Bäst pannlampa 2024 – bra sikt vid jakt på morgon, kväll och natt

Du som jagar vet garanterat om behovet av en pannlampa, särskilt under kvällstid eller tidig morgon innan solen har gått upp. Vi bestämde oss för att recensera de bästa pannlamporna på den svenska jaktmarknaden grundligt för att presentera dig med så många olika val som möjligt i en bred och variationsrik recension.

Om du vill få till det optimala ljuset även under nattjakt, exempelvis när du jagar efter vildsvin så behöver du en riktigt bra lampa för att se vart du siktar. En pannlampa kan dessutom användas av dig som ofta vandrar eller springer i de svenska skogarna, en fördel som är viktigare än någonsin när dagsljuset försvinner.

Även egenskaper som batteritid, hur stark lampan är, hur många ljuslägen den har och så vidare spelar roll i det stora hela. För att dina jaktresor ska bli så smidiga och enkla som möjligt har vi tagit reda på vilka modeller som passar allra bäst i olika prisklasser, nämligen billigast, medel och premium. Vi valde även ut en kategori som vi kallar för jokern där vi presenterar produkter som skiljer sig något från mängden, eller som utmärker sig på ett specifikt sätt.

Denna artikel om kikare innehåller reklam genom annonslänkar för Itaboutdoor och Outnorth

I den billigaste kategorin valde vi ut Silva Ranger då den är otroligt billig jämfört med de andra vinnarna, medan vi i medelklassen valde ut Black Diamond Icon då den är robust och ljusstark med sina 320 Lumen. Vinnaren av premium kategorin blev Petzl Ultra Rush, en av de bästa på marknaden just nu med hela 760 Lumen i ljusstyrka och brinntid på upp till 7 timmar.

Jokern denna gång blev Petzl Reactik, en sportigare modell som är anpassad för löpning eller andra sporter med en batteritid upp till 4,5 timmar. Som du säkert märker finns det alltså gott om olika alternativ att välja mellan och via vårt omfattande test kommer vi även lyfta fram utmanarna till våra vinnare så att du får en ännu bredare överblick av vad du kan vänta dig bland utbudet.

Läs gärna vidare i vårt stora test av de bästa pannlamporna på den svenska jaktmarknaden för att välja ut en modell som passar dig och din budget allra bäst!

Billigast & Bäst: Silva Ranger

Silva Ranger pannlampa

Den billigaste och till priset bästa pannlampan i vårt test som ändå vann kategorin blev Silva Ranger, en snygg pannlampa i camouflagegrönt som dessutom är vattentät och har gott om batteritid. Du får även sex olika ljuslägen för alla olika situationer för att ge dig tillgång till en så flexibel och prispressad modell som möjligt.

NYHET: Nu kan du köpa bra pannlampor billigt hos Amazon i Sverige.

Mellan: Black Diamond Icon

Black Diamond Icon pannlampa

Vinnaren av mellanklassen heter Black Diamond Icon, en stilren pannlampa helt i svart som erbjuder egenskaper som Programmable Brightness Memory som ställer in ljusstyrkan enligt ditt eget tycke varje gång du sätter på lampan, men du får även en vattentät och dammsäker lampa som är väl rustad för även de mer krävande förhållandena.

Denna lampa har dessutom 15 meters räckvidd även på den lägsta ljusstyrkan, samt 110 meter med den högsta. Ett rejält batteri ger även tillgång till hela 200 timmar drifttid på den lägsta ljusstyrkan vilket är helt otroligt.

Premium: Petzl Ultra Rush

Petzl Ultra Rush pannlampa test

Premium kategorins vinnare i detta test blev Petzl Ultra Rush, en väldigt högpresterande modell som erbjuder en hög ljusstyrka på hela 760 Lumen, en räckvidd på 170 meter, samt 3 års garanti. Du får även en blandad ljuskägla som ger användaren bättre möjligheter att hitta en perfekt balans mellan ljusflöde och drifttid.

Denna pannlampa är även vattentät ner till 1 meter i minst 30 minuter vilket passar alldeles utmärkt för även de mest krävande jaktresorna. Du får också tillgång till en mer robust modell som klarar både slag och kläm, en fördel som är ovärderlig i de skandinaviska skogarna.

Med en vikt på endast 370 gram är den även lätt att bära utan att det blir jobbigt vilket alltid är ett plus, men även något som vi tyckte utmärkte denna modell ytterligare.

Joker: Petzl Reactik

Petzl Reactik

Jokern i vårt test av pannlampor heter Petzl Reactik och anledningarna varför vi valde ut denna pannlampa var att den är väldigt lätt och smidig, alltså alldeles perfekt för dig som behöver en lätt och kompakt lampa eller för dig som springer mycket i skogen.

