Bästa jaktstolen 2024 – för bekvämare jaktpass

När du jagar är det viktigt att kunna sitta bekvämt eftersom passen ofta är långa, något som vi jägare är mycket medvetna om. Det kan antingen handla om en smidig och praktiskt jaktstol som du plockar med dig i jaktryggsäcken, men många av dessa ryggsäckar har även en liten smidig stol som du kan fälla ut.

Dessa kallas för stolryggsäckar och är en kompromiss mellan en stol och en ryggsäck, men i denna recension ska vi titta närmare på de fristående jaktstolarna i första hand. Grundsyftet med de medtagbara jaktstolarna är att du får en bekväm upplevelse vart du än befinner dig, men även för att kunna koppla av i områden där det inte finns goda sittmöjligheter.

Inledning, om jaktstolar

När du befinner dig på en åtelplats eller i ett jakttorn kan det också bli obekvämt utan stol, en ytterligare anledning varför dessa redskap är väldigt viktiga att ha med sig. Vi har som vanligt delat upp våra vinnare i olika prisklasser för att ge dig som läsare en enklare överblick av våra personliga favoriter, men även de produkter som presterade allra bäst i våra omfattande tester.

Tack vare att vi själva är jägare har vi redan lång erfarenhet av jaktstolar, något som förhoppningsvis också präglar denna guide och hjälper dig att göra ditt val enklare och smidigare, jämfört med att enbart läsa recensioner hos de olika jaktbutikerna.

Med en jaktstol får du ofta smidiga och innovativa produkter som packas ned enkelt genom att fälla in benen under stolen. Vissa modeller har även teleskopiska ben, medan andra konverterar liggunderlag till en bekväm sittplats.

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast utsågs till Trebenstol Kvadraten från Stabilotherm, en prispressad klassiker som använder en bärrem för enkel transportering. Mellanklassens vinnare blev i sin tur Nigor Flycatcher, en bekväm och ihopfällbar stol som definitivt kommer till användning när du behöver vila både rygg och ben.

I premium kategorin valde vi ut Grey Oak Snurrstol, en roterbar och ljudlös jaktstol som imponerar även på den mest kräsne användaren. Jokern däremot skiljer sig en hel del från resten precis som den alltid brukar, denna gång via Therm-A-Rest Trekker Chair 20, en slags sittlösning som konverterar liggunderlaget till en bekväm stol.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

Trebenstol Kvadraten

Trebenstol Kvadraten

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast blev en jaktstol med ett klassiskt utseende, men även en sits helt i läder. Detta är en prispressad variant som passar allra bäst för dig som bara vill ha med dig något enkelt utan att det ska kosta för mycket, men du får däremot en väldigt robust trebensstol med en höjd på 50 centimeter.

Nigor Flycatcher

Nigor Flycatcher
Nigor Flycatcher

Vår vinnare i mellankategorin erbjuder en utfällbar jaktstol med ryggstöd, men du kan även packa ned den i en kompakt förvaringsväska för att den inte ska ta allt för mycket plats när du väl beger dig ut på en jakt.

Grey Oak Snurrstol

Grey Oak Snurrstol

Premium kategorins vinnare blev ännu en gång en rejäl produkt som passar allra bäst för de mest kräsna användarna. Med Grey Oak Snurrstol får du en jaktstol som kan rotera 360 grader helt ljudlöst, samtidigt som benen har en plattfot för att den inte ska sjunka ned i marken.

Therm-A-Rest Trekker Chair 20

Therm-A-Rest Trekker Chair 20

Vår joker utsågs till Therm-A-Rest Trekker Chair 20, en unik produkt som formar om ditt liggunderlag till en mjuk och komfortabel stol. Denna variant passar allra bäst till lägerelden, eller när du bara vill koppla av en stund i en bekväm position.

Vem behöver en jaktstol allra mest?

Först och främst är det jägare som har det största behovet av dessa stolar, men även du som tycker om att vistas i de svenska skogarna kan med fördel inhandla en sådan. Några grupper vi tänker på mer specifikt är bland annat fågelskådare eller friluftsmänniskor som vandrar långa sträckor. Här kan man verkligen ha nytta av en skön och bra jaktstol.

Hur kom vi fram till vilka jaktstolar som skulle testas?

Vi kollade igenom de flesta alternativ av jaktstolar som fanns tillgängliga på den svenska jaktmarknaden. Först och främst läste vi recensioner av jaktstolar på olika jaktforum, men sedan gick vi även igenom butiker som Pnjakt och Outdoorexperten, två av de främsta alternativen när det gäller jaktrelaterade tillbehör idag.

