Bästa avståndsmätaren i test 2024 – Bedöm avståndet korrekt för en bättre jakt

Att använda dig av en avståndsmätare är ett utmärkt hjälpmedel när det kommer till jakt eftersom den finns till för att räkna på avståndet så att du får fram kulans ballistik och träffar på en så minimal yta som möjligt. Du kan använda en avståndsmätare upp till flera tusen meter, samt att du kan mäta upp några referenspunkter för att göra din jakt mycket effektivare.

Vissa jägare vill att bytet ska stå helt stilla medan andra föredrar rörliga mål, men det är något som är helt subjektivt. Oavsett hur du föredrar att jaga är det bra att ha koll på maxavståndet som du vill skjuta på.

Om du valt ut ett specifikt träd eller något stenblock där du sätter upp maxavståndet behöver du inte tveka när det väl gäller, alltså när du ska avfyra ditt jaktvapen. Detta innebär att du kan fatta ett snabbare beslut, något som givetvis blir en fördel.

Denna artikel om avståndsmätare innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se, PN Jakt och Outdoorexperten

Inledning

En avståndsmätare är användbar där avstånden är längre och om du investerar i en kvalitativ produkt får du givetvis mycket hjälp på traven. Du kan även använda den vid andra aktiviteter, exempelvis golf, diverse idrottsevenemang och mycket mer. Det är inte bara en utmärkt kompanjon på jaktresan utan också en användbar pryl att ha i din vardag.

Med avståndsmätare görs själva mätningen med hjälp av en osynlig laserstråle som dessutom är ofarlig för ögonen. Beroende på vilken modell du använder kan du mäta upp avstånd från 5 till 3 000 meter med en noggrannhet på 0,5 meter. De flesta avståndsmätare väger cirka 200 gram till 1,5 kilo och de tyngre modellerna har givetvis mycket mer avancerad optik och digitala egenskaper att bjuda på.

Det finns även modeller som kan anslutas till din telefon med hjälp av en nedladdningsbar app, samt att det också går att koppla in dem till en bärbar dator eller surfplatta. Eftersom det går väldigt snabbt att mäta avståndet med en avståndsmätare kan du mäta upp hela din omgivning på endast några minuter. Detta innebär att du också kan få fram arealen om du behöver veta den, men du kan även mäta vinklar, lutningar och mycket mer.

I detta omfattande test har vi valt ut fyra distinkta kategorier för att underlätta valet för dig som läser vår recension. Vi bestämde oss för att ta fram kategorierna bäst & billigast, mellan, premium och joker. Den sistnämnda utmärker sig en del från mängden tack vare att den ofta innehåller unika egenskaper eller är utformad på ett specifikt vis.

Vinnaren i kategorin bäst & billigast avståndsmätare för jakt blev Nikon Aculon AL11, en prisvärd modell som även är vattenavvisande. Mellanklassens vinnare utsågs som Carson Rangefinder 600 M, en avståndsmätare med 6x förstoring som fungerar upp till 600 meter.

Premium kategorins vinnare blev en rejäl mätare, nämligen Kahles Helia Range Finder 10×42, en handhållen variant som bjuder på en handkikare med avståndsmätare på samma gång, samt att den klarar att mäta upp mål till 1 500 meter.

Jokern i sin tur utsågs som Avståndsmätare Konus Range 600, en kompakt modell som även passar för golfare tack vare den lilla storleken. Vill du veta mer om de olika avståndsmätarna som vann respektive kategori kan du läsa mer om dem nedan, men du hittar även information om deras utmanare som också presterade väldigt väl.

Nikon Aculon AL11

Nikon Aculon AL11

Denna avståndsmätare från världskända Nikon var faktiskt en av de billigaste i vårt test, men den innehåller även många användbara funktioner. Den är vattenavvisande, klarar mätningar upp till 500 meter, samt bjuder på ett längre pupillavstånd för dig som bär glasögon. En avståndsmätare som fungerar utmärkt för både jakt och golf.

