Bästa eftersökslampan 2024 – Se till att du alltid hittar ditt byte

Att hitta bytet vid eftersök är väldigt viktigt då djuret kan vara skadeskjutet, men också för att på ett säkert sätt navigera och ta sig fram även under nattetid. Det finns många kraftfulla eftersökslampor på den svenska jaktmarknaden idag, men dessa får endast används för att leta upp vilt.

I Sverige är jakt med lampor förbjudet i de allra flesta fall, men att hitta och navigera i de täta skogarna är oerhört svårt utan en rejäl lampa som lyser upp området. Detta gäller framörallt under vinterhalvåret när det är som mörkast, men även under tidig morgon och skymning.

Inledning – test av eftersökslampor

Även om eftersökslampor främst används av jägare kan gemene man införskaffa sig dessa verktyg för att få tag på en rejälare belysning vid nattliga utflykter i den svenska vildmarken. Att ha belysning med sig är oerhört viktigt för dig som jagar och det är också anledningen varför vi har valt att skapa detta omfattande test av de allra bästa eftersökslamporna 2020.

De allra viktigaste egenskaperna med en eftersökslampa är att de bjuder på lång batteritid, samtidigt som de lyser upp området rejält. Det är även ett plus om det finns många olika inställningar för att justera ljusstyrkan eller själva färgen av LED-lampan. De allra flesta lampor använder LED-teknologi idag som ett mer miljövänligt alternativ till glödlampan, en ytterligare aspekt som är värd att nämna.

Det finns två olika typer av eftersök idag, nämligen jakt och viltolyckor. När det gäller jakten är det jägarna som bär ansvaret för att eftersöket påbörjas som snabbt som möjligt för att minska lidandet av det skjutna djuret om det fortfarande är vid liv. Viltolyckor i sin tur har i princip samma regler, men huvudmålet är alltid att djur ska slippa lida, även om själva processen i dessa fall initieras av rättsväsendet.

Vid eftersök används även hundar för att spåra vilt snabbare, men en lampa är en av de viktigaste verktygen för dig personligen med tanke på att människans mörkerseende är mycket sämre.

Vi har som vanligt delat upp våra vinnare i fyra olika kategorier: Bäst & billigast, mellan, premium och jokern. Den sistnämnda kategorin skiljer sig alltid från mängden genom att antingen sticka ut lite extra, eller för att produkten bjuder på egenskaper som inte hittas hos de andra vinnarna.

Vår testvinnare i kategorin Bäst & billigast blev NexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight, ett prispressat eftersökspaket som höll måttet väldigt väl. Mellanklassens vinnare utsgås i sin tur som Nextorch Eftersöks Paket T6G med medföljande pannlampa till ett förmånligt pris.

Premium kategorins vinnare blev däremot en rejäl bjässe som heter Lightforce Enforcer LED 140, en handstrålkastare som lyser upp området maximalt tack vare den ”tighta” ljusbilden och kraften i strålkastaren.

Jokern i sin tur skiljer sig från mängden ännu en gång, nämligen via Nextorch WL10X Executor som är en vapenlampa som fästs på geväret.

Om du vill veta mer om våra testvinnare, men även om deras utmanare så rekommenderar vi att du läser vidare nedan!

NexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight

NexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight

Detta paket levereras via NextTorch med upp till 28 timmars drifftid, vattentäta egenskaper och slagtålighet upp till 1 meter. Tack vare det rimliga priset får du mycket för pengarna och denna kategori uppskattades även lite extra av vår testgrupp.

Nextorch Eftersöks Paket T6G

Nextorch Eftersöks Paket T6G

Även mellanklassens vinnare innehåller en lampa från NextTorch, men du får även en pannlampa på köpet vilket är ett stort plus. Utöver detta ingår också ett fäste för vapnet, tryckströmbrytare och en utbytbar grön LED.

Detta paket är också väldigt prisvärt vilket resulterade i placeringen, men företaget NextTorch tillverkar alla sina lampor med 6061-T6 aluminium som används inom flygplansindustrin. De ytbehandlas även med ”Mil-Spec” specifikationer som används inom militärstyrkor världen över för att öka livslängden ytterligare, samtidigt som de är av låg vikt. Lampan väger exempelvis endast 115 gram vilket är oerhört imponerande!

Lightforce Enforcer LED 140

Lightforce Enforcer LED 140

Premium kategorins vinnare är en rejäl LED-lampa som du håller i ena handen. Du får äver fyra timmar drifttid med lampan påslagen, något som imponerade på de flesta i vår testgrupp.

Företaget som skapat lampan är baserad i Australien där det ställs höga krav på rejäla lampor, samt att denna handstrålkastare har ett ergonomiskt grepp som underlättar sökandet. Du får även en inbyggd batteriindikator som meddelar hur mycket batteri som finns kvar, en enorm fördel som är väl värd att nämna.

Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Vår joker är en vapenlampa som du fäster smidigt på jaktgeväret. Denna modell utvecklades ursprungligen till insatsstyrkornas pistoler, men har även visat sig vara effektiv att montera på eftersöksvapen.

