Bästa snöskorna 2024 testade – Ta dig fram enkelt även i djup snö

Du som jagar vet garanterat hur det kan se ut under vinterhalvåret när snön ligger tätt på marken. Detta är även anledningen varför vi valde att skapa vårt omfattande test av de bästa snöskorna på den svenska jaktmarknaden idag, men även för att visa jägare runtom i Sverige de bästa alternativen som finns tillgängliga. Visste du förresten att ett par snöskor kan vara din livlina när du befinner dig i enormt djup snö?

Denna artikel om snöskor innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Inledning

Om du jagar i norra Sverige kan du stöta på områden i vildmarken som är oåtkomliga utan ett par rejäla snöskor. Dagens moderna modeller är dessutom tillverkade i nya, lätta och tåliga material som klarar av de hårda kraven som ställs på dem. Snöskor passar också för vandring och du behöver inte vara en van jägare för att använda dig av dem. De kan med fördel användas av exempelvis friluftsmänniskor, och fördelarna är många vilket du säkert kommer att märka desto mer du läser i denna text.

Snöskor kan även användas med jaktstövlar, vandringskängor eller pjäxor vilket gör dem mer flexibla än vanliga skor. Med dessa skor tar du dig också fram snabbare, samt att det är enklare för dig att komma dit du ska även om du inte har ett par skidor på fötterna.

Några av de mest utmärkande faktorerna med snöskor är att de är både bekväma att gå i, samtidigt som de är lätta att ta på. De tål också mycket hårdare tag än vanliga skor och under krävande väderlekar kommer du tacka dig själv för att du investerade i ett rejält par. En annan sak som vi anser är värd att nämna i sammanhanget är att de flesta snöskor levereras med spikar under skorna som fäster sig även i is och branta backar.

Utöver detta känns det befriande att gå i snö utan att behöva oroa sig, samt att du hittar många olika modeller i diverse prisklasser. Vi har som vanligt använt oss av fyra distinkta vinnare i kategorierna Bäst & Billigast, mellan, premium och joker.

Vinnaren i kategorin Bäst & Billigast blev Flex Snow Shoe, en prispressad och budgetvänlig snösko som passar allra bäst som en instegsmodell. Mellanklassens vinnare blev TSL Symbioz Hyperflex Access, en perfekt sko för den lite mer krävande användaren.

Premium kategorins vinnare utsågs också och denna gång hittade vi en riktigt rejäl modell, nämligen TSL Symbioz Hyperflex Motion 2 . Dessa skor väger endast 862 gram per sko i storleken S, samt att de är tillverkade i aluminium och erbjuder både tysta egenskaper och andra fiffiga finesser.

Jokern i sin tur skiljer sig alltid lite från mängden och denna gång föll valet på TSL 227 Escape i camouflagefärg. Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa nedan!

Flex Snow Shoe

Flex Snow Shoe

Vinnaren i kategorin Bäst & Billigast brukar alltid ha ett lågt pris samtidigt som produkten inte tummar på tillverkningskvaliteten. Detta gäller även för Flex Snow Shoe, ett utmärkt par för dig som behöver en prispressad instegsmodell.

Skon levereras även i två olika storlekar beroende på vikten av användaren, något som vi tycker är värt att nämna.

TSL Symbioz Hyperflex Access

TSL Symbioz Hyperflex Access

Dessa flexibla och lätta snöskor från TSL anpassar sig efter underlaget för att ge dig en rörelsefrihet som inte går att uppnå med vanliga kängor. Du tar dig lätt fram med snöskorna och de levereras i tre olika storlekar för att du ska kunna välja en storlek som passar allra bäst.

Utöver detta bjuds du även på ankeljustering, Sound and Shock Absorbing System (SSAS), samt en flexibel bindning för ökad rörelsefrihet och flexibilitet i ditt steg.

TSL Symbioz Hyperflex Motion 2

TSL Symbioz Hyperflex Motion 2

Även denna modell är från TSL, dock bjuds du på ännu fler finesser än mellanklassens vinnare. Du får bland annat en förvaringslåda för dina skor vilket till viss del ökar priset en aning, men som kan vara trevligt att ha nära till hands när du behöver förvara dem under resan.

Utöver detta medföljer även spikskydd som du kan sätta på skorna när du inte använder dem, en aspekt som vi tycker är värd att nämna.

TSL 227 Escape

TSL 227 Escape

Dessa snöskor är camouflerade för att hjälpa dig att synas mindre, framförallt om du använder camouflage på dina andra plagg. De är dessutom otroligt snygga och användbara, samt att de är tillverkade i kompositmaterial.

Skorna är tillverkade i Frankrike och de levereras dessutom i en praktisk bärpåse, något som samtliga i testgruppen tyckte om.

Vem har störst behov av snöskor?

Samtliga personer som sysslar med jakt under vintern har ett behov av ett par snöskor, framförallt om det är ett område längre upp i Sverige där snötäcket ofta blir mycket tätare och djupare.

Snöskor passar även bra för dig som sysslar med vintersporter, för äventyrare, vandringsintresserade, eller för dig som bor i norra Sverige. Om du känner att kängor inte längre räcker till är nästa steg att använda snöskor enligt oss.