Carson Rangefinder 600 M

Carson Rangefinder 600 M

Carson Rangefinder 600 M vann mellanklassens kategori tack vare 6x förstoring, mätavstånd upp till 600 meter, samt en låg vikt på endast 190 gram. Den erbjuder dessutom flera olika lägen du kan använda för att göra dina mätningar och priset är också relativt låg om vi jämför med de allra dyraste modellerna.

Kahles Helia Range Finder 10×42

Kahles Helia Range Finder 10x42

Premium kategorin är alltid bäst av flera anledningar, men denna gång blev vi överraskade av funktionaliteten och de effektiva finesserna som bjuds på via Kahles Helia Range Finder 10×42.

Med 10x i förstoring, ett mätavstånd på 1 500 meter, samt möjlighet att använda dem även som kikare får du en mycket bra produkt som presterar allra bäst. Den är dessutom mycket billigare än de dyraste modellerna även om du behöver en något större budget för denna kikare/avståndsmätare.

Avståndsmätare Konus Range 600

Avståndsmätare Konus Range 600

Vår joker blev Avståndsmätare Konus Range 600, en relativt billig mätare som dessutom är populär på golfbanan. Den är liten till storleken och vikten är endast 200 gram, samt att du får 2 års garanti på köpet.

Den levereras även komplett med väska som kan fästas i bältet, en aspekt vi fastnade för lite extra. Du får även en putsduk för att rengöra linserna vilket blev ett plus i kanten.

Vem behöver en avståndsmätare?

Enligt oss är det jägare som behöver en avståndsmätare i första hand, men de kan även användas för dig som behöver exakta mätningar vid byggen, eller vid exempelvis golf. Om du är ny inom jakt kan en avståndsmätare dessutom hjälpa dig att bli en mer effektiv jägare då du får bättre koll på din omgivning.Sigmar!e5R

Med en riktigt bra avståndsmätare blir du säkrare i din roll som jägare och skytt, något som givetvis är fördelaktigt. Du sparar dessutom in tid som du annars hade använt på eftersökning.

Hur valde vi ut de bästa avståndsmätarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland avståndsmätare

Efter att genomfört noggrannautvärderingar av alla avståndsmätare valde vi ut vilka avståndsmätare som blev bäst i test. Från bäst och billigast avständsmätare till dyrare men mycket mer premium mätare utsågs och nedan hittar du utförliga recensioner av våra vinnare bland avståndsmätare för jakt.

Bäst & Billigast: Nikon Aculon AL11

Bäst & Billigast: Nikon Aculon AL11

Vinnaren i kategorin Bäst & Billigast utsågs som Nikon Aculon AL11, en kvalitetsprodukt från välkända Nikon.

Denna modell är vattenavvisande, väldigt kompakt till storleken, samt lätt och smidig att bära med sig. Den är ergonomisk till designen och även om den är väldigt liten är den lätt att använda, något som de flesta i vårt testlag vittnade om. Programvaran från Nikon visar avståndet till det mest avlägsna målet bland flera resultat, samt att den utnyttjar en teknologi som kallas för målprioritering.

Nikon Aculon AL11 gör omedelbart en exakt mätning av avstånd upp till 500 meter, samt att den även har ett glas med flera skikt som ger dig 6x i förstoring. Bilden är dessutom ljus och tydlig, samt att denna modell bjuder på ett längre pupillavstånd för dig som bär glasögon.

Cirkapriset hamnar på 1 985 kronor, samt att vikten endast är 125 gram utan batteri. Denna avståndsmätare klarar även hantering vid temperaturerna -10 till 50 celsius. På så vis kan du jaga med denna avståndsmätare i de flesta typer av väder.

Mellan: Carson Rangefinder 600 M

Mellan: Carson Rangefinder 600 M

Mellanklassens produkter har alltid presterar väl i våra tester, och Carson Rangefinder 600 M är inget undantag. Som avståndsmätare använder den en osynlig men ofarlig laserstråle för att mäta upp avståndet med en exakthet på +/- 0,9 meter. Den fungerar dessutom upp till 600 meter vilket även avslöjas via namnet, samt att denna modell har tre olika lägen.

