Bästa jaktstället 2024 – bekväma jaktupplevelser i den svenska vildmarken

Denna recension går igenom de allra bästa jaktställ som går att få tag på, särskilt anpassad för oss jägare. De kan med fördel användas även av vildmarksentusiaster eller friluftsmänniskor, men vi går fördjupar oss i deras finesser, egenskaper och användbara funktioner för att hjälpa dig välja rätt jaktställ inför jakten.

Inledning, om jaktställ

Att vara ordentligt klädd är oerhört viktigt, framförallt för jägare som ofta blir stillasittande under kalla dagar. Om du dessutom jagar kontinuerligt vet du säkerligen hur bekvämt det är att sitta på ett pass med ett rejält jaktställ.

För att hålla dig både torr och varm finns det många utmärkta produkter på jaktmarknaden idag, men tänk på att de även kan rädda liv genom att du behåller kroppsvärmen. Det finns faktiskt många situationer där du kan råka hamna vilse och då gäller det att inte bli nedkyld.

Det allra viktigaste med jaktställ är att de bjuder på vattentäta egenskaper, samtidigt som materialet ”andas” väl. De ska alltså hålla dig varm medan du rör dig, utan att du blir blöt av svett.

Vi har som vanligt delat upp våra testvinnare i olika kategorier för att passa din personliga budget, men även för att sortera dem rent prismässigt och egenskapsmässigt. Samtliga jaktställ är högkvalitativa produkter, men skillnaderna består oftast i hur många finesser och utmärkande egenskaper du är ute efter.

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast utsågs till Jaktställ Swedteam Ultra Light som ger dig en lätt jacka med rymliga fickor och ventilation under ärmarna, samt en byxa med dubbla benfickor.

Mellanklassens vinnare blev Bergans Hogna Set som innehåller en jacka och byxor i ljudlös microfleece, medan premium kategorins vinnare utsågs till Härkila Vector, ett ”set” i Gore-Tex material och ökad rörlighet för byxor och jacka tack vare det ultralätta materialet.

Jokern i sin tur utsågs som Shooterking Lynx, ett kamouflerat paket som innehåller både byxor och jacka anpassad för vinterjakt.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då är det bara att läsa vidare nedan!

Jaktställ Swedteam Ultra Light

Jaktställ Swedteam Ultra Light

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast ger dig en utmärkt instegsmodell, nämligen Swedteam Ultra Light som finns i storlekar mellan C46 och C60. Du får bland annat en avtagbar huva, ventilerade ärmar, funktionella fickor fram och bak, samt byxor med dubbla benfickor.

Bergans Hogna Set

Bergans Hogna Set

Mellanklassens vinnare erbjuder ett jaktställ från Bergans som heter Hogna. De har ett unikt kamouflagemönster för att du ska lyckas komma närmare djuren, samtidigt som du får egenskaper som låg vikt, ljudlöst material, samt ett stormskydd och förlängt ryggslut som skyddar vid blåsigt och kallt väder.

Härkila Vector

Härkila Vector

Premium kategorin innehåller alltid det bästa du kan köpa för pengarna, och denna gång föll valet på Härkila Vector. Detta jaktställ ger dig Gore-Tex membran, storlekar från C46 till C60, samt en optimal komfort för dig som enbart vill ha det allra bästa.

Jackan och byxorna är tillverkad av ultralätta material för att du ska kunna vara så rörlig som möjligt, utan att du behöver frysa. De tål givetvis vatten och vind, samtidigt som de andas väl medan du befinner dig i de svenska skogarna.

Shooterking Lynx

Shooterking Lynx

Vår joker skiljer sig alltid från mängden på något vis, så även denna gång med ett kamouflagemönster som är anpassad för jakt under vinterhalvåret. Shooterking Lynx är ett jaktställ som exempelvis bjuder på ett unikt ”snölås”, radioficka med antennuttag, hög krage och avtagbar huva.

Vem behöver ett jaktställ allra mest?

I vår mening är det givetvis jägaren som behöver ett jaktställ allra mest, men tack vare de utmärkta egenskaperna i dessa plagg kan även gemene man köpa sig ett rejält jaktställ. De är bäst lämpade för krävande vandringar och utflykter, men även för olika väderförhållanden där vanliga kläder inte skulle klara av att hålla dig torr och varm.

De flesta jaktställ är kamouflerade för att du ska kunna smyga dig fram under jakten, men du hittar även mer neutrala färger som passar de allra flesta användare.

Hur kom vi fram till vilka jaktställ vi skulle testa?

Vi använde oss av två av de allra bästa butikerna på nätet när det kommer till jaktställ, nämligen pnjakt.se och outnorth.se. Genom att läsa grundliga recensioner av de bästa plaggen på den svenska jaktmarknaden bestämde vi oss för att plocka fram de som passade allra bäst för de olika kategorierna vi använder oss av i våra recensioner.

Resultatet blev våra bäst i test jaktställ som du hittar i denna recension, men även några utmanare som av olika skäl inte valdes ut till toppplaceringarna.

