Bästa jaktjackan i test 2024 – Håll dig varm och torr medan du jagar

Jackorna som används för jakt har bara blivit bättre tack vare de nya högteknologiska materialen som dykt upp efter att flertalet innovativa produkter lanserats på den svenska jaktmarknaden. De nya materialen och unika egenskaperna som är väl lämpade för krävande turer i de svenska skogarna har alla bidragit till jackor som många jägare inte kan leva utan idag.

Denna artikel om jaktjackor innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se och PN jakt

Inledning

Vissa jaktjackor är särskilt utvecklade för långa och kalla turer medan andra är lätta och enkla att ha med sig i ryggsäcken, något som givetvis bidrar till en stor bredd av produkter. Vi ansåg dock att de bästa produkterna var sådana som lämpade sig bäst för alla möjliga slags situationer och vi valde ut dem enligt fyra kategorier: billigast, mellan, premium samt jokern.

Vinnaren i bäst-billigaste kategorin blev Pinewood Men’s Caribou Ultra Lite, en jacka med vatten- och smutsavstötande egenskaper för ett väldigt lågt pris.

Medelklassens vinnare utsågs som Browning Featherlight Typhoon, en praktisk modell med justerbar huva till ett överkomligt pris. Premium kategorins vinnare var dock en rejäl jaktjacka som heter Härkila Men’s Stealth Short Jacket, en otroligt välpresterande produkt som ger dig fördelar som ljudlösa rörelser, vattentätt Gore-Tex material, men även radiofickor och en avtagbar huva.

Jokern blev i sin tur utsedd som Seeland Men’s Hawker Shell Jacket, en jacka som bjuder på mycket andning för de mest aktiva jägarna som rör mycket på sig under jakten.

Vill du veta mer om dessa produkter samt deras utmanare? Då är det bara att läsa vidare i vår stora guide av de bästa jaktjackorna nedan.

Pinewood Men’s Caribou Ultra Lite

Pinewood Men's Caribou Ultra Lite

Denna jacka är både vind och vattentät, samt utvecklad av det välkända företaget Pinewood. Den passar även alldeles utmärkt för flera olika tillfällen vilket gör den väldigt flexibel trots det låga priset, men du kan även packa ned den i din jaktväska utan att den tar upp mycket plats vilket gör den väldigt smidig tack vare den låga vikten.

Pinewood är känd för att ha tillverkat många fritidsprodukter som kombinerar kvalitet med hög design, men även funktionella klädesplagg med otroligt bra passform.

Browning Featherlight Typhoon

Browning Featherlight Typhoon

Mellanklassens vinnare heter Browning Featherlight Typhoon, en jaktjacka med axelförstärkningar, radioficka och ärmficka, sidöppningar samt en justerbar huva .

Denna modell har även vattentäta membran via Pre-Vent materialet, men också vindtäta och andningsbara egenskaper som resulterar i en flexibel jaktjacka som passar de allra flesta situationer du kan tänkas hamna i.

Härkila Men’s Stealth Short Jacket

Härkila Men's Stealth Short Jacket

Premiumkategorins vinnare är en riktigt högkvalitativ jaktjacka som erbjuder nödvändiga egenskaper som det vattentäta materialet som dessutom är ljudlöst för dig som inte vill bli upptäckt av ditt byte. Denna jacka levereras också i en grön camouflagefärg som gör att du enkelt kan smälta in bland buskage för att inte synas.

Härkila Men’s Stealth Short Jacket är en produkt som verkligen imponerar och 1985 började Härkila tillverka jaktkläder under samma namn. De var även tidiga med att introducera det vattentäta materialet Gore-Tex för de svenska jägarna och märket blev därav populär på väldigt kort tid.

Seeland Men’s Hawker Shell Jacket

Seeland Men's Hawker Shell Jacket

Seeland Shell Jacket är en jacka som är särskilt utvecklad för jakt, och med en aktiv skärning, ett elastiskt 3-lagers tyg, samt det tysta materialet så får du en modell som både följer dina rörelser, men förhindrar dig även att bli upptäckt av djur.

