Bäst jaktkniv 2024 – skarpa knivar till din jakt

När det gäller jaktknivar tyckte vi att det vore lägligt med en omfattande recension av de bästa produkterna på den svenska jaktmarknaden, dels för att det är ett så otroligt bra verktyg, men även för att det har dykt upp flera nya modeller på väldigt kort tid.

En kniv är jägarens bästa verktyg och när du till exempel ska ta ur ett djur behövs den mer än någonsin. Detta görs som du säkert vet på grund av att du ska få ut mage och tarmar så att bakterier och smak från magsäcken inte ska ta sig ut till musklerna och själva köttet.

En ytterligare anledning är att djurets muskler kyls ned och förhindrar att surna eller bli angripna av bakterier. Kniven är alltså väldigt viktig att ha med sig på längre jaktexpeditioner och olika modeller har även olika användningsområden. Det kan i de mest extrema fall handla om djungelexpeditioner någonstans i Amazonas, medan det i de allra flesta fall rör sig om jakt i de svenska skogarna.

Denna artikel om jaktknivar innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och PN jakt

Inledning – om jaktknivar

Om du tror att det finns minsta risk att du kommer behöva flå ett djur är en kniv ett absolut måste att ha med sig under en jakt, men en kniv används även av fiskare, fågelskådare och andra personer som ofta rör sig i vildmarken.

Vinnaren i bäst och billigaste kategorin blev Morakniv Companion Black, en klassiker som är både billig och populär. Medelklassens vinnare utsågs som Fällkniven F1, ett utmärkt alternativ till ett rimligt pris.

Premium kategorins vinnare blev Blaser Kniv R8 Professional, en otroligt robust modell som även är extremt slittålig, men också en professionell jaktkniv som är anpassad för de mest rutinerade jägarna.

Jokern i sin tur blev Härkila Jaktkniv Ussuri, en mycket längre kniv med ett 15 centimeter långt blad.

Läs gärna vidare i vår omfattande recension av de olika modellerna nedan!

Morakniv Companion Black

Morakniv Companion Black

Historien om Mora of Sweden började redan år 1891 då Frosts Knivfabrik i Mora startdes. År 2005 blev Frosts Knivfabrik och KJ Eriksson blev ett och samma företag. Företaget är fortfarande familjeägt och knivarna görs i fabriken i Östnor, Mora där namnet även härstammar från.

Denna kniv är extremt prisvärd och du får väldigt mycket för pengarna tack vare det låga priset. Knivslida av plast med bältesclips medföljer också vilket kan vara bra att veta.

Fällkniven F1

Fällkniven F1

Knivar från Fällkniven innebär en kvalitativ produkt från en tillverkare med över 25 års erfarenhet. Deras modeller är framtagna för att framförallt passa jägare, men även utemänniskor med olika behov.

Denna kniv utmärker sig med sin helsvarta färg, vikt på endast 150 gram, samt att du kan undvika reflexer från bladet med hjälp av den svarta färgen, men även med hjälp av materialet CeraCoat 8H som bladet är täckt med.

Blaser Kniv R8 Professional

Blaser Kniv R8 Professional

Denna kniv är kronjuvelen bland våra vinnare, mycket på grund av de utmärkta egenskaperna som gör den användbar för dem med de absolut högsta kraven.

Denna modell är extremt slittålig och du behöver inte oroa dig även om du råkar tappa den. Blaser Kniv R8 är även en professionell jaktkniv som är framtagen särskilt för jägare, samt att den är fällbar med ett utbytbart blad.

Härkila Jaktkniv Ussuri

Härkila Jaktkniv Ussuri

Denna kniv valdes ut som vår joker då den bjuder på ett längre blad än vanligt. Bladet är 15 centimeter och tillverkad av AUS-8 rostfritt stål, en utmärkt kombination av både balans och hållbarhet.

Även skaftet är långt med sina 12 centimeter, dessutom är det förstärkt av Pakkawood vilket är ett ytterligare plus.

Varför ska du läsa vår test av jaktknivar?