Hur testade vi jaktställen?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland jaktställ

När all infomartion analyserats kunde vi ta fram bäst i test jaktställ inom varje kategori. Från ett billigt jaktställ som samtidigt var riktigt bra och prisvärt, till ett lite dyrare med mycket mer premium jaktställ. Nedan är våra recensioner av våra bäst i test vinnande jaktställ.

Bäst & billigast: Jaktställ Swedteam Ultra Light

Bäst & billigast: Jaktställ Swedteam Ultra Light

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast, Swedteam Ultra Light, erbjuder ett jaktställ till ett rimligt pris, samtidigt som du får goda egenskaper för jakt. I jackan hittar du funktionella fickor både fram och bak, samt att du får ventilation under ärmarna så att den andas bättre vid användning.

Huvan är helt avtagbar, samt att du får Neopren material som skyddar mot vatten. Utöver detta hittas även justeringsmöjligheter vid ärmavsluten.

För byxorna får du dubbla benfickor samt ventilation i sidan, men även stretchpartier och förböjda ben för maximal rörlighet. Med det smarta benavslutet kan du enkelt justera dem, även om du hittar både jacka och byxa i storlekarna C46-C60.

Det vi gillade mest med vår vinnare var de rymliga fickorna och givetvis de vattentäta egenskaperna. Cirkapriset är också relativt lågt på endast 3,095 kronor för Jaktställ Swedteam Ultra Light.

Mellan: Bergans Hogna Set

Mellan: Bergans Hogna Set

Mellanklassens vinnare blev ett set från Bergans som heter Hogna.

Jackan är anpassad för jakt via materialet Bergans Element Active i två lager, samtidigt som yttermaterialet är tillverkat i en borstad och ljudlös microfleece. Jackan är både vattentät och fodrad med mesh som transporterar fukt från kroppen, samt att du även får en ficka med ett hål för antenn, något som kan vara användbart om du har en jaktradio med dig.

Huvan är avtagbar och du hittar även ventilationsdragkedjor under ärmarna. Det förlängda ryggslutet och stormskyddet skyddar även användaren från kalla vindar vilket vi gillade lite extra.

Med en vikt på endast 775 gram är jackan väldigt lätt att använda vilket är ett plus för den rörliga jägaren. Byxan i sin tur erbjuder liknande material som jackan, men även ventilationsdragkedjor vid insidan av låren. Du får också framfickor, en lårficka, samt en liten extraficka för bärbar elektronik.

Du kan också justera nedtill med spännen, samtidigt som de är lite högre bak i midjan. Cirkapriset för detta ”set”, Bergans Hogna Set, blir 4,490 kronor.

Premium: Härkila Vector

Premium: Härkila Vector

Premium kategorins vinnare är ett utmärkt jaktställ för den kräsne jägaren som endast vill ha det bästa som finns på marknaden just nu. I vår mening är Härkila Vector ett alternativ som slår det mesta tack vare GORE-TEX-membranet, samtidigt som både byxorna och jackan andas mycket väl när du rör dig.

Konstruktionen är av högsta klass och det mjuka yttermaterialet har laminerats ihop med GORE-TEX membranet för att skydda dig från både väder och vind. Du behöver alltså inte oroa dig för regniga dagar när du navigerar i den svenska vildmarken med ett jaktställ från Härkila.

Tack vare att båda jackan och byxorna är tillverkade i ultralätt material kan du känna dig mycket mer rörlig i naturen, samt att jackan är förstärkt med ett nätfoder för ökad komfort. Du kan även köpa jackan och byxan separat om du önskar det, och du hittar jackan i storlekarna C46 till C60, medan byxan finns i C46-C60, D100-108, samt C150-154.

Cirkapriset för vår vinnare i premium kategorin, Härkila Vector, blir 8,490 kronor vilket är ett rimligt pris med tanke på vad du får för pengarna.

Jokern: Shooterking Lynx

Jokern: Shooterking Lynx

Vår vinnare i kategorin joker, Shooterking Lynx, använder sig av ett kamouflage som är anpassad för jakt under vinterhalvåret, men du får även många utmärkta egenskaper om du väljer detta jaktställ.

Storleksmässigt hittar du det från XS till 4XL, samt att materialet är tillverkat i Sealgair PRO 240-G med Shootex membran. Detta gör jackan slitstark, andningsbar och vattentät upp till 10 000 millimiter. Du hittar givetvis en avtagbar huva, samt att du får ett anti-glidband som håller din skjorta eller underställ på plats.

Andra finesser är en ställbar midja, ventilationsöppning under armarna, samt en hög krage som gör att du kan anpassa jackan enligt väder. Både jackan och byxan erbjuder corduraförstärkningar på utsatta områden för att de ska hålla längre.

Det tar dock inte slut där, du får också ett unikt ”snölås” för att förhindra snö i byxorna, en radioficka i jackan, YKK-dragkedjor, benfickor och flera sätt att justera jackan och byxan. Cirkapriset för vår joker, Shooterking Lynx, hamnar på 3,990 kronor.

Jakställ som utmanar

Inte alla jaktställ kan utses till bäst i test utan endast fyra olika får denna ära. Det finns ändå några jaktställ som nådde hela vägen fram och utmanade våra vinnare. Nedan är nåra andra ställ som vi kan rekommendera om inga av våra bäst i test jaktställ passar dig och dina behov.

