Bästa ljuddämparen 2024 i test – Avancerad teknik som minskar skottljudet

När du avfyrar ditt jaktgevär är det faktiskt krutgaser som rör sig ut från mynningen över ljudets hastighet. Med en ljuddämpare kan du minimera ljudet eftersom den tar in dessa gaser i små kammare som är placerade inne i dämparen och minskar därav även explosionen som uppstår.

Denna artikel om ljuddämpare innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt

Inledning

På dagens jaktmarknad finns givetvis väldigt avancerade dämpare som med modern teknik dämpar ljudet ytterligare, något som kan vara användbart när du inte vill bli upptäckt av ditt byte. Du minskar även risken för hörsel och ögonskador, samt att du inte stör din omgivning eller människor som bor i närheten medan du jagar.

Om du vill ha mindre ljud och flamma när du skjuter kan du med fördel använda en ljuddämpare. Det kanske inte ser lika snyggt ut som utan dämpare, men fördelarna som du får väger upp för de flesta nackdelar enligt oss.

En del hörselskador är inte bara smärtsamma, utan permanenta problem ökar oftast när du blir äldre. Du kan drabbas oerhört mycket om du får en spräckt trumhinna eller andra besvär med din hörsel vilket leder till att vi verkligen rekommenderar att satsa några tusen på en bra ljuddämpare till ditt gevär. Tro oss, det är värt det i slutändan.

Vi delade som vanligt upp våra testvinnare i fyra olika kategorier för att ge dig större valmöjligheter som även är anpassade till din budget. Vi använde oss av kategorin Bäst & billigast, mellan, premium och joker där den sistnämnda skiljer sig lite från mängden av olika anledningar.

Vinnaren i kategorin Bäst & Billigast blev ljuddämparen RCC S42, en svensktillverkad kvalitetsprodukt som passar den budgetmedvetne jägaren. Mellanklassens vinnare utsågs som A-Tec Hertz 119, en smidig och lätt ljuddämpare som endast väger 356 gram.

Premium kategorins vinnare var en rejäl dämpare i kolfiber, nämligen A-Tec Carbon 03. Jokern i sin tur valdes ut som A-Tec Hertz 87, en väldigt liten ljuddämpare som också är otroligt kompakt och lätt på samma gång.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då är det bara att läsa vidare nedan!

RCC S42 ljuddämpare

RCC S42 ljuddärmpare

Den billigaste och bästa ljuddämparen enligt oss är RCC S42, en svensktillverkad produkt i hög kvalité, men även 5-års garanti. Denna dämpare tål även Magnumkalibrar och med ett lägre pris passar den alldeles utmärkt för dig som behöver en instegsmodell, eller för den prismedvetne jägaren med en striktare budget.

RCC bygger dessutom customdämpare efter egna mått, något som vi tycker är värt att nämna i sammanhanget.

A-Tec Hertz 119 ljuddämpare

A-Tec Hertz 119 ljuddämpare

Denna dämpare från A-Tec är ett steg upp från modellen 87 som anses vara ”lillebrodern” i familjen. Hertz 119 är dessutom en av de smidigare dämparna på jaktmarknaden och den väger så lite som 356 gram.

Företaget A-Tec grundades redan 1999 av Anders E. Johansen i Norge. Han började utveckla och producera dem i sitt eget garage med endast ett brinnande intresse för jakt, samt tillbehören runtomkring. Numera är företaget en av de bästa på marknaden när det kommer till ljuddämpare till jaktgevär.

A-Tec Carbon 03 ljuddämpare

A-Tec Carbon 03 ljuddämpare

Även denna kvalitativa dämpare är tillverkad av norska A-Tec, ett företag som satsar på tillverkningskvalitet i första hand, men även låg vikt. A-tec Carbon 03 är det största, men även det enda magnumalternativet i A-tecs Kolfiberfamilj.

Detta är en otroligt effektiv dämpare som dämpar ljudet med cirka 25 decibel med en 300 kalibers Winchester Magnum.

A-Tec Hertz 87 ljuddämpare

A-Tec Hertz 87 ljuddämpare

Anledningen varför A-Tec hertz 87 valdes ut som joker är bland annat den mindre storleken, samt att den bara väger 308 gram. Denna dämpare klarar av att minska ljudet med cirka 22 decibel med ett jaktgevär av modell .308 Winchester.

Varför ska du lita på våra recensioner av ljuddämpare?

