Bästa termosen i test 2024 – Vikten av att alltid ha tillgång till varm dryck

Som du säkert vet är det alltid trevligt med en kopp värmande dryck när det är kallt ute, men du behöver inte vara en van jägare för att äga en bra termos som håller värmen länge. En termos passar även för friluftsmänniskor, bergsvandrare och äventyrare.

Kalla dagar har vi gott om i Sverige och då är det alltid trevligt med en kopp kaffe eller te för att värma både kropp och själ, men även för att pigga upp dig när du sitter länge på ett jaktpass.

I denna omfattande recension kommer vi ta en närmare titt på flera olika modeller av termosar, både när det gäller storlek, men även diverse egenskaper som är viktiga för dig som ofta befinner dig på språng i de skandinaviska skogarna.

Denna artikel om termosar innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se

Inledning

Många tar även med sig flera termosar eftersom de även kan användas för näringsrik soppa, eller varför inte lite varm choklad. Alla har vi någon gång ägt en termos, men visste du att det finns rejält kraftiga modeller som dessutom håller värmen längre än sedvanliga och billiga alternativ?

I detta test har vi valt ut fyra vinnare i kategorierna billigast, mellan, premium och joker. Den sistnämnda använder vi för att recensera lite mer udda produkter som skiljer sig en del från mängden, något du även kommer märka när du läser vidare i denna text.

Vinnaren i kategorin bäst och billigast blev Urberg Vacuum Flask G4, en kvalitativ produkt till ett väldigt lågt pris. Medelklassens vinnare utsågs som Klean Kanteen Insulated TKPro, en plastfri termos som håller dryck kall i upp till 75 timmar, men även varm upp till 20 timmar.

Premiumkategorins vinnare blev Stanley Master Vacuum Bottle 1.3l, den mest välpresterande produkten av samtliga testade termosar som håller din dyck varm i upp till 40 timmar. Du får dessutom livstidsgaranti på köpet vilket gör detta till en vinnare värd namnet.

Jokern blev i sin tur en modell mindre, nämligen Primus Vacuum Commuter 0.3L. Denna smidiga lilla termos kan med fördel användas när du pendlar till och från jobbet, men även när du sitter och njuter av den friska luften vid ett jaktpass.

Läs gärna vidare nedan för en utförlig recension av samtliga vinnare, men även deras utmanare som också presterade otroligt väl och bjöd på fiffiga funktioner.

Urberg Vacuum Flask G4

Urberg Vacuum Flask G4

Denna modell har en volym på 750 ml, en enkel skruvkork, samt dubbla väggar med vakuumskikt för att effektivt hålla din dryck kall eller varm. Urberg donerar dessutom 1 % till miljövård av sin årliga omsättning vilket är ett ytterligare plus med deras produkter.

Klean Kanteen Insulated TKPro

Klean Kanteen Insulated TKPro

Klean Kanteen Insulated TKPro vann medelklassens kategori och anledningarna var många, bland annat det 100 % plastfria materialet, 360 graders hällvinkel även med korken på, en läcksäker design, men också att den håller din dryck varm i 20 timmar.

Företaget arbetar dessutom för miljön och ägaren var tidigt inriktad på att skapa en hållbar produktion av termosar i miljövänliga material. Volymen för denna termos är 500 ml och den är väldigt enkel att packa med sig i jaktväskan tack vare den strömlinjeformade utformningen.

Stanley Master Vacuum Bottle 1.3l

Stanley Master Vacuum Bottle 1.3 liter

Denna termos är en av de bästa på marknaden och det beror först och främst på ett mycket starkt och rostfritt stål. Du bjuds även på livstidsgaranti, ett robust stålhandtag med silikongrepp, samt att du dessutom kan diska den i diskmaskinen.

Stålkoppen som medföljer håller även drycker varma 20 minuter medan termosen gör det upp till 40 timmar när locket är på. Med en helt otrolig prestanda fastnade vi verkligen för denna modell och du kan läsa mer om de unika egenskaperna längre ned.

Primus Vacuum Commuter 0.3L

Primus Vacuum Commuter 0.3L

Primus Vacuum Commuter blev vår joker på grund av den lilla storleken, möjligheten att ta med den vart du än befinner dig, samt att den innehåller silikonpackningar för att undvika att din dryck skulle läcka.

Denna termos rymmer endast 300 ml, men den är däremot väldigt lätt att packa ned om du inte vill bära på en tung kanna. Den passar bäst för kortare resor och den låga vikten på 235 gram lämpar sig väl för de flesta användare.

