TEST: Bästa värmevästen för jakt 2024 – håll dig varm under jaktpasset

Hur gör man för att behålla värmen på bästa möjliga sätt under långa jaktpass? Detta är en fråga som många ställer sig, men svaret är enkelt: med rätt värmeväst såklart!

Tack vare att du lätt blir nedkyld om du börjar svettas och sedan stannar till är det viktigare än någonsin att du är rätt klädd vid intensiva stunder i de olika jaktmarkerna. Ibland går pulsen upp rejält och det vet alla jägare om som någonsin jagat, men med rätt förberedelser kan du stanna även längre stunder i skogen utan att frysa.

Tack vare de olika modellerna som vi recenserat ger vi dig information om deras egenskaper, fördelar och pris för att du enkelt kan bestämma dig vilken väst som passar allra bäst. Några varianter värmer ryggen, medan andra även värmer bröstet samtidigt som ryggen också blir varm inför de långa stillasittande passen.

Denna artikel om värmevästar innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt och Outnorth

De flesta modeller levereras tillsammans med batterier, men det är bra att alltid ha några extra med sig för att kunna byta dem vid tillfälle. Du vill ju inte hamna ute i skogen med en fullt fungerande väst utan batterier.

Västen ska dessutom sitta så nära kroppen som möjligt och den används inte som ett vanligt klädesplagg. När du tar på dig den rekommenderar vi att du trär på den ovanför ditt underställ, sedan kan du trä på resterande lager kläder som jaktställ och så vidare.

Vissa jägare vägrar ge sig ut överhuvudtaget om de inte har en värmeväst, mycket på grund av att jakt är en väldigt stillasittande syssla. Det är dessutom under de kallare dagarna som det verkligen känns, så passa på och läs vår stora genomgång av de bästa värmevästarna för 2019.

Budgetklassens (bäst och billigast värmeväst) vinnare blev Deerhunter Heat Waistcoat och mellanklassen fick se Pinewoods Värmeväst som deras vinnare. Den absolut bästa modellen som vi gick igenom heter Force Heat Pro Man och den vann premium kategorin.

Vi tog även fram Nevercold Värmeväst Norvik i vår specialkategori för att ge dig ett ytterligare funktionellt alternativ i hög kvalitet. Läs gärna vidare nedan för att väja rätt väst för dig!

Billigast: Deerhunter Heat Waistcoat

Deerhunter Heat Waistcoat

Budgetmodellen i vår recension fick se en tydlig vinnare: Deerhunter Heat Waistcoat. Anledningarna till detta är till exempel att den innehåller en powerbank som aktiveras med ett enda knapptryck, något som sprider värme runt kroppen och håller dig varm även under regniga och kalla pass.

Mellan: Värmeväst Pinewood

Värmeväst Pinewood

Pinewoods Värmeväst är en av de bättre på marknaden tack vare att den passar både damer och herrar, men även för att värmepanelerna som håller dig varm är placerade både runt skuldrorna och ryggslutet där det oftast känns som kallast när du sitter still.

Batteriet som driver västen är uppladdningsbar, men du får också effekt upp till 10 timmar vilket räcker gott och väl för de flesta. Denna produkt ska dock ej användas om du har en pacemaker vilket kan vara bra att veta.

Premium: Force Heat Pro Man

Force Heat Pro Man

Premium klassens vinnare är något dyrare än de andra västarna, men du får även PRIMALOFT®-fyllning för den absolut bästa isoleringen. Värmepanelerna levereras från iwarm och de går att reglera i tre olika lägen. Detta är en Rolls Royce bland värmevästar och denna modell behöver inte en långrandig introduktion, den är helt enkelt bättre än de andra på de flesta punkter.

Special: Nevercold Värmeväst Norvik

Nevercold Värmeväst Norvik

Denna väst är lite annorlunda än de andra modellerna vi testade, men vi ansåg att den var för bra för att inte ha med i vårt test. Tack vare att du kan använda två olika batterier i denna väst kan du även njuta av dubbelt så långt drifttid.

Du hittar även fyra olika värmeelement som fördelar värmen både bak och fram för maximal spridning, något vi verkligen gillade med denna modell.

Fördelar med våra recensioner

Vi är mycket väl medvetna om hur det är att röra sig runt i de svenska skogarna, men framförallt stillasittande jaktpass som kräver ordentligt med kläder. Ibland räcker det inte med lager på lager principen och då är det nödvändigt att ta till ett extra hjälpmedel som värmevästen, ett tillbehör som verkligen hjälper till när vädret slår om till de allra kallaste temperaturerna som de nordiska skogarna har att erbjuda.

De svenska jaktmarkerna kan vara otroligt kyliga beroende på årstid och det är även vanligt att det regnar och blåser. Ett utmärkt sätt att värma upp kroppen lite extra är att använda en värmeväst och vi har en gedigen erfarenhet av de flesta modeller på den svenska jaktmarknaden.

Vem behöver en värmeväst allra mest?