Eftersom vi själva är jägare vet vi också vilka ljuddämpare som fungerar och vilka som inte gör det. Vi plockar endast fram märken som vi tror på själva, samt att vår samlade erfarenhet bidrar till flera år av kunskap som vi hoppas är en av de främsta anledningarna varför våra recensioner av ljuddämpare är bättre än många andra som du kan hitta på nätet.

Vem har störst behov av en ljuddämpare?

Framförallt jägare som har problem med hörseln föredrar en ljuddämpare, men de passar även för dig som inte vill riskera att skada ögonen av blixtrande gevärspipor när du avfyrar ditt vapen. Tänk också på att det är smart att använda både en ljuddämpare och hörselkåpor i kombination för att minimera risken för hörselskador.

Du kommer tacka dig själv i längden när du slipper ha långvariga besvär eftersom många av dem dyker upp när du kommer upp i åren.

Hur kom vi fram till de olika modellerna av ljuddämpare som skulle testas?

Vi gav oss även ut på tillverkarnas hemsidor för att ta reda på företaget, deras målsättningar och vision, men framförallt för att se över deras sortiment av ljuddämpare. De flesta företag som tillverkar dämpare för jakt är dessutom nordiska företag vilket är något som vi tyckte mycket om.

Hur valde vi ut bästa ljuddämparna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland ljuddämpare

Efter en tids analyser av utvalda ljuddämpare kunde vi i testgruppen samlas för att tillsammans gå igenom de olika testresultaten för de olika ljuddämparna. Tillsammans kunde vi enas om vilka ljuddämpare som blev bäst i test. Från en billig ljuddämpare som samtidigt höll hög kvalitet och presterade bra till en något dyrare men mycket mer premium ljuddämpare som verkligen ger valuta för pengarna. Nedan är recensioner av våra bäst i test ljuddämpare.

Bäst & billigast: RCC S42

Bäst & billigast:  RCC S42

Med ett lägre pris än de andra modellerna fastnade vi lite extra för RCC S42. Den svensktillverkade dämparen presterade dessutom väldigt väl i våra tester och den förlänger ditt vapen med 120 mm. Måtten är på 200×400 mm, samt att vikten är på låga 300 gram.

Maximala pipdiametern för RCC S42 ljuddämparen är 23,5 mm vilket är lite lägre än de andra vinnarna, dock är cirkapriset på låga 2,595 kronor, något som är fördelaktigt för de flesta jägare. Denna dämpare finns dessutom tillgänglig för flera olika kaliber och gängor, var alltså noga med att kontrollera dem innan du beställer.

Mellan: A-Tec Hertz 119

Mellan: A-Tec Hertz 119

Dämparen Hertz 119 från A-Tec var en rejäl modell som klarade av att dämpa ljudet med cirka 29 decibel med en .308 kalibers Winchester. Denna modell har 199 mm i längd, 49,5 mm i diameter samt förlänger med 119 mm.

Den låga vikten på 356 gram är också en av styrkorna, något som samtliga deltagare i vår testgrupp vittnade om. Den maximala pipdiametern är 23,7 mm och cirkapriset hamnar på 3,595 kronor för A-Tec Hertz 119 ljuddämparen.

Du hittar den också för flera olika kaliber, bland annat 6,5 mm, .30, .338 och .375. Notera att du också kan välja mellan flera olika gängor som M13X1, M14X1 och så vidare.

Premium: A-Tec Carbon 03

Premium: A-Tec Carbon 03

Från grannlandet i Norge hittar vi en av de bästa dämparna på marknaden just nu, nämligen A-Tec Carbon 03, en kolfibermodell som endast väger 380 gram och dämpar ljudet upp till 25 decibel med en 300 Winchester Magnum.

Denna dämpare klarar alltså av att dämpa ljudet mer än de flesta, samt att den är 275 mm lång, 48 mm i diameter, samt förlänger med 155 mm. Den maximala pipdiametern är 23,7 mm och du kan välja olika utföranden beroende på kaliber precis som mellanklassens vinnare.

Cirkapriset hamnar på 5,995 kronor för A-Tec Carbon 03 och den är dyrare än de andra vinnarna bland ljuddämpare, men du får också en enormt rejäl dämpare som presterar bättre än många av de andra modellerna på marknaden just nu.

Joker: A-Tec Hertz 87

Joker: A-Tec Hertz 87

Jokern bland våra vinnare är också en A-Tec dämpare, men denna modell är mindre och smidigare. Med 167 mm i längd, 49,5 mm i diameter och en förlängning på 87 mm är den också kortare.

Den låga vikten på 306 gram är givetvis också något som utmärker den lite extra, samt att den klarar av att dämpa ljudet med cirka 22 decibel från en .308 Winchester. Maximal pipdiameter är 23,7 mm och cirkapriset landar på 3,095 kronor för A-Tec Hertz 87.

