Bästa rödpunktsiktet 2024 – Precision och pricksäkerhet på rörliga byten

Om du är ute efter precision även vid snabba rörelser är ett rödpunktsikte att föredra, men det är dessutom väldigt effektivt för all slags jakt. För att kunna träfa ditt mål behöver du ett bra sikte, framförallt under gryningen eller kvällen när djuren är som mest aktiva. Det är även då det spelar mest roll vilket slags sikte du använder och hur resultatet för din jakt faktiskt blir.

Vi vet att det är svårt att välja rätt rödpunktsikte, men med detta omfattande test av de allra bästa modellerna på marknaden hoppas vi att du får användbara tips om hur deras funktionalitet skiljer sig gentemot många av de mer billigare varianterna, men också vilka finesser de har med sig.

Inledning – test av rödpunktsikten

Vi har som vanligt delat upp våra vinnare i olika kategorier baserat på prisklass, men något du alltid bör ha med dig är att vi endast plockar fram de allra bästa siktena från kända tillverkare. Detta gör vi gör vi för att vi själva jagar och för att vi vill att du också ska lyckas på allra bästa sätt med din jakt, eller om du bara vill öva på att bli bättre på att skjuta med ditt vapen under olika väderförhållanden.

Att använda ett rödpunktsikte är inte bara effektivt, det är även väldigt säkert då ljuset inte är en laserstråle utan en LED-lampa inuti siktet. Själva ”pricken” skickas alltså inte iväg utan den används för att underlätta siktandet via en inbyggd lysdiod.

För att kunna sikta mer effektivt har jägare stor användning av rödpunktsikten idag, samt att en riktigt bra modell tillåter även för snabba rörelser. Andra fördelar är att du kan använda dessa sikten under svagt ljus eller dåliga väderförhållanden för att öka träffsäkerheten. Din jakt blir helt enkelt mer optimerad och vi anser att ett rödpunktsikte är en av de bättre inköpen du kan göra om du är seriös med din jakt.

Den röda punkten i optiken mäts med hjälp av benämningen MOA som står för ”minutes of angle”, ett sätt att räkna fram cirkelns storlek. Den visar även hur stor själva ”pricken” är, samt hur mycket den täcker på ett visst avstånd. En mindre röd punkt täcker mindre av målet, medan en större täcker mer och i vissa fall även blir bättre för rörliga mål.

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast blev Geco Red Dot 1×20 2MOA, medan mellanklassens vinnare valdes ut som Aimpoint ACRO C-1 på grund av sin låga vikt kombinerat med en minimalistisk design.

Premium kategorins vinnare utsågs som Aimpoint Hunter H34L och det beror främst på en legendarisk uthållighet och batteritid. Jokern Aimpoint Micro H-2 valde vi fram eftersom du även får en keps på köpet, utöver att modellen dessutom är ultralätt och innehåller 12 olika ljusinställningar under dagtid.

Vill du veta mer om våra testvinnare bland rödpunktsikten, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

Geco Red Dot 1×20 2MOA

Geco Red Dot 1x20 2MOA rödpunktsikte

Denna modell är både billig och enkel att fästa på ditt vapen, samt att den låga vikten på endast 130 gram gör den till en värdig utmanare även bland de dyrare varianterna. Företaget Gustav Genschow & Co. (GECO) ligger bakom detta rödpunktsikte och de har en lång erfarenhet av okulärtillverkning för vapen.

Du får dessutom 2 MOA i diameter med GECO Red Dot, men till ett rimligt pris vilket även resulterade i placeringen.

Aimpoint ACRO C-1

Aimpoint ACRO C-1 rödpunktsikte

I mellanklassen hittar vi C-1 modellen från Aimpoint, ett kvalitetssikte med låg vikt och minimal design. Den är utvecklad främst för pistoler i första hand, men eftersom den klarar alla väderförhållanden och olika vapenplattformar som du kan tänka dig tog vi med den som en av vinnarna.

Med ett relativt lågt pris i jämförelse med de dyraste modellerna passade Aimpoint C-1 in perfekt i mellanklassen enligt oss, men du får även 3,5 MOA i vinkeldiameter vilket är större än hos någon av de andra vinnarna.

