Bästa hagelbocken 2024 – Välfungerande, säkra och klassiska hagelgevär för din jakt

En hagelbock är ett jaktvapen som använder hagelpatroner, men till skillnad från kulgevär avfyrar de svärmar av hagelpatroner för en bättre spridning mot målet. Detta för att det ska bli så enkelt som möjligt att träffa ditt byte utan att vara en expertskytt.

Det finns flera olika hagelgevär att välja mellan, men hagelbocken är den som har piporna ovanför varandra, även kallat för ”over-and-under”. Du hittar dem också i flera olika prisklasser vilket vi kommer ge exempel på i denna omfattande recension av de allra bästa modellerna.

Inledning – om hagelbock

Många nya jägare skaffar sig ett hagelgevär som första vapen, mycket på grund av det lägre priset jämfört med kulgevär, men också för att du inte behöver få till en perfekt träff för att fälla ditt byte. Det finns dock skillnader i pris även bland dessa jaktvapen, men även olika funktionalitet och finesser som vi kommer titta närmare på när vi utser våra testvinnare i de olika kategorierna.

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast utsågs som Optima Silver Syntetic, ett budgetalternativ med justerbar kolvkam och relativt låg vikt på 3,5 kilo. Den är dessutom stålhagelgodkänd.

I mellanklassen valde vi ut Winchester Select Light, ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en högkvalitativ hagelbock med en lägre vikt på endast 2,7 kilo. Premium kategorins vinnare blev i sin tur en otroligt imponerande modell, nämligen Beretta 692 Sporting Adjustable. Den bjuder bland annat på en bättre balans och mer ”harmoniska” skjutegenskaper. Du får mindre rekyl , minskad pipresning samt en jämnare och tätare hagelsvärm som behövs för ett mer precist skytte.

Vi har även med oss en joker i nästan varje recension och denna gång valde vi ut Benelli 828U Silver, en hagelbock som erbjuder justeringsmöjlighet för drop och cast, samt 40 olika positioner att ändra till.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa nedan.

Optima Silver Syntetic

Optima Silver Syntetic

Budgetvinnaren i kategorin Bäst & billigast blev Optima Silver Syntetic med möjlighet till ejektor, eller utan. En ejektor är en fjäderspänd mekanism för utkastning av hylsan efter att ett skott avfyrats. Dessa förekommer bland annat i vapen av bryttyp som innefattar hagelgevär och för en liten kostnad slipper du att bränna händerna med varma hylsor.

Detta vapen är dessutom en av de billigare vi sett på länge och den tillverkas av Hatsan i Turkiet. En perfekt instegsmodell helt enkelt, framförallt för dig som precis tagit jägarexamen och som letar efter en hagelbock att börja skjuta med.

Winchester Select Light

Winchester Select Light

Winchester Select Light är en hagelbock från den berömda vapentillverkaren Winchester från USA, samt att det relativt låga priset fick oss att fastna för denna modell i vår mellankategori.

Du får också en actionram förstärkt med ståltrådar och inlägg för ett mer robust vapen, samtidigt som den lägre vikten gör den mer behaglig att bära runt på. Detta är ett högkvalitativt vapen som verkligen heter duga och den passar både för den erfarne jägaren som den nyutexaminerade jaktentusiasten med en något större budget.

Beretta 692 Sporting Adjustable

Beretta 692 Sporting Adjustable

Med en justerbar kolv, riktigt snygga detaljer och en breddad låda levererar Beretta 692 Sporting Adjustable en av de bästa hagelbockarna vi skådat på länge. Den är något dyrare rent prismässigt, men du får också tillgång till B-FAST egenskaper (Beretta Fast Adjustment System Technology), ett förbättrat system för kolvkamsjustering med balansvikter i kolven.

Benelli 828U Silver

Benelli 828U Silver

Benelli 828U Silver är vår joker som har sitt ursprung i staden Urbino där Benelli har sitt huvudkontor, samt att de är med på UNESCOs världsarvslista med nummer 828 vilket bidrog till namnsättningen. Det är dock inte enbart den intressanta kuriosan som är anledningen till att vi valde ut denna hagelbock, utan den största anledningen beror nämligen på det smidiga öppnandet av piporna och den behagliga vikten på 2,9 kilo.

Vem behöver en hagelbock allra mest?

Vi anser att att en hagelbock passar allra bäst för den nya jägaren som inte har lång erfarenhet av jakt och skytte, men den lämpar sig även bra för erfarna användare som behöver lite variation. Det är ofta så att de som tar jägarexamen börjar med en hagelbock då de är billigare alternativ att jaga med rent prismässigt, i alla fall bland de mer prismedvetna kategorierna.

Hur kom vi fram till vilka hagelbockar vi skulle testa?

Tack vare att vi har en lång och bred erfarenhet av jaktvapen visste vi direkt var vi skulle börja leta efter de allra bästa alternativen. PNjakt.se var ett givet val och vi tog även reda på mycket specifik fakta om de olika hagelbockarna som plockades fram som testvinnare.

