Bästa ficklampan 2024 – Bra sikt även när mörkret faller i skogen

Idag används ficklampor allt oftare vid eftersök efter att bytet har fällts, men det handlar ofta om flertalet unika modeller med finesser och egenskaper som är speciellt anpassade för jägare och friluftsentusiaster. Vissa är bättre lämpade för eftersök genom att de kan fästas på vapnet, medan andra är mindre lampor som får plats i jackfickan.

Prisskillnaden är också stor bland de olika alternativen och det är även en av anledningarna varför vi alltid använder oss av fyra distinkta prisklasser när vi skriver våra recensioner. Eftersom behoven kan se olika ut är det bra att ha med ett så stort spann som möjligt, men givetvis via kända tillverkare och vältestade produkter.

Inledning – test av ficklampor

Att ha en bra lampa som lyser upp ett större område är oerhört viktigt i de svenska jaktmarkerna, framförallt under vintertid då solljuset endast finns tillgängligt en kort stund av dygnet. Beroende på var du jagar kan det till och med vara mörkt dygnet runt och då är en ficklampa a och o.

Vilka specifika krav du har speglar också valet av ficklampa, exempelvis hur ljuset ska sprida sig, eller hur stor och kraftig lampan ska vara. Själva färgen på ljuset spelar också roll då vitt sken är bäst lämpad för bättre sikt, även om andra färger kan vara mer skonsamma för djuren eller mörkerseendet.

Du får däremot inte jaga med ficklampa i de allra flesta fall och vårt test behandlar främst produkter som är lämpade för eftersök eller navigering utan dagsljus. Vår rekommendation är att du alltid har med dig en ficklampa när du befinner dig i skog och mark, och i detta omfattande test ska vi ta oss en titt på de ledande tillverkarna samt deras absolut bästa produkter.

Vår vinnare i kategorin Bäst & Billigast utsågs till Maglite Solitaire LED tack vare det låga priset och den höga funktionaliteten, medan mellanklassens vinnare blev Maglite LED 2D – en lampa med kraftig konstruktion och en battertid upp till 8 timmar.

Premium kategorins vinnare blev Hunter Pilot 14G, en stöttålig jaktlampa som kan fästas på ditt vapen, samt att den även levereras med batterier och ger dig en räckvidd upp till 300 meter. Jokern valdes i sin tur ut som paketet Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G, en kombination av lampa, fäste för vapnet, tryckströmbrytare samt en låg vikt.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa vidare nedan!

Maglite Solitaire LED

Maglite Solitaire LED

Denna kvalitetsprodukt från Maglite är billig till priset, men tack vare storleken kan den även fästas i din nyckelknippa så att du alltid har med den när du befinner dig i skogen. Du kan på så sätt undvika att glömma den vilket vi verkligen gillade.

Maglite Solitaire LED är som namnet avslöjar en LED-lampa som lyser upp omgivningen upp till 61 meter.

Maglite LED 2D

Maglite LED 2D

Även mellanklassens vinnare är en Maglite, dock modell större för att anpassas till en rejälare användning. Storlekarna hos Maglite sträcker sig från minstingen Maglite Solitaire till D6, och de är välkända på den internationella lampmarknaden tack vare deras inriktning mot professionella användare som ställer högre krav än vanligt.

Maglites ficklampor är dessutom kända internationellt då de används av poliskåren i USA, en ytterligare fördel som är väl värd att nämna. Med denna ficklampa får du en räckvidd upp till 412 meter, något vi i testgruppen tyckte var imponerande med tanke på det relativt låga priset.

Hunter Pilot 14G

Hunter Pilot 14G

Hunter Pilot 14G är en rejäl LED-lampa som erbjuder en räckvidd upp till hela 300 meter, samtidigt som du får ett IP65-certifierat skydd mot vattenstänk och damm. Materialet som används i denna ficklampa hittar du även vid tillverkning av flygplan, broar och fartyg vilket gör den otroligt robust och välanpassad till krävande jaktexpeditioner.

Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G

Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G

Detta paket innehåller en ficklampa från Nextorch med en vit LED-stråle som projiceras upp till 350 meter, 2 batterier, tryckströmbrytare, utbytbar grön LED, samt ett fäste för vapenmontering.

