Bästa stormtändaren 2024 – Få till elden oavsett väder

För dig som jagar är en stormtändare ett måste eftersom det ofta blåser väldigt mycket, men i Sverige har vi också många blöta områden som kräver rejälare verktyg för att du ska lyckas göra upp en eld.

Denna artikel om stormtändare innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se, PN Jakt och Outdoorexperten

Inledning

Om du jagar vid kusten blåser det extra mycket och då är det av allra största vikt att stormtändaren finns med i jaktryggsäcken. Med en rejäl tändare får du även ena handen fri som du kan använda för att exempelvis mata på med ved eller fnöske.

Det finns flertalet modeller att använda sig av idag och det kan ibland kännas som en djungel att navigera runt bland de olika sajterna på nätet för att hitta ett passande alternativ. Du som jagar behöver dessutom en tändare som håller länge och då är det bara dumt att lägga pengar på billiga alternativ som kanske inte klarar av mer än en jakt.

Alla de stormtändare vi testade i denna omfattande recension var bra på sina egna sätt, men det som utmärkte dem var den höga tillverkningskvaliteten. För att göra det enklare för dig som läser denna text valde vi att presentera dig med tre testvinnare i respektive prisklass, och även en joker där den sistnämnda skiljer sig en del från mängden.

En stormtändare kan i många fall agera som en slags livlina när allt går snett eller om du råkar gå vilse. De flesta modeller tål dessutom regn och blåst, något som är deras viktigaste egenskaper enligt oss.

I kategorin bäst & billigast valde vi ut Stormtändare ”Rund”, en prispressad modell som går att fylla på. I mellanklassen utsåg vi UCO Stormproof Lighter, en kvalitativ stormtändare som levereras med både silvertejp och ett lock som du kan använda för att fästa den med.

Premium kategorins vinnare blev Primus PowerLighter, en pålitlig och effektiv stormtändare från det välkända företaget Primus som tillverkar en hel del utrustning för jakt och vandring.

Jokern i sin tur utmärkte sig givetvis lite extra från mängden och i denna kategori valde vi ut Lifesystems Stromproof Matches som vår vinnare. Detta då de erbjuder stormsäkra tändstickor, ett alternativ som finns till hands när gasen tar slut i din stormtändare.

Vill du veta mer om våra vinnare, eller fördjupa dig i våra utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa nedan!

Stormtändare ”Rund”

Stormtändare "Rund"

Stormtändare ”Rund” är både en enkel och prispressad stormtändare som vi alla tyckte fungerade väl under vår jakt. Den är dessutom en av de billigaste modellerna vilket alltid är ett plus för den prismedvetne, samt att den är påfyllningsbar när gasen tar slut.

UCO Stormproof Lighter

UCO Stormproof Lighter

Stormproof Lighter från UCO med silvertejp och karbinhake är en praktisk stomtändare som fungerar i alla väder. Den har dessutom ett skyddande lock som du kan fästa i ryggsäcken, samt att den endast väger 114 gram.

UCO står enligt företaget själva för användbarhet, välbefinnande och originalitet. Deras verksamhet bygger också på expertkunskaper inom outdoor-industrin vilket utmärker dem lite extra på marknaden.

Primus PowerLighter

Primus PowerLighter

Premium kategorin bjuder ofta på de dyraste produkterna, men i detta fall är den bästa stormtändaren enormt prispressad. Primus har skapat en effektiv tändare som endast väger 67 gram, samt att den har en spetslåga som effektivt tänder din eld oavsett väder och vind.

Lifesystems Stromproof Matches

 Lifesystems Stromproof Matches

Stromproof Matches från Lifesystems är unika tändstickor som kan tändas i alla väderlekar, oavsett hur mycket det blåser. Dessa levereras i ett 20-pack i en tålig tändsticksask av polykarbonat som du också använder för att tända tändstickorna med.

Då jokern alltid skiljer sig från mängden tyckte vi att denna produkt var alldeles perfekt för att erbjuda lite variation. Tändstickorna sviker dig aldrig så länge du förvarar dem rätt!

Varför ska du lita på våra recensioner av stormtändare?

Då vi själva är jägare vet vi vad som krävs under krävande väderlekar. Denna kunskap tar vi med oss i alla våra tester och recensioner, något som vi hoppas ger dig en mer realistisk bild av de stormtändare som verkligen fungerar jämfört me dem som inte håller särskilt hög kvalitet.

Vem behöver en stormtändare?

Du som jagar behöver givetvis ha en stormtändare, men även de som gillar vandring, äventyrare, bergsklättrare, idrottare och de som ofta rör sig i vildmarken kan med fördel använda sig av en robust tändare.

