Bästa jaktstövlarna 2024 – Specialanpassade stövlar för all slags jakt

När du jagar är det viktigt att hålla fötterna torra, framförallt om du ska orka ta dig fram genom svåråtkomliga partier i skogen. För att undvika bli nedkyld och sjuk är det av största vikt att du har på dig rejäla och tåliga jaktstövlar när du rör dig i den svenska vildmarken, särskilt när det är regnigt och blött ute.

Inledning, om jaktstövlar

Det finns många olika slags modeller av jaktstövlar tillgängliga idag, och de passar alla slags människor som njuter av allt som de svenska skogarna har att erbjuda. Vissa har även fodring för ökad komfort och värme, medan andra har grova sulor för att klara av all slags terräng.

Hur du än vill göra finns det alltid ett passande alternativ att välja ut, men vi har lagt störst fokus på jaktrelaterade stövlar eftersom vi själva är jägare. Anledningen varför jaktstövlar används flitigare i Sverige är givetvis att det blir fler regndagar än i många andra länder, något som ibland tvingar jägaren att anpassa sig efter väder och vind.

En rejäl jaktkänga är givetvis också viktig att äga, men det är svårt att ersätta en jaktstövel som klarar av de mest extrema väderlekarna. De är även mycket mer stabila idag tack vare nytänkande och innovativa lösningar som tillverkarna har börjat använda sig av.

Kängor och gummistövlar fyller olika funktioner, men i detta omfattande test ska vi titta närmare på stövlarna som är anpassade för jägaren som behöver tåliga och praktiska alternativ. Vi har även delat upp våra vinnare i olika kategorier för att underlätta ditt val, något som våra läsare ofta uppskattar.

Även om kängor klarar av vatten och kyla är de inte helt optimala för leriga förhållanden, mycket på grund av att smutsen tränger sig in i materialet. Det är även oundvikligt att bli blöt med kängor, särskilt om du befinner dig tillräckligt länge i våtmarker. Förr eller senare kommer vattnet tränga sig in, även om skon har en vattentät yta. Utöver detta rinner vatten också in genom skaftet.

Om du behöver röra dig i områden där det är väldigt blött rekomenderar vi alltså en jaktstövel. Kängor fungerar väl till en viss grad, men till slut tar det stopp. Idag hittar du även moderna stövlar som är tillverkade i neopren, samt att du kan välja ofodrade eller fodrade varianter för både sommar och vinterhalvåret.

Våra olika kategorier som vi använder oss av är Bäst & billigast, mellan, premium och joker där den sistnämnda alltid skiljer sig från mängden på något sätt. Vinnaren i kategorin Bäst & biligast utsågs denna gång till Avignon Wirå, en utmärkt instegsmodell för den prismedvetne.

Mellanklassen i sin tur fick se Viking Footwear Touring III som tydlig vinnare, mycket tack vare den ställbara remmen vid skaftet och reflexerna för ökad synlighet. Premium kategorin fick också se en självklar vinnare, nämligen Gateway Woodbeater 18″ 7mm, en högkvalitativ vinterstövel för den mest kräsne jägaren.

Vår joker blev däremot en specialare: Muck Boot Tay Sport som klarar av upp till 40 minusgrader, men som också bjuder på en god stötdämpning.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa vidare nedan!

Avignon Wirå

Avignon Wirå test

Denna jaktstövel är funktionell och passar både för män och kvinnor tack vare unisex passformen, men du hittar också en snörning för att justera omkretsen vid underbenet. Tack vare det mjuka naturgummit får du dessutom en modell som är lätt att rengöra, något vi verkligen uppskattade.

Viking Footwear Touring III

Viking Footwear Touring III test

Mellanklassens vinnare bjuder på en riktig klassiker som presterar lika bra inom vardagsvandring som vid längre jaktexpeditioner. Om du är en entusiast som brinner för ett par pålitliga stövlar som även klarar av de regnigaste dagarna är Touring III från Viking ett utmärkt val.

