TEST: Bäst kikarsikte 2024 – jaga med hög precision

Det är inte helt lätt att välja vilket kikarsikte man ska köpa till sitt jaktgevär. Det är i alla fall jag och mina bekanta inom jakt rörande överens om. Så du behöver inte känna dig ensam om att det känns svårt att välja vilket kikarsikte du ska köpa till ditt jaktgevär.

Det finns idag ett stort utbud av kikarsikten som är lämpade för jakt så för att hitta det kikarsikte som är rätt för ens egna specifika behov krävs det att man läser på en del om de kikarsikten som idag finns ute på marknaden.

På grund av det stora utbudet av kikarsikten på marknaden blir det inte helt enkelt att direkt hitta bästa kikarsiktet till rätt pris. Det är samtidigt både svårt och viktigt att ta reda på och veta vad som är viktigt att tänka på vid inköp att ett kikarsikte för jaktgevär då det är långt ifrån gratis.

Har du, precis som jag, sällan möjlighet att välja det dyraste och sannolikt allra bästa när du ska handla dina jaktprylar, rekommenderar vi att du främst fokuserar på kikarsiktets optik. Detta eftersom det är de optiska egenskaperna hos kikarsiktet som är den mest avgörande faktorn när det gäller hur bra ett kikarsikte egentligen är.

Nuförtiden förekommer det riktigt bra optik i kikarsikten även hos de tillverkare som producera kikarsikten i de lägre prisklasserna.

Denna artikel om kikarsikten innehåller reklam genom annonslänkar för Itaboutdoor, PN Jakt och Activeoutfit

Tänkvärt är att om du tror dig komma jaga vid mörker så är det viktigt att kikarsiktet är belyst. Är du osäker kan det vara värt att spendera några kronor extra för att få ett kikarsikte som är belyst ifall det blir aktuellt att jaga under dygnets mörka timmar.

Beroende på hur många olika typer av situationer du tror dig hamna i när det gäller jakt med gevär och kikarsikte så kan man säga att mängden saker att tänka på vid inköp av kikarsikte för jakt ökar för varje unik situation.

I vår test och guide till val av kikarsikte har vi letar fram vinnare inom fyra olika kategorier: bäst och billigast, mellanklass, premium och en joker. Vår förhoppning är att detta kan hjälpa våra läsare på Jaktuppslaget att hitta rätt kikarsikte.

I klassen budget, dvs bäst och billigast kikarsikte valde vi ut Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A eftersom detta är ett riktigt prisvärt kikarsikte med rikligt med användningsområden. Bäst och billigast kikarsikte helt enkelt.

Utvald vinnare av mellanklassen av kikarsikten blev VX-2 6-18x 40mm AO Target Dot, ett kikarsikte som tillverkas av Leupold. Väljer du detta kikarsikte är det inte mycket som kan bli fel, varken priset, optiken eller funktionaliteten. Leupold är en mycket betrodd tillverkare och med VX-2 6-18x 40mm AO Target Dot får du ett riktigt pålitligt kikarsikte till ditt jaktgevär.

I premiumklassen, där du verkligen får det allra bästa, blev i våra tester kikarsiktet MeoStar R2 1-6×24 / K-Dot 2. Detta är ett kikarsikte som kommer vi riktigt bra oprik och hög kvalitet.

Våran joker i detta test blev Fullfield E1 4,5-14x 42mm, ett kikarsikte som är specialiserat på blåsiga förhållanden. Detta är ett bra val av kikarsikte till ditt jaktgevär om du främst eller ofta kommer jaga i blåsigt väder.

Billigast och bäst: Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A

Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A

I vår bugdetklass där du hittar billigast och bäst kikarsikte har vi valt ut Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A som är ett riktigt fint kikarsikte med utmärkt optik för pengarna. Här får du ett billigt men samtidigt riktigt bra kikarsikte som verkligen ger valuta för pengarna.

Förutom riktigt bra optik och lågt pris så är detta kikarsikte väl anpassat för olika förhållanden och jaktstilar. Optiken ger dig verkligen bra bild i både ljus som mörker.

Mellan: Leupold VX-2 6-18x40mm AO Target Dot

Leupold VX-2 6-18x40mm AO Target Dot

För dig som vill ha ett prisvärt kikarsikte för jakt som funkar i alla situationer och förhållanden så är Leupold VX-2 6-18x40mm AO Target Dot ett toppenval. Detta är helt klart ett kikarsikte för den seriösa jägaren som kommer med allt man kan behöva. Kikarsikten som ingår i Leupolds VX-2 serie är världskända för sin optik och detta kikarsikte är inget undantag och du lär inte bli besviken.