Anledningen varför detta paket blev populärt bland vår testgrupp är att du får allt du behöver för eftersök, något vi jägare ofta slösar många timmar på, särskilt om vi råkar ha dålig utrustning med oss. Med den medföljande tryckströmbrytaren kan du ha ficklampan monterad på vapnet för att sedan tända och släcka den med en knapp på kolven.

Varför ska du lita på våra recensioner av ficklampor?

En av de främsta anledningarna är att vi har gjort ett grundligt arbete i form av att plocka fram, läsa recensioner och söka efter de allra bästa ficklamporna som är anpassade för jakt och andra krävande uppgifter.

Vi gick även igenom våra personliga favoriter i vår testgrupp, ställde frågan på olika jaktrelaterade forum, samt läste enormt med omdömen om de produkter vi valde ut. Vi har helt enkelt tagit all den tid som behövdes för att skapa en fullständig och omfattande recension för dig som läsare.

Vem behöver en ficklampa allra mest?

I Sverige har vi långa vintrar och även om vi kan ha ljusa dagar blir det plötsligt mörkt om du inte är förberedd på det. Om du är ute på en längre tur och inte vet exakt tidpunkt när du kommer tillbaka är det av största vikt att du har med dig en ficklampa i skogen, något som också var ett huvudskäl till varför vi skrev denna recension.

Det är även svårt att leta efter vilt i mörker, men även orientering i skogen blir krånligt utan en lampa som lyser upp området. Även om du inte jagar kan en bra ficklampa med lång batteritid vara enormt viktig då det kan hjälpa dig navigera tillbaka.

Hur kom vi fram till vilka ficklampor vi skulle testa?

Vi utgick från de modeller som vi själva föredrar, men även expertrecensioner som vi hittade på nätet. Vårt mål var att presentera dig med aktuella produkter som håller måttet för dig som kräver mer av din ficklampa än vanliga användare.

Hur valde vi ut bästa ficklamporna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test ficklampor

Efter att ha analyserat all information kunde vi välja ut bäst i test ficklampa inom respektive kategori. Från en billig ficklampa som samtidigt fungerar bra för jakt och jägare, till en dyrare men mycket mer premium ficklampa väl lämpad för jakt. Nedan är våra recensioner av våra bäst i test ficklampor.

Bäst & Billigast: Maglite Solitaire LED

Bäst & billigast: Maglite Solitaire LED

Vår vinnare Maglite Solitaire LED är faktiskt Maglites minsta ficklampa, särskilt anpassad för att fästas i nyckelknippan så att du alltid har med dig belysning vart du än befinner dig. Detta kan vara en räddare i nöden, särskilt om du inte märker solen gå ner.

Maximal batteritid ligger på 1,5 timmar på grund av storleken, men vikten ligger endast på 24 gram vilket vi tycker är helt fantastiskt. Med IPX4-skyddet tål den även vattenstänk, samtidigt som den endast använder en batteri av storleken AAA. Observera även att måtten är 81 x 12,7 x 12,7 millimeter.

Denna ficklampan lyser upp med 40 lumen samt upp till 61 meter i räckvidd, och cirkapriset hamnar på låga 325 kronor för Maglite Solitaire LED vilket är överkomligt för de flesta.

Mellan: Maglite LED 2D

Mellan: Maglite LED 2D

Mellanklassens vinnare, Maglite LED 2D, är lite större och robustare än lillebrodern Solitaire. Den har även 8 timmar i batteritid vilket är otroligt imponerande med tanke på att den endast drivs med hjälp av 2 stycken AA-batterier.

Denna ficklampa är dessutom vatten- och slagtålig, samt att den väger 388 gram vilket gör den till en rejäl och kraftig produkt jämfört med den mycket mindre lampan i kategorin Bäst & billigast.

Maglite LED 2D lyser upp ett område upp till 412 meter, men bjuder också på 134 lumen i ljusstyrka. För att ha placerats som mellankategorins vinnare får du faktiskt en väldigt prispressad produkt med Maglite LED 2D som endast landar på 745 kronor i cirkapris. Användare av denna lampa har även vittnat om hur rejäl den känns, samt hur kvalitativ konstruktionen på lampan är.

