Bästa hörselskydden i test 2024 – se till att skydda din hörsel vid jakten

När det gäller hörselskydd är det viktigt att ha med dig ett högkvalitativt par under jaktresan, detta då de både skyddar din hörsel och ger dig möjlighet att koppla in mobilen eller jaktradion, en egenskap som är väldigt viktig för dig som alltid behöver bibehålla en god kommunikation med medlemmarna i jaktlaget utan att behöva ta av dig hörselskydden.

Hörselskydd ska även vara bekväma så att de inte skaver eller stör dig medan du spenderar längre stunder i de svenska jaktmarkerna, något som även spelade en central roll i vår omfattande recension av de olika modellerna.

Denna artikel om hörselskydd innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och PN jakt

Inledning

I denna guide om hörselskydd går vi igenom fyra av de bästa produkterna inom våra kategorier i de olika prisklasserna, nämligen billigast, medel och premium. Vi presenterar dig även med en joker som skiljer sig från mängden av vanliga hörselskydd för att erbjuda ett mer variationsrikt utbud av modeller, samt en mängd utmanare för att du ska kunna ta en titt på övriga alternativ som också fanns med i vårt test.

Vinnaren i den billigaste klassen av hörselskydd blev Albecom Ear Protector 308e-v3. Active, en prisvärd produkt med en vadderad huvudbåge för extra komfort, samt ställbart ljud på båda sidor.

Vinnaren i medelklassen utsågs i sin tur av Sordin PRO, ett hörselskydd som är tillverkad i Sverige för svenska jägare. Denna modell är av hög kvalitet och utmärker sig med både förstärkning och ett naturtroget ljud utan klipp.

Premium kategorins vinnare utsågs givetvis också, och denna gång valde vi ut Peltor WS Alert XPI, ett par hörselskydd som verkligen levererade på samtliga punkter som vi använder oss av när vi testade produkterna.

Om du bestämmer dig för denna modell får du till exempel egenskaper som bullerdämpande mikrofon, Bluetooth anslutning, samt en medhörningsfunktion som fångar upp skadliga ljud på utsidan av skyddet och dämpar dem automatiskt.

Vi hade som vanligt med oss en joker också, men denna gång valde vi ut en lite annorlunda variant. Jokern skiljer sig alltid från mängden i våra recensioner och skillnaden denna gång är både utformningen och priset. Valet blev denna gång Peltor Level Earplug, ett par öronproppar som levererar upp till 16 timmar av kontinuerlig drift och skyddar dina öron samtidigt som de inte tar mycket plats.

Vill du veta mer? Läs gärna vidare nedan för att ta reda på specifika funktioner och egenskaper av samtliga utvalda produkter.

Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Dessa hörselskydd presterade väldigt bra även med ett billigare pris, mest tack vare ljudförstärkaren som förstärker upp till 5 gånger, en 3,5 mm ingång som du kan använda för att koppla in övriga enheter som jaktradion, samt den vadderade huvudbågen som bjuder på extra komfort.

Albecom påbörjade sin verksamhet redan 1966 och fyllde 50 år 2016, något som innebär att de verkligen vet vad de sysslar med. Företaget producerar kvalitativa produkter till jakt som dessutom repareras via deras egna serviceverkstad, något vi verkligen tyckte om.

Sordin PRO

Sordin PRO

Medelklassens vinnare heter Sordin PRO, men de tillverkas av företaget MSA Sordin i Värnamo som även innebär att de är en svensk kvalitetsprodukt. Du hittar också kåporna i flera olika modeller och med denna produkt får du en väldigt lång drifftid på 600 timmar med endast två standard AAA batterier.

Med en vikt på endast 310 gram är dessa även lätta att bära på huvudet, samt att du bjuds på en medföljande AUX-ingång för anslutning till externa ljudkällor, exempelvis jaktradio eller en hundpejl. Vid köp av denna modell ingår även en kabel med 3,5 mm mono-kontakt.

Peltor WS Alert XPI

Peltor WS Alert XPI

Vinnaren i kategorin Premium blev en modell som presterar otroligt väl i alla tänkbara förhållanden, men utöver den höga kvalitén får du även många välbehövliga egenskaper som Bluetooth för att ansluta en eller två enheter för samtal och streaming, bullerdämpande talmikrofon så att du kan tala i telefon även i bullriga miljöer, samt att talet förstärks och allt ljud utanför skyddet stängs ute.

Med WS ALERT XPI kan du även lyssna på FM-radio när du rör dig i skogen, något som många jägare uppskattar. Denna produkt är tillverkad av Peltor som är välkända inom hörselskyddsbranschen då de producerar produkter för byggen, industriområden, skytte och jakt.