Utöver detta tog vid med utmanarna som presterade bra på de flesta punkter, dock skiljde de sig rent prismässigt eller nådde inte upp till samtliga krav av diverse orsaker.

Hur valde vi ut bästa hagelbockarna i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland hagelbockar

Efter att ha analyserat gevären noga gick vi igenom resultaten för att se vilka hagelbockar som hade bäst precision, finesser, egenskaper och utseende.

Här nedan ser du vilka vapen vi bestämde oss för i de olika kategorierna, men också vilka av dem som blev testvinnare för året. Du hittar allt från budgetalternativ till premiumgevär som kostar en rejäl slant.

Bäst & billigast: Optima Silver Syntetic

Bäst & billigast: Optima Silver Syntetic

Optima Silver Syntetic hagelbock är tillverkad av Hatsan Arms Company, ett turkiskt företag som inriktar sig främst på luftgevär, men även hagelgevär som de har tillverkat sedan 1976. Den allra främsta anledningen varför vi valde ut just detta gevär i kategorin Bäst & billigast var givetvis det låga cirkapriset på endast 9 995 kronor för Optima Silver Syntetic.

Du kan även välja detta vapen med ejektor eller utan, dock till en kostnad på 1 000 kronor extra. Detta är dock fördelaktigt för dig som vill skydda dina händer från rykande heta hylsor och är i slutändan en ganska billig investering.

Egenskaperna för Optima Silver Syntetic är bla. följande:

Vikt: 3,5kg

Kaliber: 12/76

Piplängd: 71cm

Spång: 8mm

Totallängd: 1150mm

Length of Pull: 362mm

Vapnet är dessutom stålhagelgodkänd, samt att du får en justerbar kolvkam och 5 choker: F, IM, M, IC och CYL.

Mellan: Winchester Select Light

Mellan: Winchester Select Light

Winchester Select Light blev vår vinnare i mellanklassen tack vare det anrika namnet på tillverkaren som är känd världen runt, men också för att du kan välja piplängd mellan 66 till 71 centimeter.

Vapnet har dessutom en actionram som är förstärkt med ståltrådar och inlägg, samt att den har djurtryck på sidan för ett elegantare utseende. En av de främsta fördelarna är den lägre vikten jämfört med många andra liknande modeller och den väger endast 2,7 – 2,7 kilo beroende på vald piplängd.

Cirkapriset landar på 19 495 kronor för Winchester Select Light vilket är ett mycket rimligt pris för det du får: ett kvalitativt vapen med ett tryggt namn i ryggen.

Egenskaperna för Winchester Select Light är bla. följande:

Kaliber: 12/76

Piplängd: 66 & 71cm

Vikt: 2,7 & 2,8kg

Ventilerad spång

Premium: Beretta 692 Sporting Adjustable

Premium: Beretta 692 Sporting Adjustable

Premiumkategorins vinnare är givetvis snäppet dyrare än de andra modellerna, men du får däremot många fördelar med detta vapen. Beretta 692 Sporting Adjustable ger dig möjlighet att välja upp till tre olika piplängder: 71, 76 och 81 centimeter, samt att piporna är av modellen Steelium Plus som ger en koning som är fem gånger så lång som i föregångaren Beretta 682.

Den nya pipan ger bättre balans, lugnare skjutegenskaper med en minskad rekyl, samt mycket mindre piprensning. Hagelsvärmarna är dessutom mer täta, något vi också bevittnade när vi provskjöt denna hagelbock.

När du skjuter med en Beretta 692 vet du även med dig att du får tillgång till avancerad teknologi som B-FAST (Beretta Fast Adjustment System Technology). Den ser bland annat till att kolvkamen är tillverkad i stål och aluminium samt ger dig fler justeringsmöjligheter och enklare hantering.

Cirkapriset för vår vinnare i premiumklassen, Beretta 692 Sporting Adjustable, landar på 49 999 kronor.

Egenskaperna för Beretta 692 Sporting Adjustable är bla. följande:

Nya pipor

Breddad låda

Förbättrad Justerbarhet

Justerbar kolv

Kaliber 12

Jokern: Benelli 828U Silver

Jokern: Benelli 828U Silver

Vår joker Benelli 828U Silver levereras med två alternativ för piplängd och dessa är 65 eller 70 centimeter, samt att lådan är tillverkad i aluminium med en låsplatta av stål i stötbotten. Den behåller trycket från patronerna i själva patronläget och detta innebär att tillverkaren kan hålla ned vikten på vapnet.

Vikten ligger på endast 2,9 kilo med den längre pipan, men hagelbocken är även väldigt behaglig att bära runt på vilket vi fick bevittna vid våra tester. Rekylen dämpas via Progressive Comfort teknologin som dämpar vid varje avfyrning, men även kolvkamen som är tillverkad i polymer för att minska rekylen mot din kind.

Det som utmärker denna hagelbock allra mest är det mjuka sättet den öppnas på, även om brytvapen ofta är kända för att ha en ”råhet” vid brytningstillfället. Cirkapriset hamnar 36 299 kronor för Benelli 828U Silver och detta vapen är även stålhagelgodkänd upp till halv choke.

