Bäst luftpistoler 2024 – bra till skytteträning

Om du har funderat på att inhandla en luftpistol är denna köpguide med dess recensioner av luftpistoler verkligen något för dig, mycket tack vare de positiva egenskaperna som dessa vapen ger dig som använder dem. En luftpistol är ett utmärkt sätt att utöva skytte på ett säkert sätt, men även för att träna upp ditt sikte mot statiska och rörliga mål, något som jägare behöver allra mest.

Nybörjare kan med fördel använda en luftpistol för att komma in i jakt, eller för att helt enkelt bli bättre på att skjuta. Vissa luftpistoler är dessutom tyngre och erbjuder specifika funktioner för att ge användaren en realistisk känsla av rekyl som behövs i ett senare skede när krutpistoler blir aktuella. I vår omfattande guide kommer vi gå igenom både billiga och dyrare produkter, men som vanligt listar vi vinnarna i tre distinkta kategorier: bäst-billigast, medelkategorin och premium kategorin.

Utöver dessa får du även jokern, en kategori där vi i detta fall plockar fram en luftpistol eller relaterad produkt som av olika skäl skiljer sig från mängden.

Denna artikel om luftpistoler innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt och Activeoutfit.se

Vinnaren i den billigaste kategorin av luftpistoler blev Hatsan 25 Kit 4,5mm, mycket tack vare att den är väldigt nybörjarvänlig men robust. Medelklassens vinnare blev Crosman SR357 Svart 4,5mm, en pistol som har en naturtrogen skottstrumma och återanvändbara hylsor.

Premium kategorin såg också en tydlig vinnare, nämligen Gamo Compact 4,5mm Vänster, en utmärkt pistol som är lämpad för tävlingsskytte, samt att den finns tillgänglig både för höger- och vänsterhänta användare.

Jokern i denna recension blev Colt Peacemaker Antique Finish, en snygg pistol som påminner om vilda västerns revolvrar, men den är dessutom väldigt lik originalet.

Läs gärna vidare för att ta del av vår omfattande genomgång om de olika luftpistolerna, vilka av dem som presterade allra bäst, samt hur de ligger till rent prismässigt.

Hatsan 25 Kit 4,5mm

Hatsan 25 Kit 4,5mm

Denna modell har allt du behöver för att börja med luftpistolsskytte. Produkten levereras komplett med ammunition, kulfång och tavlor vilket gör den till ett måste för nybörjaren som ändå behöver ett robust vapen med hög effekt och rekyldämpare.

Crosman SR357 Svart 4,5mm

Crosman SR357 Svart 4,5mm

Mellanklassens vinnare blev Crosman SR357, en kvalitativ produkt som är väldigt snygg och stilren med flera liknelser till originalvapnet. Du får även en verklighetstrogen vikt på 907 gram vilket alltid är välkommet enligt oss.

Gamo Compact 4,5mm Vänster

Gamo Compact 4,5mm Vänster

Premium kategorin såg Gamo Compact som sin vinnare tack vare att det är ett vapen som kan användas i tävlingar. Denna modell skiljer sig från mängden med mycket bättre balans och precision, men själva handtaget har också tagits fram för skytte med enbart en hand.

Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker är en traditionell revolver som tillverkades redan under 1800-talets vilda västern och återkommer nu i en traditionell design av detta kända vapen. Anledningen varför denna luftpistol hamnar som joker är att den är annorlunda till utseendet, dock med egenskaper som är lämpade för övningsskytte.

Fördelar med våra recensioner av luftpistoler

Då vi själva är vana med jakt, men givetvis även våra jaktgevär och pistoler kan vi med fördel berätta mer ingående om de olika positiva egenskaperna som du får med de olika luftpistolerna i vårt omfattande test.

Du får även reda på specifika egenskaper som vikt, patronmängd, om vapnet har rekyl eller inte, hur det ser ut, men även vad den kostar för att du ska kunna planera bättre gällande din budget. Vissa modeller är dessutom bättre lämpade för nybörjare medan andra passar bättre för de som tävlar i skytte, eller helt enkelt för vana jägare som behöver det allra bästa.

