längre avstånd?

Ja, absolut! Dessutom underlättar skjutstödet för din hållning, samt att du får en bättre precision när du använder ett stöd som eliminerar skakningar.

Vilket slags skjutstöd ska jag välja?

Om du är osäker rekommenderar vi alltid skjutstödet i kategorin Bäst & billigast, men samtliga testvinnare som vi tog med i denna recension presterade otroligt väl under verkliga förhållanden vilket gör dem till utmärkta alternativ beroende på din budget.

Måste jag använda ett skjutstöd när jag skjuter in jaktgeväret?

Nej, men det är en stor fördel att använda ett skjutstöd när man skjuter in sitt jaktgevär. Det hjälper till att eliminera den mänskliga faktorn som kan vara boven till många problem, bland annat vid siktandet och rörelser som uppstår när du blir trött i armarna.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av detta omfattande testa av olika skjutstöd. Har har vi valt ut och presenterat fyra olika bäst i test skjutstöd, ett i varje kategori. Från ett billigt skjutstöd som vi ändå kan rekommendera då det presterar väl, till ett riktigt premium skjutstöd som verkligen är bra. Nedan sammanställer vi våra bäst i test skjustöd i en tabell för att underlätta ditt val.

KategoriSkjutstödCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastCaldwell Skjutstöd Bog-Pod595 krPN Jakt
MediumCaldwell XLA Bipod890 krPN Jakt
PremiumCaldwell Accumax Benstöd1,990 krPN Jakt
JokerPrimos Trigger Stick Tri-pod Gen III1,995 krPN Jakt

NYHET: Nu kan du fynda bra och billiga skjutstöd på Amazon i Sverige.

Källor