Bästa jaktkopplet i test 2024 – Ha alltid kontroll på din hund

Oavsett om du jagar eller enbart promenerar med din hund är det alltid av största vikt att behålla kontrollen, något som genomförs med ett stabilt och rejält hundkoppel. Visste du till exempel att din hund har koppeltvång i naturen mellan mars och augusti? Det är även så att du kan hållas ansvarig för det din hund gör enligt lag, därför rekommenderar vi alltid att du kopplar fast hunden även om du bara är ute på en kortare tur.

Den enda gången du faktiskt får ha hunden lös är vid själva jakttillfället, men även om du känner att du kan kontrollera din hund väl är det alltid enklast att hunden förblir kopplad så att du inte tappar fokus under jakten. Vid apportering eller spårning är det sedan bara att släppa lös.

Denna artikel om jaktkoppel innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se

Inledning

För att du alltid ska vara trygg med ditt koppel har vi tagit fram flera olika modeller som används i de svenska jatkmarkerna idag. De allra bästa har sedan utsetts som vinnare i fyra olika kategorier, nämligen billigast, mellan, premium och joker.

Vinnaren i kategorin bäst & billigast jaktkoppel utsåg vi som Rexa Dog Leash With Reflextors, en billig men smidig modell som även har reflexer på linan. Mellankategorins vinnare blev Ruffwear Flat Out Leash, en produkt som imponerade bland annat med en justerbar funktion som gör det möjligt att antingen handhålla eller bära kopplet runt midjan.

Premium kategorins vinnare blev en riktigt avancerad modell, nämligen Ruffwear Omnijore Joring System, ett jaktkoppel som är en sele, ett koppel och ett höftbälte på en och samma gång. Detta innebär att du kan ha med din hund även vid andra aktiviteter som cykling, jogging eller skidåkning.

Jokern blev Non-stop dogwear Protector Vest Gps, en jaktväst som är förstärkt med kevlartyg för de mest extrema förhållandena. En joker utses alltid av oss för att bredda utbudet ytterligare med lite annorlunda eller mer inriktade produkter, något vi anser är viktigt för den moderna jägaren som ställer höga krav på sin utrustning.

Läs vidare nedan för att ta del av vårt omfattande test av hundkoppel, men även mer detaljerad information om vinnarna och deras utmanare.

Rexa Dog Leash With Reflextors

Rexa Dog Leash With Reflextors

Detta koppel hittas i tre olika färger, bland annat Orange, Gul och Rosa. Den är även utrustad med reflexer längs hela linan för att du ska bli mer synlig när du promenerar med din hund under de mörka kvällarna, eller under tidig morgon då solen inte har gått upp ännu.

NYHET: Nu kan du köpa riktigt bra och billiga jaktkoppel hos Amazon i Sverige.

Ruffwear Flatout Leash

Ruffwear Flatout Leash

Detta koppel är både hållbart och mångsidigt tack vare den justerbara funktionen som möjliggör handhållen användning, eller enklare sådan runt midjan. Detta passar exempelvis bäst för aktiv jakt där du spårar ditt byte, men även för dig som gillar att springa med din hund.

Uttrycket ”flat out” betyder att köra på så fort det bara går och vi är beredda att hålla med om detta när vi testade jaktkopplet under en längre jakt.

Ruffwear Omnijore Joring System

Ruffwear Omnijore Joring System

Denna produkt är verkligen mångsidig och det var även det som vi fastnade för allra mest när det gäller premiumkategorins vinnare. Oavsett om du sysslar med jakt, löpning eller andra sporter kan du alltid ta med dig Ruffwear Omnijore Joring System.

Utöver de många användbara funktionerna får du även ett intuitivt koppelfäste som kan lossas på en gång när du blir överraskad av ett djur eller hamnar i någon slags knipa. Du hittar även reflexer i detaljerna samt två flaskhållare där du kan förvara vätska.

Non-stop dogwear Protector Vest Gps

Non-stop dogwear Protector Vest Gps

Vår joker blev en riktigt tuff väst för din hund, och denna modell är ett utmärkt verktyg för dig som behöver extra skydd för din hund. Den skyddar bland annat hundens bröstkorg mot grenar eller skarpa stenar tack vare kevlartyget, men du hittar också en ficka för GPS-enheter och radiosändare.

Utöver dessa egenskaper finns även reflexer från 3M, färgmarkeringar på sidan för att enkelt visa vilket håll hunden markerar, samt möjlighet att fästa kopplet på toppen av västen.

Varför ska du läsa vårt test av jaktkoppel?

Den allra största anledningen är för att du ska känna dig så trygg som möjligt när du jagar med din hund. Vi är själva jägare och vet mycket väl om alla risker som medföljer med dålig utrustning, men vi vet också vikten av att använda ett pålitligt och vältestat koppel som håller under även de mest extrema situationerna.

Eftersom jakterna kan se väldigt olika ut beroende på om du sitter på pass eller jagar aktivt har vi fokuserat på att erbjuda modeller om passar all slags jakt. Med vår omfattande recension hittar du alltid ett passande jaktkoppel, oavsett om du jagar ofta eller om du bara behöver ett kvalitativt koppel för din hund.