Hur valde vi ut bästa snöskorna i detta test?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland snöskor

Efter noggranna tester och analyser av testresultaten från alla deltagare kunde vi till sist välja ut vilka snöskor som just nu är bäst i test inom sin respektive kategori. Från en billig snösko som samtidigt är riktigt bra, till den någor dyrare med mer premium snöskon. Nedan är våra recensioner av de snöskor som blev bäst i test.

Bäst & Billigast: FÅK Flex Snow Shoe

Bäst & Billigast: FÅK Flex Snow Shoe

Dessa prispressade snöskor levereras i storlekarna 23″ och 25″ , samt i färgen Svart/Blå. Deras mest utmärkande egenskap är ett justerbart spänne över foten och hälen som du kan använda för en bekväm passform under en hel dags användande.

FÅK är ett varumärke för den aktiva familjen och de tillverkar utrustning både för vardagen och för fritidsaktiviteter. Det vi fastnade allra mest för gällande dessa skor är att du hittar två olika storlekar som baseras på användarens vikt.

23″ skorna är för personer under 90 kg, medan 25″ är för dig som väger över 90 kg. Observera att du också bör ta vikten på din packning i beaktning. Cirkapriset för FÅK Flex Snow Shoe hamnar på låga 695 kronor.

Mellan: TSL Symbioz Hyperflex Access

Mellan: TSL Symbioz Hyperflex Access

Medelklassens vinnare är en otroligt bra snösko som verkligen levererar när det gäller kvalitet och funktionella egenskaper. Den formar sig efter terrängen och du hittar även förstärkningar i termoplast som stödjer upp snöskon för ett mer naturligt steg både framåt och åt sidorna.

Utöver detta får du även en ankeljustering, justerbar rem fram för att kunna dra åt ordentligt, samt justering i sidorna för att kunna ha vilken bredd som helst på dina skor. Detta är dessutom en viktig egenskap som alla i vår testgrupp tyckte väldigt mycket om.

Lite intressant kuriosa är att färgen för snöskorna är ”Celestial”, samt att företaget TSL var först i världen med att göra en snösko i återvunnet material.

Du hittar TSL Symbioz Hyperflex Access i tre olika storlekar, nämligen S, M och L. Storlekarna baseras både användarens vikt och storleken på själva skorna. Cirkapriset för snöskorna TSL Symbioz Hyperflex Access hamnar på 2,295 kronor.

Premium: TSL Symbioz Hyperflex Motion 2

Premium: TSL Symbioz Hyperflex Motion 2

Premium kategorins vinnare är i princip samma modell som mellanklassens, dock med fler finesser. Dessa är bland annat ”Spike protectors” som skyddar dig från de vassa taggarna på undersidan medan du bär på skorna, men du får även en smidig förvaringsväska där du kan lägga snöskorna om du exempelvis ska ha med dem i bilen.

Dessa skor levereras även i färgen ”Titan” och du hittar tre olika storlekar (S,M och L) för att passa samtliga användare. Storleken S är exempelvis designad för personer mellan 30-82 kilo, samt att de endast väger 862 gram per sko. Något som kan vara värt att veta är att storleken M väger 912 gram och att L hamnar på 1012 gram per sko.

Du kan enkelt lyfta upp hälen med hjälp av din stav för att lossa på skorna, samt att du även får tillgång till ”Sound and Shock Absorbing System (SSAS)” för att göra din färd så tyst och bekväm som möjligt.

Cirkapriset för TSL Symbioz Hyperflex Motion 2 hamnar på 2,795 kronor vilket inte är mycket dyrare än mellanklassens vinnare. TSL tillverkar sina skor i aluminium och de är ett välkänt varumärke inom sitt område, något som även påverkade vårt val.

Joker: TSL 227 Escape

Joker: TSL 227 Escape

TSL 227 Escape levereras i färgen ”Camo” och passar för dig som har skostorlek 35-48. Dessa skor väger 2,2 kilo men klarar av att bära upp vikter på 136 kilo vilket är något som också utmärker dem.

Skorna levereras med 6 stycken ståldubbar och tre fronttaggar, en praktisk bärkasse, SSAS systemet som minskar ljud och ökar stötdämpningen, samt en camouflagefärg som framförallt passar jägare som inte vill bli upptäckta av deras byte.

Cirkapriset för vår joker, TSL 227 Escape snösko, blir 1 995 kronor, ett billigare pris än mellanklassens vinnare – dock hittar du inte dessa snöskor i fler än en storlek.

Snöskor som utmanar

Vi kan bara utnämna fyra olika snöskor till bäst i test men det betyder inte att dessa snöskor är de enda som vi vill rekommendera. Så förutom våra vinnare vill vi nedan också lyfta fram ett antal andra snöskor som gav våra bäst i test snöskor en god match om förstaplatserna i detta test.