Gateway Woodbeater 18″ 7mm

Gateway Woodbeater 18" 7mm test

Premium kategorin fick också en värdig vinnare, nämligen Gateway Woodbeater 18 ” 7mm. Denna jaktstövel har värmande egenskaper via neopren fodret, särskilt utvecklad för dig som ofta jagar under vinterhalvåret, eller under de kalla och regniga höstdagarna.

Muck Boot Tay Sport

Muck Boot Tay Sport test

Dessa jaktstövlar är helt vattentäta med fodring av microfleece, samt airmesh som driver ut fukten från stöveln. Innersulan är dessutom uttagbar och den erbjuder även gott om stötdämpning vilket vi tyckte om.

Området runt tån är dessutom förstärkt, likaså hälen och hälsenan. Med Muck Boot Tay Sport håller du värmen även under kyliga dagar, men de fungerar utmärkt även under hösten och den tidiga våren som ibland kan vara väldigt kall.

Vem behöver jaktstövlar allra mest?

Jägare har allra störst behov av jaktstövlar, men de fungerar bra även för dig som ofta rör dig i de svenska skogarna. Den allra främsta fördelen med dessa stövlar är att de är särskilt anpassada för krävande väderlekar, något som vanliga kängor inte alltid klarar av. Om du dessutom ska röra dig mycket i områden där det finns gott om vattenområden, eller där du behöver korsa bäckar rekommenderar vi en jaktstövel.

Hur kom vi fram till vilka jaktstövlar vi skulle testa?

Vi tog reda på vilka nya och gamla jaktstövlar som finns på marknaden genom att noggrant välja ut dem från både Outnorth.se och pnjakt.se, två av de främsta nätbutikerna för jaktrelaterade produkter.

Hur valde vi ut bästa jaktstövlarna i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland jaktstövlar

Efter att vi gått igenom all information om olika jaktstövlar kunde vi bestämma vilka som utses till bäst i test jaktstövlar. Från ett par billiga jaktstövlar som fungerade bra vid jakt, till ett något dyrare men mycket mer premium par jaktstövlar. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test jaktstövlar.

Bäst & billigast: Avignon Wirå recension

Bäst & billigast: Avignon Wirå recension

Denna funktionella jaktstövel i svart är särskilt utvecklad för krävande väderlekar. Avignon Wirå är tillverkad i naturgummi, samtidigt som den är oerhört enkel att rengöra. Du får även snörning på stöveln för att justera omkretsen vid underbenet, men även extra förstärkning runt hela foten för de mer krävande utflykterna.

Yttersulan har ett grovt mönster som greppar bra, men stöveln är även utvecklad som en unisexmodell för att passa både män och kvinnor. Du hittar den i storlekarna 38 till 44, samt att företaget bakom denna jaktstövel är Avignon, en välkänd aktör inom den svenska jaktbranschen.

Deras vision är att skapa produkter där det är kroppsrörelsen som bestämmer vad du behöver allra mest, och idag tillverkar de även skor, strumpor och kängor utöver de kvalitativa jaktstövlarna.

Cirkapriset landar på 595 kronor för Avignon Wirå vilket är ett mycket rimligt pris för det du får. Inom denna kategori presenterar vi alltid de mest prisvärda produkterna och denna gång föll valet på Avignon Wirå.

Mellan: Viking Footwear Touring III recension

Mellan: Viking Footwear Touring III recension

Om du letar efter en prispressad men kvalitativ jaktstövel kan mellanklassens vinnare Viking Footwear Touring III vara något för dig. Du bjuds bland annat på en ställbar rem vid skaftet för smidig justering, reflexer för ökad synlighet, samt naturgummi som är både hållbart och flexibelt på samma gång.

Utöver detta är stöveln givetvis helt vattentät, samt att insidan är klädd med polyestertyg som torkar snabbt. Vid tårna hittar du canvas för ökad stabilitet, samt att yttersulan också greppar väldigt bra i vildmarken, oavsett om det är torrt eller blött ute.