Hunden är människans bästa vän och det vet de flesta redan om, men vikten av att ha kontroll på din hund kan vara a och o under stressiga situationer där du plötsligt kan möta ett aggressivt djur, eller ett skadeskjutet sådant.

Vem behöver ett jaktkoppel allra mest?

Det är givetvis jägaren som behöver dem allra mest, men även andra kan med fördel använda sig av vår recension för att hitta ett tåligt koppel. Tack vare att det ställs höga krav på jaktrelaterade produkter kan du vara säker på att de inte går sönder efter första användningstillfället, men du stödjer samtidigt ett viktigt arbete som jägarna i Sverige utför när du inhandlar jaktrelaterade produkter.

Tack vare jakten som bedrivs kan bland annat rovdjursstammen balanseras för att inte växa sig ur proportioner, något som givetvis är väldigt viktigt för vår natur och djurpopulation. Den mest trogna jaktkamraten är dessutom hunden och mycket av själva lyckan i jakt ligger i att träna din hund och glädjas åt hans arbete.

Hur valde vi ut de olika jaktkopplen inför testet?

Vi läste på grundligt om samtliga nya produkter som kommit ut under de senaste åren. Vi läste även många recensioner på nätet och plockade fram de koppel som vi ansåg var mest prisvärda för att användas i ett så här omfattande test.

Hur valde vi ut bästa jaktkopplen i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland jaktkoppel

Här kan du läsa mer ingående recensioner av våra favoriter bland jaktkoppel som valdes ut av vår testgrupp. Du hittar sammanlagt fyra olika koppel som blev testvinnare, från bäst och billigast till en mer dyrare modell som vi valde att kalla för premium.

Bäst & Billigast: Rexa Dog Leash With Reflextors

Bäst & Billigast: Rexa Dog Leash With Reflextors

Om du letar efter en billig men tålig variant kan detta koppel vara precis det du är ute efter, nämligen Rexa Dog Leash With Reflextors. I testgruppen reagerade vi alla på att reflexerna fanns med i hela linan, något som är en stor fördel för dig som ofta rör dig i mörker med hunden.

Tack vare reflexerna syns du bättre även när det är kolsvart ute då de reflekterar ljus, men du hittar även denna produkt i tre färger: orange, rosa och gul. Tack vare det oerhört låga cirkapriset på 119 kronor kan samtliga användare inhandla detta koppel, även om du har en väldigt begränsad budget. BGB-hake medföljer också vilket kan vara bra att veta.

Företaget Rexa som lanserat denna modell är känd för att tillhandahålla produkter av hög kvalitet med själva hunden i fokus. De är dessutom själva erfarna hundägare som tar fram produkter för de allra bästa förutsättningarna både för dig som jägare, men även för din hund.

Mellan: Ruffwear Flat Out Leash

Mellan: Ruffwear Flat Out Leash

Detta jaktkoppel från Ruffwear är ett väldigt bra alternativ för dig som är ute efter en modell som klarar både krävande jakter, men även alldagliga promenader tillsammans med hunden.

Med en justerbar funktion kan du välja att bära det runt midjan när du jagar, eller så kan du använda det handhållet när du bara ska gå en kort sväng. Detta var något som alla i vår testgrupp tyckte var den mest utmärkande egenskapen med vinnaren i mellanklassen, men även något som är praktiskt både för dig och din hund.

Detta koppel passar även för dig som tycker om att springa med din hund, eller för dig som vill ha händerna fria. Du får även en smart hållare för påsar eller klämmor, samt att längden är 1,8 meter med 25 mm i bredd. Färgen för detta koppel kallas för Blue Mountans.

Med ett cirkapris på 425 kronor är det även överkomligt för de flesta och med ett så kallat ”Flat out” utförande får du ingen stretch i kopplet, något som passar allra bäst för dig som behöver maximalt med kontroll även vid löpning.

Premium: Ruffwear Omnijore Joring System

Premium: Ruffwear Omnijore Joring System

Den absolut bästa produkten i vårt test blev premiumkategorins vinnare. Detta koppel fungerar både för jakt och krävande löpning i skogen, något vi anser är en väldigt bra kombination för de mer erfarna jägarna som behöver hålla sig i form samtidigt som hunden får motion.

Ruffwear Omnijore Joring System finns dessutom i fyra olika storlekar: S, M, L och XL. Färgen är Orange Poppy och den är även väldigt synlig så att andra ser vart du och din hund befinner er.

Detta är alltså mer än bara ett koppel, det är även en sele som passar för exempelvis skidåkning, cykling eller längre joggturer. Själva kopplet är 2 – 2,7 meter lång, med ett höftbälte på 63 – 114,5 cm, samt att du även hittar detaljer i reflex för att du ska synas väl under mörka tidpunkter.

Cirkapriset för detta jaktkoppel landar på 2 395 kronor och priset motiveras med de många användbara egenskaperna som medföljer om du bestämmer dig för denna produkt.