Ljuddämpare som utmanar

Utöver de ljuddämpare som utnämnts till bäst i test vill vi också lyfta fram ett antal andra riktigt bra ljuddämpare som gav vinnare en match om förstaplatserna. Nedan är några andra ljuddämpare som vi verkligen också kan rekommendera.

A-Tec Mega Hertz +

A-Tec Mega Hertz +

Detta är den absolut bästa dämparen i A-Tec:s produktlinje och den har dessutom ett biffigt namn: A-Tec Mega Hertz +. Detta är också en stor modell som klarar av att dämpa ljudet från en .308 Winchester med hela 38 decibel.

Cirkapriset landar dock på 5,995 kronor för A-Tec Mega Hertz + vilket är något högt. Vi hade valt ut denna ljuddämpare som vinnare i kategorin premium, men vikten på 575 gram gör den klumpigare och tyngre vilket är en liten nackdel.

A-Tec Milli Hertz

A-Tec Milli Hertz

A-Tec har även lanserat en mindre variant som benämns som ”The Slim Hunting silencer”. Den har en diameter på endast 39,5 mm vilket gör den till den mest slimmade modellen som vi stötte på när vi testade de olika dämparna.

Milli Hertz dämpar ljudet med cirka 26 decibel med en .308 Winchester och cirkapriset hamnar på 3,795 kronor.

Stalon XE149

Stalon XE149 är en dämpare med hög prestanda för magnum kalibrar och den har även en längre front för bättre reducering av ljudet. Denna ljudddämpare passar bland annat för smygjakt, men även för den vardagliga jakten.

Med en enormt effektiv reducering av ljudet klarar XE149 av att dämpa med -34,5 decibel om du använder ett vapen med kaliber .308. Cirkapriset hamnar på 3,895 kronor för Stalon XE149 och detta är en väldigt prisvärd modell som vi också rekommenderar varmt.

Stalon W110

Stalon W110

Även denna ljuddämpare är från Stalon och den dämpar ljudet med -5 decibel mer än föregående modeller, något som verkligen imponerar. Stalon W110 finns från kaliber 22 upp till 45, men enligt oss gör den sig bäst på kaliber 308 till 8mm.

Cirkapriset för Stalon W110 hamnar på 3,295 kronor.

Frågor och svar om ljuddämpare

Innan du beger till till närmaste jaktbutik eller webbutik för att köpa en ljuddämpare rekommenderar vi att du först tar del av och läser våra svar på vanliga frågor relaterade till ljuddämpare nedan. På så vis hoppas vi att du ska kunna välja bästa ljuddämparen för just dina behov.

Vad är viktigt att tänka på när man beställer en ljuddämpare?

Tänk alltid på vilken kaliber du har i ditt jaktgevär innan du beställer eftersom alla kaliber inte stöds. Du hittar alltid gängan och vilka kaliber som dämparen kan levereras till, men dessa måste väljas separat innan du gör din beställning vilket är något vi anser är viktigt att påminna om. Dämparen kommer alltså inte automatiskt att passa din pipa om du bara beställer den rakt av utan att kontrollera något.

Behövs det licens för en ljuddämpare?

Ja, och licenserna beviljas endast till dem som har tillstånd för att inneha kulvapen i klass ett eller två.

Vilken ljuddämpare ska man satsa på om man är helt ny inom jakt?

Enligt oss tycker vi att samtliga vinnare som vi plockade som bäst i test bland ljuddämpare fram lämpar sig bra både för nybörjare och avancerade användare. Det enda som skiljer sig är vikt, material och mängden decibel i dämpning, men även priset som ofta är det som avgör i slutändan.

Ta gärna en titt bland våra utmanare också för att se om du hittar en modell som passar allra bäst för dina behov.

Vad kostar en ljuddämpare?

De kan kosta allt mellan några tusenlappar till över 6 000 kronor beroende på modell.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av denna köpguide för ljuddämpare där vi presenterat resultaten av våra tester av majoriteten av marknadens ljuddämpare just nu. Vi har också tagit fram fyra bäst i test ljuddämpare som är bäst ljuddämpare inom sin respektive kategori. Nedan hittar du en sammanställning som förhoppningsvis kan underlätta ditt val av ljuddämpare.

KategoriLjuddämpareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastRCC S422,595 krPN Jakt
MediumA-Tec Hertz 1193,595 krPN Jakt
PremiumA-Tec Carbon 035,995 krPN Jakt
JokerA-Tec Hertz 873,095 krPN Jakt

Källor