Bästa luftgeväret i test 2024 – perfekt för skytteträning

Att skjuta med ett luftgevär är inte bara en rolig syssla som du kan hålla på med på fritiden, det är även ett utmärkt sätt att träna upp dina färdigheter innan du börjar skjuta med krutvapen. Det som många börjar med är att först prova ett luftgevär, för att sedan avancera till krutvapen när de tagit sin jägarexamen. Dessa vapen passar däremot också bra för erfarna jägare som vill underhålla siktet och reaktionsförmågan med hjälp av prickskytte, även när du inte har tid att åka ut till skjutbanan.

Denna artikel om luftgevär innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och PN Jakt

Inledning

Det går givetvis också att tävla i luftgevärsskytte, men dessa modeller är också mycket mer avancerade. I vårt omfattande test av de bästa gevären på marknaden har vi tagit fram så många olika gevär som möjligt för att hjälpa dig på traven.

Det finns flera olika luftgevär att välja mellan idag, nämligen fjäderluftgevär, kolsyredrivna gevär, PCP-gevär och pumpgevär. Sedan finns givetvis också luftpistoler, men i detta test fokuserar vi oss endast på gevären.

Vi använde oss av fyra distinkta kategorier för att presentera de gevär som presterade allra bäst i våra omfattande tester, nämligen bäst & billigast, mellan, premium och joker. Den sistnämnda är en produkt som vi alltid väljer ut för att den sticker ut från mängden, eller bjuder på fler egenskaper än vanligt.

Vinnaren i kategorin bäst & billigast blev Daisy Red Rider, ett alternativ som passar den prismedvetne skytten. Mellanklassens vinnare utsågs till Hatsan 55S 4,5 mm 10, ett fjäderdrivet luftgevär med maximal tillåten utgångshastighet.

Premium kategorins vinnare blev dock en riktigt rejäl modell, nämligen Walther LGV Challenger 4,5 MM 7,5J. Detta gevär är otroligt högkvalitativt och den tillverkas i Tyskland där stor fokus läggs på tillverkningskvalitet.

Jokern i sin tur blev Crosman Recruit, ett gevär som laddas med en pumprörelse. Det mest utmärkande med denna modell är dock att du kan justera längden av kolven för att passa olika kroppstyper.

Vill du veta mer om våra vinnare kan du läsa vidare nedan, men vi har också samlat utmanarna till dem för att erbjuda dig en större bredd av tillgängliga alternativ.

Daisy Red Rider

Daisy Red Rider

Daisy Red Rider är en riktig klassiker som dessutom syns i filmen Full Metal Jacket. Detta luftgevär har sedan den tillverkades 1938 sålts i över 9 miljoner exemplar och är en rejäl storsäljare.

En manual på engelska medföljer, samt att kolven är tillverkad helt i trä. Du hittar också snygga detaljer på kolven som utmärker luftgeväret lite extra.

Hatsan 55S 4,5 mm 10

Hatsan 55S 4,5 mm 10

Detta kraftfulla luftgevär utmärker sig med en maximal tillåten utgångshastighet, Quattro Trigger™ avtryck, samt små diaboler och låg vikt som ger dig tillgång till en extremt hög hastighet.

Företaget Hatsan är ett företag som tillverkar skjutvapen och deras egna produktion inkluderar även bearbetning av trä, metalldelar, värmebehandlingar, spolning, slipning och mycket mer.

Walther LGV Challenger 4,5 MM 7,5J

Walther LGV Challenger 4,5 MM 7,5J

Företaget Walther är bland annat kända för att ha skapat pistolen som James Bond använder i flera filmer, Walther PPK. Detta gevär är bland annat utrustad med XM (Match) trigger för ett justerbart tvåstegsavtryck, manuellt piplås för enkel omladdning och hög precision, samt en roterande pistong med glidlager som ger låg friktion och absorberar de vridande krafterna från fjädern.

Om du är ute efter ett gevär som håller länge och bjuder på många användbara egenskaper kan vi varmt rekommendera Walther LGV Challenger. Detta luftgevär har även lite mer tyngd för att ge dig tillgång till stabilt skytte oavsett väder.

Crosman Recruit

Crosman Recruit

Detta luftgevär laddas med en så kallad pumprörelse och den skiljer sig en aning från de andra modellerna på grund av detta. Du hittar också en justerbar kolv, slätborrad pipa, justerbart bakre sikte, samt en kaliber på 4,5 mm.

