TEST: Bästa lerduvekastaren 2024

Om du letar efter den bästa lerduvekastaren du kan tänka dig har vi tagit fram några alternativ som garanterat passar alla slags budgetar. Tack vare vår gedigna testgrupp har vi hittat modeller som passar perfekt för att utöva lerduveskytte, ett av de bästa sätten att förbättra dina skjutkunskaper och skicklighet med ditt vapen.

Med lerduveskytte tränar du din kropp för en mer naturlig skjutställning och olika rörelser som krävs för att förbättra smidigheten inom skytte. Du blir även bättre på att hantera ditt vapen när du håller på med lerduveskytte, något som de flesta jägare är mycket varse om.

Utöver förbättringar inom jakt används denna typ av skytte även som sport och det finns många olika grenar att delta i, exempelvis skeet, trap och sporting. Det är förstås helt upp till dig hur du vill göra när det kommer till denna typ av skytte, men vi rekommenderar att du börjar öva sakta men säkert på egen hand med en manuell eller automatisk lerduvekastare.

Tag en titt på vår vinnare i kategori Bäst & Billigast lerduvekastare.

Tack vare moderna innovationer inom skytte kan du använda portabla kastare, något som vi kommer berätta mer om i vår recension om de bästa modellerna på marknaden idag. Idag hittar du en stor mängd av modeller och de som är tillverkade för privat bruk är både lätta och säkra att använda.

Själva lerduvan mäter 110 millimeter i diameter och är 25 millimeter hög, den påminner även om en frisbee även om den är mindre till storleken. När du utövar lerduveskytte spelar säkerheten stor roll och du bör alltid sköta utrustningen enligt instruktionerna och även utöva aktsamhet då du sysslar med en potentiellt livsfarlig aktivitet.

Skjutvapnet som används inom lerduveskyttet är hagelgevär av olika sorter, samt att materialet av duvan är gjord av både krita och asfalt. När du träffar materialet med hagel splittras den i mindre bitar för att du enkelt ska se om du fått in en träff eller inte, samt att den ofta målas med orange färg för extra synlighet. Själva patronen får endast innehålla 28,5 gram hagel vid denna aktivitet och du tränar alltid för att uppnå perfekt kroppskontroll och rörelser för att anpassa dem till skyttet.

Målet är att du ska sikta mitt på lerduvan för maximal effekt och träffsäkerhet och desto mer du övar, desto bättre blir du. Genom att kasta ut duvorna i olika hastighet och i diverse vinklar får du även en mer varierad träning för att bli en så bra skytt som möjligt, något som de flesta moderna modeller klarar av galant.

Denna artikel om lerduvekastare innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

Billigast: Caldwell Lerduvekastare Handhållen

Caldwell Lerduvekastare Handhållen

I denna kategori, bäst och billigast lerduvekastare, presenterar vi en handhållen kastare som är skapad för enklare skytte, något som passar nybörjare eller personer som vill prova aktiviteten utan att satsa särskilt mycket pengar. Denna modell är väldigt tålig och skadas inte även om du skulle råka kasta iväg den i samband med övningen, något som vi verkligen gillade.

Caldwell är ett varumärke som ägs av Battenfeld som tillverkar många olika tillbehör för jakt i Sverige, däremot är detta en något enkel variant som dessutom kräver styrka och smidighet eftersom användaren skickar iväg lerduvan manuellt.

Mellan: MTM Clay Pigeon Thrower Manual

Företaget MTM som är baserat i USA har skapat en alldeles utmärkt lerduvekastare som inte kostar allt för mycket och som dessutom är slitstark och tålig även under krävande förhållanden. Eftersom denna modell är tillverkad i helgjuten plast får du tillgång till en handhållen kastare som du kan använda flera år framöver.

Premium: Gyttorp Lerduvekastare Birdshooter II

Gyttorp Lerduvekastare Birdshooter II

Denna modell kastar duvor automatiskt utan att du behöver använda dina egna armar för kaststyrkan, samt att du laddar den väldigt enkelt för att ge dig tillgång till en justerbar, enkel och välfungerande maskin som kan hjälpa dig att uppnå de allra bästa resultaten.