Hur valde vi ut de bästa handburna jaktstolarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland jaktstolar

Nedan hittar du våta utvalda bäst i test jaktstolar. Från en billig jaktstol, till en lite dyrare men mer premium jaktstol. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test av jaktstolar.

Bäst & billigast: Trebenstol Kvadraten

Bäst & billigast: Trebenstol Kvadraten

Vår personliga favorit i denna kategori är en lätt och enkel stol att plocka med dig under jakten, framförallt då en bärrem ingår. Benen är tillverkade i brunbetsat trä och sitsen är gjord helt i läder vilket innebär att du får en robust konstruktion som håller länge, men även till ett väldigt lågt pris.

Några utmärkande egenskaper med jaktstolken Trebenstol Kvadraten är:

 • Sitthöjd på 50 cm
 • Medföljande bärrem
 • Sits i kraftigt och tåligt läder

Cirkapriset landar på 425 kronor för Trebenstol Kvadraten och den lämpar sig bäst för den prismedvetne jägaren som inte vill spendera särskilt mycket på en jaktstol.

Mellan: Nigor Flycatcher

Mellan: Nigor Flycatcher

Mellanklassens vinnare Nigor Flycatcher bjuder på en ihopfällbar jaktstol som ger dig en mer teknisk design, komfortabel form och en kompakt förvaringsväska när den ska transporteras. Du kan med fördel använda den hemma i trädgården precis lika väl som ute i naturen när du jagar, något som gör den till en solklar favorit bland vårt testlag.

Några utmärkande egenskaper med jaktstolen Nigor Flycatcher är:

 • Stabil vikt på hela 3 kg
 • Längd på 66 cm med en sitthöjd av 33 cm
 • Klarar personer upp till 120 kg
 • Material av björkträ och 600D canvas

Cirkapriset landar på 999 kronor för Nigor Flycatcher och det är ett rimligt pris för det du får för pengarna enligt alla deltagare i vår testgrupp. Fördelen är att du även får ett ryggstöd vilket alltid är ett plus ur komfortsynpunkt.

Premium: Grey Oak Snurrstol

Premium: Grey Oak Snurrstol

Premium kategorin utmärker sig alltid genom att erbjuda flest finesser, men du får även en hög tillverkningskvalitet vilket många av våra läsare uppskattar. Denna gång föll valet på Grey Oak Snurrstol, en utmärkt jaktstol som erbjuder flertalet smidiga egenskaper som förenklar din vardag under jakten.

Några utmärkande egenskaper med denna jaktstol är:

 • Roterbar i 360 grader
 • Snurrar både lätt och ljudlöst
 • Sittytan och ryggstödet är tillverkad av slitstarkt nätmaterial
 • Ett av benen kan justeras i höjd
 • Alla ben har en plattfot för att stolen inte ska sjunka ned i marken

Cirkapriset för Grey Oak Snurrstol landar på 1,295 kronor och den är alltså inte mycket dyrare än vår vinnare i mellanklassen, något som kan vara bra att veta för dig som funderar över en premium modell.

Jokern: Therm-A-Rest Trekker Chair 20

Jokern: Therm-A-Rest Trekker Chair 20

Vår joker är inte som alla andra, men det är faktiskt inget fel med det med tanke på att du får en väldigt hög komfort när du inhandlar denna produkt. Med hjälp av tillbehören som du får vid köpet kan du justera ditt liggunderlag så att det blir en bekväm stol för många olika syften.

Therm-A-Rest Trekker Chair 20 sittlösning ger dig tillgång till hög komfort så länge du har ett liggunderlag med dig, samt att den låga vikten på endast 290 gram är att föredra för dig som föredrar att resa utan tung packning.

Cirkapriset hamnar på 600 kronor för Therm-A-Rest Trekker Chair 20 och vår joker är alltså ganska mycket billigare än de flesta andra testvinnare i denna recension, något som vårt testlag också ansåg är en av dess främsta styrkor. De tyckte dock inte att den passade särskilt bra för jaktpassen utan föredrog att använda den för att koppla av vid lägerelden.

Jaktstolar som utmanar

Vi har bara plats att välja ut fyra olika bäst i test jaktstolar i våra tester, en i varje kategori. Från en billig och bra jaktstol, till en dyrare men mycket mer premium jaktstol. Vi hittade ändå några andra jaktstolar som vi vill tipsa om nedan, om ingen av våra bäst i test jaktstolar finns på lager eller passar dina behov.

