Bästa gummistövlarna 2024 – Vikten att skydda fötterna vid jakten

För dig som brinner för jakt och friluftsliv är det av största vikt att klä dig rätt, framförallt med tanke på att vädret kan slå om otroligt fort i vårt avlånga land. Att hålla dig varm om fötterna är däremot livsviktigt då du lätt kan bli nedkyld när det blir blött och regnigt.

Alla som rör sig i den svenska vildmarken bör ha ett par rejäla gummistövlar att ta fram när det väl behövs, något som också fick oss att skriva denna omfattande recension om de allra bästa modellerna just nu.

Inledning, om gummistövlar för jakt

Gummistövlar kan du ha året runt och de kräver väldigt lite underhåll, framförallt om du köper ett kvalitativt par. I detta test kommer vi titta närmare på deras utmärkande egenskaper, finesser och prisbild – men även deras eventuella nackdelar.

Det finns gummistövlar till många olika syften, exempelvis för vinterhalvåret där du kan hitta modeller med tjockt foder, eller sådana som är extra tysta när du rör dig för att undvika bli upptäckt.

De flesta användare av gummistövlar tröttnar på att de ”glappar” när du går med dem, men det är även därför som det är så viktigt att hitta rätt slags stövlar. De flesta nätbutiker bjuder på exakta mått och storlekar, men även färger som svart, brun eller grönt. Givetvis finns både fodrade och ofodrade gummistövlar på marknaden, samt att det också går att få tag på kamouflagefärgade par.

Att jaga med gummistövlar må låta osannolikt för många, men de nya och innovativa produkterna bevisar däremot motsatsen. Med ett par riktigt bra stövlar kan du röra dig obehindrat även om det är storm ute, men du skyddar dig också från fästingbett. Slutligen är det oerhört enkelt att rengöra stövlar jämfört med andra slags skor.

Vi har som vanligt bedömt stövlarna i fyra distinkta prisklasser: Bäst & billigast, mellan, premium och joker. Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast blev Urberg Stavanger Boot, en prispressad variant med unisex utformning, medan mellanklassens vinnare utsågs till Nokia Finnjagd, ett par gummistövlar med tight passförm för längre vandringssträckor.

Premium kategorin fick också se en vinnare, nämligen Tretorn Setter Outlast. Dessa stövlar är anpassade för jakt vilket betyder att du kan justera dem för en optimal passform, men även att de är fodrade inuti för ökad komfort och värmande egenskaper.

Jokern valde vi ut som Avignon Aspen High för att de skiljer sig en del från mängden. Du får till exempel finesser som en neoprensocka som klarar av upp till 40 minusgrader.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa vidare nedan!

Urberg Stavanger Boot

Urberg Stavanger Boot

Urberg Stavanger erbjuder ett högt skaft, snörning längst fram, samt bomullsfoder invändigt för ökad komfort. Dessa prispressade stövlar passar allra bäst för dig som känner dig osäker på vilken modell du ska välja, eller om du har en begränsad budget som inte tillåter utsvävningar.

Nokia Finnjagd

Nokia Finnjagd

Nokia Finnjagd är ett par utmärkta stövlar som är anpassade för jägaren, eller för den som vill vandra längre sträckor. Du kan även förse dem med dubbar om det är riktigt halt ute, något som är en stor fördel inför vinterhalvåret.

Tretorn Setter Outlast

Tretorn Setter Outlast

Stövlarna för finsmakaren heter Tretorn Setter Outlast, och med dessa får du bekväma jaktupplevelser även under krävande förhållanden. De tål både kyla och regn på ett mycket bra sätt, men den främsta fördelen är just komforten som du bjuds på.

Avignon Aspen High

Avignon Aspen High

Vår joker bjuder på en neoprensocka inuti stöveln för att de ska klara av de mest krävande vintrarna i Sverige, men även en stabil sula som är anpassad för alla slags underlag. Om du köper detta par kan du vara säker på att du inte behöver frysa eller bli blöt även om du befinner dig längst uppe i norra Sverige under vintern.

Vem behöver gummistövlar allra mest?

Vi anser att jägaren har det absolut största behovet av gummistövlar som är anpassade för grov terräng och kyliga dagar, men även vandrare och friluftsmänniskor kan med fördel införskaffa sig ett par rejäla stövlar.

Att vara torr om fötterna är något av det viktigaste som finns när du befinner dig långt utanför befolkade områden, och då passar gummistövlar alldeles utmärkt.

Hur kom vi fram till vilka gummistövlar vi skulle testa?

Vi gjorde grundliga undersökningar om de allra bästa produkterna inom jaktbranschen idag, men tittade även på våra egna gummistövlar som vi använder oss dagligen. När vi beslutade oss för de modeller som skulle plockas med i vårt test beställdes de hem både via outnorth.se och pnjakt.se, två av de allra främsta jaktbutikerna idag.