Med en batteritid på 4,5 timmar är den också väl lämpad för relativt långa turer och du kan ladda batterierna med hjälp av en USB-anslutning vilket är väldigt smidigt. Denna lampa ansåg vi passa bättre för idrottare än jägare, men vi valde ändå att ta fram den som vår joker på grund av den låga vikten.

Fördelar med våra recensioner av pannlampor

Eftersom vi är både jaktintresserade och älskar våra svenska skogar får du en mer personlig recension av alla de olika produkterna

Vi tar även fram vinnarna i respektive prisklass som presterade allra bäst, men ger dig även information om utmanarna som var nära att vinna. Tack vare att vi har en lång erfarenhet av vandring, jakt och även nattjakt vet vi vad som krävs för att lyckas under de mörkaste stunderna där det inte finns naturliga ljuskällor.

I Sverige har vi dessutom årstider som bidrar med mycket mörker och då är det av största vikt att du är rätt förberedd även när det gäller viktiga tillbehör som pannlampor.

Vem behöver en pannlampa allra mest?

De som rör sig i skogen under nattetid måste använda en pannlampa om de inte vill gå och kånka på en stor handhållen lampa, något vi knappast tror att du vill göra. Pannlampor är smidiga, lätta och enkla att använda vilket alltid är en fördel för dig som jagar, springer eller orienterar i de svenska skogarna.

Hur tog vi fram de olika modellerna av pannlampor inför recensionen?

Dels läste vi flera olika recensioner, men vi valde även ut modeller av pannlampor lämpliga för jakt enligt personliga preferenser vilket gav oss ett bra utgångsläge att börja med.

Hur valde vi ut de bästa pannlamporna för jakt?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland pannlampor

Nedan hittar du utförliga recensioner av de pannlampor som stod som vinnare i vår stora test och guide till bästa pannlamporna på marknaden just nu. Du hittar pnnlampor från bäst-billigast kategorin till lyxigare och något dyrare premium pannlampan med extra hör kvalitet och gott om funktionalitet.

Bäst-Billigast: Silva Ranger

Silva Ranger

Om du är ute efter en billig men prisvärd pannlampa är valet givet enligt vårt tycke, nämligen Silva Ranger. Med Intelligent Light funktionen får du ljus precis där du behöver det och du har även tillgång till hela sex olika ljuslägen för ett mer flexibelt användande.

Batteritiden på 20 timmar är också imponerande och lampan är både stryktålig och prispressad vilket är två av de främsta anledningarna varför vi valde ut den som vinnare i denna kategori. Med en grön färg camoufleras den även när du rör dig i skogen på ett bättre sätt, samt att den klarar av att bli nedsänkt till ett djup av 1 meter under vatten.

Denna lampa passar bäst för jakt, fiske eller längre vandringar under nattetid, men du får även ett ljusläge i rött för att kunna bibehålla ditt mörkerseende. Cirkapriset för denna lampa är dessutom endast 380 kronor, ett lågt pris som de flesta användare garanterat ha råd med.

Mellan: Black Diamond Icon

Black Diamond Icon

Vinnaren i mellanklassen heter Black Diamond Icon, en otroligt imponerande modell för ett relativt låg pris. Denna lampa är helsvart och tuff till utseendet, men även smidig för dig som behöver ha tillgång till en längre batteritid då du får upp till 200 timmar brinntid med denna modell.

Med 4 stycken AA batterier som driver lampan kan du med fördel plocka med dig några extra för att alltid ha tillgång till ljus, oavsett om det är bäckmörkt ute. Denna lampa tyckte vi verkligen om och den enda anledningen att den inte vann över premium kategorins vinnare var att den inte erbjuder ett uppladdningsbart batteri och har ett något svagare ljus.

Denna modell passar även för klättring, skidåkning eller vandring, men även löpturer genom skogen när det är som mörkast. Du kan även ta av batteripacket för enklare förvaring, men du hittar även en funktion som kallas Programmable Brightness Memory där du kan ställa in önskad ljusstyrka varje gång du startar igång lampan. Du får också tillgång till rött, grönt och blått ljus för att behålla ditt mörkerseende vilket är ett ytterligare plus med denna lampa, dessutom är ljusstyrkan hela 500 Lumen vilket räcker gott och väl för de flesta användare.

Med ett cirkapris på endast 1 045 kronor är detta ett absolut kap!

Premium: Petzl Ultra Rush

Petzl Ultra Rush

Om du vill ha det allra bästa har vi valt ut Petzl Ultra Rush som vinnare i premium kategorin tack vare att den ger dig tillgång till en otroligt hög ljusstyrka på 760 Lumen, en vikt på endast 370 gram inklusive batterierna, samt ett uppladdningsbart batteri på 2600 mAh.