En smidig finess är att innersulan kan tas ut, något som ger dig en förenklad torkningsprocess om du gått med dem länge. Cirkapriset landar på 795 kronor för Viking Footwear Touring III och företaget Viking är känd för att specialisera sig på 100 procent vattentäta gummistövlar och kängor. De är också väldigt omtyckta inom tillverkning av barnskor, men med Touring III modellen får du alltså en jaktstövel för vuxna i storlekarna 36 till 47.

OBS: Skafthöjden är på 29 centimeter och vikten ligger runt 775 gram per stövel.

Premium: Gateway Woodbeater 18″ 7mm recension

Premium: Gateway Woodbeater 18" 7mm recension

Vår vinnare i premium kategorin är till för jägaren som ställer de allra högsta kraven, något som uttrycker sig via flertalet fördelar. Du hittar bland annat neopren foder, samt en vidd runt vaden för att enklare ta på dig stöveln.

Andra utmärkande egenskaper hös Gateway Woodbeater är:

 • Värmande egenskaper med neoprenfoder som klarar av upp till -40 celsius
 • 2 millimeter G1 Air Spacer som förhindrar kondens och ökar cirkulation av luft
 • Extra förstärkt fot av Japan-Rubber
 • Löparsula med extra djup
 • Lynx Ice-GRIP för ett utmärkt grepp när du rör dig i naturen
 • Kvalitativa stövlar som håller länge tack vare den höga slitstyrkan
 • Skafthöjd på cirka 46 centimeter

Cirkapriset för dessa jaktstövlar hamnar på 1,699 kronor för Gateway Woodbeater vilket inte är särskilt dyrt med tanke på alla de olika fördelarna. Du hittar dem i storlekar från 41 till 46, men tänk på att de är särskilt anpassade för vinterhalvåret vilket gör att de inte är helt lämpliga under sommaren.

Jokern: Muck Boot Tay Sport recension

Jokern: Muck Boot Tay Sport recension

Även vår joker är en jaktstövel anpassad för de kallare dagarna, något det finns gott om i vårt avlånga land. Muck Boot Tay Sport bjuder dessutom på flertalet finesser, till exempel:

 • Komforttemperaturer från +15 till -40
 • 100 % vattentäta egenskaper
 • Fodrad med microfleece
 • Uttagbar innersula av 6 millimeter NITROCEL
 • Vulkaniserad naturgummi med förstärkningar runt tå, häl och hälsena
 • Sömlös design
 • Tål både amoniak, olja och gödningsmedel
 • Vikt på 2 kilo / paret
 • Skafthöjd på cirka 43 centimeter

Muck Boot Tay Sport är prissatt med ett cirkapris på 1,535 kronor och finns i storlekar från 37 till 48.

Jaktstövlar som utmanar

Vi har bara utrymme för att presentera fyra olika par bäst i test jaktstövlar i våra tester, ett par i varje kategori. Från ett par billiga och bra jaktstövlar, till ett par dyrare men mycket mer premium jaktstövlar. Dock hittade vi några andra jaktstövlar som vi vill tipsa om nedan, om inga av våra bäst i test jaktstövlar finns på lager eller passar dina behov.

Avignon Haga

Avignon Haga

Vår första utmanare är en handgjord gummistövel från Avignon som heter Haga, en modell i naturgummi som även erbjuder en Vibramsula för bättre stabilitet. Den vridstyva sulan underlättar även att stabilisera foten precis som en vandringskänga gör, något som gör att den passar bra för längre turer.

Cirkapriset ligger på 1,395 kronor för Avignon Haga vilket är lite väl högt, något som också resulterade i en plats bland utmanarna istället för vinnarna. Storlekar finns från 37 till 45 och färgen är ”Olive Green”.

Muck Boot Men’s Chore

Med denna utmanare från Muck Boot får du en robust jakt- och fritidsstövel som passar väl på foten, men även fyra lager foder som ger dig komfortvärme från -17 till 20 plusgrader. Men´s Chore stöveln är även förstärkt i tå och häl, samtidigt som du får stålförstärkning i hålfoten.

Storlekar finns från 34 till 52, samt att cirkapriset är justerad till 1,395 kronor för Muck Boot Men’s Chore. Även om denna stövel inte erbjuder riktigt lika goda egenskaper som vår vinnare i premium kategorin kan vi med fördel rekommendera den för de lite varmare dagarna. Detta då den lämpar sig väl för temperaturer som inte överstiger 20 celsius.

