Bästa jakthandskarna 2024 – Skydda dina händer mot smuts och kyla

Med ett nordligt klimat är det alltid bra att vara förberedd på det värsta, särskilt om du tänker bege dig ut på en jakt där du ofta hamnar stillasittande väntande på ditt byte. Det kan även vara så att du måste ta tag i kalla grenar och träd medan du klättrar upp på någon höjd, eller röra vid iskalla stenar och berg.

Denna artikel om jakthandskar innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och ITAB Outdoor

Inledning

Då gäller det verkligen att du skyddar dina händer ordentligt för att du inte skadar dem, men handskar och vantar är även praktiska mot kyla och vind som väldigt ofta har förmågan att störa dig under din vandring eller jakt. I denna grundliga recension tar vi en närmare titt på fyra utvalda vinnare i deras respektive kategorier, nämligen bäst & billigast, mellan, premium och joker.

Den sistnämnda kategorin har vi alltid med för att erbjuda dig en produkt som skiljer sig en del från mängden, men som även kan vara användbar vid olika situationer som uppstår i ett subarktiskt klimat.

Vinnaren i kategorin bäst & billigast blev Urberg Thin Outdoor Glove, en praktisk och billig handske för tillfällen då du inte behöver en allt för tjock handske. Mellanklassens vinnare utsågs i sin tur till Sealskinz Waterproof All Weather Shooting Glove, en handske som tål hårda tag och som även erbjuder vattentäta funktioner.

Premium kategorins vinnare kronades också, denna gång blev det Hestra Hunters Gauntlet CZone, en jakthandske som år både varm och smidig på samma gång, en kombination som är både sällsynt och svårslagen.

Jokern i sin tur är en handske med ett väldigt unikt utseende, nämligen Swedteam Lövcamohandskar. Denna modell har löv på ovansidan för att du lättare kan smälta in i din omgivning, men även för att du ska undvika att bli upptäckt om du även använder andra liknande klädesplagg.

Läs vidare nedan i vårt omfattande test av de bästa jakthandskarna för året, men även deras utmanare som också presterade väldigt väl.

Urberg Thin Outdoor Glove

Urberg Thin Outdoor Glove

Thin Outdoor Glove från Urberg är ett par tunnare handskar som är sydda med flatlocksömmar, samt att de är lätt borstade på insidan för att göra dem mer bekväma. Dessa handskar passar både för jakt och löpning, eller varför inte orientering och andra utomhusaktiviteter.

NYHET: Nu går det att köra bra jakthandskar billigt hos Amazon i Sverige.

Om du är ute efter en tunnare handske som lämpar sig bäst för lite varmare väderlekar är dessa både prisvärda och användbara för de flesta tänkbara situationer som en jägare kan tänkas hamna i.

Sealskinz Waterproof All Weather Shooting Glove

Sealskinz Waterproof All Weather Shooting Glove

Jakthandsken som passar för alla slags väder är här, nämligen Waterproof All Weather Shooting Glove från företaget Sealskinz. Med över 30 års erfarenhet har de gott med kunskap av jaktrelaterade produkter, men även uthållighetsprodukter för cykling, bergsklättring, skidåkning och löpning.

Tack vare att du kan använda dessa handskar i alla tänkbara väder passar de utmärkt för dagens moderna jägare som ställer höga krav på både material och funktionalitet. De är inte för stora och klumpiga samtidigt som de säkerställer att dina händer förblir torra och varma.

Det vattentäta materialet med 3-lagers membranet gör dessa till en prisvärd produkt som utmanar de flesta modeller i samma prisklass.

Hestra Hunters Gauntlet CZone

Hestra Hunters Gauntlet CZone

Med dessa handskar får du otroligt hög kvalitet till ett relativt lågt pris, dock är de något dyrare än medelklassens vinnare vilket inte bör komma som en överraskning. Premium kategorins produkter brukar alltid prestera bäst och Hestra Hunters Gauntlet CZone är inget undantag.

Tack vare det löstagbara och vattentäta fodret bjuds du på effektiva verktyg för att bekämpa både kyla och vatten, men handskarna är även längre för att värma dina händer ännu effektivare.