Vem behöver en eftersökslampa?

Vi anser att det är främst yrkesmänniskor och jägare som har mest behov av en eftersökslampa av naturliga skäl, men alla som rör sig mycket i skogen kan inhandla dessa om de känner att de har behovet.

Det finns få saker som är lika viktiga som en eftersökslampa vid jakt, främst på grund av att underlätta för djuren och för att minska deras lidande om de fortfarande är vid liv. I vissa fall kan det även hjälpa som försvar mot aggressiva djur i skogen, men främst för att lysa upp mörka områden och underlätta navigeringen.

Hur kom vi fram till vilka eftersökslampor vi skulle testa?

Vi visste sedan tidigare att några varumärken av eftersökslampor skiljer sig enormt på jaktmarknaden, men även vilka av dem som var värda att titta lite närmare på. NextTorch och Lightforce var två givna val, men det vi också la stor vikt på var alla de olika paketen där du får med allt det som krävs för ett bra eftersök.

Hur valde vi ut bästa eftersökslampan i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test eftersökslampor

Efter att ha analyserat all information kunde vi besluta vilka som blev bäst i test eftersökslampor, en i varje kategori. Från en billig eftersökslampa som samtidigt presterade riktigt bra, till en dyrare med mycket mer premium eftersökslampa. Nedan är våra tester och recensioner av dessa bäst i test eftersökslampor.

Bäst & billigast: NexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight

Bäst & billigast: NexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight

Paketet med NexTorch T7 bjuder på flertalet utmärkande egenskaper som:

 • Drifftider från 2h 15min/ 2h 45min/ 6h / 28h
 • Effekt mellan 900lm/ 490lm/ 120lm/ 35lm/ momentary on /S.O.S/ strobe
 • Ljusinställningar som når upp till 510m / 330m/ 165m/ 75m
 • 1 meter slagtålighet
 • Vikt på 142 gram
 • Mått: 154×25,4×43,8 mm
 • Vattentäta egenskaper via IPX8-skydd

Du får alltså en hel del funktioner med denna prisvärda lampa som ingår i paketet ”Long-range Hunting”. Cirkapriset för NexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight hamnar på relativt låga 1,295 kronor och du får även laddningsport och medföljande uppladdningsbara batterier. Lampans maximala uteffekt är 900 lumen och största räckvidden ligger på 510 meter.

Mellan: Nextorch Eftersöks Paket T6G

Mellan: Nextorch Eftersöks Paket T6G

Vår vinnare i mellanklassen, Nextorch Eftersöks Paket T6G, använder sig faktiskt av en föregångare till vinnaren i kategorin Bäst & billigast, men du får däremot en pannlampa på köpet vilket vi tyckte kompenserade väl. Några utmärkande egenskaper med pannlampan är:

 • Uteffekt: 550lm / 200lm / 20lm / S.O.S
 • Drifttid:5h / 7h / 70h
 • 4 lägen: Hög-mellan-låg-SOS
 • 169 gram vikt med batteri

T6G lampan erbjuder i sin tur:

 • 350 lumen uteffekt
 • 200 lumen i uteffekt för den gröna LED-lampan
 • Drifftid på 1h 40min
 • Ljuslängd på 143m (vit), 165m (grön)
 • 115 gram i vikt utan batteri
 • Mått: 129mm(Längd)25mm(Diamater tub )34mm(Reflektor diameter)
 • 1 meter slagtålighet
 • Vattentät ned till 10 meter med IPX-8

Cirkapriset för detta paket, Nextorch Eftersöks Paket T6G, blir 1,980 kronor.

Premium: Lightforce Enforcer LED 140

Premium: Lightforce Enforcer LED 140

Vår vinnare i kategorin premium är alltid en produkt som erbjuder gott om goda egenskaper, men även skiljer sig via förhöjd tillverkningskvalitet eller på andra sätt sticker ut från mängden. Denna gång föll valet på Lightforce Enforcer LED 140 som är en oerhört kraftig handstrålkastare som lyser upp även de mörkaste skogspartierna.

Några utmärkande egenskaper med denna eftersökslampa är:

 • Lyser upp ett område på 376 meter via 1 LUX
 • Tål både regn och damm
 • Batterierna kan laddas upp på endast 2,5 timmar
 • Batteritiden är över 4 timmar
 • Batteriindikator för att se hur mycket drifttid som finns kvar
 • Ergonomiskt grepp för enklare användning
 • Vikt på 450 gram

Cirkapriset för Lightforce Enforcer LED 140 landar på 3,295 kronor och denna lampa är bäst lämpad för dig som rör dig länge under nattetid, eller för dig som behöver lysa upp ett större område per kvadratmeter.

Jokern: Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Jokern: Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Med WL10X Executor från NextTorch får du en lampa med utmärkta egenskaper för eftersök, framförallt om du föredrar att fästa den på ditt vapen. Detta är något som kan vara viktigt i de fall som vilt fortfarande rör på sig efter att de blivit träffade.