Läge 1 mäter avstånd i en rak linje, samt lutningen. Läge 2 mäter den i en rak linje, ger dig det verkliga avståndet, lutning och horisontellt avstånd, men även vertikalt. Läge 3 visar samma information som i läge 2 med skillnaden av att den kontinuerligt skannar avstånden när du rör dig runt och ser nya föremål.

Du får även en medföljande bärväska med rem, samt möjlighet att fästa mätaren på ett stativ för stabilare användning. Med denna modell får du 6x i förstoring, en vikt på endast 190 gram, samt ett överkomligt cirkapris på 3 895 kronor. En utmärkt avståndsmätare väl lämpad för jakt.

Premium: Kahles Helia Range Finder 10×42

Premium: Kahles Helia Range Finder 10x42

Kahles Helia Range Finder 10×42 är en riktigt högteknologisk och avancerad avståndsmätare som ger dig tillgång till en handkikare med en avståndsmätare i samma produkt. Denna kikare klarar av att mäta upp avstånd till 1 500 meter, samt att du får hela 10x i förstoring, något som verkligen imponerade på oss i testgruppen.

Avståndsmätaren är lätt att använda och detta beror mestadels på EAC systemet (Enhanced Angle Compensation). Med läget Ultra Quick Scan Mode kan du dessutom mäta flera gånger på rörliga mål, samt att EAC teknologin klarar av att beräkna vinkelkompensation.

Cirkapriset för denna handhållna avståndsmätare blir 13 900 kronor och den är givetvis dyrare än de andra vinnarna i vårt test, men du får dock tillgång till en väldigt modern och innovativ mätare fullproppad med funktioner. Vikten ligger dock på 880 gram och kräver att du packar ned den i en jaktryggsäck eftersom den blir tung att bära på.

Joker: Avståndsmätare Konus Range 600

Avståndsmätare Konus Range 600

Om du är trött på att feldöma avstånd kan Konus Range 600 vara räddaren i nöden. Denna lilla och kompakta avståndsmätare ger dig hjälpen du behöver under jakten för att träffa ditt mål bättre.

Konus Range klarar av att mäta upp till 600 meter och den är dessutom vattentålig, en aspekt vi verkligen gillade. Den förstorar upp till 6x, samt att du kan välja mellan meter och yards. Du får även en väska som kan fästas i bältet för enklare förvaring, samt att vikten endast är på 200 gram.

Du får också 2 års garanti på köpet och prislappen hamnar på 2 995 kronor, något som gör den lite billigare än mellanklassens vinnare. Den främsta anledningen varför vi valde ut denna produkt som joker var den lilla storleken på endast 130 x80 x 42 millimeter. Den är alltså mycket mer kompakt än många andra produkter i denna omfattande recension, en fördel som som kan vara a och o för vissa användare. Tack vare det kompakta formatet skulle vi rekommendera denna avståndsmätare om du råkar vara aktiv inom både golf och jakt.

Avståndsmätare som utmanar

Vi har bara plats för att utnämna fyra olika avståndsmätare som bäst i test, en i varje kategori. Det finns ändå ett antal andra avståndsmätare som gav våra vinnare en match om förstaplatserna och dessa kan vi också rekommendera. Nedan hittar du våra recensioner av dessa.

Vortex Fury HD 10×42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Vortex Fury HD 10x42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Denna kikare kombineras även med en avståndsmätare för att erbjuda långdistansmätning tack vare den högkvalitativa optiken. Du får en effektiv funktionalitet och en högupplöst vinkelkompenserad mätare som är både enkel att anväda och lätt att manövrera endast med en hand.

Du kan lämna den andra handen fri för att hålla i jaktgeväret eller i annan viktig utrustning, något som testgruppen tyckte var en trevlig finess. Cirkapriset hamnar på 14 995 kronor och denna modell är en av de dyrare i vårt test.

