Bästa hundpejlen 2024 – Full koll på din hund under jakten

En hundpejl är ett oerhört viktigt verktyg för dig som jagar, men även för dig som vistas mycket i naturen med din hund. Med hjälp av avancerad GPS-teknik har hundpejlarna utvecklats till toppmoderna hjälpmedel för att få fram positionen av din hund, dessutom via 4G-nätet för stabila och snabba uppkopplingar.

När du köper en hundpejl märker du snabbt att många av dem även använder sig av appar som går att installera både på iOS och Android-enheter. De hjälper dig främst med att spåra din hund, samt att du får kompletta kartor över områdena där både du och hunden befinner sig.

Inledning – test av hundpejl

Vissa appar bjuder på realtidsspårning, men du får även egenskaper som färdplaner och topografiska kartor för en bättre överblick. Utöver detta kan du även bjudas på finesser som indikerar när hunden skäller, eller om du vill dela med dig av positioner till andra i jaktlaget.

Utöver att du har koll på hunden hela tiden får du även tillgång till en display där du kan se var dina jaktkamrater befinner sig, eller hur många andra hundar som finns med.

Om du vill undvika ljud från radion kan du med fördel använda chattfunktionen i apparna, framförallt om du vill undvika att bli upptäckt medan du jagar. Det enda du behöver köpa till är oftast ett SIM-kort till din hundpejl, och de är även väldigt enkla att förstå sig på för att passa alla åldrar och kunskapsnivåer. Tänk dock på att vissa modeller kräver en egen handenhet för spårning medan andra endast behöver tillgång till en app som du kan ladda ned till din mobila enhet som surfplattan eller mobilen.

Vi har som vanligt delat upp våra testvinnare i fyra distinkta kategorier: Bäst & billigast, mellan, premium och jokern där den sistnämnda skiljer sig från de andra på ett tydligt sätt.

Vinnaren i kategorin Bäst & billigast blev Garmin T5 som fungerar utmärkt som en instegsmodell, medan mellanklassens segrare utsågs till Garmin T5 mini på grund av den minimaliserade designen och endast några få kronor i prisskillnad.

Premium kategorins vinnare blev i sin tur Tracker Artemis Easy, en av de bästa hundpejlarna på marknaden just nu.

Jokern valdes ut som Garmin Hundförarpaket med tanke på att du får många olika verktyg på köpet som tillsammans ger dig goda förutsättningar för att bedriva all sorts jakt med hjälp av din hund.

För en mer effektiv jakt förespråkar vi alltså en hundpejl. I denna recension kommer vi i vanlig ording att gå igenom våra testvinnare i olika prisklasser, men även deras utmanare för att ge dig en så tydlig överblick av de bästa modellerna som möjligt.

Vill du veta mer? Läs vidare nedan!

Garmin T5

Garmin t5

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast är en robust och vattentålig modell med lampor som kan ses på upp till 100 meters håll. Garmin är även världsledande inom GPS-navigation och detta är också en av de främsta anledningarna varför de hamnade högst upp i vår placering.

Trots det kända varumärket får du en prispressad instegsmodell att börja med, något som gör det mycket enkelt att komma igång. Observera dock att du behöver en handenhet för full funktionalitet och spårning då denna inte ingår i priset. OBS: (T5 är endast kompatibel med handenheterna Garmin Astro® 320 och Alpha™ 100.)

Garmin T5 mini halsband

Garmin T5 mini halsband

Mellanklassens vinnare är en lite förminskad variant av Garmin T5 för att passa lite mindre hundraser som bland annat tax, beagle och terrier. Priset är väldigt likt storebrodern T5 och funktionaliteten är dessutom likvärdig, samt att den enda anledningen att vi valde placeringen i mellanklassen var den lilla priskillnaden som i praktiken är obefintlig. OBS: Hundpejlen kräver en handenhet från Garmin (Garmin Astro® 320 eller Alpha™ 100).

Tracker Artemis Easy

Tracker Artemis Easy

Premium kategorins vinnare är inte bara en toppmodern nyhet, den är även framtidssäker tack vare det nya nätverket 4G NB-IoT LTE-CAT M1 som baseras på ”Internet Of Things” protokollet. Det betyder i korthet att Internet of Things eller IoT är ett samlingsbegrepp för alla maskiner och hushållsapparater som innehåller sensorer och processer som kopplas upp till internet och gör vardagen enklare för oss människor.

Denna modell styrs även enkelt med din mobila enhet tack vare appen Tracker Hunter 3 & 4 Android/ iOS som köpes separat. Du behöver alltså inte införskaffa en handenhet även om cirkapriset för appen blir 745 kronor.