Vi har lång erfarenhet av jakt då vi själva sysslar med det så ofta vi hinner. Vi älskar naturen och våra djur, något som vi även antar att du gör eftersom du läser denna text. Vårt syfte är att erbjuda dig de allra bästa verktygen på den svenska jaktmarknaden genom att testa dem själva innan vi ger vårt omdöme av de olika modellerna.

När det kommer till jaktknivar är det av största vikt att de inte rostar, håller länge och tål hårda tag. Detta är något som erfarna jägare uppskattar då en kniv kan vara din räddare i nöden om du till exempel behöver skära av något snabbt, eller i värsta fall som självförsvar mot ett aggressivt djur.

Det finns givetvis olika knivar för diverse situationer, men en van jägare behöver en kniv dels för att flå djur, men även för att tömma det på tarmar och mage som vi beskrev i inledningen av denna text.

Vi försökte variera våra val enligt de tre prisklasserna i första hand och samtliga medlemmar i vårt testlag fick prova dem i realistiska och praktiska situationer medan de jagade. Det viktigaste för oss var att känna på vikten av kniven, hur bra den presterade, men även hur tålig den var.

Vem behöver en jaktkniv allra mest?

Du som jagar mycket behöver självklart en redig jaktkniv, se bara till att den inte är för stor eller tung att bära med dig eftersom många turer kan ta flera dagar att genomföra.

En annan viktig aspekt är att du alltid har kniven i slidan för att den ska vara i ett skyddat läge för att du inte ska råka skära dig själv, eller andra.

Jaktknivar kan med fördel användas även av andra personer och det är inte enbart jägare som har behovet av en riktigt bra kniv. Modellerna som är lämpade för jakt är dock tillverkade av väldigt tåliga material vilket även utmärker dem från andra knivar.

Hur valdes bästa jaktknivarna ut?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

I vår recension tar vi även upp många olika egenskaper som vi anser är viktiga och välbehövliga i de svenska jaktmarkerna.

Bäst i test bland jaktknivar

Nedan kan du läsa våra utförliga recensioner av de olika jaktknivar som valdes ut som bäst i test bland jaktnivar i våra olika kategorier. Frän den jaktniv som anses billigast och bäst till den något dyrare och mer premium jaktkniven.

Bäst & Billigast: Morakniv Companion Black

Morakniv Companion Black

Om du letar efter en utmärkt kompanjon på dina jaktresor är Morakniv Companion ett perfekt val. Denna kniv är välkänd och respekterad världen över på grund av tillverkaren Morakniv AB, men även det extremt låga priset.

Denna kniv bjuder på ett kraftfullt men viktigt redskap för dig som jagar, men även för outdoormänniskor som älskar att röra sig ute i skogen. Friktionsgreppet i gummi är också en välbehövlig egenskap när det är blött ute, samt att bladet är tillverkat av svenskt kallvalsat rostfritt stål.

Slidan i sin tur är gjord av plast och du får även ett medföljande bältesclips för att fästa det smidigt i bältet. Bladet är 103 millimeter och 2,5 millimeter tjockt, medan totallängden är 218 millimeter.

Cirkapriset för Morakniv Companion Black är endast 99 kronor vilket vi anser är ett absolut kap. Den enda nackdelen är den medföljande slidan som kunde ha varit tillverkad av ett bättre material, men för ett så lågt pris kan vi inte begära mirakel.

Vi gillade verkligen denna kniv och det är dessutom en klassiker som levereras i flera olika färger, dock i svart denna gång. Mora Of Sweden står för kvalitet över kvantitet och företaget är välkänd i hela norden, något som även talar för hur populär denna produkt är bland jägare och friluftsmänniskor. Kniven väger dessutom endast 116 gram vilket är ett ytterligare plus i kanten.

Medium: Fällkniven F1

Fällkniven F1

Denna jaktkniv är anpassad för jägare och med ett otroligt starkt material passar den framförallt dem som ställer otroligt hårda krav på sin kniv. Fällkniven F1 passerar dessutom internationella och militära krav gällande styrka och prisvärdhet, dessutom är den utvecklad som en överlevnadskniv och används av flygvapnet.