Aimpoint Hunter H34L

Aimpoint Hunter H34L rödpunktsikte

Premium kategorins vinnare är för finsmakaren som endast nöjer sig med det bästa, alltså 2 MOA i vinkeldiameter, digital tryckknapp med 12 lägen för justering av ljusstyrkan, men även 50 000 timmars konstant användning med ett enda CR-2032-batteri.

Aimpoint Micro H-2

Aimpoint Micro H-2 rödpunktsikte

Vår joker skiljer sig inte bara från mängden, den är även en av de bättre modellerna vi stött på någonsin. Med ett fäste som medföljer kan du enkelt montera det på de flesta jaktgevär, men du får också en keps på köpet och en riktigt bra modell med utmärkta egenskaper som gör att den är helt vattentät, ultralätt på endast 93 gram, samt erbjuder 2 MOA i vinkeldiameter.

Varför ska du lita på våra recensioner av rödpunktsikten?

Vi har lång erfarenhet av vapenhantering eftersom vi själva jagar, men också för att vi är entusiaster som är passionerade gällande vår hobby.

Via grundliga undersökningar av de allra bästa rödpunksiktena på jaktmarknaden just nu har vi tagit fram våra personliga favoriter, och vi hoppas att det märks att vi verkligen brinner för jakt och friluftsliv när du läser våra texter.

Vem behöver ett rödpunktsikte?

Jägare har ett stort behov av precist skytte och vi anser att ett riktigt bra rödpunktsikte är a och o för dem som jagar rörliga byten. Resultatet blir bland annat kortare eftersök, fler träffar på rörliga mål, men också att du blir en bättre skytt i längden.

Även du som skjuter som hobby eller tävlar i skytte kan använda ett rödpunktsikte, framförallt om du spenderar mycket tid på skjutbanan under olika väderförhållanden.

Hur kom vi fram till vilka rödpunktsikten vi skulle testa?

Vi var ganska säkra på att PNjakt skulle bli den främsta leverantören av rödpunktsikten med tanke på att de är specialiserade på jaktvapen och alla tillbehör runtomkring. Vilka företag som tillverkat siktena krävde däremot en viss efterforskning och läsning av testresultat.

Alla modeller av rödpunksikten som vi tagit fram i denna recension har vi gått analyserat grundligt. Vi gjorde all research för att ta fram de rödpunktsikten som presterade allra bäst gällande egenskaper, prisnivå och tillverkningskvalitet.

Hur valde vi ut bästa rödpunktsiktena i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland rödpunktsikten

Nedan hittar du vilket rödpunktsikte som valdes ut som bäst i test rödpunktsikte inom respektive kategori. Från ett billigt rödpunktsikte som samtidigt presterar bra, till ett lyxigare och mycket mer premium sikte.

Bäst & billigast: GECO Red Dot 1×20 2 MOA rödpunktsikte

Bäst & billigast: GECO Red Dot 1x20 2 MOA rödpunktsikte

GECO Red Dot 1×20 2 MOA siktet levererade väl både när det gäller prisnivå, men även kvalitet och funktionalitet. Med 2 MOA i vinkeldiameter får du enkelt sikte på ditt mål även om det rör på sig, samt att du kan fästa denna modell enkelt med hjälp av ett Weaverfäste.

Några egenskaper som är värda att nämna gällande vår vinnare i kategorin Bäst & billigast rödpunktsikte är diametern på 30 millimeter, längden på 67 millimeter, samt vikten på 130 gram. Du får alltså ett lätt och kompakt sikte som presterar mycket väl i denna prisklass.

Cirkapriset var även rimligt på 2,371 kronor för GECO Red Dot 1×20 2 MOA och denna variant passar bäst som en instegsmodell för nyutexaminerade jägare.

Mellan: Aimpoint ACRO C-1

Mellan: Aimpoint ACRO C-1 rödpunktsikte

Du som använder en pistol bör med fördel välja mellanklassens vinnare, Aimpoint ACRO C-1 rödpunktsikte, även om den fungerar utmärkt för de flesta vapensystem du kan tänka dig. Några utmärkande faktorer med mellanklassens vinnare var att den är väloptimerad för pistoler då du kan montera den direkt på handeldsvapen med ”optic ready” funktionen.

Utöver detta får du 1,5 års batteritid, 3,5 MOA i vinkeldiameter, vattentäta egenskaper samt en användningstemperatur mellan -30 celsius till +60 celsius.