Du får med denna optik en ljustransmission på upp till 92% samt en väldigt klar bild. Denna klara bilden kommer från optikens ytbehandling vilken gör att så mycket ljus som möjligt släpps in.

Premium kikarsikte: MeoStar R2 1-6×24 / K-Dot 2

MeoStar R2 1-6x24 / K-Dot 2

Med kikarsiktet MeoStar R2 1-6×24 / K-Dot 2 har MeoStar verkligen tagit fram ett kikarsikte i absolut premium kvalitet. Det blev en enkel vinst i premiumklassen för detta kikarsikte som passar utmärkt för jägaren som endast är intresserad av det allra bästa när det gäller utrustning till jakt.

Som vi tidigare nämnt är det optiken som är det viktigaste i ett kikarsikte och i MeoStar R2 1-6×24 / K-Dot 2 kikarsikte är det en grym optik som ingår samt hög kvalitet och mängder med funktionalitet.

Om du vill utrusta dig med det bästa när du ska jaga är detta kikarsiktet för dig, bäst i test helt enkelt!

Jokern: Fullfield E1 4,5-14x 42mm – Bäst kikarsikte vid blåsiga förhållanden

Fullfield E1 4,5-14x 42mm

I våra tester brukar vi alltid välja ut en joker bland de olika produkterna inom jakt som vi testar och denna gång vill vi lyfta fram ett kikarsikte som är speciellt lämpligt att använda vid blåsiga förhållanden, nämligen Fullfield E1 4,5-14x 42mm.

Om du ofta befinner dig på platser där du inte hittar mycket träd eller annat skydd för vinden är det viktigt att du är väl rustad även för dessa situationer. Det är även där Fullfield E1 4,5-14x 42mm kommer in i bilden, ett så kallat ” state-of-the-art” sikte från Burris Optics, ett företag med över 40 år i branschen.

Vem har behov av att köpa kikarsikte?

Kikarsikte till jaktgevär mer eller mindre kan anses som obligatoriskt, ett krav helt enkelt. Ställer mig tveksam till att gå och jaga med en annan jägare som inte utrustat sitt gevär med ett kikarsikte. Detta främst för att det minskar risken för att man skadeskjuter ett djur.

Däremot har jag full förståelse för att man kan bli smått chockad över hur dyrt det kan vara med att köpa kikarsikte. Lyckligtvis finns det gott om billiga alternativ som vi kommer att visa er, det finns gott om billiga kikarsikten för jakt som också är riktigt bra.

Det finns alltid ett kikarsikte som lämpar sig för alla storlekar på plånboken, något du kommer märka om du läser vidare.

Hur valde vi ut de kikarsikten som testades?

Eftersom den viktigaste egenskapen hos ett kikarsikte är optiken så började vi med att leta efter olika tillverkare av kikarsikten med bra optiska egenskaper. Vi tog reda på vilka kikarsikten som var deras senaste modeller samt vilken prisklass respektive kikarsikte hamnade inom, billigt som lyxigt.

När vi fått en överblick över dagens utbud av kikarsikten lämpade för jakt läste vi på om senaste funktionerna och alla tekniska framsteg som gjort med kikarsikten senaste åren. Sedan valde vi demokratiskt ut ett tiotal kikarsikten att inkludera i våra tester.

Hur valde vi ut bästa kikarsiktet i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Utvalda favoriter av kikarsikten

Nedan kan du läsa en utförlig recension om de kikarsikten som blev vinnare inom varje kategori i våra tester där vi letar fram de kikarsikten som just nu är bäst i test inom olika prisgrupper. Allt ifrån riktigt billiga kikarsikten lämpade för jakt till mer lyxigare premium kikarsikten med rejält hög kviliatet och grym optik.

Billigast & bäst kikarsikte: Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A

Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A

Bushnell Trophy XLT 3-12x 56mm Belyst 4A anser vi vara bästa valet om du har en begränsad budget när det gäller att lägga pengar på kikarsiktet till ditt jaktgevär. Fördelarna med denna modell är att den är 100% vatten- och imtät, bjuder på ett snabbfokuserande okular, samt är tillverkad av en extremt tålig helgjuten 30mm tub.