I Sverige har vi ett subarktiskt klimat och det har även inspirerat framtagandet av denna modell av jaktkniv. Den formsprutade zytelslidan erbjuder dessutom en stark och säker förvaring och ett utmärkt skydd för själva bladet.

Det helsvarta bladet som är täckt av materialet CeraCoat 8H är även ett utmärkt val för dig som vill undvika reflektioner.

Specialbeläggningen ser också till att skydda bladet från korrosion vilket vi verkligen gillade med denna modell. Hårdheten för jaktkniven F1 är 59 HRC, skaftet är tillverkad i Thermorun, samt att slidan är skapad med hjälp av materialet Zytel.

Med Fällkniven F1 får du även en hög stålkvalitet med materialet Lam.VG10. Bladet är 97 millimeter lång, 4,5 millimeter tjock, och totallängden är 210 millimeter. Med en vikt på endast 150 gram var denna jaktkniv även väldigt lätt att bära med sig, något som uppskattades av samtliga i testgruppen.

Cirkapriset hamnar på 1 895 kronor vilket är ett rimligt pris för denna kvalitativa produkt.

Premium: Blaser Kniv R8 Professional

Blaser Kniv R8 Professional

Denna kvalitativa jaktkniv är ämnad åt erfarna jägare, men även professionella människor i olika yrkeskategorier. Med Blaser Kniv R8 Professional får du en extremt slittålig kniv som dessutom är fällbar för smidigare förvaring.

Du kan även byta ut bladet om det skulle slitas ut, något som samtliga medlemmar i vår testgrupp tyckte var en utmärkt egenskap.

Denna kniv levereras också med medföljande slida, samt ett extra skarpt ”drop point” blad som är tillverkad av det rostfria stålet 440C, men denna modell är även utrustad med ett gjutet syntetmaterial som bjuder på ett fast och bra grepp.

Utöver detta får du även en medföljande Allen-nyckel för att demontera kniven. Denna produkt levereras också med ett utbytbart tandat blad och ett otroligt kraftigt cordura fodral.

Cirkapriset för denna jaktkniv är 3 220 kronor och detta är givetvis mycket högre än de andra vinnarna, dock är detta en kniv som används av yrkesmänniskor och av de som behöver en otroligt kvalitativ produkt.

Det fluoroserande gröna inlägget gör kniven även lätt att hitta i mörker, en aspekt som en av våra deltagare i testgruppen märkte av under testprocessen.

Joker: Härkila Ussuri jaktkniv

Härkila Ussuri jaktkniv

Denna jaktkniv är tillverkad av Härkila och är en kvalitetsprodukt från Danmark. Härkila Ussuri modellen är en så kallad dolk med ett 15 centimeter långt blad som är tillverkd av AUS-8 stål, ett rostfritt material som ger dig en god balans mellan styrka, skärpa och hållbarhet.

Skaftet är också längre med sina 12 centimeter och även tillverkad av ett hållbart Pakkawood. Slidan är i läder och den är formgjuten vilket vi gillar med denna kniv.

Cirkapriset för Härkila Ussuri hamnar på 1 895 kronor vilket är exakt lika mycket som mellanklassens vinnare. Om du behöver en rejäl kniv med ett längre blad än vanligt rekommenderar vi denna produkt varmt!

Utmanande jaktknivar

Vi väljer endast ut en jaktkniv till bäst i test inom varje kategori i våra tester, men det finns ändå ett antal andra jaktknivar som vi tycker är värda att nämnas. Kanske är den jaktkniv du tänkt köpa slut eller så passar ingen av våra bäst-i-test jaktknivar just dig. Nedan är några utmanare till de jaktknivar som just när är bäst.

Fällkniven Tk6 Leather

Fällkniven Tk6 Leather

Denna jaktkniv från Fällkniven är en rejäl och stabil modell som kommer hålla sig skarp flera år tack vare att det är en svensk kniv i världsklass.