ACRO C-1 är dessutom det minsta helt slutna rödpunktsiktet på marknaden och med ett cirkapris på 4,871 kronor för Aimpoint ACRO C-1 är det fortfarande i en prisklass som är rimlig för de flesta användare. Tänk även på att du kan montera siktet på flera olika vapenplattformar om du använder en montagelösning från Acro.

Premium: Aimpoint Hunter H34L

Premium: Aimpoint Hunter H34L rödpunktsikte

En av de bättre modellerna vi testade var Aimpont Hunter H34L, ett rödpunktsikte som är konstruerad helt från början av Aimpoints ingenjörer. Detta är en ny produkt som ger dig tillgång till otroligt hög prestanda tack vare röret på 34 millimeter, men även det frontmonterade justeringssystemet som underlättar siktandet.

Några nämnvärda egenskaper för vår vinnare i premium kategorin är exempelvis 50 000 timmar användningstid med ett enda batteri, punktstolek i 2 MOA, vattentäta egenskaper, samt en digital tryckknapp med 12 olika lägen för att justera ljusstyrkan.

Det längre röret gör detta sikte till en favorit bland jägare som använder gevär med standard eller lång låda. Längden är 229 millimeter och diametern ligger på 34 millimeter, samtidigt som du får en nästintill legendarisk tålighet tack vare tillverkningskvaliteten som gjort Aimpoint berömda världen över.

Cirkapriset landar på 6,661 kronor för Aimpoint Hunter H34L och just nu får du även en keps från Aimpoint på köpet!

Jokern: Aimpoint Micro H-2 med Leupold fäste

Jokern: Aimpoint Micro H-2 rödpunktsikte med Leupold fäste

Även om detta sikte valdes fram som vår joker då du får en keps och ett fäste på köpet, är den ändå kanske snäppet bättre än vår vinnare i premium kategorin. Aimpoint Micro H-2 erbjuder till exempel en ultralätt konstruktion som endast väger 93 gram utan fäste, och 136 gram med medföljande fäste och flip-up-skydd.

Andra fördelar med detta rödpunktsikte är den förbättrade ljustransmissionen i linsen, att den kan användas på gevär, jaktrevolvrar och pilbågar, men även att användningstiden är hela 50 000 timmar.

Även detta sikte är helt vattentätt och erbjuder upp till 12 inställningar för användning i dagsljus, något som verkligen imponerar. Med 2 MOA i vinkeldiameter tål den även att jämföras med Hunter H34L från samma tillverkare.

Även denna modell bjuder på en keps på köpet till värde av 295 kronor, samt att cirkapriset landar på 7,873 kronor totalt för Aimpoint Micro H-2 med Leupold fäste.

OBS: Denna modell hittar du också utan fäste och då kostar den endast 6 055 kronor, men den finns även tillgänglig med flertalet olika fästen som Weaver eller Blaser om du behöver tillgång till dem.

Rödpunktsikten som utmanar

Förutom våra bäst i test rödpunktsikten vill vi också passa på att lyfta fram några rödpunktikten som gav våra vinnare en tuff match om förstaplatserna. Nedan rödpunktsikten rekommenderas också, speciellt om ingen av våra bäst i test sikten passar dig.

Aimpoint Micro S-1

Aimpoint Micro S-1

Denna utmanare från Aimpoint heter Micro S-1 och den passar bäst för hagelbössor tack vare 6 MOA i vinkeldiameter. Den har dessutom ett högre maxläge på ljusintensiteten för de allra ljusaste dagarna, ett kolfiberförstärkt hagelspångsfäste, samt en låg vikt och en robust konstruktion.

Det finns även möjlighet att ”skjuta in” siktet för att hitta den bästa träffpunkten, framförallt för dig som ofta jagar fågel eller sysslar med lerduveskytte.

Cirkapriset hamnar på 6,257 kronor för Aimpoint Micro S-1 rödpunktsikte och även denna modell ger dig en keps på köpet från Aimpoint.

Aimpoint 9000L

Aimpoint Micro S-1 rödpunktsikte

En ytterligare utmanare från Aimpoint familjen heter 9000L och detta rödpunktsikte finns både i 2 MOA och 4 MOA i punktstorlek. Du hittar även en lite längre tub för att passa länge lådor, men även en batteritid på 50 000 timmar.