Monotuben sägs också vara helt oförstörbar och även om detta är den billigaste modellen i vårt test är den väldigt slitstark. Det är helt enkelt svårt att hitta modeller som ligger i närheten av Bushnell Trophy XLT och cirkapriset landat på 3 619 kronor vilket är överkomligt för ett sikte som denna.

Något som du kanske inte visste är att alla Trophy XL sikten levereras tillsammans med ett flip-up linsskydd från Butler Creek. Det utmärkande med just detta sikte är dessutom benämningen XLT som står för ”extended light transmission” som innebär att dessa kikarsikten har uppdaterats med linser som är behandlade i flera lager för att ge en så ljus bild som möjligt, något som är väldigt passande för jakt under gryningen eller skymningen när du har minst sikt.

Mellan: Leupold VX-2 6-18x40mm AO Target Dot

Leupold VX-2 6-18x40mm AO Target Dot

Detta kikarsikte passar dig som vill satsa på en lite mer rejäl produkt och som har en något större budget. Leupold VX-2 är tillverkad i ett material som benämns som Aircraft Quality Aluminum för att garantera köparen maximal reptålighet, något som är väldigt viktigt om du vill behålla dina tillbehör i så gott skick som möjligt.

Även detta sikte från Leupold är helt tätt både gällande imma och damm, men även fukt. Det låsbara okularet med snabbfokus är också till fördel för dig som jagar och som snabbt behöver få siktet inställt bytet.

Detta sikte är framtagen för de mer seriösa jägarna som behöver ett sikte för de mer tuffa jaktpassen. Linsen släpper dessutom igenom så mycket ljus som möjligt för att du ska kunna se även under de mest krävande förhållandena, samt att du får mer noggrannhet i själva justeringen när du använder de förlängda reglagen.

När du använder Leupold VX-2 får du tillgång till en så skarp bild som möjligt när du tittar igenom siktet, samt att det yttre skiktet av linserna är behandlade med Diamondcoat behandling, en process som skapar en beläggning som ökar hårdheten och hållbarheten.

Du får även en bättre ljustransmission som ger dig bättre ljusstyrka och kontrast när du jagar, en av de viktigaste aspekterna vid precisionsskytte. Cirkapriset för denna modell hamnar på 8 999 kronor och den är alltså över dubbelt så dyr som den billigaste modellen i vårt test, däremot är detta sikte tillverkad i en legendarisk robusthet samt ett absolut vattentätt hölje.

Premium kikarsikte: MeoStar R2 1-6×24 / K-Dot 2

MeoStar R2 1-6x24 / K-Dot 2

Den absolut bästa modellen i vårt omfattande test är MeoStar R2 1-6×24 / K-Dot 2, ett sikte med 1-6x förstoring och 24mm objektiv, linser som stöter bort vatten, samt en 30mm tub i flygplansaluminium.

Detta sikte är det absolut bästa som en jägare kan inhandla idag och visst, priset är något saftigt – däremot får du ett kikarsikte av rang som presterar bra i alla tänkbara förhållanden tack vare att det är ett riktigt ”allround” sikte.

MeoStar R2 erbjuder snabbt skytte på korta avstånd, men du har även möjlighet att förstora bilden upp till 6x. Denna modell är även tillverkad för situationer där väldigt lite ljus finns tillgängligt, till exempel gryningen och skymningen när djuren är som mest aktiva.

Själva linserna i siktet är flerlagerbehandlade och tuben i sig är kväveglasfylld för att prestera optimalt oavsett vilket väder du jagar i. Denna modell är alldeles perfekt att använda för alla tänkbara scenarion och vi rekommenderar det varmt för samtliga jägare som har behovet av ett högkvalitativt och välpresterande jaktsikte. Cirkapriset på 12 289 kronor är dock mycket pengar, däremot kostar det lite mer om du vill ha det absolut bästa på marknaden.

Jokern: Fullfield E1 4,5-14x 42mm

Fullfield E1 4,5-14x 42mm

Fullfield E1 från Burris Optics är en kvalitativ produkt som är anpassad för blåsiga väderförhållanden, samt att det är ett modernt kikarsikte som levereras från en välkänd tillverkare med flera år inom branschen. Linserna är multibelagda för att du inte ska bli bländad när du siktar, samt att du ska kunna se så mycket som möjligt även under svagt ljus.