Vem behöver köpa ett luftgevär allra mest?

Enligt oss anser vi att de flesta jägare kan ha behov av ett luftgevär eftersom de är utmärkta att träna upp färdigheterna med även utanför säsongen. Det kan också vara så att det är långt att åka till skjutbanan, att vädret inte är det bästa, eller att du vill spara lite på färdkostnaderna. Det kan också vara så att du inte vill slösa på dina kulor som du använder vid jakt.

De som någon dag ämnar att bli riktiga jägare kan med fördel börja med ett luftgevär eftersom det är ett bra sätt att lära sig respektera ett vapen. De finns dessutom i många olika prisklasser och som vi förklarade tidigare hittar du dem även med olika system, alltså fjäder, PCP och så vidare.

Hur kom vi fram till vilka luftgevär vi skulle testa?

När du letar efter luftgevär är det faktiskt ganska enkelt att hitta de bättre modellerna idag eftersom friluftsbutiker och jaktbutiker har många att välja mellan. Att få fram vilka som är mest populära är däremot lite svårare och där fick vi fråga varandra om vilka modeller som vi själva tycker om, men även personalen hos de diverse butikerna som säljer dem.

Vi gav oss också ut på nätet för att läsa omdömen om de olika modellerna av luftgevär som användarna som köpt dem skrivit om. Detta är givetvis ett av de bästa sätten att hitta ärliga recensioner, men även de mest oberoende.

Hur valde vi ut bästa luftgevären till varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland luftgevär

Efter noggranna analyser av all information stod det klart vilka luftgevär som är bäst i test just nu. Nedan hittar du våra bäst i test luftgevär inom alla våra fyra olika kategorier. Från billigt luftgevär som samtidigt är riktigt bra till lite dyrare men mycker mer premium luftgevär.

Bäst & billigast: Daisy Red Rider

Bäst & billigast: Daisy Red Rider

Den främsta anledningen varför Daisy Red Rider valdes ut som vinnare i denna kategori var priset. Det finns dock även andra egenskaper som gjorde den populär bland testgruppen och detta var bland annat den relativt låga vikten på 998 gram, trädetaljerna, den snygga designen samt bygelrepetern som används för att ladda den.

Detta luftgevär har en utgångshastighet på 107 m/s och kalibern är stålrundkulor av 4,5 mm.

Cirkapriset hamnar på låga 999 kronor för Daisy Red Rider och geväret tillverkas under licens från western serien Red Ryder och är också den komersiella produkt som tillverkats längst under en global licens. Eftersom det är ett ganska billigt och stadigt gevär så är det ett bra luftgevär för barn. Självklart ska barn med luftgevär bara skjuta med vuxet sällskap.

Mellan: Hatsan 55S 4,5 mm 10 j

Mellan: Hatsan 55S 4,5 mm 10 j

Hatsan 55S är en mycket mer robust variant än vår vinnare i den billigare kategorin, något som även märks av vikten på hela 3000 gram. Du får en mycket prisvärd modell när du införskaffar dig detta luftgevär, samt att du hittar många fördelaktiga finesser. Dessa är bland annat:

SAS (Shock Absorber System) som absorberar vibrationer och rekyl från kraftfulla fjädrar, samt minskar påfrestningar på optiken och ökar vapnets livslängd.

Quattro Trigger™ avtrycket som är ett sofistikerat avtryck med en distinkt avfyringscykel.

Geväret avfyrar kulor med en utgångshastighet av 200 m/s med diabol, samt att kalibern är på 4,5 mm. Detta vapen använder en brytpipa för laddning av kulor och fjäder för drivning, samt att totallängden är på 1140 mm.

Cirkapriset landar på 2 295 kronor för Hatsan 55S 4,5 mm 10 j vilket är överkomligt för de flesta som är ute efter en kvalitativ modell som garanterat håller länge.

Premium: Walther LGV Challenger 4,5 MM 7,5J

Premium: Walther LGV Challenger 4,5 MM 7,5J

Premium kategorins vinnare var en av de bättre luftgevären vi någonsin stött på, nämligen Walther LGV Challenger 4,5 MM 7,5J. Anledningarna varför den är så bra är bland annat den utmärkta tillverkningskvalitén från Tyskland, ett fiberoptiskt korn med äkta TRUGLO, samt den automatiska säkringen.