Membranet är dessutom vind- och vattentät, men du får även ett högkvalitativt SEETEX material på köpet som hjälper till att släppa ut överskottsvärmen.

Varför ska du läsa vårt test av jaktjackor?

Vi har en bred kunskap och flera års erfarenhet av jakt, framförallt när vi slår ihop våra kloka huvuden. Vi jagar dessutom så ofta vi får chansen till det, men framförallt brinner vi för denna uråldriga men nödvändiga syssla som aldrig går ur tiden.

Vårt huvudsyfte är att kunna ge dig flera olika alternativ av jaktjackor att välja mellan, men särskilt välbeprövade och rejält testade modeller som vi själva valt ut enligt många specifika kriterier. Vi vet vad en modern jägare behöver idag och framförallt när det gäller klädesplagg som är tillverkade av nya material som hjälper dig att behålla värmen samtidigt som de inte kväver dig eller tynger dina steg.

När det gäller jaktjackor är det viktigt att de håller länge, skyddar mot fukt och kyla, men även smuts och blåsiga väderförhållanden. En erfaren jägare uppskattar en ordentlig jacka över det mesta då det är din primära källa till värme även när det är väldigt kallt ute.

En jacka kan vara a och o när det gäller att ta sig hem utan köldskador, men det finns självklart olika modeller för olika slags jakt vilket du säkert redan vet. Vi försökte variera våra vinnare så mycket som möjligt för att du ska kunna avgöra vilken prisklass som passar dig och din budget allra bäst.

Vem behöver en jaktjacka allra mest?

Om du någonsin jagat vet du säkert om behovet av en bra jacka, särskilt om du har använt en dålig sådan. Längden på en jakt kan variera från några timmar till flera dagar och då är det bäst att vara så förberedd som möjligt.

Det är dock inte enbart jägare som behöver jaktjackor utan de kan med fördel användas av andra personer också, till exempel fågelskådare, outdoormänniskor, eller du som tänker vandra långt och länge.

Hur valde vi ut jaktjackorna inför vårt test?

Vi utgick från personliga preferenser, men även många testvinnare eller produkter som fått väldigt höga betyg hos olika jaktbutiker. Vi tycke att detta var det bästa sättet att gå tillväga eftersom du får ta del av våra egna favoriter, men även majoriteten av kundernas egna val.

Vi läste oss även till många olika recensioner av diverse plagg, men alla i vår testgrupp fick ge sina åsikter om de olika produkterna för att recensionen skulle bli så komplett som möjligt. Vi recenserade produkterna enligt flertalet olika huvudpunkter som pris, komfort, vatten och vindtäta egenskaper, men även om jackan var tillverkad av ett välkänt märke.

Hur valde vi ut bästa jaktjackorna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland jaktjackor

Bäst & Billigast: Pinewood Men’s Caribou Ultra Lite

Bäst & Billigast: Pinewood Men's Caribou Ultra Lite

Vinnaren i kategorin billigast är en riktig kanonjacka, mycket tack vare den stilrena designen, svarta färgen, samt de vind- och vattentäta egenskaperna.

Huvudmaterialet är polyester och den tål regn upp till 8000 mm, men den är även impregnerad med materialet Bionic Finish® Eco, något som även ger den smutsavstötande egenskaper.

Jaktjackan levereras i storlekarna M till XXL, observera dock att denna produkt även passar för friluftsliv eller andra aktiviteter i skogen och är inte speciellt framtagen för jakt. Den största fördelen är att den är väldigt enkel att packa ned i ryggsäcken, men nackdelen är att den inte är camouflagefärgad.

För ett cirkapris på 895 kronor för Pinewood Men’s Caribou Ultra Lite får du dock en väldigt bra jacka som passar väl för nybörjarjägaren.

Medel: Browning Featherlight Typhoon

Medel: Browning Featherlight Typhoon

Denna jacka är utvecklad för jakt och den ger dig både skydd mot väder och vind samtidigt som den hjälper dig med ljudlösa rörelser bland buskage och träd.