Hur valde vi ut de bästa gummistövlarna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland gummistövlar för jakt

Efter att gått igenom all information kunde vi besluta vilka som blev bäst i test gummistövlar. Från en billig gummistövel som fungerade bra vid jakt, till en lite dyrare men mycket mer premium gummistövel. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test gummistövlar.

Bäst & billigast: Urberg Stavanger Boot

Bäst & billigast: Urberg Stavanger Boot

Urberg Stavanger Boot gummistöveln passar både män och kvinnor, samt att den erbjuder ett högt skaft, snörning, samt ett stadigt grepp med hjälp av den grovmönstrade yttersulan. Du kan med fördel traska omkring i vått underlag vilket givetvis är den främsta egenskapen.

Undersulan kan tas bort och tvättas vilket också blir ett plus, men du får även bomullsfoder invändigt för en bättre passform och värmande egenskaper. Stövlarna väger 950 gram styck och cirkapriset hamnar på låga 495 kronor för Urberg Stavanger Boot vilket gör dessa till en utmärkt instegsmodell som passar både nya jägare och friluftsintresserade människor.

Skafthöjdet ligger på 40 centimeter och du hittar även en stålgelänk för att få stabila stövlar, något som samtliga användare i vår testgrupp vittnade om. Urberg Stavanger finns i storlekarna 36 till 46, och enbart i färgen svart.

Mellan: Nokia Finnjagd

Mellan: Nokia Finnjagd

Nokia är vana veteraner när det gäller gummistövlar, men Finnjagd modellen är anpassad för både vandringar och jaktupplevelser tack vare den tighta passformen. Med en vridstyv stövel får du ett bra hälgrepp, samt att det snabbtorkande polyesterfodret ligger till din fördel när du befinner dig djupt inne i de svenska skogarna.

Yttersulan kan dessutom förses med dubbar vilket är ett stort plus, samtidigt som du hittar en stålgelänk i hålfoten för ökad stabilitet. Både tåpartiet och hälkappan är förstärkt och i skaftet kan du också justera stövlarna.

Den stötdämpande innersulan kan tas ut för tvätt, men något vi tycker är viktigt att nämna är tillverkarens råd om att välja ett par som är 1-2 storlekar mindre än din skostorlek. Detta beror helt enkelt på att stövlar från Nokia är stora i storlekarna.

Cirkapriset landar på 1,099 kronor för Nokia Finnjagd och storlekar finns från 36 till 48. Rent prismässigt är de något dyrare än vår vinnare i den billigaste kategorin, men du får däremot en mycket mer robust produkt som garanterat håller länge.

Premium: Tretorn Setter Outlast

Premium: Tretorn Setter Outlast

Vår vinnare i kategorin premium, Tretorn Setter Outlast, bjuder på ett par rejält lyxiga gummistövlar som både håller värmen och bjuder på bekväma promenader, oavsett om det är dåligt väder ute. Dessa stövlar är dessutom unisex för att passa både män och kvinnor, samtidigt som de är skapade för att erbjuda en mer ergonomisk design.

Som jaktstövlar är de väldigt komfortabla oavsett vilken väderlek som råder, något som möjliggörs med hjälp av det egenutvecklade fodret från Outlast. Skafthöjden är på hela 43 centimeter och den går också att justera för den allra bästa passformen.

Yttersulan erbjuder gott om stötdämpning, men även ett kraftigt mönster för att klara av de flesta tänkbara situationer en jägare kan hamna i. Vår testgrupp gillade verkligen den utmärkta tillverkningskvaliteten med dessa gummistövlar, och det märks att de är skapade för den mest kräsna användaren som endast nöjer sig med det bästa.

Cirkapriset för Tretorn Setter Outlast hamnar på 1,595 kronor och stolerkar hittas från 36 till 46.

Jokern: Avignon Aspen High

Jokern: Avignon Aspen High

Om du behöver ett par gummistövlar som klarar det mesta naturen har att ge kan vi varmt rekommendera Avignon Aspen High. Dessa stövlar håller dina fötter varma både under den sena hösten och vintern, samt att de klarar av upp till 40 minusgrader utan några större problem.

Stöveln har en 10 millimeter tjock neoprensocka som skyddar dina fötter, men även speciella ”flimmerhår” för att den ska andas bättre och göra det mer bekvämt för användaren. Yttersulan nära foten är i sin tur tillverkad av EVA-skum som isolerar dem ytterligare.

Storleksmässigt hittar du dem från 37 till 47, men de kan vara lite små i storlekarna enligt råden från tillverkaren. Cirkapriset för Avignon Aspen High vinterstövlar hamnar på 1,195 kronor.

Gummistövlar som utmanar

Det finns bara utrymme för fyra olika bäst i test gummistövlar i våra tester, en i varje kategori. Från en billig och bra gummistövel, till en dyrare men mycket mer premium stövel. Dock upptäckte vi några andra gummistövlar lämliga vid jakt som vi vill tipsa om nedan, om inga av våra bästa i test gummistövlar finns på lager.