Membranet heter CZone och är särskilt uttagen för jägare som kräver det allra bästa på marknaden. Letar du efter vindtäta och vattentäta handskar som även fungerar alldeles utmärkt när du avfyrar ditt jaktgevär? Då behöver du inte söka vidare.

Swedteam Lövcamohandskar

Swedteam Lövcamohandskar

Jokern tillhör familjen Lövcamo från Swedteam som även tillhandahåller andra plagg som döljer dig extra väl. Detta innebär givetvis att du får en handske som camouflerar dina händer i din omgivning och bjuder också på elastiska och stickade ärmmuddar.

Förutom detta finns även en extra förstärkning i greppen, något vi verkligen gillade.

Fördelar med våra recensioner av jakthandskar

En av de allra största fördelarna med vår omfattande recension är att vi jagar själva, något som givetvis ger dig en hel del hjälp på traven då vi vet vad som fungerar i de svenska jaktmarkerna. Vår erfarenhet kombinerad med praktisk kunskap av jakt gör oss till en utmärkt källa som du kan använda dig av om du är seriös med din jakt, eller om du bara vill ha tillgång till de allra bästa produkterna inom de respektive kategorierna.

Vem behöver jakthandskar allra mest?

Om du jagar behöver du givetvis ett par rejäla handskar för att skydda dig mot kyla, vind och vatten. Du slipper även bli smutsig när du använder ditt vapen, eller när du hanterar ett dött djur, något som är en enorm fördel.

Du behöver dessutom inte vara en jägare för att använda jakthandskar eftersom de flesta modeller lämpar sig väl även för andra aktiviteter. Dessa kan exempelvis vara sådana som cykling, löpning, bergsklättring eller vandring, men behöver ej begränsas till dessa. Om du behöver ett par tåliga handskar för att skydda dina händer och fingrar kan du med fördel välja ut någon av de kvalitativa produkterna som vi presenterar i detta omfattande test.

Hur tog vi fram de olika modellerna av jakthandskar i vårt omfattande test?

Efter gedigen research filtrerade vi sedan ut de modeller som inte klarade våra krav och slutresultatet blev till med hjälp av en testgrupp som består av jägare i flera olika åldersgrupper. Tack vare detta fick vi fram ett medelbetyg som sedan användes för att presentera vinnarna av respektive kategori, men även deras utmanare som kom väldigt nära att knipa vinsten.

Hur valdes bästa jakthandskarna ut i detta test?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland jakthandskar

Efter att vi har utvärderat majoriteten av marknadens jakthandskar har vi valt ut fyra stycken till bäst i test, en i varje kategori. Från den jakthandske som anses bäst och billigast till något dyrare med mer premium handsken.

Bäst & Billigast: Urberg Thin Outdoor Glove

Bäst & Billigast: Urberg Thin Outdoor Glove

De allra bästa jakthandskarna i prisklassen billigast valdes ut mestadels på grund av priset, men även tack vare deras tunna utformning. Urberg har skapat en riktigt bra handske och med Thin Outdoor Glove kan du alltid ha med dig ett par som inte tar upp mycket plats i packningen.

Det bästa av allt är att du kan använda dem under andra handskar eftersom de är så tunna, framförallt under vintertid. Du hittar denna produkt i i två storlekar, nämligen S/M och L/XL. Färgen är svart och materialet är av 85% Polyester och 15% Elastan.

Det vi gillade mest med dessa handskar var att de är otroligt bekväma att ha på händerna, något som samtliga medlemmar i testgruppen vittnade om. Cirkapriset för Urberg Thin Outdoor Glove på 149 kronor gör dem till självklara valet för alla jägare med lite mindre budget, men även för dig som behöver ett extra par under dina tjockare handskar.

Mellan: Sealskinz Waterproof Shooting Glove

Mellan: Sealskinz Waterproof Shooting Glove

Om du inte vill spendera allt för mycket pengar men ändå letar efter ett par slitstarka och tåliga handskar lämpade för jakt så är Sealskinz Waterproof All Weather Shooting Glove ett perfekt val.

Denna jakthandske levereras i färgen Olive Green/Black och kan fås i storlekar mellan S och XXL, men det mest utmärkande med dessa är att handskarna erbjuder en utmärkt kombination av värmande egenskaper och andningsförmåga. Du kan med fördel använda denna jakthandske i alla slags väder, oavsett om det regnar, blåser eller snöar.