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Denna produkt skiljer sig något från mängden, men det är även hela syftet med kategorin som vi använder för att välja ut en modell som är lite annorlunda. Om du köper dessa hörselskydd får du tillgång till ett par smidiga och uppladdningsbara öronproppar för att skydda hörseln medan du jagar.

Denna modell är även utrustad med en antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler. Med tanke på att Peltor Level Earplug är öronproppar och inte traditionella hörselkåpor är de mycket smidigare att ha med sig, men även bekvämare att gå omkring med jämfört med större modeller.

Fördelar med våra recensioner av hörselskydd

Tack vare att vi har en god kunskap och lång erfarenhet av jakt i de skandinaviska skogarna vet vi även om vikten och behovet av riktigt bra hörselskydd. Om du jagar bör du alltid vara mån om att skydda din hörsel eftersom det smäller rejält när du exempelvis avfyrar ett skott med en älgstudsare.

Det finns även hörselskydd anpassade till olika förhållanden och även för olika typer av jakt. Ibland kanske du bara vill ge dig ut på en kort tur och då kanske du inte ska välja en dyrare och robustare modell utan det kanske räcker med ett par billigare skydd.

Vem behöver hörselskydd allra mest?

Du som jagar behöver givetvis ett par hörselskydd om du vill skydda din hörsel från skadliga ljud, men även du som följer med på en jakt behöver ha med dig ett par även om du inte skjuter själv. I Sverige finns det dessutom många årstider som är blöta och kalla, något som innebär att det är bra om hörselskydden och batterierna inuti förblir vattentäta.

Ett par hörselskydd kan även hjälpa till med att hålla dina öron varma vid kallare perioder och det är något som är en ytterligare fördel som vi anser är viktig att nämna.

Hur valde vi ut bästa hörselskydden i vårt test?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland hörselskydd

I våra tester har vi valt ut ett hörselskydd som blev bäst i test inom varje kategori. Frn bäst och billigast hörselskydd till lyxigare och mycket mer premium hörselskydd, med något högre prislapp.

Bäst & Billigast: Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Bäst & Billigast:  Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Valet för vinnaren i den billigaste kategorin föll ganska naturligt på Albecom Ear Protection 308e, en kvalitativ produkt till ett väldigt lågt pris.

Dessa hörselskydd finns i storleken 90X110, samt att färgen är orange vilket gör dig mer synlig i de täta skogarna som det finns gott om i Sverige.

Några utmärkande faktorer med denna produkt är exempelvis ljudförstärkningen på 5 gånger, lackade kretskort mot fukt, 3,5 mm ingången för anslutning till mobiltelefon eller jaktradio, vadderad huvudbåge, samt ställbart ljud på bägge sida för enkel justering.

Om du köper dessa får du även utbytbara hygiensatser, dock medföljer inte AAA batterierna som det krävs fyra stycken av för att driva skydden. Dessa shörselskydd är särskilt framtagna för jakt och Albecom är en välkänd tillverkare av jaktrelaterade produkter som sysslat med det sedan 1966.

Cirkapriset för Albecom Ear Protection 308e-v3. Active landar på 695 kronor vilket är något högre än de allra billigaste hörselskydden, men om du ska jaga är det av högsta vikt att samtliga prisklasser håller hög kvalitet enligt oss.

Mellan: Sordin PRO

Mellan: Sordin PRO

Medelklassens vinnare presterade otroligt väl enligt alla i vår testgrupp och det berodde delvis på den höga kvalitén av dessa hörselskydd, men även då de levereras med två separata och väl skyddade mikrofoner för optimal riktningsverkan. Batterierna är dessutom skyddade mot vatten tack vare det vattentäta höljet.

Med denna modell får du även en högre förstärkning och ett mer naturtroget ljud, helt utan klipp. Drifftiden är dessutom hela 600 timmar med endast två standard AAA batterier, samt att AUX-ingång medföljer som standard. Du får även en kabel med en 3,5 mm mono-kontakt och en låg vikt på endast 310 gram.

Det vi gillade mest med dessa skydd var att de är tillverkade i Sverige, men även för att de bjuder på en väldigt högkvalitativ konstruktion till ett relativt lågt cirkapris på endast 2 195 kronor.

Premium: WS Alert XPI

Premium: WS Alert XPI

Dessa hörselskydd presterade allra bäst i vårt omfattande test, men det kom inte heller som en överraskning med tanke på vem som tillverkat dem. Peltor WS Alert XPI bjuder även på många unika egenskaper som en Bluetooth anslutning, medföljande FM-radio med utmärkt mottagningskvalitet, samt en unik elektronisk medhörningsfunktion som reducerar allt ljud utanför skydden där starka ljud dämpas automatiskt till max 82 decibel.

