Bästa skytteglasögonen i test 2024 – perfekt skydd för ögonen

Du som vill syssla med skytte bör alltid bära skytteglasögon, framförallt för att skydda ögonen, men även för att få till en bättre kontrast under olika ljusförhållanden. Du kan också få skytteglasögon med styrka vilket är en fördel för dig som vill slippa repa upp dina glasögon när du rör dig bland buskar och träd.

Om du är en erfaren jägare vet du om vikten att skydda dina ögon när du jagar, och det beror till exempel på att du i värsta fall kan råka få splitter i ögonen från lerduvor när du övar skytte, eller överskottskrut när du avfyrar ditt jaktgevär. Det kan även handla om heta tomhylsor eller annat som kan skada din syn, så det gäller verkligen att vara förberedd och väl skyddad med ett par rejäla glasögon.

Denna artikel om skytteglasögon innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt och ITAB Outdoor

Inledning

Vi har sammanställt en omfattande recension av de skytteglasögon som vi anser är allra bäst i fyra olika kategorier, nämligen bäst & billigast, mellan, premium och joker där den sistnämnda är en produkt som utmärker sig lite extra.

Vinnaren i kategorin bäst & billigast blev Browning Claybuster, en modell som finns i flera olika färger för ett lågt pris. Mellanklassen vinnare blev i sin tur ett par skytteglasögon som heter Ergodyne Skullerz, en kvalitativ produkt som är testad och godkänd enligt amerikanska militären.

Premium kategorins vinnare utsågs som Edge Acid Gambit – Black / G-15 Vapor Shield, ett utmärkt par för de mest kräsna användarna. Jokern i sin tur blev Browning Kit Eagle med löstagbara bågar och en medföljande väska för smidig förvaring.

Vill du veta hur de olika modellerna presterade under realistiska förhållanden, men även vilka deras styrkor är så rekommenderar vi att du läser vidare i vår recension.

Browning Claybuster

Dessa skytteglasögon är till för dig som letar efter en budgetlösning men som ändå ger dig ett gott skydd mot UV-strålar. Det stilrena utseendet är dessutom ett plus i kanten och alla i vårt testlag gillade utformningen, passformen och designen.

Ergodyne Skullerz Dagr

Dessa skyddsglasögon är av otroligt hög kvalitet och de tål till och med en direktträff av ett mindre föremål som slungas in i glaset i 210 meter / sekunden. Det görs omfattande tester av tillverkaren och jaktglasögonen når även upp till militära specifikationer.

Tack vare att de även filtrerar nästintill allt skadligt UV-ljus får du en hel del goda egenskaper om du bestämmer dig för detta par.

Edge Acid Gambit – Black / G-15 Vapor Shield

Premium kategorins vinnare är inte bara snygga, de är även väldigt praktiska tack vare ”Vapor Shield” teknologin som eliminerar dimma från glaset. Linserna håller sig imfria även om man kommer in i värmen från -20°C, samt att de inte är ytbehandlade på något vis.

Även dessa skytteglasögon används av militära styrkor runtom i världen och de benämns som taktiska av just den anledningen.

Browning Kit Eagle

Vår joker blev Browning Kit Eagle, ett helt ”kit” som innehåller bland annat en tålig förvaringsväska, men även orangea, gula, svarta och klara glas. Detta för att du enkelt ska kunna skifta glas när du vill det, samt att du får behandlade objektiv mot smuts.

Varför ska du läsa vårt test av skytteglasögon?

Först och främst på grund av att vi är jägare och vet vad som verkligen fungerar under krävande väderlekar, men även under dåliga ljusförhållanden. Vi använder också skytteglasögon själva för att skydda vår syn, något som givetvis är viktigt för oss alla.

Skytteglasögon är ett verktyg precis som mycket annat som ingår för dig som sysslar med jakt, och de hjälper exempelvis till för att skydda mot skadligt UV-ljus, men även för att undvika splitter eller krut.

Vem behöver skytteglasögon allra mest?

Givetvis du som jagar, men även utomhusmänniskor och du som sysslar med extremsporter kan med fördel använda skytteglasögon. De flesta modeller som vi recenserar används bland annat av militära styrkor som ställer otroligt höga krav på kvalitet och hållbarhet, men även användbara egenskaper som underlättar din vardag.

Du som bär glasögon i vanliga fall kan även få möjlighet till slipade linser. På så sätt ser du precis lika bra som vanligt, men du får en lins som är mycket mer robust.

Hur valde vi ut de olika skytteglasögonen inför testet?

De olika modellerna valdes ut via recensioner, testvinnare, flertalet återförsäljare samt vårt eget tycke.