Med en hårdhet av 62 HRC är den otroligt kraftfull, samt att skaftet är tillverkat av materialet Thermorun. Slidan är heltäckande svart och stålkvaliteten är av 3G.

Bladlängden är 80 millimeter, 4,5 millimeter tjock, samt 175 millimeter i totallängd. Vikten på 120 gram är också enormt låg för en kvalitativ kniv som denna och även en av dess främsta egenskaper.

Den enda anledningen att denna jaktkniv inte vann i kategorin premium är det något saftiga cirkapriset på 4 045 kronor.

Benchmade Crooked River

Benchmade Crooked River

Benchmade har lanserat en kniv med en traditionell form, modern teknik och med möjlighet att fälla in bladet. Med en hopfälld längd på endast 135,4 millimeter är den liten till storleken och bladlängden är också bara 101,6 millimeter. Tjocklecken i sin tur är på 3,15 millimeter och vikten på cirka 153 gram gör detta till ett utmärkt val för dig som behöver en kompakt och smidig kniv att ha med dig under jaktresorna.

Cirkapriset för Benchmade Crooked River är 3 595 kronor och detta är också den enda nackdelen med en produkt från ett företag som erbjuder hög stålkvalitet och vacker formgivning.

Winchester Stagecoach Pocket Folder, Blister

Winchester Stagecoach Pocket Folder, Blister

Denna modell från Winchester kallas för Stagecoach Pocket Folder vilket givetvis innebär att den är ihopfällbar. Kniven är enkel och lätt att använda, samt att den har tre olika blad som hjälper till med diverse uppgifter, något som vi anser är den utmärkande faktorn med denna produkt.

Handtaget är av zebraträ och vikten på 136 gram är också lågt vilket passar väl för dig som ofta ger dig ut på längre expeditioner. Denna kniv är dock inte utvecklad för jakt utan mer som en friluftskniv, något som även speglas av det låga cirkapriset på 199 kronor.

Winchester Double Barrel Bowie With Sheath

Winchester Double Barrel Bowie With Sheath

Denna jaktkniv från Winchester är en riktigt rejäl modell med ett fast blad som mäter hela 36,5 centimeter. Dessa knivar kallas även för Bowieknivar och bladet är tillverkat av rostfritt stål med kvalitetsbenämningen SST.

Kniven är väldigt bekväm att hålla i tack vare skaftet som är tillverkad i zebraträ. Denna produkt levereras även ett medföljande svart nylonfodral och med tanke på storleken passar den framförallt dig som vill ha en rejäl modell av storlek större.

Cirkapriset hamnar på endast 375 kronor och detta är således en väldigt prisvärd produkt från välkända Winchester som tillverkar vapen och jakttillbehör.

Frågor och svar om jaktknivar

Vilka är fördelarna med jaktknivar?

En jaktkniv är fördelaktig av flera anledningar, men först och främst med tanke på att den används av jägare för att flå och passa djuret.

Knivar som används vid jakt är ofta mycket mer robusta än vanliga friluftsknivar, samt att de har utmärkande egenskaper som är särskilt framtagna för extrema förhållanden.

Många av de olika modellerna som vi recenserade i denna guide bjuder på en väldigt lätt vikt som är bra för dig som rör dig längre sträckor i de skandinaviska skogarna.

Vissa erbjuder även ihoppfällbara blad för enklare förvaring, medan andra har en medföljande slida som skyddar bladet. Tänk även på att en kniv i grunden alltid är ett vapen, något som kan komma väl till hands om du behöver skydda dig från anfallande djur när du inte har ditt jaktgevär nära till hands.

En kniv är också ett redskap och du kan använda det för att tälja, eller varför inte öppna olika förpackningar. Vi anser att det är av största vikt att alltid ha med sig en kniv när du rör dig i skogen och något som inte får glömmas bort.
Bild på en jaktkniv

Vilken slags kniv ska jag använda om jag är helt ny inom jakt?

Vi rekommenderar givetvis produkterna som vi gick igenom i detta omfattande test, men tänk alltid på att välja en kniv som har låg vikt.