Detta innebär att du aldrig behöver oroa dig för att skada din hörsel samtidigt som själva talet sorteras ut. Du kan alltså höra dina jaktkamrater helt utan problem medan de störiga och högre ljuden dämpas runtomkring dig.

Du kan dessutom styra det mesta med Bluetooth-knappen på hörselskyddet: nämligen via Play, Pause och Skip. Vid streaming av musik med din telefon behöver du alltså inte knappa på den för att styra låtarna, en egenskap vi verkligen fastnade för.

Denna modell är fullproppad med högteknologiska egenskaper för att leverera ett av marknadens bästa hörselskydd som vi även hade nöjet av att ha med oss på vår testjakt som pågick i flera dagar. På Peltors hemsida får du även ta del av en omfattande instruktionsvideo som går igenom alla de olika egenskaperna i denna modell, något som vi också gillade.

Cirkapriset för Peltor WS Alert XPI hamnar på 5 875 kronor vilket givetvis är ett högt pris, men ändå rimligt med tanke på alla de olika funktionerna du får på köpet. Denna produkt erbjuder dessutom en batteritid upp till 73 timmar och en elektronisk röst guidar dig vid användningen.

Jokern: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Jokern: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Jokern skiljer sig alltid från mängden med någon unik egenskap, men denna gång är skillnaden enorm gentemot de andra produkterna som vi valde ut som vinnare.

Peltor har skapat ett par rejäla öronproppar som används som smidiga hörselskydd för dig som inte vill bära runt på ett par tyngre skydd, eller för dig som vill lägga lite mer pengar på en högkvalitativ produkt.

Med dessa skydd får du ett par riktigt effektiva öronproppar som är anpassade för väldigt tuffa miljöer som byggen, industriarbeten eller skytte. De lämpar sig även väl för jakt och du får också en antenn på köpet som tar emot trådlösa ljudsignaler.

Den medföljande medhörningsfunktionen tar de starka ljuden och försvagar dem så att du aldrig behöver vara orolig för att skada din hörsel. De svaga ljuden i sin tur förstärks ytterligare och du kan därmed lyssna på konversationer utan dämpning medan höga och störiga ljud stängs ute.

Den avancerade elektroniken i dessa öronproppar fångar direkt alla störande eller höga ljud innan de når örat vilket är den mest utmärkande faktorn med dessa skydd. Vi gillade verkligen denna produkt då den var smidig att ha med sig, men även för att den inte väger mycket.

Öronpropparna laddas antingen med micro-USB, eller så kan du använda dem med tre AA-batterier. Denna produkt har också en väldigt låg vikt, samt att den inte sitter i vägen för en mössa eller en keps.

Cirkapriset för Peltor Level Earplug LEP-200EU blir 5 790 kronor och visst, det är något dyrare än de flesta hörselskydd som vi provade – däremot får du en otroligt unik och avancerad produkt som kan spara dig mycket plats i jaktryggsäcken.

Våra utmanare bland hörselskydd

Endast ett hörselskydd står som vinnare inom varje kategori i våra tester, men det finns ändå ett antal andra hörselskydd som utmanar dessa vinnare. Nedan hittar du några andra hörselskydd lömpade för jakt, fiske och friluftsliv i allmänhet som vi också kan rekommendera.

Sordin Supreme PRO-X

Sordin Supreme PRO-X

Denna modell erbjuder en militärcamouflerad kåpa med hela 5 års garanti på elektroniken inuti. Som hörselskydd är denna produkt alldeles utmärkt för dig som jagar i krävande klimat då den är utvecklad i militär standard.

Du får två separata och vattentäta mikrofoner, hög förstärkning, samt cirka 600 timmar i drifftid. Hörselskyddet drivs med hjälp av två standard AAA-batterier och AUX-ingång medföljer för anslutning av jaktradio eller mobiltelefon.

Cirkapriset för denna modell landar på 2 395 kronor och den levereras i antingen grön eller svart färg. Du har även möjlighet att få denna produkt med gelfyllda ringar för ökad komfort.

Peltor Protac Hunter

Peltor Protac Hunter

Dessa hörselskydd utmanade framförallt vinnaren i den billigaste kategorin, men med ett cirkapris på 1 093 kronor var den något dyrare än vår vinnare vilket avgjorde det hela.

Peltor Protac Hunter erbjuder egenskaper som medhörningsfunktion som eliminerar höga impulsljud på direkten, men du får även en 3,5 mm kontakt för enkel anslutning av mobiltelefon eller jaktradio.