Vi gjorde vår research noggrannt och det är även anledningen varför vi endast plockade fram de allra bästa produkterna i vår recension. Vi valde ut vinnarna utifrån flera olika egenskaper som pris, funktionalitet, tillverkningskvalitet och vikt, men vi presenterar dig även med utmanarna till de som vann för att du ska få en mer helhetlig bild över samtliga produkter.

Hur valde vi ut bästa skytteglasögonen i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland skytteglasögon

Här kan du läsa de mer ingående recensionerna av våra favoriter bland jaktglasögonen som valdes ut av oss. Du hittar sammanlagt fyra olika glasögon som utsågs som testvinnare, från bäst och billigast till en mer dyrare modell som vi valde att kalla för premium.

Bäst & Billigast: Browning Claybuster

Bäst & Billigast: Browning Claybuster

Detta par valdes ut främst tack vare det låga priset, men det var även egenskaperna som skydd mot UV-strålar och mängden olika färgval som avgjorde det hela. Tack vare att du kan välja flera färger hittar du garanterat en favorit, samt att du nästan blir bortskämd med det låga priset på 250 kronor.

Färgerna som går att välja mellan är gul, klar, orange och svart. Denna modell presterade även väl för en budgetvariant och du kan med fördel välja ut dessa glasögon om du inte vill spendera allt för mycket pengar, eller om din budget inte tillåter dyra inköp.

Browning Claybuster levereras i en storlek, men du kan justera dem för att passa ditt ansikte vilket vi gillade. Företaget Browning har tillverkat kvalitetsprodukter för jakt och skytte under väldigt många år, men de tillverkar även vapen själva vilket innebär att de är experter inom området. Sist men inte minst är dessa skytteglasögon stilrena rent designmässigt och kan även bäras på stranden eller när du motionerar i naturen.

Mellan: Ergodyne Skullerz Dagr

Mellan: Ergodyne Skullerz Dagr

Mellanklassens vinnare utsågs av oss som bäst i test tack vare att den är extremt tålig och klarar av det mesta du kan tänka dig även under de mest krävande jakterna. Glasen är tillverkade och testade för att klara av en spetsig 510 grams stålmissil som släpps ned från 130 centimeters höjd, men de håller även militär standard vilket är ett ytterligare plus.

Dessa glasögon filtrerar dessutom nästan allt skadligt UV-ljus, samt att de har ett mjukt och bekvämt gummiskydd runt näsan för ökad komfort. De är dessutom testade och godkända enligt amerikanska militärens standard, något som innebär att de är väldigt robusta och stryktåliga.

Utöver detta så är de lätta och passar väl runt ansiktet vilket alla i vår testgrupp vittnade om, och cirkapriset på 499 kronor för Ergodyne Skullerz Dagr är faktiskt väldigt överkomligt. Observera även att dessa skytteglasögon finns i olika färger om du har en favoritfärg som du föredrar framför andra.

Premium: Edge Acid Gambit – Black / G-15 Vapor Shield

Premium: Edge Acid Gambit - Black / G-15 Vapor Shield

Om du är kräsen och endast kräver det bästa kan vi varmt rekommendera detta par, nämligen Edge Acid Gambit. Med en ”Vapor Shield” teknologi eliminerar den all dimma vilket är ett enormt plus för dig som jagar, samt att glasögonen har en väldigt slimmad design som passar för de flesta aktiviteter.

Det finns ingen ram nedtill vilket ger bättre sikt utan en synlig kant, en ytterligare fördel som vi tyckte väldigt mycket om. De är även väldigt bekväma tack vare det termoplastiska gummit och vi har faktiskt inget negativt att säga om denna högkvalitativa produkt.

Edge Eyewear är ett företag som har skapat ett par perfekta skyddsglasögon som håller mycket väl, men något som utmärker dem lite extra är att själva imskyddet sitter i materialet och är alltså ingen ytbehandling. Linserna håller sig dessutom imfria om du kommer in i värmen från -20 celsius. Dessa glasögon är ANSI-certifierade och linserna har testats att klara av en hagelsvärm från 10 meters avstånd, något som verkligen imponerar.

Cirkapriset landar på 749 kronor för Edge Acid Gambit – Black / G-15 Vapor Shield och de är något dyrare än mellanklassen, däremot tycker vi att de är snäppet bättre och vi anser att priset är rimligt för det du får för pengarna.

Jokern: Browning Kit Eagle

Jokern:  Browning Kit Eagle

Browning Kit Eagle är ett utmärkt val för dig som vill ha så mycket variation som möjligt när det gäller färger. Detta är även ett ”set” där två glasögon ingår med olika färger på linserna, nämligen klar, gul, svart och orange.

Bågarna är löstagbara vilket gör det väldigt enkelt att byta dem när du vill göra det, samt att du även får en smidig och tålig förvaringsväska på köpet. Linserna själva är också behandlade för att tåla smuts bättre vilket givetvis är ett plus.