Premium: Hunter Pilot 14G

Premium: Hunter Pilot 14G

Vår vinnare i premium klassen är alltid en väldigt högkvalitativ produkt och Hunter Pilot 14G är inget undantag. Med en lång livslängd upp till 4 timmar per batteri använder denna eftersökslampa laddningsbara Litium-Ion batterier, samtidigt som den erbjuder en enorm räckvidd upp till 300 meter.

IP65 klassificieringen skyddar mot damm, smuts och vattenstänk, men du får även batterier på köpet vilket vi gillade. LED-lampor avger inte heller någon värme vilket är något som gör dem mycket mer skonsamma för användaren.

Den stabila och robusta konstruktionen gör premium kategorins vinnare till en av de bästa ficklamporna vi använt, samt att du slipper köpa batterier konstant tack vare att de kan laddas upp i hemmet via eluttag, eller i bilen på väg till jaktmarkerna.

Några utmärkande egenskaper för denna ficklampa är:

 • Två uppladdningsbara 18650 Lithium Ion-batterier, 3,7 V, 2400mAh (lampan drivs av ett batteri i taget). Du får alltså 8 timmar total drifttid!
 • Laddare ingår: 230V, för två 18650 batterier
 • 12V billaddare ingår
 • Fjärrkontroll för enkel användning av lampan när den är monterad på ett gevär
 • Universal hållare för montering på kikarsikte
 • Högintensitetslampa med grön Cree LED-diod
 • Låg vikt på 210 gram
 • Mått på 155 x 45 x 45 millimeter

Cirkapriset för Hunter Pilot 14G är 999 kronor och för detta pris får du väldigt mycket för pengarna, något som även motiverade placeringen som vinnare i premium kategorin.

Jokern: NexTORCH® T6G Hunting Set

Jokern: NexTORCH® T6G Hunting Set

Vår joker skiljer sig alltid från mängden på något sätt och även i detta fall märker du direkt att den inte liknar de andra produkterna bland våra vinnare. Det beror helt enkelt på att du får ett helt ”set” när du köper en NextTORCH ficklampa av modell T6G.

Det smidiga med detta paket är att du får allt som behövs för att fästa ficklampan på ditt vapen, men även två olika färger av LED-ljus. Du kan välja mellan grönt och vitt, men också egenskaper som tillåter nedsänkning i vatten till 10 meter.

Drifttiden är 1h 40min, ljuseffekt upp till 143 meter (vit) eller 165 meter (grön), samt att vikten är enormt låg på endast 115 gram. Cirkapriset för NexTORCH® T6G Hunting Set blir 645 kronor.

Ficklampor för jakt som utmanar

Vi kan endast välja ut en bäst i test ficklampa för jägare i varje kategori, men vi hittande ändå ett antal andra ficklampor som gav våra vinnande ficklampor en utmaning om förstaplatsen. Nedan hittar du några andra riktigt bra ficklampor för jakt och jägare som vi kan rekommendera om ingen av våra bäst i test lampor passar dig och dina behov.

Maglite XL50 LED

Maglite XL50 LED

Även denna ficklampa är tillverkad av Maglite, men den är designad för enkelhet genom att du med olika knapptryckningar kommer åt tre distinkta lägen. Ett snabbt klick ger dig 100 % ljusstyrka, medan två snabba ger dig 25 %. Om du däremot klickar tre gånger aktiveras en blinksituation som kan vara användbar i nödsituationer som olyckor då ljuset lockar till sig andra.

Denna lampa kräver 3 stycken batterier vilket gjorde att den inte togs med bland vinnarna, samt att du ”endast” får en ljusstyrka på 104 ljusmeter och en räckvidd upp till 145 meter. Vikten ligger på 104 gram vilket däremot är ett stort plus, men priset landar på 795 kronor vilket gör det svårt att konkurrera med våra vinnare.

Led Lenser P7r

Led Lenser P7r

Led Lenser P7R är en rejäl ficklampa med batteritid upp till 40 timmar, låg vikt på 210 gram, samt en ljusstyrka på hela 1000 ljusmeter. Räckvidden är 210 meter och du behöver endast ett uppladdningsbart batteri för att driva den.

Batteriet medföljer, samt att du även får en justerbar fokus, IPX4-skydd och en relativt liten storlek på endast 166 x 37 x 37 millimeter. Cirkapriset är dock högre och du får betala 1,345 kronor i cirkapris för denna lampa.