Petzl är dessutom ett välkänt varumärke som har levererat kvalitetsprodukter sedan 1970-talet, framförallt klätterutrustning där det krävs gedigen research och kunskap för att tillverka några av de mest robusta, lätta och moderna produkterna som går att hitta.

Med denna pannlampa får du brinntider på 2 till 7 timmar beroende på ljusstyrka, en räckvidd på 90 – 170 meter, samt en garanti på 3 år. Denna modell erbjuder ett konstant ljusflöde och batteriet har en inbyggd indikator för att du alltid kan se statusen på laddningen.

Tack vare snabbladdaren som medföljer får du även en full laddning på endast 3 timmar, samt att du får tillgång till en roterande knapp som sköter alla funktioner i lampan, även om du har handskar på dig. Denna lampa är även vattentät ner till 1 meter i minst 30 minuter och klarar av både slag och kläm under de mest extrema förhållanden du kan tänka dig. Om den passar för klätterproffs passar den garanterat även för jägaren, samt att cirkapriset på 4 195 kronor är överkomligt med tanke på vad du får för pengarna.

Joker: Petzl Reactik

Petzl Reactik

Vår joker i detta test blev Petzl Reactik, en smidig och ultralätt lampa som lämpar sig väldigt väl för dig som vill minimera vikten så mycket som möjligt. Tänkbara situationer där denna lampa presterar allra bäst är till exempel skidåkning, löpning eller långa vandringar, men även jaktresor där du inte vill bära runt på särskilt mycket utrustning.

Denna modell kan passa väl för dig som är ute på en längre tur och som även tältar i flera dagar. Du kan även ladda upp de medföljande litium-jonbatterierna med en USB-anslutning och det finns tre olika lägen för lampan: reaktivt ljus, konstant ljus, samt rött sken.

Pannlampan från Petzl väger endast 115 gram och är således den lättaste av alla lampor som vi valde ut som vinnare, tänk dock på att batterier inte ingång i priset. Cirkapriset för Petz Reactik är 995 kronor och modellen är således relativt billig jämfört med de andra lamporna som vann i de olika kategorierna.

Utmanare bland pannlampor

Förutom våra pannlampor som utsetts vara bäst i test inom respektive kategori så finns det gott om andra pannlampor värda att nämna, kanske kan dom utmana till vinnande placering i nästa års test. Nedan hittar du andra pannlampor som vi också har testat och med gott samvete kan rekommendera dig att köpa.

Silva Pannlampa Exceed XT

Silva Pannlampa Exceed XT

Denna lampa utmanade vinnaren i premium kategorin och den enda anledningen att den inte valdes ut på prispallen beror på att den är mer inriktad på extremsporter än jakt. Du får dock en väldigt bra pannlampa om du köper denna produkt, mycket tack vare de många fördelarna som levereras i samband med köpet.

Tack vare den modulära designen kan denna pannlampa från Silva också användas på en hjälm eller ett cykelstyre, något som passar dig som sysslar med mountainbike eller skidåkning under mörka tider av dygnet.

Med Silva Pannlampa Exceed XT får du upp till 240 timmar batteritid, en vikt på endast 149 gram, samt en Lumen på maximalt 1600. Laddningstiden är dock 10 timmar vilket är mycket längre än de andra lamporna i vårt omfattande test och även den enda nackdelen med denna modell som ligger väldigt väl i pris på endast 3 395 kronor.

Urberg XTRM Headlamp

Urberg XTRM Headlamp

Denna pannlampa presterade också väldigt väl i medelklassen och med ett cirkapris på endast 795 kronor är den också förmånlig att införskaffa. Om du köper denna modell får du även batterier på köpet, 700 Lumen i ljusstyrka, samt tre olika lägen av ljus. De olika lägena är följande:

High: 700 Lumen, ljus upp till 250 meter
Middle: 500 Lumen, ljus upp till 200 meter
Low: 300 Lumen, ljus upp till 180 meter

Urberg donerar även 1% av sin årliga omsättning till en miljövårdande organisation vilket vi tycker är värt att nämna i sammanhanget. Om du köper denna produkt är du alltså med och bidrar till en bättre miljö för våra djur.

Fladen Pannlampa

Fladen Pannlampa

Denna pannlampa är extremt billig och med endast 89 kronor i cirkapris är den ett måste för dig som inte vill spendera mycket pengar på att lysa upp din tillvaro även i de mörkaste skogarna. Lampan tål även regn och du kan justera vinkeln av ljuset med en rem som medföljer, men du får också tillgång till tre olika lägen.

Denna produkt drivs av tre AAA batterier, dock ingår de inte i priset vilket kan vara bra att veta för dig som funderar på ett införskaffa modellen.