En ytterligare egenskap är att kniven är tillverkad av rostfritt stål, samt att den är slittålig och robust. Bladet bör givetvis även vara skarp, men en ny kniv är alltid vässad när du beställer den.

Vad är en jaktkniv för något?

En jaktkniv är en kniv för är specialiserad till att användas utomhus vid, framför allt, jakt men lämpar sig även vid andra aktiviteter som fiske och friluftsliv. Med en jaktkniv har du en kniv som går att använda till flera olika saker, allt ifrån att öppna konservburkar till att slakta och flå djur som fällts under jakten.

Förutom speciellt jaktrelaterade uppgifter så kan en jaktkniv användas till det mesta som alla andra knivar lämpade för utomhusbruk. En sak är säker dock, din jaktutrustning kan inte anses komplett utan en riktigt bra jaktkniv.

Vilken jaktkniv ska man köpa?

När man ska köpa ny jaktkniv finns det många olika saker som kan vara bra att fundera över innan man bestämmer sig för vilken jaktkniv man ska köpa. En viktig egenskap hos jaktknivar att undersöka är vilket typ av stål som jaktkniven tillverkats av. Olika typer av stål i knivar lämpas sig bättre för olika type av uppgifter. Så se till att fundera igenom på vilket eller vilka sätt du tror att du kommer använda jaktkniven under jaktpasset, eller i andra aktiviteter utomhus eller inomhus.

Andra saker att fundera på är om jaktkniven ska ha fast blad eller vara en s.k. fällkniv, där bladet kan fällas in. Båda varienterna av jaktnivar kommer med olika fördelar och nackdelar. Många jägare väljer att ha både en jaktniv med fast blad samt en fällkniv.

Vårt viktigaste tips när det gäller att välja rätt jaktkniv är att först fundera igenom och kartlägga på vilket sätt man tror sig komma använda jaktkniven närmaste tiden. Läs sedan noga igenom våra olika tester och recensioner av jaktknivar i denna artikel.

Hur mycket kostar en jaktkniv?

Det är svårt att ge ett rätt svar på hur mycket en jaktkniv kostar eftersom det finns så många olika typer av jaktknivar, samt så tillverkas dessa jaktknivar av både dyrare och billigare material.

Det finns t.ex. billigare, men ändå väl fungerande, jaktknivar för bara några hundralappar. Likaväl kan du hitta jaktknivar av riktigt hög kvalitet och premiumkänsla som kostar fler tusenlappar. Det finns så klart också jaktknivar som hamnar mellan dessa två prisklasser också, som du kan se i vår stora test av jaktknivar där vi tar fram bäst i test bland jaktknivar i 3 olika prisklasser.

Finns det jaktknivar på rea?

Ja, det mesta inom jakt brukar gå att köpa på rea vid olika tillfällen på året, så även går det att köpa jaktkniv på rea. Svåraste tiden att köpa jaktkniv till nedsatt reapris är när det är högsäsong på jaktsaker, men annars lönar det sig att hålla ögonen öppna och och besöka jaktuppslaget.se regelbundet, eller några av de webbutiker som vi rekommenderar: ITAB Outdoor, Outnorth.se, PN Jakt och Outdoorexperten.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du regelbundet ta del av information om olika kampanjpriser och rea erbjudanden på jaktknivar och andra produkter inom jakt.

Sammanfattning

I denna stora guide till och test av olika jaktknivar har vi utsett och presenterat de jaktknivar som blir bäst i test inom fyra olika kategorier. Från bäst och billigast jaktkniv till något dyrare och mer premium jaktkniv. Nedan hittar du en sammanställning för snabb översikt över våra bästa jaktknivar i detta test.

KategoriJaktknivCirkaprisTillverkare
Bäst billigast jaktknivCompanion Black99 krMorakniv
Medium prisF11,895 krFällkniven
Premium jaktknivKniv R8 Professional3,220 krBlaser
JokerUssuri jaktkniv1,895 krHärkila

NYHET: Nu kan du köpa bra jaktknivar hos Amazon i Sverige billigt.

Källor