Vi tyckte att de vattentäta egenskaperna lyfte upp denna handske och rekommenderar den varmt för seriösa jägare som är ute efter en kvalitetsprodukt. Tillverkaren har över 30 års erfarenhet av outdoorprodukter vilket även innebär att de lägger stor vikt på funktionalitet.

Eftersom du kan avfyra ditt vapen även med handsken på är dessa ett par riktigt bra jakthandskar. Cirkapriset hamnar på 795 kronor för Sealskinz Waterproof Shooting Glove och visst, det är något dyrare än förväntat men du får också ett par som håller mycket väl och som inte behöver bytas ut vid det första laget.

Premium: Hestra Hunters Gauntlet CZone

Premium: Hestra Hunters Gauntlet CZone

Om du är ute efter de mest välpresterande handskarna bör du kolla in dessa jakthandskar från Hestra, nämligen Hunters Gauntlet CZone med en längre utformning för att även skydda vristen. Denna modell levereras i färgen Dark Forest och smälter in väl med resterande jaktutrustning som du bär på, något vi anser är ett ytterligare plus i kanten.

Storlekarna hittas mellan 7 till 11 och du får även ett vattentätt foder med CZone insert. Det yttre materialet är av impregnerad nötnappa och ovansidan är vindtät, vattentät och ventilerande tack vare Flextron Softshell-väv. Membranet är av materialet CZone som består av Bemberg och Polyester, samt att du även bjuds på isolering av Fiberfill.

Företaget Hestra påbörjade sin verksamhet redan 1936 och tillverkar idag många kvalitativa jaktprodukter. Handsken är dessutom tillverkad av ett familjeföretag från Småland med över sjuttio år av erfarenhet, något som vi verkligen gillade.

Cirkapriset landar på 1 245 kronor för Hestra Hunters Gauntlet CZone, men för detta pris får du en av de bästa produkterna på marknaden idag. Letar du efter det allra bästa är dessa handskar ett givet val!

Joker: Swedteam Lövcamohandskar

Joker: Swedteam Lövcamohandskar

Dessa jakthandskar har löv på ovansidan för att du ska undvika att bli upptäckt när du jagar, men de fungerar allra bäst i kombination med andra liknande produkter. Du kan hitta dem via företaget Swedteam som bjuder på produkter som jacka och byxor i matchande färger och utformning.

Vi gillade verkligen Swedteam Lövcamohandskar då de är elastiska med stickade ärmmuddar, men även för att de har extra förstärkning i greppen. Givetvis är camouflage den utmärkande faktorn när det kommer till dessa handskar, men de är faktiskt väldigt bekväma också.

Jakthandskarna tål att tvättas i 60 grader utan några som helst problem och även 40 grader fungerar bra om de inte är väldigt smutsiga.

Cirkapriset för Swedteam Lövcamohandskar hamnar på 225 kronor vilket är överkomligt för de flesta jägare. Observera dock att denna produkt kanske inte passar väl om du inte har andra jaktkläder med liknande camouflage.

Våra utmanare bland jakthandskar

Det utses en vinnande jakthandske i varje kategori men vi vill ändå tipsa om några andra jakthandskar som gav våra vinnare en match om förstaplatserna, se nedan.

Swedteam Grip Green Men’s

Swedteam Grip Green Men's

Dessa jakthandskar är lätta och smidiga, samtidigt som de är fodrade. Ullfodret bidrar med extra värme under de kallare jakterna, samt att innerhanden med PU resulterar i ett bättre grepp än vanligt.

Yttertyget är tillverkat av 100 % polyester, insida av 100 % polyuretan samt innerfoder av 50 % ull och 50 % akryl. Denna handske levereras i färgen grön, samt storleken XXL.

Cirkapriset för Swedteam Grip Green Men’s hamnar på 445 kronor och dessa handskar konkurrerade i kategorin billigast, men tack vare att vår vinnare var otroligt billig kunde vi inte utse Swedteam Grip Green på prispallen.