Varför ska du läsa vårt test av termosar?

Den främsta anledningen är att vi kan det mesta om jakt, en syssla som innehåller väldigt mycket stillasittande. Vi vet hur viktigt det är att ha med sig en robust termos som håller även om du tappar den på marken, samt att den inte läcker när du häller ut kaffe i din mugg.

En rejäl termos är jägarens bästa vän, men den passar alldeles utmärkt även för dig som ofta befinner dig i skogen. Om det är kallt ute finns det inget bättre än att värma dig med en kopp rykande hett kaffe eller te, men du kan även förvara soppa eller andra drycker som du njuter av.

Då marknaden är väldigt mättad med diverse produkter bestämde vi oss för att ge dig exempel på de modeller som vi tyckte verkar allra bäst under även de mest krävande jakterna, något som kan ligga till fördel för dig som är ute efter en riktigt välutvecklad produkt som håller länge, men även garanterar att din dryck håller värmen.

Vem behöver en termos allra mest?

Det är först och främst vi jägare som behöver termosar när vi beger oss ut på långa expeditioner, men även du som vandrar eller njuter av de svenska skogarna kan använda en termos när du vill ta en liten dryckespaus.

Vi människor behöver pausa då och då för att orka fortsätta, men att dricka lite vätska är inte bara livsviktigt, det är även en trevlig och avkopplande syssla. Om du jagar under varma sommardagar kan en termos även passa alldeles utmärkt för att hålla ditt dricksvatten kallt.

Hur valde vi ut de olika termosarna att testa?

Vi hade redan några utvalda favoriter som vi använde själva, men vi läste också en hel del produktrecensioner och omdömen skrivna av användare för att se vilka modeller vi bör ta med oss i vårt test.

Hur valde vi ut bästa termosen för jakt i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Vi tittade givetvis också på egenskaper som lämpade sig väl för jägare eftersom vi själva jagar så fort vi får chansen. De flesta som läser våra produktrecensioner är också jägare vilket givetvis spelar en viktig roll för oss då vi vill bjuda på ett så skräddarsytt innehåll som möjligt.

Bäst i Test bland termosar

Här kan du läsa våra recensioner och omdömen av de olika termosar lämpade för t.e.x jakt och fiske som valdes till bäst i test bland termosar inom respektive kategori. Sammanlagt har vi fyra olika termosar som blivit bäst i test, en i varje kategori, från bäst och billigast termos till dyrare och mer premium termos.

Bäst & Billigast: Vacuum Flask G4

Bäst & Billigast: Vacuum Flask G4

I kategorin billigast valde vi ut en utmärkt modell, nämligen Vacuum Flask G4 som levererades i färgen Jet Black. Storleken på 750 ml är också tillräcklig för både varm dryck och soppa, samt att termosen är tillverkad i rostfritt stål både på utsidan och insidan.

Vacuum Flask G4 är tillverkad av Urberg, ett företag som är väldigt miljömedveten och som dessutom donerar 1 % av sin årliga omsättning till miljövård. Detta är en av anledningarna varför vi valde ut denn modell, men en ytterligare anledning är att den passar alldeles utmärkt för dig som behöver en rymlig termos för ett billigt pris. Cirkapriset på 179 kronor är överkomligt för de flesta och du hittar även färgerna Midnight Blue samt Kombu Green om du vill ha lite mer variation.

Termosen har också en skruvkork som är enkel att använda, en aspekt som vi givetvis gillar. Med dubbla väggar med vakuumskikst samt kopparbeläggningen hålls dina drycker varma eller kalla, beroende hur du vill ha det. De enda nackdelarna är att tillverkaren inte anger någon specifik tid hur länge drycken håller sig varm eller kall, samt att termosen inte tål maskindisk.

Denna produkt är dock av hög kvalitet och samtliga i laget tyckte att den var väldigt prisvärd. Med tanke på namnet gissade du säkert att den är isolerad, ett ytterligare plus i kanten för Urberg Vacuum Flask G4.

Mellan: Klean Kanteen Insulated TKPro 500ml

Mellan: Klean Kanteen Insulated TKPro 500ml

Mellanklassens vinnare är en otroligt bra produkt och den presterade väldigt väl under våra omfattande tester. Termosen levereras i färgerna Shale Black eller Brushed Stainless, rymmer 500 ml, samt att du får en medföljande mugg så att du inte behöver ta med en extra.