Garmin Hundförarpaket

Garmin Hundförarpaket

Vår joker är egentligen en samling av flera olika tillbehör som säljs ihop i ett paket. Du får bland annat Garmin Alpha 100 handenheten, Garmin T5 hundhalsbandet, Fenix 5 Sapphire Multsiportklockan, friluftskarta V5, samt Drive Track 70LM till bilen.

Alla dessa enheter i kombination bildar ett användarvänligt paket som gör att du alltid hittar dit du ska, oavsett om du kör bil, springer eller promenerar. Du kan dessutom följa din hund via den medföljande klockan utöver handenheten.

Vem behöver en hundpejl allra mest?

Det är givetvis vi jägare som behöver en hundpejl allra mest, mycket på grund av att vi vill känna oss trygga med att veta var våra hundar befinner sig – men även kunna kommunicera med resterande jaktlag utan att använda radion.

Vi skulle även rekommendera en hundpejl för dig som har hunden lös medan du promenerar i skog och vildmark, eller om ni är ute på längre turer ihop.

Hur beslutade vi oss för vilka hundpejlar skulle testas?

Vår intention var att endast få med de bästa produkterna på marknaden, men eftersom nästan samtliga av dem innehöll avancerad teknik och hade recenserats tidigare valde vi ut dem enligt priskategori i första hand.

Alla modeller vi tog fram finns att hitta på PNJakt, Outnorth eller Outdoorexperten, men vi diskuterade givetvis vilka produkter som skulle med tillsammans innan vi bestämde oss.

Hur valde vi ut bästa hundpejlarna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test hundpejl

När vi gått igenom all information kunde vi välja ut bäst i test hundpejl inom respektive kategori. Från en billig hundpejl som samtidigt presterar bra, till en dyrare men mycket mer premium hundpejl. Nedan är våra recensioner av våra bäst i test hundpejlar.

Bäst & billigast: Garmin T5

Bäst & billigast: Garmin T5

Garmin T5 blev vår absoluta favorit när det kommer till denna kategori, nästan enbart på grund av det låga priset och de användbara funktionerna. Det är dessutom en väldigt potent kombination och även om du behöver en kompatibel handenhet för att använda den (som vi också har med i vår lista av utmanare), valde vi ändå ut den separat för att belysa funktionaliteten, egenskaperna och kvaliteten i denna produkt.

Med en låg vikt på endast 188 gram tynger den inte för mycket på hundens hals, samtidigt som den innehåller en GPS/GLONASS-mottagare med LED-lampor. Dessa kan även ses från 100 meters håll och aktiveras via handenheten Astro 320 eller Alpha 100.

Enheten är dessutom vattentålig upp till 10 meters djup och den klarar även av stötar och slag som hunden kan råka få när den springer omkring. Räckvidden når hela 14,48 kilometer och halsbandet levereras också med en rem på 1 tum.

Cirkapriset för denna modell, Garmin T5 hundpejl, blir 3 195 kronor vilket är överkomligt för de flesta, men tänk dock på att du även behöver ha en handenhet för att allt ska fungera, och att spårningen kan följas i realtid.

Några utmärkande egenskaper för Garmin T5 är batteritiden på 40 timmar, inbyggt minne på 8 gigabyte, samt laddningsbara batterier. Detta är helt enkelt en toppenprodukt till ett väldigt rimligt pris.

Mellan: Garmin T5 mini halsband

Mellan: Garmin T5 mini halsband

Garmin T5 mini är nästintill identisk med T5 modellen, dock med skillnaden av en något kortare batteritid på 16 till 30 timmar. Den är dock anpassad för mindre hundar med ett halsmått mellan 24 centimeter till 35,5 centimeter, samt att den passar bäst för hundar mellan 7 kg till 15 kilo.

Storleken är minskad med hela 30 % jämfört med T5 modellen, men även denna hundpejl kräver en handenhet från Garmin (Astro 320 och Alpha 100). Den klarar upp till 6,5 kilometer i räckvidd och anledningen varför den valdes ut som mellanklassens vinnare var att den är specialanpassad för lite mindre hundraser som jack russel, beagle eller taxar. Den är dessutom 25 % lättare än T5 modellen vilket är ett ytterligare plus!

Cirkapriset landar på endast 3 199 kronor för Garmin T5 mini halsband hundpejl och är således endast några kronor dyrare än T5 halsbandet från samma tillverkare.