MSA Sordin Supreme Pro X LED

MSA Sordin Supreme Pro X LED

MSA Sordin Supreme Pro X LED är ett riktigt lyxig och premium hörselskydd och kostar därefter. Pro X LED är ett svensktillverkat hörselskydd utmärkt riktningsverkas och stereoeffekt tack vare sina två separata vattentäta mikrofoner.

MSA Sordin Supreme Pro X LED kommer med en inbygg LED-lampa vilket många jägare tycker vara användbart i flera olika situationer.

Hörselskydden från MSA Sordin har hela fem års garanti och rekommenderas om du vill ha hörselskydd med hög komfort, många funktioner och en riktigt premium känsla. Driftstiden med standard AAA batterier ligger på 600 timmar.

MSA Sordin Supreme Pro X LED lämpar sig riktigt väl för jakt och andra aktiviteter i vårt svenska klimat. Tack vare hög konstruktionskvalitet lämpar sig dessa hörselskydd för något tuffare förhållanden.

Prislappen för dessa hörselskydd ligger på cirka 3,000 kronor.

Utgående modeller av hörselskydd

Här listar vi hörselskydd som varit tidigare utmanare men som fått stå tillbaka med tiden, av olika anledning. Det kan ändå vara av intresse av läsa våra recensioner av dessa hörselskydd också.

Peltor Tactical XP

Peltor Tactical XP

Peltor Tactical XP är en utmärkt produkt som vi verkligen gillade, samt med ett cirkapris på 3 489 kronor är de dessutom väldigt prisvärda med tanke på hur fullproppad den är med olika funktioner.

Med denna modell får du exempelvis aktivt skydd mot skadliga ljud, en AUX ingång på 3,5 mm för enkel anslutning till en extern radio eller annan ljudkälla, automatiskt bullerskydd, en aktiv funktion som förstärker låga ljud och dämpar de högre, men även smidig justering för alla de medföljande funktionerna. Allt sker dessutom via en inspelad röst som bekräftar varje läge eller val som du gör.

Frågor och svar

Vilket hörselskydd ska jag välja om jag är helt ny inom jakt?

För nya jägare rekommenderar vi alltid att du fokuserar på vinnaren av hörselskydd till jakt i den billigaste kategorin. Att ett hörselskydd är billigt betyder inte att det är dåligt, samt att våra grundliga tester har resulterat i noga utvalda modeller även i kategorin som representeras av de något mer prisvärda produkterna.

Om du sedan vill uppgradera till ett mer avancerat hörselskydd är det givetvis helt upp till dig, men om pengar inte är ett hinder och din budget tillåter det anser vi inte att du gör fel i att välja ut en dyrare modell bland hörselskydd.

Vilka egenskaper är viktigast när det gäller hörselskydd?

Först och främst är det viktigt att hörselskydden sitter bekvämt runt huvudet och inte skaver. Utöver detta är det också bra om de har ett aktivt skydd mot höga och skadliga ljud eftersom det eliminerar problemet med hörselskador orsakade av exempelvis jaktgevär.

Sedan är det alltid subjektivt och vissa gillar egenskaper som ger dig tillgång till specifika funktioner, medan andra föredrar ett par enkla skydd som inte är fullproppade med diverse funktioner.

Att hörselskydden innehåller en AUX-ingång är också en bra och nödvändig funktion eftersom de enkelt kan kopplas in till jaktradion eller mobiltelefonen.

Hur mycket ljud dämpar hörselskydd?

Generellt så själjer sig dämpningsförmågan en hel del mellan olika modeller av hörselskydd. Även de rekommendationer som ges på lämplig dämpningsförmåga skiljer sig mellan olika tillverkare och forskare.

Ett vedertaget gränsvärde på dämpningsförmåga ligger dock på 85 dB så detta bör inte understigas. Vi rekommenderar dock att du väljer ett hörselskydd som dämpar lite mer än 85 dB, speciellt om du tänkder använda hörselskydd under längre perioder.

Sammanfattning

Under våra tester av hörselskydd för jakt har vi testar flera olika modeller och tillverkare och slutligen valt ut fyra modeller som bäst i test bland hörslekydd inom respektive kategori. Nedan hittar du en tabell som sammanfattar vinnarna inom respektive kategori, pris samt annan information.

KategoriNamnCirkaprisTillverkareLägsta pris
Bäst & BilligastEar Protection 308e-v3. Active695 krAblecomOutnorth.se
MediumSordin PRO2,195 krMSA SordinPNJakt.se
PremiumWS Alert XPI5,875 krPeltor PNJakt.se
JokerLevel Earplug LEP-200EU5,790 krPeltor PNJakt.se

NYHET: Nu kan du köpa billiga och bra hörselskydd på Amazon i Sverige.

Källor