Bästa handhållen GPS 2024 – hitta alltid rätt var du än befinner dig

Om du ska hitta rätt i de svenska skogarna är GPS ett måste, men problemet med mobiltelefoner som de flesta använder sig av för navigering är att batteritiden ofta inte räcker länge nog, samtidigt som handhållna GPS-enheter är mycket mer tåliga.

Andra fördelar är att de anpassas särskilt för utomhusbruk, något som gör dem värdefulla när det väl krisar – eller om du råkar tappa enheten i marken. Med GLONASS-positionering har de nya och innovativa modellerna möjlighet att ta fram din position utan dröjsmål, men de klarar också av utmaningar som träd, tät skog och djupa dalar.

Inledning, handhållen GPS

Vi har som vanligt delat upp våra testvinnare i fyra distinkta kategorier: Bäst & billigast, mellan, premium och jokern. Den sistnämnda skiljer sig alltid lite från mängden på något vis, men anledningen varför den tas med är för att bjuda på unika finesser eller egenskaper som inte finns med i de andra produkterna.

Nyhet: Nu kan du köpa handhållna GPS:er billigt på Amazon i Sverige.

En handhållen GPS är en enhet som är enkel att plocka med under din jakt, eller när du ska ut och vandra längre perioder. De nya och moderna enheterna erbjuder framförallt ett litet och smidigt utförande, men också gott om användbara egenskaper.

I de flesta modeller hittar du ofta en stor och tydlig display med hög ljusstyrka, tålig och robust konstruktion, samt vattentäta egenskaper. Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast valde vi ut som Garmin GPS 73, en lättanvänd produkt med ett rimligt pris. I mellanklassen hittar vi i sin tur Garmin InReach Mini, en utmanare av rang som erbjuder möjligheten att skicka och ta emot sms, spåra och dela din resa, samt utlösa ett SOS-larm som kontaktar GEOS dygnet runt-öppna sök- och räddningscentral.

Premium kategorins vinnare utsågs däremot till Garmin Montana 610, en självklar vinnare som bjuder på en högkänslig GPS- och GLONASS-mottagare som fungerar även i krävande områden som många andra enheter inte klarar av.

Jokern blev däremot en rejäl bjässe, nämligen Garmin GPSMAP 276cx, en navigator i storlek större som passar bra för alla olika aktiviteter. Den kan med fördel användas under bilfärden, eller vid båtfärder där du inte vet exakt var du befinner dig.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

Garmin GPS 73

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast är fördelaktig av flera anledningar, men de främsta är att den flyter när den hamnar i vatten. Utöver detta är den rimligt prissatt, samtidigt som du hittar många finesser som låg vikt, IPX7 vattentäthet, men även batteritid upp till 18 timmar.

Garmin InReach Mini

Låt inte det minimala utseendet lura dig, bakom ytan döljer sig en rejäl testvinnare i mellankategorin som bjuder på vattenklassningen IPX7, stöttåliga egenskaper, samt en mycket robust GPS-enhet som ger dig hela 90 timmars användning. Med batterisparläget kan du faktiskt använda det i upp till 24 dagar, något som är helt otroligt med tanke på det rimliga priset.

Garmin Montana 610

Premium kategorins vinnare är till för dig som behöver det allra bästa utan att kompromissa, nämligen Garmin Montana 610. Med denna handhållna GPS-enhet får du en toppmodern GPS och GLONASS-mottagare, 4 tums skärm, stryktåliga och vattentäta egenskaper, samt ett användarvänligt gränssnitt.

Garmin GPSMAP 276cx

Vår vinnare i kategorin joker blev denna gång Garmin GPSMAP 276cx, en enhet som fungerar utmärkt både på vatten och på land. Det spelar ingen roll vart du vill åka om du har denna GPS-enhet med dig, mycket tack vare det stora internminnet på 8 GB, den förinlästa kartan över hela världen, samt fritidskartan över Europa.

Utöver detta ingår även 1 års kostnadsfritt abonnemang på BirdsEye satellitbilder.

Vem behöver en handburen GPS allra mest?