Premium: Tracker Artemis Easy

Premium: Tracker Artemis Easy

Vi blev väldigt glada att se företaget Tracker lansera en sprillans ny hundpejl, Tracker Artemis Easy, med stöd för både iOS och Android, vilket ger dig möjlighet att spåra din hund via din mobiltelefon eller surfplatta. Du får även en skallräknare som hjälper dig se om din hund har fått nys på bytet, automatiska uppdateringar av mjukvaran, samt att den levereras med ett förinstallerat och roamande IoT SIM-kort. Operatörstrafiken är även förbetald och ingår för de två första åren!

Det enda kravet med denna hundpejl är att du behöver köpa mjukvaran Tracker Hunter 3 & 4 Android / iOS för ett cirkapris på 745 kronor. Hundpejlen Tracker Artemis Easy i sig kostar 6 995 kronor och priset motiveras med att du inte behöver inhandla en handenhet för att använda den, samt att den är formad för att inte ha några som helst skarpa kanter samtidigt som den följer formen av hundens hals.

Skalet är även vattentätt och den låga vikten på 228 gram är verkligen imponerande. Alla dessa egenskaper i kombination resulterade i en vinst för Artemis Easy som vi ansåg var en av de bästa produkterna som vi fick testa. Den är verkligen busenkel att använda, precis som namnet avslöjar!

Jokern: Garmin Hundförarpaket

Jokern: Garmin Hundförarpaket

Vår joker blev en paketlösning från Garmin som innehåller det mesta du kan tänkas behöva för dig och din hund. Allt som allt ingår i Garmin Hundförarpaket är en Garmin Alpha 100 handenhet, Garmin T5 hundhalsband, Fenix 5 Sapphire Multsiportklocka, friluftskarta V5, samt Drive Track 70LM till din bil.

Garmin Alpha 100 är en utmärkt handenhet som fungerar väl ihop med Garmin T5 för att ge dig möjlighet att spåra din hund upp till 14,8 kilometer. Du kan även konfigurera dem att fastställa upp till 20 hundar samtidigt om andra i jaktlaget använder samma enheter.

Garmin DriveTrack 70LM ger i sin tur dig möjlighet att följa hundar från bilen precis som en GPS-enhet, medan multisportklockan Fenix 5 Sapphire även hjälper dig lokalisera din hund då den kopplar upp sig mot hundpejlen Garmin T5.

Som om detta inte vore nog medföljer även Friluftskartan V5, en topografisk karta över Sverige som hjälper dig hitta rätt oavsett var du befinner dig i vårt avlånga land. Detta är verkligen ett utmärkt paket från Garmin och cirkapriset blir 21 588 kronor för Garmin Hundförarpaket.

Hundpejlar som utmanar

Endast en produkt kan väljas ut som bäst i test bland hundpejlar inom respektive kategori, men vi hittande ändå ett antal andra hundpejlar som verkligen utmanar våra vinnare om förstaplatserna. Skulle ingen av våra bäst i test hundpejlar passa dig kan vi varm rekommendera nedan hundpejlar också.

Garmin Alpha 100 + T5 ”Nordic”

Garmin Alpha 100 + T5 "Nordic"

Detta är egentligen inte en utmanare utan mer en kombination av T5 hundpejlen och handenheten Garmin Alpha 100. Du behöver dessvärre alltid en handenhet med Garmins halsband, men de har däremot en hög funktionalitet, kvalitativa egenskaper och du slipper även skada din mobiltelefon eller surfplatta eftersom deras robusta enheter klarar stötar och tapp bättre.

När hunden väl har fått syn på bytet kan du via ljudsignaler eller vibrationer bli uppmärksammad på detta, samt att du kan ställa in enheten för att varna dig om hunden håller på att passera ett område du ställt in.

Cirkapriset för denna kombination, Garmin Alpha 100 + T5 ”Nordic”, är 8 495 kronor.

Garmin Alpha 50 + T5 Mini ”Nordic”

Garmin Alpha 50 + T5 Mini "Nordic"

Dessa enheter kombinerar istället Alpha 50 med T5 Mini halsbandet för en utmärkt användarvänlighet, många finesser och en otrolig tillverkningskvalitet.

Alpha 50 är en ny generation av handenhet från Garmin som ger dig platsuppdateringar snabbare än tidigare (2,5 sekunder), men även kapaciteten att följa upp till 20 hundar samtidigt. Den erbjuder också en 2,6 tums färgskärm, men även data som analyserar hundens spårningsvanor som du kan använda vid ett senare tillfälle.

Cirkapriset för kombinationen Garmin Alpha 50 + T5 Mini blir 7 799 kronor.