Detta gevär väger hela 3800 gram och är en av de tyngsta vi testade, men även en av de mest stabila. Totallängden är 1095 mm och utgångshastigheten med diabol är 175 m/s. Kalibern är 4,5 mm och du får även en roterande pistong med glidlager som resulterar i låg friktion och absorberar krafterna från själva fjädern för att stabilisera vapnet när du avfyrar det.

Med en XM (Match) trigger får du också ett justerbart tvåstegsavtryck, samt att vapnet är utrustad med ett manuellt piplås för hög precision. Detta luftgevär använder en brytpipa för laddning och kolven är tillverkad i komposit. Cirkapriset för Walther LGV Challenger blir 5 395 kronor. Det vi gillade mest med geväret var kompositdelarna som tillåter användning även i regn.

Joker: Crosman Recruit

Joker: Crosman Recruit

Crossman Recruit är ett enkelt men smidigt luftgevär som ger användaren möjlighet att justera kolvens längd. Med en vikt på 1350 gram är den också väldigt lätt att bära på, samt att den laddas enkelt med en pumprörelse.

Något som också skiljer sig en del med jokern jämfört med de andra luftgevären är att den drivs med komprimerad luft. Geväret rymmer 18 stycken rundkulor (som hälls i geväret), eller 5 stycken diabolkulor i det medföljande magasinet.

Cirkapriset för vår joker, Crosman Recruit, hamnar på låga 1 225 kronor och detta luftgevär är också väldigt prispressad vilket alltid är ett plus.

Luftgevär som utmanar

Vi kan bara välja ut och lyfta fram fyra olika luftgevär som bäst i test, men det finns ändå ett antal andra bra luftgevär vi vill rekommendera. Nedan är fyra andra luftgevär som verkligen gav våra vinnare en god match om förstaplatserna.

Hämmerli 850 Air-Magnum

Hämmerli 850 Air-Magnum

Hämmerli 850 Air-Magnum är ett kvalitetsgevär med magasin och kolsyredrift som fungerar allra bäst för dig som tränar inför jakt. Du kan ladda geväret lika snabbt som ett traditionellt jaktgevär och denna modell är särskilt tillverkad för de mer seriösa användarna och entusiasterna.

Vapnet drivs med hjälp av en kolsyrepatron på 88 gram som monteras i förstocken. En sådan patron räcker till cirka 400 skott innan den behöver bytas ut, men syntetkolven tål dessutom alla slags väderlekar vilket vi fastnade lite extra för.

Utgångshastighet med diabol är 175 m/s och kalibern är 4,5 mm. Cirkapriset för Hämmerli 850 Air-Magnum hamnar på 3 995 kronor vilket är lite dyrare än fjäderdrivna luftgevär.

Hatsan BT65 RB Elite Kit 5,5mm

Hatsan BT65 RB Elite Kit 5,5mm

Detta luftgevär är för professionella skyttar och använder en PCP-mekanism för att avfyra kulorna med hjälp av den medföljande luftflaskan på 500 cc. Vikten är på hela 4230 gram och du får även ett medföljande kikarsikte.

Luftgeväret använder dessutom 5,5 mm i kaliber vilket är grövre än våra testvinnare, men Hatsan BT65 är ämnad för de allra mest krävande skyttarna. Cirkapriset för Hatsan BT65 RB Elite Kit 5,5mm hamnar på 8 995 kronor och är således den dyraste produkten som vi tagit med i vår recension, men priset motiveras med den otroliga tillverkningskvaliteten och PCP-mekanismen, men även de medföljande tillbehören som du kan se nedan:

Kikarsikte Optima 3-12x44AOE – med justerbar parallax och belyst riktmedel

Vapenrem

Lampa med ”remote switch”

Hård medföljande låda

3 stycken 10-skott magasin (9-skotts i 6,35mm)

Hatsan 125 Sniper 5,5 mm 10 j

Hatsan125 Sniper 5,5 mm 10 j

Detta luftgevär använder sig av en gasfjäder som drivsystem, samt att den erbjuder ett stabilt och kraftfullt utförande från det välkända företaget Hatsan. Geväret bygger även på magnumplattformen med en stor cylinder och en brytpipa.