Med en vikt på 520 gram är den något tyngre, men termosen är otroligt robust och tålig vilket alltid är bra för dig som jagar. Den är även läcksäker, 100 % plastfri, samt erbjuder en dubbelväggsisolering via Climate Lock systemet. Den enda egentliga nackdelen är att denna modell är något mindre än de andra som vi valde ut, dock är den enklare att packa ned i väskan tack vare det strömlinjeformade utformandet.

En annan aspekt vi verkligen gillade med Klean Kanteen Insulated TKPro är att den är livsmedelsklassad och elektropolerad med en rostfri interiör som inte ger någon smak, och du behöver alltså inte oroa dig för att ditt kaffe skulle smaka annorlunda än i koppen hemma.

Den största fördelen är givetvis att den håller drycken kall i upp till 75 timmar, men även varm upp till 20 timmar. Den passar alltså att användas under hela dagen och du behöver endast koka din dryck en gång per dag för att den ska räcka nästan hela dygnet. Du får även en 360-graders hällvinkel utan att behöva ta av korken vilket vi också gillade.

Cirkapriset på 575 kronor är dessutom väldigt billigt med tanke på hur bra denna termos presterar. Tummen upp!

Premium: Stanley Master Vacuum Bottle 1.3l

Premium: Stanley Master Vacuum Bottle 1.3l

Premiumkategorins vinnare är en rejäl bjässe som rymmer hela 1,3 liter dryck, bjuder på QuadVac™ isolering som håller drycker varma i 40 timmar, samt en medföljande rostfri kopp.

Du kan dessutom diska denna i diskmaskinen och du får livstids garanti på köpet, något som verkligen imponerade på samtliga i testgruppen. Visst, den är lite större till storleken – men vad gör det när det medföljer ett rejält handtag med ett silikongrepp?

Med denna termos kan du även bjuda dina jaktkompisar på varm dryck, eller varför inte för att ta med dig dricksvatten under krävande turer. Vi hittade inga som helst nackdelar med denna produkt och det enda som går att anmärka på är storleken då den väger 1 306 gram.

Termosen håller även din dryck kall i 35 timmar, men också isiga upp till 160 timmar. Du får dessutom en stålfodrad hällpip vilket innebär att ingen plast kommer i kontakt med innehållet.

Om du letar efter det allra bästa behöver du inte titta vidare, Stanley Master Vacuum Bottle presterar allra bäst i samtliga kategorier och med ett cirkapris på 995 kronor får du en termos som slår alla andra på fingrarna.

Joker: Primus Vacuum Commuter 0.3L

Joker: Primus Vacuum Commuter 0.3L

Primus Vacuum Commuter passar allra bäst för dig som ofta befinner dig på språng tack vare den lilla storleken och låga vikten.

Detta är egentligen en termosmugg och inte en renodlad termos i sig, något som bör tas i beaktning. Om du bestämmer dig för denna produkt får du dock en mugg i rostfritt stål som håller din dryck kall eller varm vart du än befinner dig, samt att silikonpackningarna även garanterar att den inte läcker.

Du öppnar även upp muggen med ett simpelt ”klick” tack vare locket som även används för att försluta den. Något vi gillade med denna termosmugg var att den passade i alla våra bilmugghållare som vi hade i våra bilar på vägen upp till jaktmarkerna. Vi kunde alltså njuta av en kopp varmt kaffe även i bilen vilket var en av de främsta anledningarna att Primus Vacuum Commuter plockades fram som joker.

Med ett cirkapris på 229 kronor är detta en väldigt prisvärd produkt som vi anser lever upp till förhoppningarna på ett mycket bra sätt. Den rymmer 0,3 l vätska och finns i färgerna svart och röd, samt att den endast väger 235 gram. Muggen är tillverkad av rostfritt stål och företaget bakom produkten är en av de mest välkända på marknaden, nämligen Primus som även tillverkar deras patenterade Primuskök.

Våra utmanare

Vi kan bara utse en vinnare till bäst i test inom varje kategori i våra tester av termosar lämpade för aktivt uteliv som jakt. Dock har vi ett antal termosar som utmanar dagens vinnare, se genomgång nedan.

Hydroflask Wide Mouth Coffee 473ml

Hydroflask Wide Mouth Coffee 473ml

Denna termos passar utmärkt för en större kopp kaffe eller te, samt att den håller värmen i upp till 6 timmar. Du kan även hålla din dryck kyld upp till 24 timmar vilket är en av de mest utmärkande egenskaperna med produkten.