Vi tror att alla som behöver navigera i områden de inte rört sig i tidigare bör ha en GPS-enhet med sig. Det kan vara du som jagar, eller varför inte fågelskådare, naturintresserade människor och gemene man som är ute på en länge tur i vildmarken.

Hur kom vi fram till vilka handhållna GPS-enheter som skulle testas?

Vi gick igenom jaktmarknaden från topp till tå för att hitta de bästa handhållna GPS-enheterna. I denna recension har vi både med testvinnarna, men även deras utmanare vilket vi tror bidrar till ett mer komplett test.

Hur valde vi ut de bästa handburna GPS-enheterna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland handhållen GPS

Efter att vi gått igenom all information om handhållna GPS:er kunde vi bestämma vilka GPS:er som skulle utses till bäst i test handhållen GPS. Från billig handhållen GPS som fungerade riktigt bra, till en något dyrare men mycket mer premium handhållen GPS. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test handburen GPS.

Bäst & Billigast: Garmin GPS 73

Vår favorit i kategorin Bäst & billigast, Garmin GPS 73, är en rejäl enhet med många användbara funktioner när du befinner dig på land eller vatten. Med upp till 1000 waypoints och 100 spår kan du både markera och spara olika punkter som möjliggör navigering tillbaka till exakt samma plats där du varit, samtidigt som du får en högkänslig GPS-mottagare, hög kontrast och upplysta knappar.

Några användbara egenskaper med Garmin GPS 73 är:

 • SailAssist med virtuell startlinje, riktlinje, nedräkningstimer och kryssningsguidning
 • Kan anslutas direkt till datorn via USB för att överföra data
 • IPX7 vattenskydd
 • Upp till 18 timmars batteritid med 2 AA-batterier
 • 203,1 gram i vikt
 • Flyter i vatten
 • 128 x 160 pixels upplösning
 • Karbinhake ingår

Det låga cirkapriset på endast 2,199 kronor gör Garmin GPS 73 till en utmärkt instegsmodell från välkända Garmin.

Mellan: Garmin InReach Mini

Om du behöver enormt lång batteritid, men även en enkel och smidig handhållen GPS-enhet kan vi varmt rekommendera Garmin InReach Mini. Den må vara liten till storleken, men den är fullproppad med finesser som tillåter dig att skicka och ta emot SMS, spåra och dela din rutt, samt utlösa ett SOS-larm.

Om du behöver kommunicera med dina nära och kära även när du befinner dig i svåråtkomliga områden är inReach Mini ett utmärkt val. Med satellitnätverket Iridium får du 100 % täckning i hela världen, samtidigt som enheten endast väger 100 gram.

Några användbara egenskaper med inReach Mini är:

 • SOS funktion via GEOS
 • Trådlös anslutning för delning av plats via sociala medier eller andra kompatibla enheter
 • Inbyggd kompass
 • Synka med appen Earthmate via Bluetooth
 • IPX7 vattenklassning
 • Uppladdningsbart litiumbatteri för upp till 90 timmars användning (24 dagar i batterisparläge)
 • Laddning sker via microUSB eller 12 V-laddare

Det som överraskar är även cirkapriset som är satt på endast 3,799 kronor för Garmin InReach Mini. Detta är en av de bättre handburna GPS-enheterna vi stött på till detta pris vilket gör den till en solklar testvinnare i kategorin mellan.

Premium: Garmin Montana 610

Vår vinnare i kategorin premium, Garmin Montana 610, utmärker sig med flertalet finesser, bland annat möjligheten att läsa skärmen i solljus, den vändbara skärmen, GPS- och GLONASS-positionering, men även en 3-axlad elektronisk kompass med barometrisk höjdmätare.