Företaget Gyttorp har funnits på marknaden sedan 1925 och de är en av de mest välkända tillverkarna på den nordiska jaktmarknaden.

Unik: Caldwell dubbel lerduvekastare handhållen

Caldwell dubbel lerduvekastare handhållen

Om du behöver tillgång till en lerduvekastare som klarar av att kasta två lerduvor samtidigt är denna dubbelkastare ett utmärkt val. Du kan öka svårighetsgraden genom att kasta iväg två lerduvor i taget och med hjälp av detta verktyg kan du ta ditt intresse till helt nya nivåer.

Caldwells modell är dessutom lika slitstark som deras singelkastare vilket givetvis är ett plus i kanten när det gäller denna modell.

Fördelar med våra recensioner

Vi har flera år av erfarenhet av jakt, men framförallt av lerduveskytte som vi själva bedriver på vår fritid. Vår recension är så objektiv som möjligt för att ge dig en så samlad bild av de olika verktygen som vi bara kan.

Vem har det största behovet av en lerduvekastare?

Skytte handlar i mångt och mycket om skicklighet, dessutom är det en färskvara som kräver mycket träning och underhåll. Tack vare en lerduvekastare kan du träna upp dina färdigheter kontinuerligt samtidigt som du har roligt tillsammans med vänner, eller bara för att koppla av efter en lång arbetsdag.

Att syssla med lerduveskytte är dessutom ett utmärkt sätt att bli en bättre skytt och något som vi rekommenderar varmt för samtliga jägare och entusiaster.

Hur valde vi ut olika modellerna till recensionen?

Vi gick igenom en större mängd modeller från flera olika tillverkare och dessa fyra alternativ var de som presterade bäst enligt oss. Även om det givetvis finns en stor mängd olika modeller att välja mellan tyckte vi att våra besökare förtjänade det allra bästa, framförallt för dig som är ute efter de mest prisvärda och slittåliga alternativen.

Hur valde vi ut bästa lerduvekastaren i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Lerduvekastare – Bäst i Test

Nedan presenterar vi vinnarna av de lerduvekastare som blev bäst i test i våra fyra olika kategorier: billigast, medium, premium och unik.

Billigast lerduvekastare: Caldwell Lerduvekastare Handhållen

Caldwell Lerduvekastare Handhållen - billigast och bäst

Denna modell fungerar med en gripklo där du placerar själva lerduvan som du sedan kastar iväg. Den passar både erfarna användare och nybörjare som bara vill testa lerduveskytte på egen hand. Med denna lerduvekastare kan du både bli bättre på att skjuta, men även på att sikta och träffa rörliga föremål i hög hastighet.

Caldwells modell är tillverkad av plast som både är slagtåligt och har en lång livslängd, en perfekt kombination som dessutom fungerar med de allra flesta lerduvor. Storleken på lerduvorna behöver vara 108 till 118 millimeter för att de ska passa i gripklon, något som kan vara bra att veta.

Det spelar inte heller någon roll om du kastar med vänster eller höger hand eftersom denna modell passar för både vänster- och högerhänta personer. Den väger endast 40 gram vilket gör den till en riktig lättviktare som inte väger tungt för dig som använder det, en ytterligare aspekt som vi verkligen gillade.

Med ett pris runt 149 kronor är detta alternativ väldigt prisvärt och något som garanterat inte förstör din budget.

Mediumpris lerduvekastare: Clay Pigeon Thrower Manual

Mediumpris lerduvekastare: Clay Pigeon Thrower Manual

Denna modell passar utmärkt för dig som vill kasta lerduvor längre än vanligt eftersom den inte kräver mycket övning. Du varierar både hastigheten och riktningen mycket enkelt och du får även utökad variation i ditt skytte tack vare den fina banan som skapas med hjälp av MTM Clay Pigeon Thrower Manual.

Som lerduvekastare fungerar denna modell extra bra för dig som är ute efter en så slitstark variant som möjligt. Detta då den är gjuten i ett enda stycke och för att den inte går sönder vid det första laget även om den utsätts både för smällar och stötar.