Du får livstidsgaranti, BPA-fritt och Phalate-fritt material, en snygg pulverlackfinish, samt en låg vikt på endast 261 gram. Termosen rymmer 473 ml och levereras i flera olika färger, bland annat Black, Cobalt och Frost.

Cirkapriset landar på 325 kronor och är förmånligt för de flesta enligt oss.

Gyttorp Termos 0,75 L

Gyttorp Termos 0,75 L

Gyttorp har skapat den perfekta termosen för den lite nördigare jägaren, något vi skrattade gott åt när vi valde ut denna modell. Termosen är utformad som en hagelpatron och den sticker verkligen ur mängden, dock är denna modell något mindre och lämpar sig bäst för kortare turer.

Cirkapriset på 375 kronor motiveras bland annat av den snygga detaljrikedomen, men tillverkaren går inte ut med specifik information hur länge den håller värmen, något som givetvis påverkade betyget. Levereras i färgen röd samt volymen 0,75 l.

Thermos Travel Pro 0,4L

Thermos Travel Pro 0,4L

Thermos är välkänd världen runt tack vare sitt namn, och denna praktiska modell passar framförallt dig som är på resande fot. Med en vikt på endast 190 gram tynger den aldrig dina steg, samt att den har ett snäpplock som är enkelt att knäppa upp när du vill dricka.

Det är dessutom enkelt att rengöra denna termos och med en volym på 0,4 l samt ett cirkapris på 279 kronor passar den väl för dig som behöver en resetermos. Du hittar den i färgerna Matte Black samt Titan.

Vanliga frågor om termosar

Innan du tar dig till närmaste sportbutik, jaktbutik eller webbutik för att köpa en ny termos rekommenderar vi att du för tar del av våra svar på vanliga frågor om termosar nedan.

Vilken termos bör jag välja om jag precis börjat jaga?

Om du inte jagat innan kan det passa bra med en lite billigare termos, men även på grund av att nya jägare kanske inte beger sig ut på de längsta turerna direkt i början. Då behöver du inte heller hålla din dryck varm under flera timmar.

Vi rekommenderar alltid att du väljer ut en termos som är lätt att bära med dig, men även att den är lätt att dricka ur. Vissa modeller har medföljande muggar där korken används som kaffe eller temugg, något som underlättar enormt för dig som inte vill packa med dig extra saker.

Vilka egenskaper är viktigast att titta på när det gäller termosar?

En av de allra viktigaste egenskaperna är hur länge termosen håller drycken varm eller kall. Om du läser i vår recension kan du se hur de skiljer sig och de dyrare produkterna är givetvis bättre på att hålla värmen, något som alltid är en bedömningsfråga. Ska du vara ute länge eller bara över dagen? Om du ska övernatta kanske du bör välja en rejäl termos som klarar att hålla värmen över ett dygn eftersom det inte alltid går att koka varm dryck i skogen.

En annan viktig sak att tänka på är hur enkel termosen är att packa ned i jaktryggsäcken, samt vad den väger. Några modeller är utmärkta rent egenskapsmässigt, men väger en hel del. Tänk att även lite vikt kan påverka mycket när du går längre sträckor.

Kan jag köpa termos på rea?

Ja, det är inte alls ovanligt att de webbutiker som vi samarbetar med säljer termosar på rea regelbundet. Genom att registrera dig för vårt nyhetsbrev håller du dig alltid uppdaterad med nya kampanjer, erbjudanden och rea utförsäljningar av jaktprylar som t.ex. termosar. Vår partner Outnorth.se erbjuder ofta termosar till billigt reapris.

Slutsats

I denna artikel har vi publicerat resultatet av våra utförliga tester av olika termosar som speciellt lämpar sig aktiv fritid utomhus, t.ex. jakt, fiske och annat friluftsliv. Nedan hittar du en sammanställning över vinnana inom varje kategori, från bäst och billigast termos till lyxigare och mer premium termos.

KategoriTermosCirkaprisVolymLägsta pris
Bäst & BilligastVacuum Flask G4179 kr0,75 lHär
MediumKlean Kanteen Insulated TKPro575 kr0,5 lHär
PremiumStanley Master Vacuum Bottle995 kr1,3 lHär
JokerPrimus Vacuum Commuter229 kr0,3 lHär

Källor