Några utmärkande egenskaper är att den är vattentät, nitrogenfylld och O-ring seglad för att tåla även de mest krävande väderlekarna, men den tål även fukt, damm och skräp. Den är dessutom chocktestad vilket var en ytterligare imponerande egenskap. Med denna kikare får du även en förstoring upp till 10x samt mätavstånd upp till hela 4570 meter!

Swarovski EL Range 10×42

Swarovski EL Range 10x42

Denna avståndsmätare är en av de bästa på marknaden, men priset är däremot mycket högre än de andra produkterna i vårt test. Du får dock rejält med finesser med denna mätare, exempelvis en ergonomi som gör att den sitter perfekt i handen, samt att Swarowski är ett kvalitetsmärke som är eftertraktad världen över.

Med hjälp av behandling med Swarowskis Swaroclean håller den sig ren från smuts och vatten då den effektivt stöter bort dem. Den är givetvis även vattentät och fukttät, samt att du bjuds på 10x förstoring och en garanti på 10 år. Denna mätare klarar av att mäta mål upp till 1 375 meter, men cirkapriset hamnar på 31 800 kronor vilket är alldeles för högt för att vinna vårt test.

Gyttorp Range Finder 600 M Wp

Gyttorp Range Finder 600 M Wp

Denna avståndsmätare från Gyttorp är enkel att använda samt att den innehåller en snabb processor och en precisionslaser. Den klarar av förstoring upp till 6x och du får snabb informaton tack vare ”One Touch” funktionen. Gyttorp Range FInder 600 M mäter upp mål upp till 600 meter vilket räcker för de flesta.

Cirkapriset för denna modell landar på 1 995 kronor.

Frågor och svar om avståndsmätare

Innan du bestämmer dig för vilken avståndsmätare du ska köpa, eller om det ens är något för dig, rekommenderar vi att du läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till avståndsmätare nedan.

Hur mycket kostar en avståndsmätare?

Avståndsmätare kan kosta allt från 1 000 till 35 000 kronor beroende på märke, finesser och egenskaper. De dyraste är dessutom inte alltid de bästa och när det gäller optik finns det många märken som är dyrare än andra endast på grund av hur välkända de är. Det finns alltså billiga avståndsmätare som täcker de mest grundläggande behoven med tillräckligt hög kvalitet för att fungera vid jakt.

Vilka egenskaper är viktiga att leta efter när man handlar efter en avståndsmätare?

Avståndsmätarna levereras i väldigt olika utformanden och vissa är stora och klumpiga medan andra är små och lätta. Försök alltid att hitta en bra kompromiss gällande storlek och kvalitativa funktioner, exempelvis vattentäta modeller eftersom det ofta regnar i de nordiska jaktmarkerna.

Förstoring är alltid bra, men själva avståndet som de klarar av att mäta är givetvis också viktigt.

Vilken avståndsmätare ska jag satsa på om jag är helt ny inom jakt?

Vi rekommenderar givetvis produkterna vi testade och fann som vinnare i de respektive kategorierna, men om du är helt ny inom jakt kanske du inte ska köpa premium kategorins vinnare det första du gör. Börja med en billig men bra modell för att sedan avancera till de något dyrare avståndsmätarna när du blir varm i kläderna.

Sammanfattning

I denna köpguide för avståndsmätare har vi fokuserat på mätare speciellt lämpade för jakt och valt ut fyra avståndsmätare till bäst i test, inom fyra olika kategorier. Från en billig avståndsmätare som ändå presterar riktigt bra till en dyrare men mycket mer premium avståndsmätare. Nedan sammanställer och sammanfattar vi våra testresultat för att underlätta till val av avståndsmätare.

KategoriAvståndsmätareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastNikon Aculon AL111,985 krOutdoorexperten.se
MediumCarson Rangefinder 600 M3,895 krOutdoorexperten.se
PremiumKahles Helia Range Finder 10×4213,900 krPN Jakt.se
JokerAvståndsmätare Konus Range 6002,995 kr PN Jakt.se

NYHET: Nu kan du köpa bra avståndsmätare för jakt billigt hos Amazon i Sverige.

Källor