Anledningen varför vi valde ut dessa som vår joker är att de skiljer sig åt tack vare att du får två bågar och fyra olika linser. Det är även smidigare att plocka ned dessa i jaktryggsäcken tack vare den robusta förvaringsväskan som skyddar skytteglasögonen.

Cirkapriset för Browning Kit Eagle hamnar på 1 495 kronor, dock motiveras priset med antalet produkter du får.

Utmanare bland skytteglasögon

Förutom våra fyra utvalda bäst-i-test skytteglasögon vill vi också lyfta fram några andra modeller som verkligen våra vinnare en match om förstaplatserna.

Peltor Maxim Ballistic

Peltor Maxim Ballistic

Dessa skytteglasögon är specialutvecklade för dig som sysslar med skytte genom att bjuda på DX-beläggning som motverkar imma, repor och diverse kemikalier. Du får även ett par gula linser som ökar kontrasten mot det du skjuter.

Linserna är slagtåliga och du bjuds även på en icke-sfärisk synvinkel med 180 graders synfält. Du hittar dessutom ett par ventilationskanaler ovanför själva linserna som förhindrar att de immar igen.

Cirkapriset för skytteglasögonen Peltor Maxim Ballistic hamnar på 185 kronor och de passar utmärkt för dig som precis börjat med skytte eller jakt.

MSA Sordin Racers

MSA Sordin Racers

Dessa skytteglasögon är av militär standard med en tålig lins som klarar av projektiler med hastigheter upp till 198 meter per sekund. De har även ett UV-filter och antireflexbehandling, samt en mjuk och formbar bygel för optimal komfort.

Tack vare den militära standarden får du ett par rejäla glasögon som klarar av de flesta utmaningar, men företaget har dessutom utvecklat ett koncept som de kallar för ”Sightguard” som är en beläggning som läggs på linserna för att undvika att de immar igen.

Cirkapriset för skytteglasögonen MSA Sordin Racers hamnar på 195 kronor och det är väldigt billigt för ett par högkvalitativa glasögon som dessa.

Smith & Wesson Harrier m. Utbytbara glas

Smith & Wesson Harrier m. Utbytbara glas

Företaget Smith & Wesson känner du säkert igen som en av världens främsta vapentillverkare, men visste du att de även tillverkar skytteglasögon? Dessa levereras dessutom med utbytbara glas i fyra olika färger samt en väska för enkel förvaring.

Cirkapriset på 549 kronor för Smith & Wesson Harrier m. Utbytbara glas är något högt, men du betalar även för ett kvalitetsmärke som är känd världen över.

Smith & Wesson Thunderbolt

Smith & Wesson Thunderbolt

Även dessa glasögon är från Smith & Wesson och de bjuder på gult, mörkt eller spegelfärgat glas för dig som vill ha mycket valfrihet.

Du får även ett medföljande fodral som är tåligt och användbart för längre transporter, men även en putsduk för att rengöra linserna med. Cirkapriset för Smith & Wesson Thunderbolt landar på 329 kronor vilket är överkomligt för de flesta.

Frågor och svar

Innan du beställer hem ett par nya skytteglasögon från nätet rekommenderar vi att du först tar och läser igenom denna köpguide samt tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa skytteglasögon.

Vilka egenskaper är viktigast att tänka på när det gäller skytteglasögon?

Om du ofta befinner dig på skjutbanan eller om du jagar flera gånger om året rekommenderar vi alltid att linserna är UV-behandlade för att inte släppa igenom skadligt ljus, men även att de klarar av att skydda dina ögon från krut, splitter eller andra skadliga föremål och projektiler.

Välj alltså alltid ut ett par skytteglasögon som är särskilt framtagna för jakt, eller utgå från vårt omfattande test eftersom samtliga produkter är lämpade för just detta ändamål.

Är det verkligen viktigt med skytteglasögon?

Ja! Synen är något av det viktigaste vi har och det är endast onödigt att äventyra detta. Vi rekommenderar alltid att du bär på ett par kvalitativa skytteglasögon och förespråkar givetvis produkterna som vi valde ut i detta test eftersom vi själva testat dem grundligt.

Sammanfattning

För att underlätta ditt val av skytteglasögon sammanfattar och sammanställer vi här alla vinnande skytteglasögon som blev bäst i test i våra olika kategorier. Från bästa och billigaste skytteglasögonen till något dyrare men mycket mer premium glasen.

KategoriSkytteglasögonCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastBrowning Claybuster250 krPN Jakt
MediumErgodyne Skullerz Dagr499 krITAB Outdoor
PremiumEdge Acid Gambit – Black / G-15 Vapor Shield749 krITAB Outdoor
JokerBrowning Kit Eagle1,495 kr PN Jakt

NYHET: Nu går det att köpa bra skytteglasögon billigt på Amazon i Sverige.

Källor