Shock Absorber systemet förlänger livslängden och syntetkolven likaså. Du får även gummiinlägg, en justerbar kolvkam, samt en gasfjäder. Även detta gevär använder sig av den grövre kalibern 5,5 mm och vikten på 4100 gram gör den väldigt stabil oavsett om det är lite blåsigt ute.

Utgångshastighet med diabol är 138 m/s och totallängden är 1240 mm. Detta är riktigt kraftfullt luftgevär som samtidigt är välbyggt och stabilt.

Observera även att kikarsikte inte ingår utan får köpas separat, något som vi anser är viktigt att nämna. Cirkapriset för Hatsan 125 Sniper 5,5 mm 10 j landar på 3 995 kronor.

GAMO Senior Pack 2

GAMO Senior Pack 2

Seniorpack 2 är inte enbart ett luftgevär, utan ett komplett kit som innehåller ett luftgevär, skjutmål, sikte och kulor. Du får geväret Shadow DX, kikarsiktet 4x32WR, samt medföljande skjutmål. Utöver detta får du också 1 ask med 200 kulor.

GAMO är ett bolag från Spanien med en lång historia, bland annat inom tillverkning av kulor, gevär och BB-vapen. De står för innovativa lösningar, kvalitativa vapen, samt hållbara produkter.

Cirkapriset för GAMO Senior Pack 2 paketet hamnar på 3 995 kronor.

Vanliga frågor om luftgevär

Innan du bestämmer dig för vilket luftgevär du ska köpa rekommenderar vi att du först läsaer våra svar på vanliga frågor relaterade till luftgevär.

Vad behöver jag tänka på när jag använder luftgevär?

När det gäller vapen är det alltid viktigt att du måste vara 18 år eller äldre för att få köpa dem, men även att du alltid måste vårda vapnet väl och respektera det. Skjutvapen är farliga och även om det gäller luftgevär så kan de orsaka stor skada.

Det är även viktigt att alltid ha ett kulfång bakom ditt mål eftersom du aldrig vet om du får till en träff.

Vad är ett luftgevär?

Ett luftgevär ingår i kategorin luftvapen och kan användas både för banskytte och jakt, dock endast för mindre djur. De kräver ingen licens, däremot behöver du vara 18 år fyllda för att få köpa dem. Om du däremot ska jaga med ett luftgevär kan en licens vara nödvändig.

Hur ska man förvara luftgevär?

Du hittar vapenskåp, men även garage kan vara lämpliga platser om de inte är för kalla eller fuktiga. Kyla och fukt får ditt vapen att rosta och det är givetvis det du får akta dig för.

Vi rekommenderar att du förvarar ditt luftgevär inomhus i värme, men helst på en plats som är låst eftersom du inte vill ha barn i närheten av vapen.

Vilka luftgevär ska jag satsa på och vilka system?

Det finns flera olika modeller och system, men fjäder är det vanligaste och mest använda. Du hittar dock PCP vapen, CO2 vapen och pumpvapen bland utbudet. De som tävlar inom luftgevärsskytte använder ofta PCP eller CO2 för att inte behöva ladda efter varje skott, men även för att dessa gevär är ämnade för tävlingsbruk.

Om du letar efter en nybörjarvänlig modell rekommenderar vi framförallt våra vinnare i kategorin bäst & billigast och mellan.

Vilket är det kraftfullaste luftgeväret?

Det finns en hel del kraftfulla luftgevär och bland de luftgevär som vi rekommenderar så är det kraftfullaste luftgeväret Hatsan 125 Sniper 10J.

Sammanfattning – luftgevär

Nu har vi kommit fram till slutet av denna utförliga köpguide för luftgevär där vi gått igenom resultaten av våra tester av majoriteten av marknaden olika luftgevär just nu. Vi har presenterat våra bäst i test luftgevär samt deras olika utmanare. Du hittar i testet billiga luftgevär som samtidigt är riktigt bra samt riktigt premium men något dyrare luftgevär. För att underlätta ditt val av luftgevär sammanställer och sammanfattar vi resultaten från våra tester i tabellen nedanför.

KategoriLuftgevärCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastDaisy Red Rider999 krPN Jakt
MediumHatsan 55S 4,5 mm 10 j2,295 krOutnorth.se
PremiumWalther LGV Challenger5,395 krPN Jakt
JokerCrosman Recruit1,225 krPN Jakt

Källor