Bästa älgstudsaren 2024 – välj rätt vapen och kaliber för storvilt

Definitionen älgstudsare innebär ett jaktvapen som avfyrar en kula åt gången. De får alltså inte förväxlas med hagelgevär eller automatiska vapen som har andra avfyrningsmekanismer.

Ett bättre namn för älgstudsare är egentligen kulgevär och uttrycket ”studsare” härstammar från tyska ordet för jaktvapen med helstock. Vi svenskar använder oss av uttrycket också, dock är samtliga kulgevär studsare i Sverige.

Inledning – om älgstudsare

Älgstudsare är däremot alltid vapen som tillhör kategorin klass 1 vapen. Dessa får du alltså använda för storviltsjakt som älg. Alla vapen är indelade i olika klasser på den svenska jaktmarknaden och med klass 1 vapen får du jaga det mesta, bland annat räv, älg, fågel och rådjur.

Samtliga av våra utvalda testvinnare kan levereras i olika kalibrar och även om detta ofta handlar om personliga preferenser anser vi att det är av högsta vikt att träna skytte för att bekanta dig med alla de olika kalibrar som finns tillgängliga, men även diverse tillbehör som ljuddämpare, olika modeller av stock, kikarsikten och så vidare.

Vi har som vanligt delat upp våra vinnare i fyra olika kategorier: Bäst & Billigast, Mellan, Premium och Jokern där den sistnämnda skiljer sig en del från resten.

Vinnaren i kategorin Bäst & Billigast utsågs som Sauer 100 Classic XT där det låga priset och tillgången till flertalet kaliber spelade en avgörande roll. Mellanklassens vinnare blev Blaser R8 Professional X, en älgstudsare av rang som har en hög tillverkningskvalitet och design kombinerat med en kolv med maximal komfort.

Premium kategorins vinnare utsågs som Merkel Helix Noblesse som är särskilt framtagen för storviltsjakt med de allra bästa inläggningarna och en guldpläterad avtryckare.

Jokern i sin tur utsågs till Benelli Argo E Battue Orange Camo, en rejäl utstickare som med sin korta utformning och låga vikt endast levereras i kaliber 308.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då är det bara att fortsätta läsa nedan!

Sauer 100 Classic XT

Sauer 100 Classic XT

Denna studsare i kategorin bäst & billigast kommer från från J.P Sauer & Sohn och levereras med sloganen ”Premium comes standard”. Den bjuder bland annat på sidosäkring med tre lägen, 5-skottsmagasin, justerbart trycke från 1 till 2 kilo, samt en vikt på 3000 gram.

Blaser R8 Professional X

Blaser R8 Professional X

Mellanklassens vinnare är komfortabel, modern och innovativ med en estetisk utformning som får många jägare att tappa hakan. Geväret har även ett mer avslappnat grepp för ökad kontroll vid skyttet, men även för att få till bättre träffar.

Merkel Helix Noblesse

Merkel Helix Noblesse

Om du letar efter det allra bästa är Merkel Helix Noblesse ett utmärkt alternativ. Med hjälp av detta gevär kan du jaga i stil samtidigt som du får alla de fördelar som en riktigt kvalitativ studsare erbjuder.

Detta är ett premiumvapen och priset är givetvis högre än många andra modeller, men samtidigt får du också vad du betalar för.

Benelli Argo E Battue Orange Camo

Benelli Argo E Battue Orange Camo

Vår joker heter Benelli Argo E Battue Orange Camo och den sticker verkligen ut genom mängden. Denna studsare är till för exempelvis hundförare där kortare gevär är att föredra, samtidigt som det är ett pålitligt, uthålligt och precist vapen.

Varför ska du lita på våra recensioner av älgstudsare?

Vi vet vilka slags jaktgevär är kvalitativa tack vare vår erfarenhet som jägare, men även vapenägare och entusiaster.

Vapnen vi valt ut är dessutom tillverkade av välkända företag som specialiserar inom området, samtidigt som vi kammat igenom nätet och läst flertalet recensioner av andra användare.

Vem har störst behov av en älgstudsare?

Den som vill jaga älg eller annat högvilt kommer behöva en studsare som är till för klass 1 jakt. Det är alltså i första hand för dig som jagar och är ute efter ett pålitligt jaktgevär som klarar alla de höga krav som ställs.

Hur kom vi fram till vilka älgstudsare vi skulle testa?

Vi tog först och främst reda på vilka studsare som var populära på nätet och vi fick gott om användbar information från flera nätbutiker, bland annat via pnjakt.se som är en av de allra bästa på jaktmarknaden just nu.