Ett par utmärkande egenskaper med vår joker är:

 • Enkel montering för de flesta weaver/picatinny baserna
 • 230 lumen
 • En ”Trigger switch” som gör att du antingen kan tända lampan bara genom att sätta dit fingret, eller att du trycker ned avtryckaren och har belysningen på konstant.
 • Drivs av ett enda CR123A Batteri

Cirkapriset för eftersökslampan Nextorch WL10X Executor Vapenlampa blir 790 kronor.

Eftersökslampor som utmanar

Vi har bara möjlighet att välja ut fyra olika bäst i test eftersökslampor, en i varje kategori, men det finns ändå ett par andra eftersökslampor vi vill rekommendera om ingen av våra vinnande lampor passar dina behov. Nedan hittar du några alternativa eftersökslampor som vi också kan rekommendera.

Lightforce Enforcer 170 12v 100w

Lillebrodern till vår testvinnare i premium kategorin heter Enforcer 170 som kan laddas enkelt med en cigarettändare i bilen. Ljuseffekten är väldigt kraftfull och du får upp till 1 lux upp till 740 meter, något som verkligen imponerar med tanke på att den är lätt att bära med sig.

Du kan även fokusera ljusbilden genom att rotera reflektorn på armen, samt att priset ligger på relativt låga 1,773 kronor för Lightforce Enforcer 170 12v 100w.

Jaktkit Hunting Flashlight L2

Denna eftersökslampa från Jaktkit erbjuder 150 meter i ljusstyrka, vattentäta egenskaper samt 3 timmar i drifftid. Du kan dessutom fästa det i pipan för enkel montering (slugg och studsare), samt att du får en taktisk fjärrströmbrytare. Maximal ljusstyrka är 600 lumen och vikten ligger på 120 gram.

Måtten är på 140x32x25 millimeter och cirkapriset hamnar på 965 kronor för Jaktkit Hunting Flashlight L2.

Eftersökskit NexTORCH® P5B vit/blå LED

Detta paket för eftersök levereras via NextTorch och innehåller både vitt eller blått ljussken. Du får en ljuskägla som räcker upp till 246 meter med vitt sken, eller 158 meter med blått, samtidigt som vapenfäste ingår.

Utöver detta får du även uppladdningsbara batterier, tryckströmbrytare och en laddkabel. Med hjälp av de två olika effektlägena kan du även spara på strömmen vilket vi gillade att se. Cirkapriset för P5B med vit och blå LED landar på 1,690 kronor.

ELITE IGNITE X50 IR-LAMPA 850NM 700M KITT

Denna utmanare från Elite bjuder på upp till 6 timmar i batteritid, infrarött ljus, tre olika lägen, 700 meter i räckvidd, samt material i aluminium. Cirkapriset hamnar på 1,596 kronor för ELITE IGNITE X50 IR-LAMPA 850NM 700M KITT och du får även väska, fjärrkontroll och förlängningsrör på köpet.

Frågor och svar om eftersökslampor

Du har kanske redan bestämt dig för vilken eftersökslampa du vill köpa, men vi skulle ändå rekommendera att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor relaterat till denna typ av lampa för jakt och jägare.

Varför är eftersök så viktigt?

Det är din skyldighet som jägare att se till att inget onödigt lidande sker vid jakt, framförallt efter att du avlossat skottet mot ditt byte. Eftersök ska ske snabbt och effektivt och med hjälp av rätt utrustning kommer du alltid hitta rätt.

Vad krävs för ett så bra eftersök som möjligt?

Ett bra samarbete med din hund är a och o när det gäller eftersök, men också rätt utrustning som innefattar alla de olika eftersökslamporna. Att kunna fästa lampan i vapnet kan vara ett bra sätt att vara mer förberedd om djuret fortfarande är vid liv, men också som ett sätt att skrämma bort vildsvin.

Vad är skillnaden mellan LUX och Lumen hos en eftersökslampa?

Lumen är själva enheten som beskriver ljusflödet, medan LUX är enheten för illuminans och belysning.

Vilken eftersökslampa passar nya jägare allra bäst?

Vi rekommenderar alltid testvinnaren i kategorin Bäst & billigast för nya användare. Denna kategori finns till för att ge dig det allra bästa priset för en produkt som presterar oerhört bra för det du betalar. Här får du alltis en billig eftersökslampa som samtidigt presterar riktigt bra.

Sammanfattning

Nu har vi kommit fram till slutet av detta omfattande test av olika eftersökslampor lämpade för jakt och jägare som vill lyckas med sin eftersök. Från en billig eftersökslampa, till en dyrare och mer premium eftersökslampa har presenterats inom varje bäst i test kategori. Nedan hittar du en sammanställning av alla våra bäst i test eftersökslampor.

KategoriEftersökslampaCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastNexTorch T7 Long-range Hunting Flashlight1,295 krOutnorth.se
MellanNextorch Eftersöks Paket T6G1,980 krPN Jakt
PremiumLightforce Enforcer LED 1403,295 krOutnorth.se
JokerNextorch WL10X Executor Vapenlampa790 krPN Jakt

Källor