Det finns få saker som är lika viktiga som en rejäl tändare, och om du har bestämt dig för att ge dig ut i skogen en längre period rekommenderar vi alltid att du har en stormtändare med dig för att kunna göra en eld när det väl behövs. Din kropp kyls ned snabbare än du tror, särskilt när vädret skiftar från soligt till mulet under våren, hösten och vintern.

Hur kom vi fram till vilka stormtändare vi skulle testa?

Vi valde att först och främst rikta in oss på de produkter som vi redan visste var bra. Efter detta läste vi en hel del recensioner på internet för att göra en enkät bland många olika jägare där vi samlade in svaren och använde resultaten för att få fram ännu fler alternativ.

Vi tittade även in hos några av de bästa friluftsbutikerna och jaktbutikerna på nätet för att kartlägga deras utbud av stormtändare.

Hur gick testerna av stormtändare till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland stormtändare

Efter noggrannt utförda analyser av marknadens alla stormtändare har vi i testgruppen enats om vilka stormtändare som är bäst i test just nu. Från billig stormtändare av hög kvalitet till dyrare men mer premium stormtändare har valt ut som vinnare inom en av varje kategori. Nedan hittar du utförliga recensioner och omdömen av våra bäst i test stormtändare.

Bäst & billigast: Stormtändare ”Rund”

Bäst & billigast: Stormtändare "Rund"

Denna enkla stormtändare levereras i svart och bjuder på en jetstråle när du ska tända din eld i vildmarken eller skogen. Den är dessutom påfyllningsbar och gummerad, samt att cirkapriset ligger på låga 119 kronor.

Vi fastnade delvis för tändaren Stormtändare ”Rund” tack vare det låga priset, men även det smidiga locket som håller den torr och skyddad när du har den i din packning, eller när du inte använder den.

Mellan: Stormproof Lighter från UCO

Mellan:  Stormproof Lighter från UCO

Denna tändare bjuder på en triple-jet låga och levereras utan gas för att kunna förvaras och skickas utan restriktioner. När du drar ut tändaren från höljet kan du justera lågans storlek, samt att du även får silvertejp som medföljer som du kan använda dig av när du behöver laga något utan tillgång till verktyg.

Locket håller tändaren ren och torr samt att du även kan klicka fast den i jaktryggsäcken med den medföljande karbinhaken. Tändaren väger 114 gram, är 191 mm lång och 102 mm bred, samt att cirkapriset för Stormproof Lighter landar på 299 kronor. Det är ett överkomligt pris för de allra flesta och du kan också fylla den med 3 ml gas vilket räcker en bra stund.

UCO är ett kvalitetsmärke och de tillverkar produkter som gör din vistelse ute i naturen både säkrare och bekvämare. Samtliga deltagare i vår testgrupp vittnade om hur bra denna tändare var och finesserna höjde betyget ytterligare.

Premium: Primus PowerLighter

Premium: Primus PowerLighter

Det tillhör inte vanligheterna att premium kategorins vinnare är billigare än mellanklassen, men i detta fall skiljer det sig ungefär en 50-lapp i pris. Primus PowerLighter är en oerhört effektiv och pålitlig stormtändare som levereras med en spetslåga som gör det enkelt att tända en eld när du behöver det. Temperaturen är dessutom på hela 1300 grader vilket underlättar tändning av flytande bränslen även under dåliga väderförhållanden.

Tack vare att vikten endast är 67 gram är denna tändare lättare än mellanklassens vinnare vilket resulterade i att vi var tvungna att ge den ett ännu högre betyg. Måtten är på 80 x 50 x 20 mm, samt att cirkapriset för Primus PowerLighter landar på endast 245 kronor. Denna stormtändare levereras i både rött och svart och är tillverkad av det kvalitativa märket Primus.

Jokern: Lifesystems Stromproof Matches

Jokern: Lifesystems Stromproof Matches

Dessa tändstickor kan du ha med dig när din tändare sviker dig, men tack vare att de är otroligt robusta klarar de av både väder och vind utan problem.

Stromproof Matches levereras i ett 20-pack i en tålig ask tillverkad av polykarbonat. Du använder även asken själv för att tända stickorna och de är väldigt enkla att ha med dig i ryggsäcken vilket vi gillade.

Cirkapriset för dessa stormsäkra stickor, Lifesystems Stromproof Matches, landar på 125 kronor vilket är ett väldigt lågt pris för det du får.

Stormtändare som utmanar

Utöver våra bäst i test stormtändare som blev vinnare inom sin respektive kategori så finns det ett antal andra bra stormtändare på marknaden som vi också vill rekommendera, även om dom inte kom på första plats. Nedan stormtändare gav våra vinnare en bra match om förstaplatserna.