Företaget som skapat denna modell heter MTM och de är ett amerikanskt bolag som ägs av en familj som tillverkat dem sedan 60-talet. De har nischat in sig på en väldigt specifik marknad och produkterna håller väldigt hög kvalitet vilket var en av de främsta anledningarna att valet i denna kategori föll på denna modell. Priset ligger på cirka 170 kronor och även denna modell är billig nog att införskaffa för de flesta användare.

Premium lerduvekastare: Gyttorp Lerduvekastare Birdshooter II

Gyttorp Lerduvekastare Birdshooter II - premium lerduvekastare

Denna lerduvekastare är ämnad för dig som vill ha en lättmonterad automatiskt kastare som inte sliter på dina armar. Den är både stabil och slitstark och du kan justera den precis som du vill utan att använda några övriga verktyg vilket var en av de utmärkande faktorerna att valet föll på just denna modell.

Du kan använda både enkelduvor och dubbelduvor med denna variant och du avfyrar dem med hjälp av ett rep eller med foten. Du kan även ha en vän som hjälper till att sköta avfyrningen så att du kan fokusera på det roliga, alltså skyttet i sig.

En ytterligare fördel med denna modell är att du kan spetsa ned den i marken för att stabilisera den ytterligare, en aspekt som vi tyckte väldigt mycket om. Med en vinröd färg är den dessutom neutral rent utseendemässigt och du får även alla nödvändiga verktyg samt rep när du köper lerduvekastaren.

Gyttorp som tillverkat denna modell etablerades redan 1925 i Småland för att skapa jaktprodukter och vapen till svenska jägare. Efter ett par år kunde de även expandera och bli känd i hela Sverige, något som innebär att de idag är ett av de mest välkända varumärkena inom norden.

Priset för denna modell är endast runt 700 kronor och det är inte mycket pengar för en automatisk modell som inte kräver manuella kaströrelser.

Unik lerduvekastare: Caldwell Dubbel Lerduvekastare Handhållen

Caldwell Dubbel Lerduvekastare Handhållen - den unika lerduvekastaren

Tack vare att Caldwell även tillverkat en modell för dubbla lerduvor får du många fördelar som inte går att hitta med en modell som endast kastar en åt gången. Du placerar lerduvorna i själva gripklon och kan sedan svinga iväg två lerduvor åt gången, något som är till stor fördel för dig som utövar lite mer avancerat skytte.

Denna modell passar alla som vill utmana sig själv lite extra och det är även ett sätt att träna ihop med en jaktkompanjon eller vän. Med tanke på enkelheten är detta en prisvärd modell som endast kostar 300 kronor, en summa som är väldigt rimlig för de flesta.

Frågor och svar

Finns det eldrivna modeller?

Ja, men vi ansåg att de är alldeles för otympliga för privat bruk eftersom de kräver en kraftkälla som är lika stor som ett bilbatteri, men även att de är väldigt svåra att transportera. Om du vill syssla med lerduveskytte på egen hand rekommenderar vi antingen en automatisk modell eller en handhållen variant för smidiga transporter.

Vilka är fördelarna med automatiska och handhållna lerduvekastare?

Den automatiska lerduvekastaren i vårt test fungerar bäst för dig som inte vill slita på kroppen genom att manuellt slunga iväg lerduvor, medan fördelarna med handhållna modeller är att de är slitstarka, enkla att ta med sig, samt betydligt mycket billigare.

Varför ska jag utöva lerduveskytte?

Detta är en väldigt bra fråga som många ofta ställer sig, men svaret är enkelt: för att bli en bättre skytt.

Det finns inga genvägar när det kommer till skytte och här gäller övning precis som i andra hobbyn eller idrottsgrenar. För att bli bättre krävs repetition och hängivenhet, men det är inte bara en enformig syssla – det är både roligt och spännande på samma gång!

Du kan även bli en bättre jägare med hjälp av lerduveskytte, så tveka inte och ta tillfället i akt för att öva på dina färdigheter, antingen på egen hand eller i goda vänners lag.

Källor