Bästa 22lr geväret 2024 – det perfekta vapnet för mindre djur

Om du har tänkt jaga kan ett 22lr kalibers gevär vara ett utmärkt alternativ, framförallt för dig som är ute efter småviltsskytte eller sportskytte. Jaktgevär med denna kaliber räknas in som klass 4 gevär och det passar allra bäst för lie mindre djur tack vare att kulan är något mindre.

Denna artikel om 22lr gevär ommehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt

Inledning

Kalibern hos 22lr geväret får sitt namn från kulans diameter som är 22 tum eller 5,6 millimeter. Bokstaven R i sin tur står för rimfire eller kantantändning om det översätts till svenska. Själva längden för hylsan är 15 millimeter och gevär med denna kaliber passar dessutom perfekt till skjutbanan där du kan öva upp dina färdigheter.

Genom att kontinuerligt hålla igång och skjuta blir du inte bara bättre utan också mer bekväm med ditt vapen. Rekylen med dessa gevär är också mycket mindre än i de stora älgstudsarna och det passar bra för dig som kanske känner dig lite osäker, eller för dig som inte är van vid skytte.

Kalibern 22lr har blivit otroligt populär och det används även inom pistolskytte, skidskytte och flertalet olika tävlingar. Inom jakt är det mestadels småvilt och fågeljakt där kalibern gör sig bäst, samt att dessa gevär ofta väger mycket mindre än vapen med större kaliber.

Vi har som vanligt valt ut fyra specifika kategorier av testvinnare och denna gång var det Brno CZ455 Syntet Paket som vann kategorin Bäst & billigast. Detta motiveras delvis av det låga priset, men även att du får ett kikarsikte på köpet.

Mellanklassens vinnare bland 22lr gevär utsågs som Browning T-Bolt, ett pålitligt gevär från en välkänd tillverkare som skapat sig ett namn på den internationella jaktmarknaden efter decennier av kvalitativa jaktgevär.

Premium kategorins vinnare blev i sin tur Sako Quad, ett högkvalitativt jaktgevär av kalibern 22lr som även går att byta ut till 17 Mach 2, 22 WMR och 17 HMR med hjälp av de medföljande verktygen.

Jokern bland 22lr gevär utsågs givetvis också och denna gång föll valet på Brno CZ 457 Varmint MTR Match, ett jaktgevär med ett tämligen unikt utseende. Kolven är dessutom designad av premium oljebonad valnöt.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då är det bara att fortsätta läsa nedan i vårt stora test av 22lr gevär!

Brno CZ455 Syntet Paket

Brno CZ455 Syntet Paket

Brno CZ455 är ett gevär med kaliber 22lr och ett medföljande kikarsikte för ett väldigt lågt pris jämfört med många andra vapen i samma kategori. Kikarsiktet WildGame 2-7×32 medföljer gratis, men du kan även beställa andra sikten om du vill betala lite extra.

Ceská Zbrojovka är ett budgetmärke som presterar mycket väl och företaget grundades redan 1919 av Karel Bubla, en tjeckisk arkitekt som hade en förkärlek för jaktvapen.

Browning T-Bolt

Browning T-Bolt

Browning har tillverkat vapen i över 100 år och de är en av marknadens mest kända vapentillverkare. De fick sin start 1897 vilket innebär att de verkligen vet vad de pysslar med, samtidigt som tillverkningssiffrorna på tiotals miljoner exemplar talar sitt tydliga språk.

Browning T-Bolt är en trotjänare som dessutom är ett litet och nätt vapen med lätt rekyl, något som gör den till ett utmärkt alternativ för nybörjare.

Sako Quad

Sako Quad

Den absolut bästa modellen i vårt omfattande test av gevär med kaliber 22lr utsågs som Sako Quad, ett jaktgevär med design från det berömda modehuset Giugiaro Design från Italien. Du får även ett magasin med plats för fem patroner, samt möjligheten att byta kaliber till 22 WMR och 17 HMR.

Detta gevär väger även lite mer än de andra i vårt test och det beror givetvis på den robusta konstruktionen.

Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Varmint betyder skadedjur och Varmint Rifle är ett uttryck som används för att beskriva relativt småkalibriga eldvapen. Primärt används dessa vapen för att jaga och skjuta djur som anses vara just skadedjur, exempelvis prärievargar. I Sverige jagar man oftast småvilt med dessa gevär och vår joker är ett exempel på en modell som verkligen sticker ut från mängden, något denna kategori även har blivit känd för.

Brno CZ 457 Varmint MTR Match är ett jaktgevär som nästan väger 4 kilo på grund av den grova kolven av oljebonad valnöt, men den sköter trots detta sin uppgift alldeles galant, dessutom till ett rimligt pris.

Vem behöver ett jaktgevär med kalibern 22lr?