Stormtändare ”Böjd”

Stormtändare "Böjd"

Denna tändare är en enkel men smidig variant som är både kraftig och prisvärd, något som vi alla uppskattade när vi testade den under vår jaktresa. Med en dubbel jetstråle får du även gott om effekt, samt att du kan fylla på den när gasen tar slut.

Stormtändare Böjd levereras i flera olika färger och cirkapriset hamnar på låga 129 kronor.

Zippo Zippo

Zippo Zippo

Den klassiska Zippotändaren från USA började tillverkas redan under 30-talet och den användes även flitigt under de olika världskrigen av militära styrkor. Denna tändare är inte en stormtändare, men den är däremot tillförlitlig, rejäl och snygg på samma gång.

Zippo är ett välkänt varumärke som tillverkar kvalitativa tändare och har flera års erfarenhet vilket alltid är en fördel. Med det enkla locket stänger och öppnar du tändaren när du behöver tända en eld. Måtten för denna modell är 3,80 cm x 5,5 cm x 1,2 cm.

Cirkapriset för denna modell hamnar på 345 kronor vilket är överkomligt för de flesta jägare, däremot bör det nämnas att lågan är en så kallad klassisk sådan och ingen jetstråle.

Zippo Chrome

Zippo Chrome

Denna variant av den klassiska Zippo tändaren levereras i färgen chrome som är spegelblank och snygg att beskåda. Detta är en pålitlig tändare från företaget Zippo och levereras dessutom med livstids garanti, något som verkligen imponerar.

Världens kanske mest kända tändare finns i över 500 miljoner exemplar sedan företaget startades på 30-talet och samtliga medlemmar i vår testgrupp kände till varumärket. Detta är ett svårslaget original som oavsett vad du ska använda den till fungerar väldigt väl.

Måtten för tändaren är 3,80 cm x 5,5 cm x 1,2 cm och cirkapriset hamnar på 395 kronor.

Gerber Bear Grylls Fire Starter

Gerber Bear Grylls Fire Starter

Detta är ingen tändare eller stormtändare, men Bear Grylls Fire Starter från Gerber är smidig att plocka med dig när du inte förlitar dig på gas eller modern teknologi, eller när gasen tar slut och du saknar tändstickor.

Med ett eldstål får du en vattentät konstruktion som tål alla möjliga väderlekar och håller fnösket torrt och säkert så att du alltid kan göra upp en eld när du behöver det.

Tändstålet väger endast 74 gram och cirkapriset är 229 kronor. Detta är dessutom en kvalitetsprodukt från företaget Gerber som även fått tillåtelse att använda namnet Bear Grylls, en av de främsta överlevnadsexperterna i världen.

Frågor och svar om stormtändare

Innan du bestämmer dig för vilken stormtändare som du vill köpa rekommenderar vi att du tar del av och läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till stormtändare.

Kan man använda en stormtändare när det regnar?

Ja, framförallt om det är en rejäl tändare. Du hittar även modeller som tål vatten i några sekunder så att du hinner tända din eld för att sedan skydda den för att den inte ska bli blöt.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller stormtändare?

Eftersom många modeller av stormtändare använder gas är det alltid bra att kontrollera hur mycket gas som finns kvar innan du beger dig ut i skogen. De flesta tändare erbjuder dig möjligheten att fylla på med gas, men det finns stormtändare som inte gör det vilket givetvis är en nackdel.

En annan viktig aspekt att tänka på är att satsa på kvalitativa stormtändare, alltså sådana som vi tagit fram i vår recension. Om du nöjer dig med en billig produkt från en lågpriskedja kan du inte alltid förvänta dig att de klarar av vind, vatten och kyla.

Vad kostar en stormtändare?

En stormtändare kan kosta mellan en hundralapp och cirka tre hundra kronor, beroende på finesser, märke och egenskaper.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom och presenterat resultaten av alla våra tester av olika stortändare och du har kunnat ta del av våra recensioner och omdömen av de olika stormtändare som är bäst i test just nu. För att underlätta dit val av stormtändare sammanställer vi våra bäst i test stormtändare i tabellen nedanför, från bäst och billigaste stormtändaren till den dyrare och mera premium modellen.

KategoriStormtändareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastStormtändare ”Rund”119 krPN Jakt
MediumStormproof Lighter299 krOutnorth.se
PremiumPrimus PowerLighter245 krOutdoorexperten.se
JokerLifesystems Stromproof Matches125 kr Outnorth.se

NYHET: Nu kan du köpa riktigt bra och billiga stormtändare hos Amazon i Sverige.

Källor