Deerhunter Rusky Silent Mittens

Deerhunter Rusky Silent Mittens

Dessa vantar är helt nya på den skandinaviska jaktmarknaden och de bör endast användas under kalla jaktdagar. Med ett mjukt material i öppningen och handflatan kan du enkelt vika ned dem när du ska avfyra ditt vapen, samt att du även får ett smart magnetsystem som håller flikarna på plats.

Membranet i dessa jakthandskar är av materialet Deer-tex som är tillverkad i 100 % polyester. Denna jakthandske tål även regn vilket är ett ytterligare plus och något som vi alla gillade. Med ett cirkapris på 545 kronor för Deerhunter Rusky Silent Mittens är de rimliga rent prismässigt, men lämpar sig alltså endast för de riktigt kalla väderlekarna. Du hittar denna modell i storlekarna M till XXL samt i färgen Peat.

Seeland Arctic Mitten

Seeland Arctic Mitten

Seeland har skapat ett par vantar som lämpar sig allra bäst för de extremt kalla vintrarna och även denna modell bör endast användas när det är minusgrader ute. Vantarna är fodrade och du hittar även ett greppvänligt tyg i handflatorna.

Inuti Seeland Arctic Mitten finns ett värmande fleecefoder, samt att du kan öppna upp dem för att avfyra ett skott med ditt gevär. Även dessa jakthandskar är vindtäta och tål vatten tack vare SEETEX-membranet.

Du hittar dessa jakthandskar / vantar i storlek M samt färgen Pine Green Melange, och cirkapriset för Seeland Arctic Mitten är 695 kronor. Dessa konkurrerade också med mellanklassens vinnare, dock var de klumpigare av naturliga skäl vilket gjorde att de inte kunde knipa förstaplatsen.

Härkila Lynx Hws Gloves

Härkila Lynx Hws Gloves

Härkila har tillverkat en jakthandske med halkfri handflata, samt att tummen och pekfingret fungerar som mobilskärm. Du kan även fälla tillbaka avtryckarfingret, samt att fingertopparna är förstärkta med syntetmocka.

Materialet är 100 % polyester, färgen är Axis/Forest Green, samt att storlekarna levereras i M eller XL. Cirkapriset för dessa Härkila Lynx Hws Gloves hamnar på 895 kronor, och även om de är väldigt praktiska saknar de vattentäta egenskaper samt ett fodrat inre vilket resulterade i att de inte vann premiumkategorin bland jakthandskar.

Frågor och svar om jakthandskar

Innan du tar dig till närmaste sportaffär eller jaktbutik för att köpa nya jakthandskar rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om handskar lämpliga vid jakt.

Vilka slags handskar är allra bäst för jakt?

Vi rekommenderar alltid vatten- och vindtäta handskar för att du inte ska bli blöt och kall om händerna, men även ett par slitstarka jakthandskar som tål hårda tag. De produkter vi recenserar är alltid av hög kvalitet och vi försöker att välja ut de absolut bästa modellerna som går att hitta.

Om du jagar under vintern tycker vi att du ska använda vantar där du kan ha ett par mindre handskar under för att avfyra ditt gevär med.

Hur ska jag välja ut jakthandskar för mig som precis börjat jaga?

Detta är en subjektiv fråga och det beror mycket på din personliga smak, men om vi får ge ett tips är det alltid bäst att utgå från en billig produkt till en början. När du blir lite varm i kläderna kanske det kan passa med lite dyrare utrustning, men det är aldrig fel att satsa på högkvalitativa jakthandskar även om de är något dyrare.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom resultatet av ett gediget testarbete med avsikt att ta fram de allra bästa jakthandskarna på marknaden idag. För att underlätta ditt val av handske till jakten, sammanställer vi nedan vilka jakthandskar som blev bäst i test inom respektive kategori.

KategoriNamnCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastUrberg Thin Outdoor Glove149 krOutnorth.se
MediumSealskinz Waterproof Shooting Glove795 krOutnorth.se
PremiumHestra Hunters Gauntlet CZone1,245 krOutnorth.se
JokerSwedteam Lövcamohandskar225 krITAB Outdoor

Nyhet, riktigt bra och billiga jakthandskar finns nu hos Amazon:

Billiga & bra Jakthandskar

Källor