Fjällräven Drev Set

Detta jaktställ från Fjällräven bjuder på vattentäta förstärkningar baktill och vid knäna för byxan, men även fyra fickor och justering i benslutet. Jackan i sin tur är tillverkad i ett vattentätt foder, samt att du får en avtagbar huva och flera praktiska fickor.

Cirkapriset för Fjällräven Drev Set landar på 5,700 kronor vilket var lite väl saftigt för att hamna som vinnare i mellanklassen, även om det är en bra produkt som presterade väl i våra test.

Fjällräven Lappland Set W

Denna utmanare är ett jaktställ för kvinnor från samma tillverkare, alltså Fjällräven. Vikten ligger på låga 790 gram, samt att du bjuds på fem fickor, vindtäta egenskaper och förstärkta partier. Vi ansåg dock att cirkapriset var alldeles för högt på 5,395 kronor för att de skulle platsa som testvinnare.

Det är dessutom ovanligare att hitta plagg för den kvinnliga jägaren när det gäller jaktställ, något som också var anledningen varför vi tog med denna utmanare, Fjällräven Drev Set, från välkända Fjällräven.

Härkila Moose Hunter

Härkila Moose Hunter är ett utmärkt jaktställ som erbjuder många finesser som kamouflaget MossyOak Break-Up Country, Gore-Tex membran med vattentäta egenskaper, samt en effektiv isolering i både byxan och jackan. Materialet är dessutom snabbtorkande vilket är ett stort plus, samt att det är följsamt vilket tillåter bättre rörlighet.

Cirkapriset var dock högt på 10,490 kronor vilket också var anledningen varför detta jaktställ inte blev en vinnare i premium kategorin.

Härkila Pro Hunter

Även denna utmanare är tillverkad av Härkila, något som bjuder på utmärkta egenskaper som en slank passform, utmärkt rörlighet och 5 års garanti på yttermaterialet. Gore-tex membranet håller dig dessutom varm och torr under alla tänkbara situationer, något som vi i testgruppen kan vittna om efter att ha provat samtliga plagg i detta omfattande test.

Härkila Pro Hunter hade enkelt vunnit i kategorin premium, men det höga priset på 9,190 kronor blev den enda nackdelen jämfört med vår vinnare som var något billigare.

Frågor och svar om jaktställ

Du kanske redan har bestämt dig för vilket jaktställ tänker köpa men vi rekommenderar ändå att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till att köpa jaktställ.

Hur mycket behöver jag betala för att få ett bra jaktställ?

Priset motiveras ofta med de olika finesserna och egenskaperna du får, men som du ser i våra recensioner är det inte enbart prisbilden som är viktig. Det du behöver tänka på är vilket syfte du inhandlar jaktstället för, alltså om du ska röra dig mycket i skogen, om du behöver vara kamouflerad, eller om det räcker med en lite enklare variant för kortare jaktexpeditioner.

För dig som är helt ny inom jakt eller friluftsliv rekommenderar vi alltid vår vinnare i kategorin Bäst & billigast. Detta gör vi helt enkelt för att du hittar de allra flesta användbara finesser som krävs för en lyckad jakt, utan att bli kall eller blöt medan du befinner dig i de svenska skogarna.

Du hittar givetvis jaktställ som kan kosta upp mot 10 000 kronor, men dessa är ofta inriktade till erfarna användare, eller de som enbart nöjer sig med de allra bästa plaggen. Räkna dock med att du kommer få betala några tusenlappar för ett kvalitativt jaktställ som ska hålla länge.

Vilka egenskaper är viktiga att tänka på när jag köper ett jaktställ?

Vi anser att vattentäta funktioner är av högsta vikt, men även vindtäta material som tillåter stretch, alltså att du kan röra dig friare. Jakt är ofta en rörlig syssla som innefattar eftersök och letande, men även långa stillasittande stunder där det är viktigt att behålla värmen.

Detta innebär att du även behöver plagg som andas väl för att du inte ska bli blöt och kall när du väl sätter dig ned under längre perioder. De allra flesta produkter vi har valt ut erbjuder samtliga av dessa egenskaper, något du kan känna dig trygg med när du beslutar dig för att beställa hem ett jaktställ.

Sammanfattning, bästa jaktställen

Nu har vi nått slutet av detta omfattande test av olika jaktställ. Här har vi lyft fram fyra olika bäst i test jaktställ, ett inom vardera kategori. Från ett billigt som presterade riktigt bra, till ett dyrare men mycket mer premium. Nedan hittar du en sammanfattning av våra fyra bäst i test jaktställ för att underlätta ditt val.

KategoriJaktställCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastJaktställ Swedteam Ultra Light3,095 krPN Jakt
MediumBergans Hogna Set4,490 krOutnorth
PremiumHärkila Vector8,490 krPN Jakt
JokerShooterking Lynx3,990 krPN Jakt

NYHET: Nu kan du köpa billiga och bra jaktkläder hos Amazon i Sverige.

Källor