Hagelbockar som utmanar

Förutom de hagelbockar som vi kunnat utse som bäst i test bland hagelbockar så finns det ett par andra vi gärna vill lyfta fram och rekommendera om ingen av våra testvinnare faller i smaken. Nedan hittar du recensioner av hagelbockar som gav våra bäst i test hagelbockar en match om förstplatsen.

Beretta Ultralight Gold

Beretta Ultralight Gold

En av våra främsta utmanare är Beretta Ultralight Gold, en hagelbock med en stock i oljebehandlad valnöt, samt polerade pipor. Denna modell är en så kallad lättviktsmodell och det skapar Beretta genom att fräsa ur lådan av flygplansaluminium.

Även detta gevär är stålhagelgodkänt och den låga vikten på 2,7 kilo med en pipa på 71 centimeter är en utmärkt kombination som är svårslagen. Cirkapriset ligger på 32 799 kronor vilket är något högt, men ändå rimligt med tanke på alla detaljer och utsmyckningar på vapnet.

Beretta 686 Silver Pigeon

Beretta 686 Silver Pigeon

Även denna hagelbock är tillverkad av Beretta, en av de mest välkända vapentillverkarna i världen. Beretta 686 Silver Pigeon erbjuder en justerbar kolv som fungerar både i höjd och sidled, samt att du får en elegant gravyr på köpet.

Stocken är av trä och den levereras i en plastkoffert med 5 stycken choker samt medföljande nyckel. Vapnet är stålhagelsgodkänd med en kaliber 12, samt att den kan levereras med en piplängd på 71 eller 76 centimeter. Vikten är 3,2 kilo med den kortare pipan och cirkapriset landar på 25 990 kronor för Beretta 686 Silver Pigeon vilket är något billigare än Ultralight modellen.

Frågor och svar om hagelbockar

Även om du kanske redan har bestämt dig för vilken hagelbock som passar dina behov och budget bäst så rekommenderar vi att du läser våra svar på vanliga frågor innan du köper en ny eller begagnad hagelbock.

Vilken hagelbock ska jag välja som helt ny jägare?

Du bör välja vår testvinnare i kategorin Bäst & billigast om du endast är ute efter den absolut billigaste hagelbocken med de bästa egenskaperna ämnad för en begränsad budget. De allra billigaste hagelbockarna kostar ofta inte mer än 10 000 kronor.

När du sedan blir varm i kläderna kan du uppgradera till ett kulgevär, eller varför inte ta en titt i mellanklassen eller premium kategorin.

Varför är det viktigt att välja olika längd på pipan hos hagelbocken?

Själva längden på pipan spelar roll eftersom den påverkar skottets utveckling, alltså hagelladdningens utgångshastighet. Även om skillnaden kan vara liten finns det jägare som föredrar både längre och kortare pipor vilket gör det till en högst subjektiv fråga.

Varför är det viktigt att veta om hagelbocken är stålhagelsgodkänd?

Stålhagel används som alternativ till blyhagel, men det tär också mer på vapnet. Om du använder ett gammalt hagelgevär tillsammans med stålhagel kan du förstöra det helt och hållet vilket kan vara bra att veta i sammanhanget.

Att skjuta med stålhagel ger dig dock fördelar, framförallt att den låga vikten resulterar i en snabbare hastighetsförlust som kräver mycket kortare skotthåll jämfört med blyhagel.

Vad menas med choke?

Choke är den engelska benämningen av trångborrning. Detta innebär att hagelloppet är borrat eller pressat för att ge en bättre hagelträffbild. Du kan borra på flera olika sätt, men det vanligaste är att loppet innan mynningen ges en mindre diameter.

Syftet med att erbjuda olika trångborrningar är att öka spridningen av hagelsvärmen i olika nivåer, något som även förklaras procentuellt. Talet berättar för användaren hur många procent av patronens totala antal hagel träffar inom en cirkel med 75 centimer i diameter, på 35 meters håll.

Nedan ser du en utförlig förklaring av dem:

Full (hel)70 procent
Trekvarts65 procent
Halv60 procent
Kvarts55 procent
Förbättrad cylinder50 procent
Cylinder40 procent

Sammanfattning – välj rätt hagelbock

Nu har vi nått fram till sista delen och sammanfattningen av detta utförliga test av hagelbockar. Här har vi presenterat vilka hagelbockar som nu är bäst i test, från en billig hagelbock som samtidigt presterar riktigt bra, till en dyrare och mycket mer premium hagelbock. För att underlätta ditt val av hagelbock sammanfattar vi våra bäst i test hagelbockar i tabellen nedanför.

KategoriHagelbockCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastOptima Silver Syntetic9,995 krPN Jakt
MediumWinchester Select Light19,495 krPN Jakt
PremiumBeretta 692 Sporting Adjustable49,999 krPN Jakt
JokerBenelli 828U Silver36,299 krPN Jakt

Källor