Andra användbara egenskaper med Garmin Montana 610 är:

 • 1 års kostnadsfritt abonnemang på BirdsEye satellitbilder
 • Stryktålig och vattentät
 • 4 tums skärm
 • Användarvänlig gränssnitt
 • Tål stötar, damm, smuts, fukt och vatten
 • GLONASS mottagare som tar reda på din position utan dröjsmål, oavsett tät skog eller djupa dalar
 • Uppladdning via microUSB eller AC adapter
 • Möjlighet att skapa egna profiler beroende på behov
 • Drifttid upp till 16 timmar (litiumjon); eller upp till 22 timmar (AA-batterier)
 • Väger endast 289 gram

Med ett cirkapris på 5,699 kronor är Garmin Montana 610 näst dyrast av våra testvinnare, men du får en handburen GPS-enhet som verkligen heter duga. Det finns få utmanare till Garmin Montana 610 och samtliga i vår testgrupp vittnade om detta.

Jokern: Garmin GPSMAP 276cx

Vår vinnare i kategorin joker blev Garmin GPSMAP 276cx, en rejäl allround enhet med stor 5 tums skärm, GPS och GLONASS, barometrisk höjdmätare och 3-axlad kompass. Du kan även använda den smidigt för sjöfart, eller andra utomhusaktiviteter.

Några användbara egenskaper med Garmin GPSMAP 276cx är:

 • HD-sjökort
 • Garmin TOPO och TOPO Pro kartor
 • microSD kortplats för utökat minne
 • 8 GB minne i enheten som standard
 • Mångsidig och kraftfull utomhusnavigator
 • Möjlighet till extern antenn
 • Upp till 17 timmars batteritid med litionjonbatteriet
 • Monteringsmöjligheter till nästan alla fordon eller båtar
 • Vattenklassad enligt IPX7
 • Kan laddas både i bilen och båten

Anledningen varför denna enhet blev vår joker var att den skiljer sig en hel del från de andra vinnarna. Den har dels en mycket större skärm, samtidigt som den lämpar sig bäst i en båt eller en bil tack vare detta. Cirkapriset för Garmin GPSMAP 276cx är dock högt på 8,599 kronor, men du får också en hel del för pengarna, till exempel fler kartor, större minne och framtidssäkring via microSD platsen.

Handhållna GPS:er som utmanar

Vi har bara plats att välja ut fyra olika bäst i test handhållna GPS:er i våra tester, en i varje kategori. Från en billig och bra handburen GPS, till en dyrare men mycket mer premium handburen GPS. Vi hittade ändå några andra handburna GPS:er som vi vill tipsa om nedan, om ingen av våra bäst i test GPS:er finns på lager eller passar dina behov.

Garmin Edge 130 Plus MTB Bundle

Denna ”bundle” är ett cykelkit anpassad för dig som använder en mountainbike, oavsett om det gäller lite tuffare terräng eller bara för att pendla till jobbet. Enheten är utrustad med Multi-GNSS för att förenkla navigering, samtidigt som den givetvis erbjuder GPS-navigering. Paketet innehåller både GPS-enheten och ett pulsband för dig som vill hålla koll på din träning, eller om du bara är intresserad av denna data.

Funktionen för händelsedetektion underlättar för att meddela om olyckor nära din position, eller andra nödsituationer. Skärmen är lättläst och erbjuder hög kontrast, samtidigt som Garmin Edge 130 Plus kan paras ihop med en smartphone.

Cirkapriset landar på 3,299 kronor för Garmin Edge 130 Plus MTB Bundle och anledningen varför den inte platsade bland våra vinnare är dels det lite högre priset, men också för att den är särskilt anpassad för cykling.

Garmin Edge 530

Även denna utmanare är särskilt anpassad för cykling, men du kan också använda det som en handburen GPS-enhet utan större problem.

Med Garmin Edge 530 får du en förinläst Garmin-cykelkarta med ”turn-by-turn” navigering, något som informerar dig om kommande svängar. Utöver detta har du i princip samma funktioner som i Garmin Edge 130, med skillnaden av en större skärm på 2,6 tum. Även denna enhet är speciellt framtagen för cyklister vilket resulterade i en plats bland utmanarna istället.

Cirkapriset för denna enhet hamnar på 3,499 kronor för Garmin Edge 530.