Du som är lite mer frusen än dina jaktkamrater kan med fördel använda en värmeväst, men även rutinerade jägare vill gärna ha möjligheten att värma upp sig när det börjar bli allt för kallt. Det är enbart onödigt att ge sig iväg för att hämta fler klädesplagg när du är förberedd med en värmeväst, något som vi dessutom tycker borde vara en självklarhet på turer där du behöver stanna en längre stund i vildmarken.

Hur valde vi ut bästa värmevästarna i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Våra favoriter bland värmevästar

Att välja rätt värmeväst till jakt kan vara en utmaning men vi hoppas du kan få hjälp genom att läsa nedan utförliga testresultat av vilka värmevästar vi rekommenderar för dig som sysslar med jakt.

Billigast och bäst: Deerhunter Heat Waistcoat

Deerhunter Heat Waistcoat

Om du precis börjat jaga eller om du har behov av en värmeväst som inte kostar skjortan kan det passa bra med vår favorit i budgetkategorin, nämligen Deerhunter Heat Waistcoat. Vi berättade redan lite grann om denna väst i vår introduktion, men detta plagg hittas i tre olika storlekar: M, L och XL.

Du kan endast beställa den i grön färg, däremot hittar du 2 innerfickor, 3 framfickor och ett snörband vid midjan för ökad komfort vid användning. Du kan dessutom maskintvätta detta plagg vilket gör den enkel att rengöra.

Materialet är av 100 % polyester och den innehåller en powerbank som aktiveras med ett endaste knapptryck för att värmen ska börja sprida sig.

Cirkapriset hamnar på 1 800 kronor och även om priset kan kännas något högt är dessa västar något dyrare oavsett vilken modell du väljer.

Mellan: Värmeväst Pinewood

Värmeväst Pinewood

Denna väst är tillverkad av Pinewood och levereras i flera storlekar, exempelvis S,M, XXL, och till och med 3XL. Som värmeväst är den sportig och passar både herrar och damer som vi nämnde tidigare, men du hittar också en kontroll för tre olika värmenivåer, effekt som räcker upp till 10 timmar, en laddare samt instruktionsmaterial för att bekanta dig med de olika funktionerna.

I denna modell hittar du två större infravärmepaneler som har slingor som är tillverkade i kolfiber. De värmer upp kroppen med hjälp av strategiskt placerade paneler vid ryggslutet och skuldrorna och håller dig varm även under de mest krävande väderlekarna.

Vi gillade denna väst på grund av det smarta sättet som tillverkaren placerat ut värmespridningen för bästa möjliga effekt. Den var också väldigt behagligt att ha på sig även under längre promenader i skogen.

Cirkapriset ligger på 2 300 kronor och således är denna modell något dyrare än budgetklassens vinnare, dock är prisskillnaden väldigt liten med tanke på hur många funktioner du får som användare.

Premium: Swedteam Force Heat Pro Man

Swedteam Force Heat Pro Man

Vinnaren i kategorin premium blev Swedteam Force Heat Pro Man, en värmeväst som har ordentligt med funktioner i flera olika storlekar. Du hittar denna väst i storlekarna S, M, L , XL, 2XL och 3XL vilket innebär att du har en enorm bredd bland storlekarna för att passa samtliga kroppstyper.

Swedteam är en tillverkare av jaktkläder som har sysslat med det i nästan 100 år. De har en lång historia och de är alltid ute efter att utveckla nya och innovativa produkter ända sedan de grundades. Det märks att de har ett stort intresse av jakt med tanke på hur smart denna väst är, till exempel värmespridningen som är oerhört effektiv och som aktiveras med endast ett knapptryck.

Som ett plus i kanten är den dessutom vadderad med PRIMALOFT fyllning, har en batterikapacitet av 10000 mAh, 5 fickor, samt värmepaneler som kan justeras med en app i mobilen. Du hittar även en manöverpanel i västen om du inte vill använda din mobiltelefon eller surfplatta och den är även väldigt bekväm att ha på sig.

Detta är en värmeväst som verkligen heter duga, dock ligger cirkapriset på 2695 kronor vilket är lite saftigt jämfört med de andra vinnarna, däremot är detta en premium väst och det i sig rättfärdigar ett något högre pris.

Special: Nevercold Värmeväst Norvik

Nevercold Värmeväst Norvik

Med storlekar från S till XXL har Nevercold Värmeväst Norvik täckt de flesta behoven på marknaden, men det som utmärker denna modell är möjligheten till tre olika lägen som rör sig från 52°C (full effekt), 43°C (medeleffekt) eller 38°C (svag effekt).

Du får en värmetid på 2 till 5 timmar beroende på effekt, men med dubbla batterier får du värme upp till 10 timmar. Denna väst är dessutom tillverkad av stretchtyg på sidorna för att garantera en optimal passform, samt att den innehåller hela fyra olika värmeelement.