Gateway Woodwalker 18″ 4mm

Gateway Woodwalker 18" 4mm

Gateway Woodwalker har en stötdämpande mellansula som är tillverkad på samma sätt som löparskor, något som också innebär att du kan gå omkring med dem hela dagen utan problem.

Stöveln har ett långt skaft i gummi, men är även tillverkade i 4 millimeter tjockt neopren. Du hittar också ett spänne som ger dig möjlighet att justera passformen, men även stötdämpande EVA-gummi i mellansulan.

Det negativa är att storlekar endast hittas mellan 41 och 48, samt att priset är relativt högt på 1,399 kronor för Gateway Woodwalker 18″ 4mm. Detta var också anledningen varför de inte vann förstaplatsen i kategorin premium, även om stövlarna i sig är väldigt bekväma och funktionella för oss jägare.

Tretorn Strong S

Tretorn Strong S

Dessa stövlar från Tretorn är något kortare än vanligt, men de utmärker sig genom att vara smidiga allroundstövlar som du kan använda hemma, eller under kortare turer i skogen. Innerfodret i bomull värmer också fötterna, samt att sulan ger stöd och dämpning inför dina promenader.

Cirkapriset för Tretorn Strong S utmanaren landade på 645 kronor och du hittar den i storlekarna 35 till 47.

Nokia Tuura

Nokia Tuura

Nokia har skapat dessa stövlar för de kalla vintrarna där filtfodret är ett måste, men du får också tillgång till flera storlekar vilket vi gillade. Denna stövel ligger dock ganska högt i pris på hela 1,595 kronor för Nokia Tuura vilket också är anledningen varför de platsade som utmanare och inte vinnare.

Några utmärkande egenskaper med dessa jaktstövlar är det fasta filtfodret för bra värmande egenskaper, samt en uttagbar filtinnersula. Storlekar finns från 36 till 50, samt att färgen alltid är svart.

Avignon Logg

Avignon Logg

Avignon Logg är ytterligare ett par stövlar med neoprenfoder som passar året runt, men däremot inte för de allra kallaste dagarna. Du får bland annat en 4 millimeter tjock neoprensocka som är klädd över foten och hela benet med 1,3 millimeter naturgummi.

Om du behöver ett par bekväma jaktstövlar som passar de allra flesta tillfällen är Avignon Logg att rekommendera. Cirkapriset för Avignon Logg ligger på 1,095 kronor.

Frågor och svar om gummistövlar

Du kanske redan bestämt dig vilka gummistövlar som passar dina behov bäst men innan du köper dina nya gummistövlar rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor om gummistövlar för jakt nedan.

Vilka gummistövlar är bäst för vinterhalvåret?

Vi rekommenderar gummistövlar med neoprensocka inuti stöveln för dig som behöver de allra bästa värmande egenskaperna. Det kan även passa med andra slags foder, men neopren är att föredra då det är ett syntetiskt gummimaterial som används i bland annat våtdräkter.

Vilka stövlar passar mig som är helt ny inom jakt?

Om du är osäker rekommenderar vi alltid vinnaren i kategorin Bäst & billigast då priset är justerad så lågt som möjligt, även om finesserna och egenskaperna alltid är utmärkta. Om du inte har någon specifik budget att förhålla dig till tycker vi att mellanklassens vinnare var oerhört väl lämpade för jakt.

Premium kategorins vinnare rekommenderar vi nästan enbart för den allra mest kräsne användaren, och jokern i sin tur är bäst lämpad för vinterhalvåret.

Varför är det så stora prisskillnader på stövlarna?

Delvis handlar det om själva materialet som de är tillverkade av, men också innerfodret och de olika finesserna. Kvalitativa jaktstövlar kostar betydligt mer än billiga varianter som du kan köpa i de flesta butiker, främst på grund av den optimala passformen – men även den grövre sulan som klarar av de mesta du kan stöta på i den svenska vildmarken.

Hur sköter jag om mina gummistövlar?

Om du vill att gummit ska hålla så länge det bara går tycker vi det är bäst att du förvarar dem på en torr plats. Undvik även att torka dem vid ett element för att slippa sprickor i gummit, samt att du kan använda impregneringsspray för att öka livslängden.

För att undvika lukt kan du ofta ta ut innersulan och tvätta den separat.

Sammanfattning

Nu har vi nått slutet av vårt omfattande test av gummistövlar, främst modeller inriktade mot jakt och fiske. Här har vi lyft fram 4 olika bäst i test gummistövlar, från en billig gummistövel som fungerar bra vid jakt, till en dyrare men mycket mer premium stövel. Nedan sammanställer vi våra bäst i test gummistövlar för att underlätta ditt val.

KategoriGummistövelCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastUrberg Stavanger Boot495 krOutnorth
MediumNokia Finnjagd1,099 krPN Jakt
PremiumTretorn Setter Outlast1,595 krOutnorth
JokerAvignon Aspen High1,195 krPN Jakt

NYHET: Nu kan du köpa billiga och bra gummistövlar för jakt hos Amazon i Sverige.

Källor