FÅK Alu Frame Snow Shoe 3.0

FÅK Alu Frame Snow Shoe 3.0

Alu Frame Snow Shoe 3.0 från FÅK är ett par smidiga snöskor med ett bindningsystem som går att stänga enkelt med hjälp av din hand. Ramen är tillverkad i T6 aluminium, samt att du hittar fasta stegjärn, robusta taggar längst fram, samt ett otroligt bra grepp i brant terräng.

Du får också en utökad bärkraft för användning i pudersnö, men även ett hälstöd som går att ställa in på skostorlekar mellan 35 och 48. Dessa snöskor levereras också i tre olika storlekar:

8×21″ = 80 kg max användarvikt
8×25″ = 95 kg max användarvikt
8×30″ = 130 kg max användarvikt

Vikt per par är 1960 gram och cirkapriset hamnar på 1 495 kronor vilket är överkomligt för de flesta. Vi gillade verkligen dessa skor eftersom de passar dig som bär på mycket packning.

MSR Evo Trail 22

MSR Evo Trail 22

MSR Evo Trail 22 är ett par snöskor gjorda för väldigt besvärlig terräng. Du får exempelvis gjutna krokar som greppar tag i både branta och hala backar när du rör dig framåt, men även en stabil konstruktion, frostsäkra bindningar och vädertåliga egenskaper.

Dessa skor passar för alla användare med skostorlek 35 till 48, dock är den rekommenderade maxvikten endast 80 kilo. Cirkapriset hamnar på 2 195 kronor och de hade mycket väl kunnat utmana mellanklassens vinnare, men med tanke på att de inte levereras i fler storlekar klarar de inte heller av tyngre packningar.

MSR Lightning Ascent 25

MSR Lightning Ascent 25

Även dessa snöskor är tillverkade av MSR, denna gång som en ultralätt modell som är både aggressiva och passar all slags terräng. Du får även mycket bra grepp med denna modell och avancerade Paragon-bindningar, något vi tyckte fungerade mycket väl även i djup snö.

Företaget MSR är en förkortning på orden Mountain Safety Research. Detta innebär att de tydligt står för säkra produkter och tillverkar äventyrsutrustning av högsta klass med säkerheten i fokus. Bergsklättraren Larry Penberthy grundade företaget i USA redan 1969 och de har sedan dess tillverkat utmärkta produkter för alla slags äventyr.

Cirkapriset för dessa skor är 3 895 kronor och de hade kunnat utmana vår vinnare i premium kategorin, dock tycker vi inte att det höga priset kan motiveras om vi jämför egenskaperna mellan de två modellerna.

Tubbs Flex Alp Men’s

Tubbs Flex Alp Men's

Om du väljer Tubbs Flex Alp snöskor får du en modell som är tillverkad för extrem terräng tack vare de kraftiga stegjärnen, men även på grund av Viper 2.0 stegjärnen vid tårna. Du kan ta dig fram även i brant och isig terräng vilket är en av de mest utmärkande faktorerna med dessa skor, samt att formen gör att de passar bra även i skog och vildmark.

Den rekommenderade maxvikten är dock endast 86 kilo och vikten per par är 2 kilo. Du hittar också endast en storlek på 24″. Cirkapriset hamnar på 2 495 kronor vilket är ett rimligt pris för det du får, men vi hade önskat att se fler storlekar att välja mellan.

Frågor och svar om snöskor

Innan du rusar iväg till närmaste sportbutik eller webbutik för att köpa snöskor rekommenderar vi att du först tar del av våra svar på vanliga frågor om just snöskor nedan.

Kan man använda snöskor på lössnö?

Ja, detta då de har så bra spridning på vikten att de håller uppe en stor mans kroppsvikt om det så skulle behövas.

Finns det snöskor för barn?

Ja, det gör det! Du hittar dessa i samma butiker som vi har valt ut våra vinnare och utmanare från.

Vilka slags egenskaper ska jag titta på i första hand när jag bestämmer mig för ett par snöskor?

Det viktigaste är vikten som skorna klarar av att bära upp, framförallt om vi tänker på jägare i första hand. Du som jagar har ju oftast med dig packning, gevär och andra saker som väger mer än din kroppsvikt.

Något som är viktigt att notera är att vissa modeller inte är särskilt väl lämpade för jägare tack vare deras låga maxvikt. Dessa skor hamnade också som utmanare på grund av detta, något du kan läsa mer om i denna recension.

Vad kostar ett par snöskor?

De kan kosta allt mellan några hundralappar till flera tusen kronor. Detta beror bland annat på tillverkningsmaterial, egenskaper och finesser.

Sammanfattning

För att underlätta ditt val av snöskor sammanfattar och sammanställer vi nedan alla våra bäst i test snöskor i en tabell. Här kan du jämföra pris mellan våra vinnare inom respektive kategori och välja vilken snösko som passar dig bäst.

KategoriSnöskoCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastFÅK Flex Snow Shoe695 krOutnorth.se
MediumTSL Symbioz Hyperflex Access2,295 krOutdoorexperten.se
PremiumTSL Symbioz Hyperflex Motion 22,795 krOutnorth.se
JokerTSL 227 Escape1,995 krOutnorth.se

NYHET: Nu går det att köpa bra snöskor billigt hos Amazon i Sverige.

Källor