Värmen fördelas både bak och fram tack vare detta och västen ger dig möjlighet att använda det med endast ett batteri, men även via två batterier för längre utflykter. Detta är verkligen en specialare som passar de mer krävande användarna och vi gillade särskilt softshell materialet som gör den smidig att ha på sig.

Du kan även ladda västen med billaddaren om du skulle befinna dig långt från civilisationen, ett ytterligare plus som vi tyckte var värt att nämna. Cirkapriset för denna modell landar på 1469 kronor, ett relativt lågt pris för så pass många funktioner.

Utmanarna bland värmevästar

Inte alla värmevästar kan utses som vinnare i våra tester, men vi vill ändå lyfta fram några västar lämpliga till jakt som vi ändå vill rekommendera om våra utvalda favoriter inte passar dig, eller är slut i lager.

Nevercold Aspen Värmeväst

Nevercold Aspen Värmeväst

Denna modell håller dig varm i hela fem timmar med en värme på 38 grader, samt att du hittar två fickor med dragkedjor för förvaring av diverse saker som behövs på en jaktresa. Denna modell innehåller även en bruksanvisning, vindisolerande membran, värmetid mellan 2 till 5 timmar, ett värmereglage i tre steg, samt ett värmeelement i mikrofibertyg på bröstet, övre ryggen och korsryggen.

Som värmeväst var detta en utmärkt modell som vi verkligen gillade, samt att cirkapriset på 1695 var överkomligt för de flesta av oss i testgruppen.

Woolpower Vest 400

Woolpower Vest 400

Denna väst har ingen inbyggd värmeslinga, dock är merinoullen otroligt värmande i sig vilket gör detta till en värdig utmanare. Du kan med fördel använda detta som ett mellanlager för ditt jaktställ, samt att du även får tillgång till en förstärkt krage, en hel dragkedja och kantband i armhålan och nederkant för ännu mer slitstyrka.

Denna modell kostar cirka 995 kronor och även om priset är något högt för en värmeväst utan värmeplattor är detta ändå väl värd sin plats som utmanare. Du hittar den dessutom i alla möjliga storlekar och färger vilket är ett stort plus enligt oss.

ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE

ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE

Ytterligare en modell bland utmanarna som var ett mycket bra alternativ enligt oss heter ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE. Denna väst levereras med bio-thermal-fibrer som är inarbetade i plaggets ryggområde, men den har dock inte värmeelement förutom i ryggen och detta är en liten nackdel gentemot vinnarna i de respektive klasserna. Västen är dock tillverkad av fleece och den är tvättbar i maskin upp till 30 grader.

Den levereras dessutom i sju olika storlekar från XS till XXL och cirkapriset hamnar på 1995 kronor.

Comfort Heat Värmeväst

Comfort Heat Värmeväst

Denna modell från PN Jakt har tre värmezoner där två av dem är belägna längst fram och en på ryggen. Du hittar också en LED-indikator på det vänstra bröstet där du kan ställa in värmen i tre olika nivåer, en batteritid mellan 5 till 15 timmar beroende på önskad värmenivå, samt storlekar från XS till 3XL.

Cirkapriset för denna väst är runt 2 200 kronor och även om den tillhör de något dyrare modellerna är den av hög kvalitet samt tillverkad i 100% nylon.

Frågor och svar

För att du ska kunna göra bästa medvetna inköp av en värmeväst till jakt har vi valt att nedan publicera svar på några av de vanligaste frågorna som dyker upp inför köp av en värmeväst.

Vilka är fördelarna med värmevästar?

Den största fördelen är givetvis att du håller dig varm även under långa stillasittande pass i skogen, särskilt under de kalla och regniga månaderna som vi har gott om i Sverige. Höstkvällar blir mycket behagligare med en värmeväst under jaktstället och du kan oftast reglera temperaturen till önskad effekt för att det inte ska bli för varmt eller för kallt.

Går det att rengöra västarna?

Ja, de flesta av dem tål maskintvätt förutsatt att du plockar ut batterierna eller andra komponenter som inte får tvättas. Det är alltid bäst att läsa den medföljande instruktionsmanualen innan du tvättar plaggen, men att rengöra en värmeväst är inte mer komplicerat än andra plagg.

Varför ska jag inhandla en värmeväst?

Du som ofta befinner dig på stillasittande pass kan behöva en värmeväst för ökad komfort, eller om du är frusen av dig som person. De jägare som kommit upp lite i ålder kan med fördel använda en värmeväst för att jakten fortfarande ska kännas behaglig även under krävande väderlekar.

Ska jag köpa en väst med eller utan värmeelement?

Det finns både för- och nackdelar med värmeslingor och element, men den största fördelen med en väst med justerbar värme är att du alltid kan öka värmen när det snabbt blir kallt, till exempel när solen går ner eller när ett regnoväder plötsligt dyker upp.

En väst utan element är givetvis lättare att bära även om de flesta moderna västar väger väldigt lite tack vare de effektiva och smidiga batterierna.

NYHET: Nu kan du köpa riktigt bra värmevästar hos Amazon i Sverige billigt.

Källor