En luftpistol är din ständige följeslagare när du inte kan ha med dig ditt jaktgevär, eller när du bara behöver öva upp dina färdigheter.

Vem behöver en luftpistol allra mest?

Du som jagar behöver alltid träna upp dina färdigheter eftersom det är en färskvara som kräver repetition. En luftpistol passar även bra för dig som vill tävla i precisionsskytte, eller bara för att du vill ha något roligt att syssla med när du är uttråkad.

En luftpistol passar även bra för olika evenemang eller tillställningar där det kan fungera väl som en aktivitet för samtliga deltagare. Det kan även passa utmärkt för dig som funderar på att börja med skytte och jakt, men som inte riktigt vågar ta steget. En luftpistol är således ett bra sätt att introducera personer till skytte med riktiga vapen.

Hur tog vi fram de olika modellerna av luftpistoler inför testerna?

Vi hittade många blogginlägg från andra jägare som rekommenderade olika modeller, men även flertalet sökningar via populära sökmotorer producerade utmärkta resultat.

Vi ville presentera endast de bättre produkterna för att du ska kunna göra ditt val enklare med hjälp av kvalitativa modeller. Vi tror även att det är bästa sättet att berätta mer om luftpistolerna som vi valde ut.

Hur valde vi ut de bästa luftpistolerna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland luftpistoler

Nedan kan du läsa våra recensioner av de olika luftpistoler som blev bäst i test i respektive kategori som vi analyserade dom. Från bästa och billigaste luftpistolen till dyrare luftpistol med premium kvalitet.

Bäst-Billigast: Hatsan 25 Kit 4,5mm

Hatsan 25 Kit 4,5mm

Om du behöver en billigare modell som ändå presterar väl anser vi att Hatsan 25 Kit 4,5mm är en av de bättre på marknaden idag. Detta är en luftpistol som lämpar sig väl för nybörjare tack vare att den har ammunition, kulfång och tavlor som medföljer vid köpet.

Du får också tillgång till enklare laddning genom att bryta pipan och det medföljer även en pipförlängare som gör den ännu lättare att ladda. När du köper denna produkt får du 250 spetskulor, ett kulfång, tavlor och en pipförlängare.

Om du är ute efter att börja skjuta rekommenderar vi Hatsan 25 Kit varmt eftersom du slipper köpa allt som behövs runtomkring. Det är bara att sätta igång och börja skjuta när du bestämmer dig för denna pistol och den är dessutom robust och tålig vilket är ett ytterligare plus.

Cirkapriset för denna modell är 1 095 kronor vilket till viss del kan kännas saftigt, dock är priset relativt till all kringutrustning du får när du köper produkten.

Mellan: Crosman SR357 Svart 4,5mm

Crosman SR357 Svart 4,5mm

Denna luftpistol är särskilt framtagen för finsmakaren och med stilrena detaljer och en robust konstruktion påminner denna produkt om originalvapnet, alltså .357 Magnum pistolen. Denna modell är tillverkad i metall, samt att du får tillgång till en verklighetstrogen 6-skottstrumma med återanvändbara hylsor.

Utöver detta finns även ett fast främre sikte och justerbart bakre sikte på vapnet, en slätborrad pipa, CO2-driven mekanik som bjuder på en utgångshastighet på hela 122 meter i sekunden, samt en verklighetstrogen vikt på hela 907 gram. Detta är dessutom en väldigt snygg luftpistol som passar dig som är ute efter en tyngre variant som även påminner om originalet.

Kalibern är 4,5 millimeter som i de flesta luftpistoler, något som kan vara bra att veta när du letar efter ammunition till denna pistol. Med ett cirkapris på 1 289 kronor är denna modell inte mycket dyrare än vinnaren av den billigaste kategorin, men du får däremot en otrolig detaljrikedom som är svårslagen i denna prisklass.

Premium: Gamo Compact 4,5mm Vänster

Gamo Compact 4,5mm Vänster

Vinnaren i premium kategorin blev Gamo Compact, en kvalitetsprodukt som är särskilt framtagen för tävlingsskytte. Detta är alltså inte en pistol som bör inhandlas för dig som precis börjat med skytte, något som kan vara bra att veta.