Hur valde vi ut bästa älgstudsarna i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland älgstudsare

Efter noggranna analyser kunde vi välja ut vilka som blev bäst i test älgstudsare och nedan hittar du våra recensioner av dessa älgstudsare. Från en billig älgstudsare som presterar riktigt bra, till en dyrare och mycket mer premium älgstudsare.

Bäst & Billigast: Sauer 100 Classic XT

Bäst & Billigast: Sauer 100 Classic XT

Sauer 100 Classic XT finns i ett antal kalibrar som 243 Win, 270 Win, 300 Win Mag och 6,5×55. Sidosäkringen innehåller tre olika lägen där bakåt säkrar geväret med ett låst slutstycke, mitten säkrar det medan slutstycket är olåst, samt framåt som osäkrar vapnet helt.

Detta jaktgevär levereras även med EVER REST bäddning mellan mekanismen och kolven, samt en syntetkolv av typen Ergo Max. När vi sköt med geväret märkte vi genast den otroliga tillverkningskvaliteten även om cirkapriset var väldigt lågt på endast 9 995 kronor för Sauer 100 Classic XT.

Företaget J.P Sauer & Sohn grundades redan 1751 i Tyskland och har sedan starten tillverkat riktigt robusta vapen. Vapnet levereras med 5-skottsmagasin, ett justerbart trycke mellan 1-2 kilo, samt en piplängd på 56 centimeter. Vikten är också relativt låg på endast 3000 gram vilket är en ytterligare fördel vi anser är värd att nämna.

Mellan: Blaser R8 Professional X

Mellan: Blaser R8 Professional X

Vinnaren i kategorin mellan, Blaser R8 Professional X, är en kvalitetsprodukt som vi tror kommer imponera på de flesta jägare idag. Du får bland annat en ny kolv jämfört med föregångaren R93, något som ger dig en mer bekväm avfyrning, samt en brantare vinkel och ett handstöd vid pistolgreppet.

Du kan skjuta mycket mer kontrollerat och få till bättre träffar om du väljer Blaser R8 Professional X och vi tyckte själva att den kändes väldigt stabil och robust vid användning.

Du hittar flertalet olika kalibrar att välja mellan även med denna studsare och de är exempelvis 223 Rem, 308, 243 Win och 270 Win. Designen är också väldigt läcker och R8:an har både konkava och konvexa linjer för att presentera dig med ett vackert jaktgevär. Vapnet är elegant och dynamisk på samma gång och det är en ren fröjd att avfyra det.

Du hittar inget löstagbart magasin i denna modell och det är för att få till ett så kompakt vapen som möjligt, samtidigt som den är en uppgraderad variant av Blaser R93.

Cirkapriset för Blaser R8 Professional X hamnar på 36 810 kronor.

Premium: Merkel Helix Noblesse

Premium: Merkel Helix Noblesse

Är du ute efter en av de bästa jaktgevären du kan hitta för storvilt är Merkel Helix Noblesse ett vapen du inte får missa. Du får den i kaliber .308 eller 30-06 och det exklusiva utseendet med guldpläterad avtryckare och inläggninar i ebenholz gör detta till en riktig lyxvariant du kan imponera med för dina vänner.

Piplängden är 56 centimeter och vikten ligger på cirka 3 kilo. Kolven är tillverkad av valnöt och mekanismen är utvecklad för snabbare repetering för att du som skytt inte behöver göra det.

Vi tyckte att det var otroligt smidigt att skjuta med detta gevär och flera skott i följd var inga som helst problem även mot måltavlor som var placerade lite längre bort.

Du får även fästen för rembyglar om du vill bära geväret i rem, samt att det går att beställa en vapenrem från Merkel om du önskar det. Priset är dock högt, men det är inte heller någon överraskning eftersom det gäller vår premiumvinnare. Merkel Helix Noblesse kostar 78 100 kronor i cirkapris vilket dock motiveras med detaljrikedomen, utsmyckningarna, högkvalitativa delarna och tillverkningskvaliteten.

Jokern: Benelli Argo E Battue Orange Camo

Jokern: Benelli Argo E Battue Orange Camo

Benelli Argo E Battue Orange Camo är inte lik många andra studsare och det är även den främsta anledningen att vi tog med den i vår recension. Kalibern finns endast i 308 eller 30-06, samt att vapnet är framtaget för att vara så kort som möjligt.

Detta underlättar framförallt för hundförare och eftersom pipan endast är 47 centimer lång är den väldigt enkel att bära runt på. Du hittar även dubbla uttag för snabbfästen om du vill använda en vapenrem och totallängden är faktiskt endast 1020 millimeter. Det går även att fästa ett kikarsikte om så önskas och om du är ute efter ett smidigt alternativ som sticker ut en hel del från mängden rekommenderar vi detta gevär varmt.