Helinox Chair One

Helinox Chair One

Med Helinox Chair one får du en lite större variant än mellanklassens vinnare, dock till ett något högre pris. Den är lätt nog att ta med dig ut i naturen, samt att den är enkel att montera och plocka ned. Med 5 års garanti har du även en ytterligare fördel som är värd att nämna, samtidigt som cirkapriset landar på 1,500 kronor.

Med en vikt på 1,2 kilo är den något lättare även om den tål användare upp till 145 kilo, något som kompenserar för det lite dyrare priset.

Helinox Chair Zero

Helinox Chair Zero

Helinor Chair Zero är tillverkad för dig som vill ha med en ultralätt jaktstol som väger mindre än en vattenflaska. Denna modell är trots den lätta konstruktionen kapabel till användare upp till 120 kilo, även om den endast väger 510 gram.

Cirkapriset för denna utmanare Helinox Chair Zero blir 1,500 kronor.

Stabilotherm Stolsryggsäck High G1

Stabilotherm Stolsryggsäck High G1

En utmärkt lösning för dig som både behöver en ryggsäck och en jaktstol heter Stabilotherm High G1, en ryggsäck tillverkad i vattenavvissande Next G1, samt att du får en pälsfiberklädd sits att sätta dig på. Stolen har stålrör som går vid den ena sidan av ryggsäcken för ökad stabilitet, men du får även andra egenskaper som dubbla sidofickor, framficka, hållare för ammunition och en termosficka.

SItthöjden är 56 centimeter vilket räcker gott och väl för de flesta användare, samtidigt som du får chansen att koppla av en stund när du tar en paus. Nackdelen med stolen i denna ryggsäck är att den inte har ryggstöd, något vår testgrupp även anmärkte på.

Ryggsäcken är även prydd med reflexer för bättre synlighet, samt att cirkapriset är rimligt satt på endast 995 kronor för Stabilotherm Stolsryggsäck High G1.

Stabilotherm Stolsryggsäck Peak Camo

Stabilotherm Stolsryggsäck Peak Camo

Vår sista utmanare erbjuder liknande funktionalitet som High G1, men du får däremot en kamouflagefärg vilket kan vara praktiskt när du vill undvika att bli upptäckt. Sittdelen är dessutom helt isolerad, samtidigt som du får vattentäta blixtlås, patronhållare, flaskhållare och flera fickor.

Sitthöjden ligger på 50 cm, och cirkapriset för Stabilotherm Stolsryggsäck Peak Camo hamnar på 1,495 kronor.

Frågor och svar om jaktstolar

Du kanske redan bestämt dig för vilken jaktstol som passar dina behov bäst, men innan du köper en ny jaktstol rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om jaktstolar nedan.

Vilka fördelar får man med jaktstolar?

Först och främst, med en jaktstol slipper du stå upp när du vill ta en paus, men du kan också klara av längre pass där du behöver vänta in ditt byte. Med en bekväm jakt får du även ut mer ur upplevelsen, något som är viktigt för att du ska trivas.

Varför är det så stora prisskillnader med jaktstolarna?

Det beror helt enkelt på jaktstolarnas utformande, material och finesser. Vissa modeller har fördelar som tål mer vikt, medan andra är minimalistiska och lätta att ta med sig. Materialet har också betydelse och medan andra är tillverkade i läder hittar du stolar som använder andra material som polyester.

Vad kostar en jaktstol?

En jaktstol kan kosta allt mellan några hundralappar till ett par tusen kronor.

Sammanfattning

Nu har vi nått slutet av vårt stora test av jaktstolar. Här har vi lyft fram fyra olika bäst i test jaktstolar, från en billig jaktstol som fungerar bra vid jakt, fiske och fågelskådning, till en något dyrare men mycket mer premium jaktstol. Nedan sammanställer vi våra bäst i test jaktstolar för att underlätta ditt val.

KategoriJaktstolCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastTrebenstol Kvadraten425 krOutdoorexperten.se
MediumNigor Flycatcher999 krOutdoorexperten.se
PremiumGrey Oak Snurrstol1,295 krPN Jakt
JokerTherm-A-Rest Trekker Chair 20600 krOutdoorexperten.se

Nyhet: nu kan du köpa jaktstol billigt på Amazon i Sverige.

Källor