Även denna luftpistol har 4,5 mm i kaliber, samt att den drivs av förkomprimerad luft. Tänk dock på att denna modell är framtagen för vänsterhänta skyttar, samt att utgångshastigheten ligger på 120 meter i sekunden.

Denna luftpistol används endast med en hand precis som i de olika tävlingarna i olympiska spelen, därav namnet. Du hittar den även för högerhänta, se bara till att du beställer rätt produkt beroende på om du är vänster- eller högerhänt.

Cirkapriset för denna pistol är 3 199 kronor, men för detta pris får du en högkvalitativ luftpistol som är framtagen för precisionsskytte och som levererar det allra bästa du kan tänka dig när det kommer till balans och sikte.

Pistolen laddas genom att lyfta manteln och sedan pumpa nedåt och den levererar väldigt bra precision på 20 meter, något som vi alla var beredda att hålla med om när vi testade det.

Joker: Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker Antique Finish

Jokern i denna recension blev Colt Peacemaker, en häftig luftpistol som påminner mycket om originalet som användes under vilda västern i USA. Detta är en pistol med mycket historia och du kan skåda modellen i flera olika filmer, men framförallt sådana med Cowboy-temat.

Denna modell passar framförallt samlare, men även dig som har skytte som hobby. Modellen har en ”single action” mekanism samt en konstruktion i metall för att ge dig en rejäl äkthetskänsla, samt med en utgångshastighet på 120 meter i sekunden får du mycket kraft som levererar väl under alla tänkbara förhållanden.

Med en kolsyrepatron får du cirka 60 skott och hanen spänns också upp mellan varje skott, precis som i verkligheten. Du får alltså en mer autentisk laddningsfunktion med metallpatroner och vikten på 876 gram gör detta till en väldigt realistisk och autentisk modell.

Cirkapriset landar på 1 995 kronor och den är således något dyrare än mellankategorins vinnare, dock ligger den lägre i pris än vinnaren av premium kategorin.

Utmanande luftpistoler

Det finns bara en vinnare i varje kategori av våra tester av olika luftpistoler, men det finns ändå ett antal andra luftpistoler som vi tycler är värda att nämnas. Vi kan rekommendera köp av även dessa luftpistoler om du inte hittar någon som passar dig bland våra vinnare.

Sig Sauer P226 ASP

Sig Sauer P226 ASP

Denna luftpistol bjuder på ”blowback” för dig som är ute efter en mer realistisk modell med rekyl, något som kan vara användbart för att vänja en person till skytte med en riktig pistol, eller för dig som vill uppleva känslan som påminner om skytte med en krutpistol.

Med 4,5 millimeters kaliber och en utgångshastighet på 155 meter i sekunden får du en ännu kraftigare modell än de andra i vårt test, samt att cirkapriset på 1 696 kronor är perfekt för denna luftpistol från Sig Sauer i medelklassen. Priset må vara något högre än vinnaren i samma kategori, däremot får du en prisvärd produkt som även liknar originalet.

Denna pistol ger dig en realistisk känsla som passar väl både för nybörjare och rutinerade skyttar vilket också talar för varför den är populär bland de som sysslar med luftpistolsskytte. Sig Sauer P226 ASP Avfyras med hjälp av CO2-gas och levereras med ett magasin för 16 skott.

Gamo P900 4,5mm

Gamo P900 4,5mm

Denna luftpistol från Gamo drivs av en fjäder och skiljer sig därmed från mängden en hel del. Den är även billigare på grund av detta, samt att den är bättre lämpad för mindre avstånd och passar nybörjare inom skytte, eller för dig som inte vill spendera särskilt mycket pengar.

Utgångshastigheten är endast 105 meter i sekunden och denna produkt lämpar sig bäst för användning på bakgården eller bara för lite nöje. Laddning sker via brytpipa och cirkapriset är endast 549 kronor vilket gör den till den billigaste varianten som vi hittade, däremot är den inte lika robust och användbar som vinnaren i samma kategori vilket resulterade i att vi inte valde fram den som vinnare.