Som älgstudsare är den dock inte dålig på något sätt och vikten ligger på stabila 3,35 kilo. NATO standard testet gav också högsta betyg inom alla områden som används när vapnet granskades. Detta innefattar bland annat pålitlighet, uthållighet och precision.

Cirkapriset för vår joker, Benelli Argo E Battue Orange Camo, hamnar på 20 490 kronor.

Älgstudsare som utmanar

Förutom våra utvalda bäst i test älgstudsare som finns det ett antal andra älgstudsare som är riktigt bra och prisvärda, speciellt som man köper sin älgstudsare online på nätet. Nedan hittar du några andra utvalda älgstudsare som vi också kan rekommendera om ingen av våra vinnare faller i smaken.

Tikka T3x Lite Adjustable

Tikka T3x Lite Adjustable är en pålitlig studsare som också är en favorit bland många jägare. Den går att justera både på längden och höjden, samt att den har en relativt låg vikt på endast 2,8 kilo.

Cirkapriset ligger på 14 299 kronor och du hittar den i väldigt många kaliberalternativ, bland annat .308, 243 Win och 338 Win Mag.

Sako 85 Finnlight II

Denna älgstudsare har en justerbar syntetkolv, samt att du kan få flera olika lådstorlekar som S, SM, M och L. Kalibrarna rör sig från 30-06 till 22-250 så spannet är stort, samt att vikten varierar från 2,8 kilo till 3,1 kilo beroende på vilken modell du väljer.

Vapnet finns dessutom för vänsterhänta skyttar och cirkapriset ligger på 32 999 kronor.

Sauer 404 Syncro XTC

Vi tog med ytterligare en studsare tillverkad av välkända Sauer & Sohn, nämligen Sauer 404 Syncro XTC. Detta gevär är ett absolut måste för dig som är ute efter en premiumvariant, dock är cirkapriset satt på 61 900 kronor vilket är en hel del pengar.

Vapnet erbjuder bland annat ett takedown-system som innebär att du enkelt kan packa ned det i en vapenkoffert. Du kan också välja mellan 10 olika kalibrar vilket givetvis är en fördel.

Browning X-Bolt Composite Gängad

Browning X-Bolt Composite från välkända vapentillverkaren Browning i USA erbjuder flera olika kalibrar för storvilt, samt ett magasin på 4+1 kulor.

Cirkapriset är också lågt och med en kostnad på endast 11 195 kronor tävlar den i kategorin bäst & billigast.

Frågor och svar om älgstudsare

Du kanske redan har hittat en favorit bland våra rekommenderade älgstudsare men vi rekommenderar ändå att du läser våra svar på vanliga frågor om älgstudsare innan du bestämmer vilken du ska köpa.

Hur vet jag vilken kaliber av älgstudsare som passar bäst?

I regel är en grov kaliber att föredra, men du måste använda en klass 1 kaliber för att skjuta älg. Dessa är:

9.3×62 mm, 30-06, 308 Win, 6,5×55, .300, .338, .358, 7.62, .303, .270 Win mfl.

Vilka vapen tillhör kategorin älgstudsare?

Samtliga jaktgevär som tillhör klass 1 är vad som kallas för älgstudsare idag. Dessa vapen använder kulor i så grov kaliber att de expanderar när de träffar.

Vilken älgstudsare ska jag välja om jag är osäker?

Ditt val beror främst på personliga preferenser eftersom det är kalibern som avgör om du får skjuta älg eller inte.

Våra favoriter är givetvis att föredra, men även utmanarna är riktigt kvalitativa jaktgevär om du istället föredrar någon av dem.

Välj dock alltid ut ett gevär som känns bäst när du skjuter med det, alltså att rekylen är lagom, att kolven sitter bra mot axeln, samt att det är bekvämt att bära geväret även längre sträckor endast med hjälp av en axelrem.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av detta omfattande test av älgstudsare och vi hoppas att ni hittat användbar information i vårt test och våra recensioner. Här har vi presenterat våra fyra bäst i test älgstudsare, från en billig älgstudsare som samtidigt presterar riktigt bra till en dyrare men mycket mer exklusiv och premium modell av sådant jaktgevär. Nedan sammanställer och sammanfattar vi information om våra vinnande älgstudsare så att du enkelt ska kunna välja ut ditt favoritgevär inför nästa jakt.

KategoriÄlgstudsareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastSauer 100 Classic XT9,995 krPN Jakt
MediumBlaser R8 Professional X36,810 krPN Jakt
PremiumMerkel Helix Noblesse78,100 krPN Jakt
JokerBenelli Argo E Battue Orange Camo20,490 krPN Jakt

Källor