Joker: Non-stop dogwear Protector Vest GPS

Joker: Non-stop dogwear Protector Vest GPS

Vår joker valdes ut tack vare de unika egenskaperna som är gjorda för att skydda din hund under de mest extrema förhållandena. Med denna väst får du motsvarigheten till en kevlarväst till din hund så att den klarar av både vassa grenar och stenar medan ni jagar tillsammans.

Du behöver dock ett koppel till västen och det är även anledningen varför produkten valdes ut som joker. Storlekar hittas mellan XS till XL och färgen är Orange med reflexer från 3M för att öka synligheten.

På toppen av västen hittar du en rostfri ring där du kan fästa ett koppel. Det finns även färgmarkeringar på sidan för att på avstånd visa vilket håll hunden markerar, något vi verkligen gillade när vi testade västen.

Cirkapriset på 795 kronor är lite högt, däremot är detta en väst som är tillverkad i materialet Kevlar som är något dyrare. Du hittar även en ficka för GPS och radiosändare vilket är ett ytterligare plus i kanten.

Våra utmanare bland jaktkoppel

Det utses en vinnare bland jaktkoppel i varje kategori i våra tester, men vi hittade ändå ett antal riktigt bra utmanare som bjöd upp till match om förstaplatserna. Nedan hittar du dessa utmanare.

Bisley Jaktkoppel för två hundar

Bisley Jaktkoppel för två hundar

Detta koppel tillåter två hundar på ett enda koppel, samt att det är tillverkat i kraftig polyester med justerbara öglor.

Med ett cirkapris på 499 kronor är kopplet en utmanare till mellanklassens vinnare, men med denna produkt får du dock möjligheten att ha med dig två hundar på samma gång vilket även motiverar det något högre priset.

Stabilotherm Retrieverkoppel

Stabilotherm Retrieverkoppel

Detta koppel är framtagen för att synas så bra i mörket som möjligt. Designen gör det även enkelt att ta av det och sätta på det igen, men också för att justera storleken på den medföljande öglan.

Denna produkt passar framförallt de lite kortare turerna enligt oss, men cirkapriset på 119 kronor är också otroligt förmånligt och den utmanade vinnaren i kategorin billigast på de flesta punkter.

Bisley Hundkoppel av Naturrep

Bisley Hundkoppel av Naturrep

Detta jaktkoppel är tillverkad av ett naturligt rep och finns i tre storlekar. Läderstoppet gör att det sitter säkert på din hund, samt att kopplet är av väldigt hög kvalitet över lag, något som samtliga personer i vår testgrupp vittnade om.

Detta är en så kallad ”strypvariant” som har ett justerbart stopp. Cirkapriset hamnar på 349 kronor.

Stabilotherm Midjekoppel för jakt och träning

Stabilotherm Midjekoppel för jakt och träning

Detta är ett justerbart koppel som är tillverkad för både jakt och träning tillsammans med din hund. Det är hela 2,5 meter långt och kan även fästas runt midjan vilket vi gillade. Du får även en justerbar ögla samt ett ”slip-stop” för att den inte ska glida av hunden.

Cirkapriset för detta koppel är 449 kronor och den utmanade bland annat medelklassens vinnare i vårt test.

Frågor och svar om jaktkoppel

Vad är ett jaktkoppel och hur skiljer det sig från vanliga koppel?

Ett jaktkoppel fungerar precis som ett vanligt sådant, men det är dock enklare att använda tack vare haken som används för att fästa det med. Det är alltså snabbare och lättare att sätta på det och ta av det. Materialet är även av högre kvalitet, framförallt i de dyrare kopplen eftersom de är skapade för de mest krävande jakterna.

Vad kostar ett jaktkoppel?

Det kan röra sig om en hundralapp till flera tusen kronor beroende på vilka egenskaper du behöver. Vissa koppel är även anpassade för löpning eller andra sporter tillsammans med din hund och då behövs en kraftigare modell som också kan användas som sele.

Du hittar alla möjliga prisklasser av jaktkoppel och i vår omfattande recension kan du läsa mer ingående om dem.

Sammanfattning

I detta omfattande test om jaktkoppel har vi utvärderat och testat många olika koppel lämpliga att användas till din hund i samband med jakt. Från det bästa och samtidigt billigaste jaktkopplet till något dyrare mer premium koppel har utsetts till bäst i test inom fyra olika kategorier. Beroende på budget, smak och tycke kan du nu använda nedanståede sammanfattning av våra tester för att välja rätt jaktkoppel. Cirkapriset är genomsnittligt pris just nu, dock förekommer det att man kan köpa jaktkoppel på rea. Anmäl dig i vårt nyhetsbev för kommande rea på jaktprylar.

KategoriJaktkoppelCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastRexa Dog Leash With Reflextors119 krHär
MediumRuffwear Flat Out Leash425 krHär
PremiumRuffwear Omnijore Joring System2,395 krHär
JokerNon-stop dogwear Protector Vest GPS795 krHär

NYHET: Nu kan du köpa riktigt bra och billiga jaktkoppel hos Amazon i Sverige.

Källor