Frågor och svar om luftpistoler

Innan du surfar till närmaste webbutik eller beger dig till närmaste jaktbutik för att köpa en luftpistol rekommenderar vi att du läser nedanstående svar till vanliga frågor om luftpistoler. På så vis ökar du sannoliketen att köpa rätt luftpistol för just dig. Oavsett om du ska köpa en billig luftpistol eller en dyrare är det värt att läsa på lite fakta innan inköpet.

Vad är en luftpistol?

En luftpistol är ett vapen som tillhör kategorin luftvapen där även luftgevär hamnar. De flesta luftpistoler använder stålrundkulor eller diabolkulor, samt att den största skaran modeller är lämpade för kortare avstånd upp till 10 till 20 meter.

I enstaka fall används även luftpistoler till jakt. Det finns flera olika varianter och typer av luftpistoler som PCP-vapen, kolsyredrivna vapen, fjäderluftvapen och pneumatiska luftvapen.

Vilka är användningsområdena för luftpistoler?

Luftpistoler passar framförallt för övningsskytte eftersom de flesta kolsyredrivna luftpistoler är tillverkade för att efterlikna riktiga vapen. Detta innebär att du får ta del av modeller som har liknande funktioner och sikten, något som kan underlätta när du övar på din precision.

Att sikta på olika mål är inte det enklaste och för att bli en så duktig skytt som möjligt är det alltid bra att öva på dina färdigheter. Det är även så att vi i Sverige inte alltid har jaktsäsong och då är det bra att kunna öva eftersom ditt sikte är en färskvara som behöver träning precis som många andra saker i livet.

En luftpistol kan också användas för nöje och de kan med fördel tas fram när släkten samlas eller när du vill tävla mot dina vänner.

Vilka modeller av luftpistoler ska jag leta efter?

Vi rekommenderar alltid en robust luftpistol då de håller längre, samt att du även bör ha så stor utgångshastighet som möjligt för att kulan ska nå målet även på längre håll. Detta innebär att du kan skjuta på mål som befinner sig på längre avstånd utan att kulan tappar hastighet och faller nedåt.

En annan egenskap som är viktig är att vapnet har en realistisk vikt eftersom du som tänker börja med jakt bör bli van av att hantera vikten. Det är även bra för de som är nya vid skytte eftersom det introducerar dem till en mer realistisk situation.

Vissa modeller har också olika funktioner som ”blowback” för att ge en mer realistisk rekyl. Detta kan passa väl för dig som funderar på skytte med krutpistoler, eller för dig som är van vid att använda vapen.

Vem får köpa en luftpistol?

De flesta luftpistoler är licensfria, vilket innebär att vem som helst får köpa dem. Det enda kravet är att du måste vara över 18 år gammal. Det finns dock vissa modeller som kräver licens, men de går inte heller att köpa utan en sådan.

När behövs licens för luftvapen såsom luftpistol?

Den grundläggande vapenlagstiftningen säger att ett luftvapen, som t.ex. luftpistol, är befriat från licens om det ger en anslagsenergi (fyra meter från mynningen) som understiger 10 Joule.

För att beräkna anslagsenergin i Joule användes formeln: kulviken (i kilo) multiplicerat med utgångshastigheten (m/s) i kvadrat delat med två.

Här kan du läsa mer om regler och licenser för luftvapen och paintball.

Vad är en PCP-luftpistol?

Förkortningen PCP står för Pre-Charged Pneumatic. Dessa typer av luftpistoler har en tub/behållare med kompimerad luft som räcker till flera skott. Kontrollera noga angiven anslagsenergi då vissa PCP luftpistoler kan kräva licens då de ibland har en anlslagsenergi som överstiger 10 J.

Hur mycket kostar en luftpistol?

Priset för en luftpistol varierar en hel del. Du kan köpa en helt duglih luftpistol för ett par hundralappar men vill du ha en riktigt bra luftpistol i premium kvalitet kommer det kosta dig flera tusen. Titta på vinnarna i våra olika kategorier, här finns testvinnare och bäst i test bland luftpistoler i flera olika prisklasser.

Källor