BiolitePowerLight Mini

BiolitePowerLight Mini

Detta är ingen pannlampa i sig utan mer en bärbar och portabel lampa som du alltid kan använda när det blir mörkt ute. Den är även liten och lätt att ta med sig och du kan plocka ned den i jackfickan eller ryggsäcken för enkel förvaring.

Du får tre olika ljuslägen med denna modell: rött mörkerseende, rött/vitt blinkande, samt vitt starkt sken för dig som behöver se så mycket som möjligt av din omgivning även under de mörkaste av kvällar. Denna produkt passar framförallt när du tältar eftersom du med fördel kan använda det för att läsa eller bara lysa upp tältet.

Cirkapriset på 495 kronor är även fördelaktigt för de flesta jägare och även om detta inte är en renodlad pannlampa tyckte vi att den var värd att ha med i recensionen på grund av den är så smidig att ha med sig. Vi själva använde den för att titta på kartor, men även för kvällsläsning, något som gör den till ett effektivt tillbehör.

Utöver fördelarna som vi redan listade kan du även ladda din telefon eller din GPS med lampan, en otrolig fördel för dig som behöver en strömkälla när batterierna tar slut. Laddning sker via Micro USB in/ut, och brinntiden för lampan är 52 timmar på låg effekt och 5 timmar på hög, något som kan vara bra att veta för dig som funderar på att köpa denna modell.

Black Diamond Gizmo 90 Lm

Black Diamond Gizmo 90 Lm

Denna pannlampa levereras i snygg blå färg och ger dig en effekt på 90 Lumen för tillräcklig ljusstyrka när du verkligen behöver det. Cirkapriset på endast 195 kronor är otroligt billigt och något som de flesta har råd med, dock räcker batteriet endast 6 timmar vilket vi anser är relativt lågt med tanke på ljusstyrkan.

Vikten på 58 gram är däremot en enorm fördel och för dig som vill ha det allra lättaste. Detta är en utmärkt modell som erbjuder ljus upp till 15 meter och du får även tre olika ljuslägen: full effekt, låg effekt och strobe.

Lampan klarar även av regn vilket är en ytterligare fördel, samt att den drivs av tre AAA batterier, dock är de inte uppladdningsbara. Storleksmässigt passar den väl som en extralampa, eller för dig som bara behöver lite extraljus när det börjar bli mörkt ute. Vi rekommenderar dock inte denna för mer krävande jaktresor eftersom ljusstyrkan är lägre och avståndet som lyses upp endast är 15 meter.

Frågor och svar om pannlampor

Innan du köper en pannlampa till nästa jaktrunda i närmaste jaktbutik eller på nätet rekommenderar vi att du också tar del av svaren på de vanligaste frågorna kring pannlampor nedan.

Vilka är fördelarna med pannlampor?

En av de största fördelarna med pannlampor är deras flexibilitet, nämligen de olika ljusstyrkorna och brinntiderna. Du hittar även en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. Om du inte har en ljuskälla när det blir mörkt kan du råka väldigt illa ut, och detta är även den största fördelen med pannlampor eftersom de lyser upp vägen framför dig, eller hjälper dig spåra djur även under nattetid.

Du behöver dessutom inte vara en van jägare för att använda en pannlampa, de fungerar lika väl för motionärer, skidåkare eller de som sysslar med klättring. I Sverige har vi väldigt mörka perioder och då är en pannlampa väldigt bra att använda eftersom du får dina händer fria. De är dessutom väldigt lätta att bära på huvudet och du behöver inte släpa på en tung handhållen lampa om du istället väljer en pannlampa.

Vilka slags modeller av pannlampor ska jag satsa på?

Ljusstyrkan är given, men även vikten spelar stor roll. Även om det inte känns tungt till en början så kan pannlampor bli tyngre efter flera timmar av användande och då gäller det att ha en modell som är ultralätt, men som ändå erbjuder lång brinntid och ljusstyrka.

Ljusstyrkan mäts alltid i Lumen och desto större siffra, desto mer ljus får du. Andra viktiga fördelar med pannlampor är om de klarar av regn och vatten eftersom de som jagar gör det oavsett vilket väder det är ute. Vissa jagar även under flera dagar och då behövs ett uppladdningsbart batteri eller extrabatterier för att du aldrig ska bli utan ljus.

Det är givetvis alltid ett personligt val du gör när du införskaffar en pannlampa, men egenskaperna vi nämnde ovan är alltid viktiga att ta hänsyn till. De mer dyra modellerna erbjuder givetvis fler funktioner, ljuslägen och ljusstyrka, men tänk efter vad ditt behov är innan du köper en pannlampa. Om du endast spenderar några timmar vid nattetid kanske du inte behöver köpa den allra dyraste modellen med längst drifttid.

NYHET: Nu kan du köpa bra pannlampor billigt hos Amazon i Sverige.

Källor