Garmin inReach Explorer+

Garmin inReach Explorer+ är en liknande GPS-enhet som vår vinnare i mellanklassen, dock med några skillnader som en stor och lättläst skärm, samt en batteritid på upp till 30 dagar i strömsparläge.

Om du ska ge dig ut på en lång tur bör du ha med dig en enhet som denna, mycket tack vare den enormt långa batteritiden. Med den inbyggda SOS-funktionen kan du även larma när du behöver hjälp, oavsett var i världen du befinner dig. Detta genomförs tack vare Iridium-satellitnätverket och dess globala täckning.

Cirkapriset för Garmin inReach Explorer+ landar på 5,899 kronor. Det är också den främsta anledningen varför den inte vann i kategorin premium, även om det är en mycket användbar enhet väl värd pengarna.

Garmin Gpsmap 66s

Garmin Gpsmap 66s är en utmärkt handhållen GPS-enhet som håller dig informerad om väderförhållanden när du parar ihop enheten med en smartphone. Enheten är också tillverkad efter militär standard när det gäller stötar, värme och vatten, samtidigt som du bjuds på upp till 16 timmars batteritid i standardläge. Du kan även ställa in den till expeditionsläge för att hålla batteriet laddat i upp till en vecka.

GPS-enheten Innehåller även en LED-ficklampa och SOS-signal, men också 16 GB minne. Skärmen på 3 tum är stor nog för navigering och utforskning, men också geocaching om du brinner för detta. Du hittar dessutom en uppgraderad positionskvalitet som möjliggörs via Quad Helix antennen, men också den inbyggda höjdmätaren, barometern och kompassen.

Cirkapriset för Garmin Gpsmap 66s blir 4,699 kronor.

Vanliga frågor och svar om handhållen GPS

Du kanske redan bestämt dig för vilken handhållen GPS som passar dina behov bäst, men innan du köper en ny GPS rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om handburna GPS:er nedan.

Vilken handburen GPS passar bäst för nybörjare?

Vi tycker att vår vinnare i kategorin Bäst & billigast alltid lämpar sig väl som instegsmodell, men vi anser också att mellanklassens vinnare är perfekt att ha med på lite längre äventyr. Om du är en van användare av handburna GPS-enheter rekommenderar vi premium kategorins vinnare då den erbjuder allra flest finesser, samtidigt som den presterar otroligt väl oavsett var du befinner dig.

Varför är det bara enheter från Garmin i detta test?

Det beror helt enkelt på att deras enheter är de bästa på marknaden just nu, något som du snabbt märker när du kikar närmare på dem. Det finns givetvis andra företag som tillverkar handburna GPS, men denna gång var det Garmin som dominerade på prispallen, men också som utmanare till våra vinnare.

Vilka skillnader har de olika handhållna GPS-enheterna?

De har alla unika funktioner och egenskaper som kan vara bra att titta lite närmare på innan du bestämmer dig för ditt köp. Vissa av dem passar bättre för cykling, medan andra är bäst lämpade för dig som beger dig ut på bergsklättringar och andra utmanande aktiviteter.

När det gäller jakt rekommenderar vi alltid en handhållen GPS enhet med stor display för enkel navigering. Det underlättar också för dig som ofta befinner dig i områden med mycket solljus då skärmarna är särskilt utvecklade med hög kontrast.

Sammanfattning, handhållen GPS

Nu har vi kommit fram till slutet av vårt omfattande test av handhållen GPS. Här har vi lyft fram fyra olika bäst i test hundburna GPS enheter, från en billig GPS som fungerar bra vid jakt, till en något dyrare men mycket mer premium GPS. Nedan sammanställer vi våra bäst i test handburna GPS:er för att underlätta ditt val.

KategoriHandburen GPSCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastGarmin GPS 732,199 krOutdoorexperten.se
MediumGarmin InReach Mini3,799 krPN Jakt
PremiumGarmin Montana 6105,699 krPN Jakt
JokerGarmin GPSMAP 276cx8,599 krPN Jakt

Nyhet: Nu kan du köpa handhållna GPS:er billigt på Amazon i Sverige.

Källor