Det som utmärker denna modell är att den tål hög rekyl och vibrationer, något som gör den perfekt för blåsiga förhållanden eller när du använder ett väldigt kraftigt jaktgevär. Cirkapriset hamnar på 4 749 kronor och är således relativt billigt jämfört med många av de andra sikten som vi gått igenom i denna recension.

Om du letar efter en robust och stabil variant är denna verkligen något för dig!

Kikarsikten för jaktgevär som utmanar

Långt ifrån alla kikarsikten som finns att köpa på marknaden idag kan utses som vinnare i våra tester. Det finns ändå flera kikarsikten för jakt som är väl värda att nämnas i vår köpguide, trots att dom inte är utnämda som bäst i test just nu. Nedan hittar du ett antal kikarsikten till jaktgevär som också är riktigt bra och i vissa fall, billiga och prisvärda med tanke på ingående optik, kvalitet och funktionalitet.

ATN X-Sikte 4K HD 3-14xPro Digitalt Dag/Natt Sikte

ATN X-Sikte 4K HD 3-14xPro Digitalt Dag/Natt Sikte

Om du vill jaga även under nattetid rekommenderar vi ATN X-Sikte 4K, en modell som bjuder på ett högupplöst ”Night Vision-läge”, en upplösning upp till 4K, samt en Dual Core processor som ger dig kraft att även spela in det du siktar på.

Den enda anledningen att denna modell inte vann var priset på 12 995 kronor vilket är dyrare än vinnaren i premium kategorin. Detta sikte kan med fördel användas även under de absolut mörkaste nätterna och passar alldeles utmärkt för nattjakt.

Vortex Crossfire II 6-18×44 AO Dead-Hold BDC

Vortex Crossfire II 6-18x44 AO Dead-Hold BDC

Vortex Crossfire II är ett kikarsikte som är designad att hålla livet ut och om du köper denna får du en livstidsgaranti från tillverkaren. Målet var att skapa ett sikte som var ett snäpp bättre än utmanarna i samma prisklass och med ett cirkapris på 2 975 kronor är detta ett kap för de flesta jägare.

Vortex Crossfire II är dessutom slagtålig, vattentät och skyddar mot fukt. Om du är ute efter en prisvärd produkt är denna verkligen något för dig!

Avståndsmätare Zeiss Victory 8×26

Avståndsmätare Zeiss Victory 8x26

Zeiss Victory 8×26 är inget renodlat kikarsikte utan en avståndsmätare, men det är något som jägare ofta använder för att mäta av det exakta avståndet till målet. Denna modell erbjuder 8x förstoring, en laseravståndsmätare, samt ett mätområde som täcker upp till 1200 meter.

Denna avståndsmätare hjälper dig att avgöra om det är värt att skjuta mot målet eller inte, men du får även realtidsinformation om hur mycket du behöver hålla upp ditt gevär för att träffa målet. Detta genomförs med hjälp av en integrerad ballistisk kalkylator och är även en av de utmärkande faktorerna med denna kvalitetsprodukt från Zeiss. Varumärket är dessutom internationellt känt, dock är cirkapriset något högt på 7 495 kronor.

Frågor och svar

Innan du beger dig till närmaste jaktbutik eller webbutik som säljer jaktsaker online för att köpa ett kikarsikte rekommenderar vi att du läser igenom våra vanligaste frågor och svar relaterade till inköp av kikarsikte för jaktgevär.

Hur vet jag vilket kikarsikte som passar bäst för mig?

Detta är en högst subjektiv fråga och det första du behöver göra är att se över din budget, alltså om du vill lägga mindre eller mer pengar på ett sikte. En nybörjare skulle vi inte rekommendera det absolut bästa siktet rakt av eftersom det alltid är bra att se hur mycket tid du kommer spendera vid jakten till en början.

Om du däremot fattar tycke för jakt, eller om du är en van veteran som vill ha tillgång till det absolut bästa så tycker vi att du bör lägga lite mer pengar på ett högkvalitativt sikte som presterar väl i alla tänkbara väderlekar.

Bör jag satsa på ett nattsikte eller inte?

Detta är en utmärkt fråga, men de flesta djur rör sig mest under tidig morgon eller sen kväll, alltså under skymning eller gryningen. Det innebär att du inte nödvändigtvis behöver införskaffa dig ett nattsikte, däremot är det aldrig fel att ha ett om du föredrar att jaga under nattetid.

Tänk bara på att nattkikare kostar betydligt mer, dock får du oftast möjlighet att filma samtidigt vilket är ett plus.

Källor