Vikten på 210 gram är dock lite väl mycket jämfört med våra vinnare och därför hamnade inte denna modell bland dem. Cirkapriset för Aimpoint 9000L landar även på 4,742 kronor.

Aimpoint Hunter H30S

Aimpoint Hunter H30S rödpunktsikte

Vår sista utmanare är Aimpoint Hunter H30S, en modell som är bäst lämpad för mindre eller lättare vapen. Om du är ute efter ett sikte som fungerar lika bra på ett gevär med en standardlåda som det gör med ett hagelgevär kan vi varmt rekommendera denna, men du får dessutom god funktionalitet med Magnum-handeldvapen om du använder dem.

Detta rödpunktsikte erbjuder 2 MOA, 50 000 timmar användningstid, vattentäta egenskaper och 12 olika lägen. Du har även möjlighet att montera den med vanliga 30 millimeters ringar för att undvika specialfästen.

Hunter H30S kostar 6,661 kronor i cirkapris.

Frågor och svar om rödpunktsikten

Även om du kanske redan har bestämt dig för vilket rödpunktsikte du vill köpa så rekomenderar vi att du först tar del av våra svar på vanliga frågor om rödpunktsikten nedan.

Vad är MOA och vad innebär det i praktiken?

MOA står för ”Minutes Of Angle”, eller vinkelminuter på svenska. 1 MOA är ungefär 3 centimeter på 100 meter.

En tumregel är att pricken i ett sikte med 2 MOA täcker ungefär 2″ eller 5 centimeter på 100 meter, medan 4 MOA pricken täcker ungefär 4 ” eller 10 centimeter på 100 meter.

Varför finns det så många olika fästen för rödpunktsikten?

Detta beror på de olika vapentillverkarna och deras unika fästningsanordningar som är framtagna för optimal funktionalitet för respektive modell. Vissa rödpunktsikten kräver inte något fäste alls, medan andra levereras med olika fästen som är tillverkade för ett specifikt vapen eller vapenplattform.

För att göra det enklare har vissa vapentillverkare skapat vapenplattformar för att ett fäste ska fungera på samtliga modeller.

Vad är skillnaden med ett lasersikte och ett rödpunktsikte?

Den största skillnaden är att ett rödpunktsikte inte projicerar något på målet, utan det är helt enkelt en liten röd ”prick” inne i siktet som underlättar för dig som siktar. Rödpunktsikten använder sig också av säkra LED-lampor som inte skadar dina ögon medan ett lasersikte även syns på målet då själva ljusstrålen projiceras. Det finns även risk för ögonskador med en laserstråle medan så inte är fallet med rödpunktsikten.

Vilka egenskaper är viktiga att tänka på när det kommer till rödpunktsikten?

Den absolut viktigaste egenskapen är hur lätt siktet är eftersom du inte vill att det ska tynga ditt vapen ytterligare. Andra är att de är vattentäta för att tåla väder och vind, men även att antalet MOA är anpassad för de avstånd du föredrar att skjuta på. Det handlar även om vilka slags vapen du använder eftersom alla av dem har optimala avstånd som behöver tas hänsyn till.

Tänk även på att alltid kontrollera hur fästet ser ut för ditt vapen innan du beställer ett sikte då det kan behövas ett specialfäste. Vissa modeller har däremot medföljande fästen för olika vapenplattformar och då gäller det att välja rätt medföljande fäste för ditt sikte.

Sammanfattning av rödpunktsikten

Vi har nu nått slutet av detta omfattande test av rödpunktsikten och tänkte avsluta med en sammanfattning. Vi har här presenterat våra bäst i test rödpunktsikten, från ett billigt rödpunktsikte som presterar riktigt bra, till ett något dyrare med mer premium rödpunktsikte. Ett antal utmanare lyftes också fram som alternativa rödpunktsikten till våra vinnare. Nedan summerar vi detta tests bäst i test rödpunktsikten i en tabell för att du enkelt ska kunna välja ut vilket som är bäst för dig.

KategoriRödpunktsikteCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastGECO Red Dot 1×20 2 MOA2,371 krPN Jakt
MediumAimpoint ACRO C-14,871 krPN Jakt
PremiumAimpoint Hunter H34L6,661 krPN Jakt
JokerAimpoint Micro H-2 med Leupold fäste7,873 krPN Jakt
Bäst i test rödpunktsikten

Källor