Vår bestämda åsikt är att den passar alldeles utmärkt för nybörjare som vill komma igång med jakt på bästa möjliga sätt. Det är dessutom en perfekt kaliber anpassad till småviltsjakt, samt att flera modeller erbjuder möjligheten att byta ut pipan för att skapa ett så kallat ”allroundvapen” med flera olika användningsområden.

Hur kom vi fram till vilka 22lr gevär vi skulle testa?

Med hjälp av vår samlade kunskap plockade vi fram de 22lr gevär som vi ansåg vara allra bäst, nämligen de som utsågs som testvinnare i de olika kategorierna.

Vi hade även med utmanarna till dem som presterade väldigt väl på de flesta punkter, men som inte riktigt nådde hela vägen av olika anledningar.

Hur valde vi ut de bästa 22lr gevären?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland 22lr gevär

Nedan hittar du våra utvalda bäst i test 22lr gevär inom respektive kategori. Från det bästa och billigaste 22lr geväret till det något dyrare med mycket mer premium 22lr geväret.

Bäst & billigast: Brno CZ455 Syntet Paket

Bäst & billigast: Brno CZ455 Syntet Paket

Vår testvinnare i denna kategori, Brno CZ455 Syntet Paket, innehåller ett kikarsikte som du får på köpet, samtidigt som modellen är sprillans ny på jaktmarknaden. Detta jaktgevär är av kalibern 22lr och har en magasinkapacitet på 5 kulor.

Längden är 98 centimeter och piplängden är 52,5 centimeter. Höjden i sin tur är 16,8 centimeter och bredden 6,6 centimeter. Den låga vikten på 2,4 kilo gör detta till ett lätthanterligt jaktgevär och den är också lätt att bära på tack vare detta. Bakappan är tillverkad i plast och cirkapriset för hela Brno CZ455 Syntet Paket blir 6,890 kronor, ett rimligt pris för det du får för pengarna.

Det medföljande kikarsiktet är av modell WildGame 2-7×32, men det finns även andra alternativ tillgängliga.

Mellan: Browning T-Bolt

Mellan: Browning T-Bolt

Detta klassiska jaktgevär, Browning T-Bolt, har tillverkats sedan 1965 men återinfördes till produktion nyligen efter att den avvecklades 1975. Företaget bakom succén heter Browning och de är kända världen över för sina kvalitativa vapen och andra jaktrelaterade produkter.

Denna modell erbjuder magasinkapacitet på 10 patroner, en kaliber på 22lr, samt piplängd på 56 centimeter. Detta gevär har god precision och låg vikt vilket gör den till en riktig arbetshäst bland jaktvapen för småvilt som ripor.

Cirkapriset för Browning T-Bolt ligger på 8,495 kronor, ett helt klart godkänt pris för de flesta entusiaster – men även för nybörjare som behöver ett kvalitativt gevär som inte sviker.

Premium: Sako Quad

Premium: Sako Quad

Vår vinnare i premium kategorin, Sako Quad, är ett 22 LR vapen som kan justeras om till 17 Mac 2, 22 WMR och 17 HMR tack vare mekanismen som möjliggör bytet av både pipa och magasin. Du får dessutom ett verktyg på köpet för att göra detta när du köper detta gevär vilket vi gillade lite extra.

Kolvens pistolgrepp är dessutom försedd med handutfyllnad på båda sidorna samt att du hittar en bakkappa som ger dig möjlighet att justera kolvens längd. Du hittar dock inga snygga trädetaljer med detta gevär och fokus ligger på användarvänlighet och moderna material.

Längden är 1020 millimeter, samt att pipans längd är 560 millimteter. Vikten är 3,2 kilo och magasinet rymmer 5 patroner. Cirkapriset för Sako Quad hamnar på 11,799 kronor vilket inte är enormt mycket dyrare än mellanklassens vinnare.

Många användare vittnar även om att precisionen är väldigt bra med Sako Quad, en ytterligare fördel som är värd att nämna i sammanhanget enligt oss. Avtryckaren går också att justera vilket är ett ytterligare plus!

Jokern: Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Jokern: Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Vår joker hade det mest unika utseendet av samtliga testvinnare, men Brno CZ 457 Varmint MTR Match gör ändå sitt jobb på ett mycket bra sätt. Den är precis, robust och rejäl vilket uppskattas av många entusiaster, samtidigt som du får en tyngre modell på hela 3,9 kilo.

Piplängden är 51 centimeter samtidigt som den totala längden uppnår 967 millimeter. Du hittar också ett magasin som rymmer 5 patroner. Cirkapriset för detta snygga jaktgevär, Brno CZ 457 Varmint MTR Match, landar på 9,595 kronor och det motiveras bland annat av kolvens trädetaljer av valnöt.

22lr gevär som utmanar

I våra tester av 22lr gevär kan vi endast utse ett jaktgevär som bäst i test inom respektive kategori. Det finns trots detta ett antal andra 22lr gevär som är värda att nämna och läsa mer om ifall ingen av våra testvinnare faller dig helt i smaken.