Nokian Finntrim

Finntrim från välkända Nokian är en jaktstövel som ger dig bra grepp tack vare de kraftiga dobbarna, oavsett om du rör dig i en svåråtkomlig terräng. Sulan kan även förses med dubbar, samt att stöveln endast har en skafthöjd på 28 centimeter som gör den mer smidig.

Vikten är också låg och passformen var god, något vår testgrupp var snabba att berätta om vid deras utvärdering. Cirkapriset för Nokian Finntrim blir 895 kronor vilket också är rimligt för de allra flesta användare.

Viking Footwear Trophy II

Viking har tillverkat flera olika modeller av jaktstövlar, och vi fastnade direkt för Trophy II som erbjuder ett högt skaft, samt en yttersula med mönstring i flera olika riktningar. Du kan enkelt justera stöveln med det justerbara bandet vid skaftets överdel, samt att gummit är av låg densitet för att sänka vikten på stövlarna. I hälen finns även dämpning via EVA-iläggssulan, samtidigt som den kan tas ut för enkel torkning.

OBS: Skafthöjden är på cirka 41 centimeter och stövlarna väger 1150 gram styck.

Cirkapriset för Viking Footwear Trophy II landar på 1,195 kronor och storlekar finns från 37 till 43.

Vanliga frågor och svar om jaktstövlar

Du kanske redan bestämt dig för vilket par med jaktstövlar som passar dina behov bäst, men innan du köper nya jaktstövlar rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om jaktstövlar nedan.

Vilka jaktstövlar passar bäst för mig som precis börjat med jakt?

Vi tycker att du bör ta en titt på vinnaren i kategorin Bäst & billigast då det är kategorin som alltid bjuder på en bra kompromiss via ett lågt pris kombinerat med goda egenskaper. Våra tester genomförs även under en riktig jakt vilket innebär att produkterna är grundligt testade, en fördel som vi tror hjälper dig en hel del när det gäller att välja rätt produkt.

Kan vintermodeller av jaktstövlar användas även under sommaren?

Det beror på, men vi rekommenderar att alltid titta på komfortgraden i produktbeskrivningen. Vissa stövlar är särskilt utvecklade för krävande klimat och kalla dagar vilket gör dem sämre lämpade för varma dagar. Vår rekommendation är att införskaffa specialanpassade jaktstövlar för vinterhalvåret, men även ett par för de varmare sommarmånaderna.

Ett annat alternativ är att använda varma jaktkängor under vintertid när de blötaste områdena i Sverige är fastfrusna.

Vad är de främsta fördelarna med jaktstövlar jämfört med kängor?

Jaktstövlar är särskilt anpassade för långa perioder i blöta områden, exempelvis träsk och vid närheten till sjöar. En jaktkänga klarar visserligen av vatten, men de blir snabbt leriga och smutsiga vilket är betydligt svårare att tvätta av jämfört med stövlar tillverkade i gummi.

Det höga skaftet som de flesta jaktstövlar erbjuder gör det också enklare för användaren att passera vattendrag och bäckar, men även strosa runt vid sjöar och andra svåråtkomliga områden.

Sammanfattning om jaktstövlar

Nu har vi hunnit fram till slutet av vårt utförliga test av jaktstövlar. Här har vi lyft fram fyra olika bäst i test jaktstövlar, från ett par billiga jaktstövlar som fungerar bra vid jakt, till ett par något dyrare men mycket mer premium jaktstövlar. Nedan sammanställer vi våra bäst i test jaktstövlar för att underlätta ditt val.

KategoriJaktstövlarCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastAvignon Wirå595 krOutnorth
MediumViking Footwear Touring III795 krOutnorth
PremiumGateway Woodbeater1,699 krPN Jakt
JokerMuck Boot Tay Sport1,535 krPN Jakt

NYHET: Nu kan du köpa riktigt bra och billiga jaktstövlar hos Amazon i Sverige.

Källor