Tracker G1000, Easy

Tracker G1000, Easy

Hundpejlen G1000 från Tracker använder både 2G och 3G-nätet för spårning, något som dessvärre inte resulterade i en plats bland vinnarna som använder uppdaterad mobildata via 4G. Den har dock ett tåligt skal och den är väldigt robust vid användning vilket gör en till ett bra val för dig som behöver lite mer tåliga halsband.

Du får även vattentäta egenskaper och du kan också flytta över den till en väst. Många jägare föredrar fortfarande denna modell på grund av att den använder Tracker Hunter 4,0 och Tracker Live 2,0 – två utmärkta programvaror som ger dig full kontroll över din jakt.

Cirkapriset landar på 5 495 kronor för Tracker G1000, Easy.

Tracker Supra Easy

Tracker Supra Easy

Tracker Supra är i praktiken en uppdaterad version av Tracker G1000 med en starkare antenn, men även föregångaren till vår testvinnare i premium kategorin. Något som skiljer den mot Tracker G1000 är att du får en snabbare intervall för uppdateringar (2 sekunder), samt en mer effektiv energihantering som ger 50 % längre drifftid.

Denna variant fungerar endast i 2G och 3G-nätet och det var också skälet varför den inte togs med bland våra testvinnare.

Vikten är dock låg på endast 228 gram och skalet är även vattentätt. Utöver detta är den rejält stryktålig och det är också en av de främsta anledningarna varför jägare fortfarande väljer denna modell.

Cirkapriset hamnar på 6 495 kronor för Tracker Supra Easy.

Vanliga frågor om hundpejlar

Även om du kanske redan bestämt dig för vilken hundpejl som du vill köpa så rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om hundpejlar.

Varför säljs hundpejlar separata från handenheter?

Det beror främst på att användarna ofta byter ut själva hundpejlen istället för handenheten, vilket i korthet innebär att de behåller sin handenhet även om de inhandlar ett nytt halsband för hunden.

Garmin är en tillverkare som har specifik kompatibilitet bland de olika modellerna och här är det väldigt viktigt att se upp vilka av deras hundpejlar fungerar ihop med vilka handenheter. De använder sig inte heller av appar som Tracker gör vilket betyder att du måste ha en handenhet för full funktionalitet.

Vilket är bäst, en hundpejl med en handenhet eller en hundpejl som inte behöver det?

Detta är en väldigt svår fråga att besvara då det handlar om personliga preferenser i första hand, men också vilket märke du föredrar att använda. Det finns givetvis modeller från andra tillverkare också, men Garmin och Tracker är de mest kända och använda bland jägarna i Sverige.

Fördelen med en app är att du inte behöver en särskild enhet för användning och spårning, men skulle du tappa din mobila enhet klarar den förmodligen inte av vatten och smuts på samma sätt som en rejäl handenhet gör.

Hur mycket data använder en hundpejl?

Detta beror främst på om data ingår i abonnemanget eller inte. Om det inte gör det bör du alltid kontrollera det med operatören du använder, men i regel handlar det inte om särskilt mycket mobildata som skickas fram och tillbaka.

Informationsmängden är väldigt begränsad och specifik vilket är bra för dig som kanske inte har särskilt mycket surf i ditt abonnemang. Vissa modeller erbjuder SIM-kort med gratis data under en viss period, medan andra kräver att du införskaffar ett SIM-kort på egen hand.

Hur tränar jag hunden att vänja sig med halsbandet för hundpejlen?

De allra flesta modeller är små och smidiga att trä runt halsen på din hund. De märker oftast inte ens av dem vilket är en av de mer positiva egenskaperna med hundpejlar. Att vänja hunden är också individuellt beroende på hundras och personlighet, men det är alltid bra att låta din hund gå omkring med den på sig innan du ger dig ut i skogen.

När din hund väl har blivit van med hundpejlen är det bara att ge sig ut precis som vanligt.

Sammanfattning

Nu har vi nått slutet av denna omfattande köpguide för hundpejlar där vi har lyft fram och recenserat fyra bäst i test hundpejlar, från en billig hundpejl som presterar bra till en dyrare men mycket mer premium hundpejl. Nedan sammanfattar vi våra testade bäst i test hundpejlar för att underlätta ditt köp.

KategoriHundpejlCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastGarmin T5 hundpejl3,195 krOutnorth
MediumGarmin T5 mini halsband3,199 krOutdoorexperten
PremiumTracker Artemis Easy6,995 krPN Jakt
JokerGarmin Hundförarpaket21,588 krPN Jakt

Källor