Brno CZ 455 Thumbhole Yellow

Brno CZ 455 Thumbhole Yellow

Utmanaren Brno CZ 455 Thumbhole erbjuder ett ”flyweight” trycke som går att ställa in mellan 0,1 och 0,5 kg, samt att den också går att justera för att ändra kaliber. Den fräcka färgen och det grövre utseendet gör att den påminner mer om ett jaktgevär med större kaliber, samt att vikten på 3,4 kilo resulterar i att det känns som att den har mer kraft.

Detta vapen sticker däremot ut från mängden en hel del och detta är också en av anledningarna varför den inte valdes ut som testvinnare i kategorin premium. Cirkapriset hamnar på 12 250 kronor.

Tikka T1x Rimfire

Tikka T1x Rimfire

Jaktgeväret Tikka T1x Rimfire med 22lr i kaliber levereras med ett löstagbart magasin som rymmer 10 patroner. Pistolgreppet är utbytbart och även framstocken, samt att avtryckaren går att justera för ett trycke mellan 900 gram till 1,8 kg.

Vapnet väger 2,6 kilo och cirkapriset landar på 7 499 kronor vilket är ett rimligt pris för ett gevär som detta. Vi gillade hur snyggt och stilrent vapnet var och tyckte också att den låg bra till prismässigt för dig som funderar på att börja jaga.

Browning BL Grade 2

Browning BL Grade 2

Browning BL Grade 2 har ett unikt utseende som för tankarna till vilda västern, något vi fastnade för lite extra. Kalibern är givetvis 22lr och magasinkapaciteten är antingen 9 eller 15 patroner per magasin vilket är fördelaktigt för dig som inte vill ladda om ditt vapen lika ofta.

Cirkapriset hamnar på 7 395 kronor och det är också ett godkänt pris för ett kvalitativt jaktgevär med ett gammaldags utseende, dock med modern teknik.

Frågor och svar om 22lr gevär

Innan du hastar iväg till närmaste jaktbutik eller webbutik online för att köpa ett 22lr jaktgevär rekommenderar vi att du först tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till 22lr gevär.

Vilka djur är tillåtna att jaga med ett kaliber 22 lr gevär?

Om du har licens för ditt vapen, samt att du har införskaffat en jaktlicens får du bland annat jaga ripa, hare och änder. Det finns också möjlighet till skyddsjakt av kråkor eller andra skadedjur där kalibern lämpar sig allra bäst.

Vilket 22lr gevär ska jag välja om jag är helt ny inom småviltsjakt eller skytte?

Vi rekommenderar givetvis våra testvinnare bland 22lr gevär först och främst, men om du är osäker tycker vi att geväret i kategorin Bäst & billigast lämpar sig allra bäst för nybörjare. Du får dessutom ett kikarsikte på köpet då det ingår i paketet, samtidigt som priset är lågt för det du får.

Varför är kalibern 22lr så populär bland skytte?

Kalibern 22lr är populär av flera anledningar, men först och främst lämpar den sig allra bäst för en typ av jakt som är väldigt vanlig i Sverige, nämligen klass 4. Detta innefattar samtliga djur enligt nedan:

Vildkanin, iller, frett, mård, mink, hermelin, vessla, ekorre, lämmel, råtta, mullvad, sork, bisam, mus, havstrut, gråtrut, silltrut, fiskmås, skrattmås, sothöna, ripa, järpe, fasan, rapphöna, duva, kråka, råka, skata, kaja, nötskrika, björktrast, koltrast, stare, gråsparv och pilfink.

Vapen med kaliber 22lr är givetvis mindre än de större jaktgevären som är lämpade för stora djur, något som gör det enkelt att bära med dem i skogen, men det gör dem också som utmärkta alternativ för nybörjare som precis börjat med skytte eller jakt. Rekylen är också mindre vilket underlättar för dig som inte är van vid det.

Tack vare att gevär med kalibern 22lr är smidiga att bära runt på används den exempelvis inom olika idrottssammanhang som precisionsskytte, skidskytte och andra grenar.

Sammanfattning

Nu har vi presenterat våra tester av 22lr gevär samt vilka som kunde utses som bäst i test bland 22lr jaktgevär just nu. Från den billigaste 22lr geväret som samtidigt kunde utses som bäst i sin klass, till det något dyrare men mycket mer premium 22lr geväret.

För att underlätta ditt val sammaställer vi nedan i en tabell våra olika testvinnare.

Kategori22lr gevärCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastBrno CZ455 Syntet Paket6,890 krPN Jakt
MediumBrowning T-Bolt8,495 krPN Jakt
PremiumSako Quad11,799 krPN Jakt
JokerBrno CZ 457 Varmint MTR Match9,595 krPN Jakt

Källor