Led Lenser P7QC

Led Lenser P7r

Denna specialbyggda ficklampa erbjuder 220 lumen homogen ljus i fyra klara färger: vit, röd, blå och grön. Räckvidden är däremot endast upp till 60 meter och med ett cirkapris på 925 kronor förväntade vi oss något mer av denna produkt.

Med måtten 132,3 x 37 x 37 millimeter är lampan relativt liten och passar även väl i handen, något som flera i vår testgrupp vittnade om.

Ficklampan kräver dessutom 4 stycken AAA-batterier vilket vi tycker är lite väl mycket. Den låga vikten på 176 gram är dock ett plus, samt att du får upp till 25 timmars användning och IPX6-skydd med denna LED-lampa.

Maglite ML150LR LED Flashlight

Led Lenser P7r

Denna bjässe från Maglite är en riktigt rejäl ficklampa med IPX4-klassificiering, samt att den lyser upp till 458 meter och har en batteritid på 3 timmar och 15 minuter i högläge, eller upp till 79 timmar vid ECO-läge. Den producerar upp till 1082 lumen vilket gör den enormt ljusstark och kraftig även i de mörkaste platserna du kan tänka dig.

Storleksmässigt är ML150LR lite väl tung med sina 440 gram, samt att cirkapriset också är högt på 2,595 kronor. Det är även därför den inte hamnade som vinnare i kategorin premium, men vi tycker ändå att detta är en högkvalitativ ficklampa med utmärkta egenskaper.

Storleken på denna lampa är 272 millimeter i längd, samt en kropp av 30 millimeter i diameter och huvudet på 50 millimeter.

Vanliga frågor om ficklampor

Även om du kanske redan bestämt dig för vilken ficklampa som du ska köpa rekommenderar vi att du först tar dig tiden att läsa igenom våra svar på vanliga frågor relaterade till ficklampor.

Vad betyder lumen?

Lumen är en benämning av ljusflödet och styrkan på själva lampan.

Varför anges räckvidd på de olika lamporna?

Detta görs i syfte av att förklara hur kraftigt ljuset från lampan är, men också för att ge dig en fingervisning om vad ficklampan bör användas till. Inom eftersök rekommenderas vanligtvis en räckvidd upp till 300 meter.

Vad betyder LED?

LED är en förkortning av Light Emitting Diode och det beskriver små högintensiva lysdioder som används i LED-lamporna. Gamla glödlampor tillverkas inte längre då LED-kamporna är mer miljövänliga och prisvärda. De blir inte heller varma vilket är en enorm fördel.

Det går dock att översätta lumen till ljuswatt för att enklare få en bild av deras ljusstyrka:

 • 15 W motsvarar ungefär 90 lm
 • 25 W motsvarar ungefär 200 lm
 • 40 W motsvarar ungefär 450 lm
 • 60 W motsvarar ungefär 800 lm
 • 75 W motsvarar ungefär 1000 lm

Kan jag jaga med en ficklampa?

Nej, detta är nästan aldrig tillåtet och du behöver även ansöka om ett specialtillstånd från Länsstyrelsen i de fall du vill göra det. Det är däremot väldigt svårt att motivera anledningarna för jakt under nattetid vilket kan vara bra att veta redan innan du funderar på att ansöka om det.

Sammanfattning

Nu har vi kommar fram till slutet av denna omfattande köpguide för ficklampor, många speciellt lämpade för jägare. Hör har vi främst lyft fram våra bäst i test ficklampor, från en billig ficklampa som fungerar bra i skogen, till en lite dyrare men mycket mer premium ficklampa som har all prestanda och funktionalitet du kan önska dig. Nedan sammanställer vi våra bäst i test ficklampor för att du enkelt ska kunna välja ut bästa ficklampan för dig.

KategoriFicklampaCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastMaglite Solitaire LED325 krOutnorth
MediumMaglite LED 2D745 krOutnorth
PremiumHunter Pilot 14G999 krPN Jakt
JokerNexTORCH ® T6G Hunting Set645 krPN Jakt

NYHET: Nu kan du billiga köpa bra ficklampor för jakt hos Amazon i Sverige.

Källor