Du hittar jaktjackan i storlekar mellan XS och XXXL, samt med Pre-Vent teknologin för att hålla dig torr och varm. Denna modell finns endast i grön färg, dock är det en av de bästa färgerna för jakt eftersom du smälter in bättre i din omgivning.

Ytterligare fördelar med Browning Featherlight Typhoon är materialet i polyester, en justerbar huva, vattentäta dragkedjor och sömmar, en centralficka med handvärmefickor, men även axelförstärkningar. Du hittar också en radioficka och en ärmficka för smidig förvaring av din jaktradio.

Cirkapriset för Browning Featherlight Typhoon landar på 2 495 kronor och även om priset är något högre än den billigaste kategorin motiveras det med en högre tillverkningskvalitet och en mer anpassad jacka. Membranen i denna produkt är dessutom andningsbara vilket gör den väl lämpad för aktiva jägare som rör mycket på sig.

Premium: Härkila Men’s Stealth Short Jacket

Premium: Härkila Men's Stealth Short Jacket

Härkila har tillverkad en jaktjacka i världsklass och denna modell har flera unika egenskaper som är väl lämpade för jakt: ljudlöst material, vattentäta och ventilerade Gore-Tex membran, en kamouflerad färg betecknad ”Forest Green”, samt en avtagbar huva och radiofickor.

Materialet består av 100 % polyester och jackan är även vindtät, en ytterligare fördel som är enormt viktig för dig som ofta jagar i de svenska skogarna. Du hittar denna modell i storlekarna 48 till 56, men du får även en tvåvägs dragkedja som kan öppnas och stängas från båda hållen för att underlätta till exempel när du sitter ner.

Enligt tillverkaren hittar du även ytterligare fördelar som att den är gjord i trikåmaterial med en borstad och mjuk yta som gör den så tyst som möjligt. På insidan finns även ett finmaskigt meshfoder som hjälper till att leda bort fukt från kroppen.

Cirkapriset för Härkila Stealth Short går på 6 295 kronor vilket är ett högre pris än de flesta andra produkter i denna recension, däremot är den av otroligt hög kvalitet och samtliga medlemmar i vår testgrupp vittnade om hur väl den passade runt kroppen, men även hur tyst den var vid olika situationer.

Det digitala kamouflagemönstret i denna jaktjacka smälter dessutom in i omgivningen och bryter din kontur, samt att det i bästa fall förhindrar att djuret upptäcker och identifierar dig som ett hot.

Jokern: Seeland Men´s Hawker Shell Jacket

Jokern: Seeland Men´s Hawker Shell Jacket

Seeland har tillverkat en utmärkt jacka som är anpassad för jägare som rör sig mycket medan de letar upp sitt byte. Med den aktiva skärningen och det elastiska tyget i tre lager följer den dina rörelser, och den låga vikten och det tysta materialet gör det möjligt att förfölja ditt byte utan risk för upptäckt.

SEETEX membranet i denna jaktjacka ger dig även vind- och vattentäta egenskaper och den släpper även ut all överskottsvärme för att hålla dig så torr som möjligt.

Materialet består av 94% polyester, 6% elastan och polyuretan, samt att du hittar den i storlekar från 48 till 58. Färgen heter ”Pro Green” och är speciellt framtagen för att smälta in när du rör dig i skogen, något vi verkligen gillade.

Du hittar även 4 fickor i denna jacka och du kan enkelt förvara en jaktradio i en av dem. Det som utmärker jokern är egenskaperna som tillåter dig behålla kroppstemperaturen även vid krävande jaktresor där du rör mycket på dig. Detta sker via insidans textur i form av små bikupor som tvingar ut all överskottsvärme när du svettas.

Cirkapriset för Seeland Men´s Hawker Shell Jacket på 1 795 kronor är dessutom fördelaktigt för de flesta jägare, men varför inte även för aktiva friluftsentusiaster eller bergsvandrare.

Våra utmanare

Det utses i våra tester en vinnare inom varje kategori som blir bäst i test. Vi vill ändå lyfta fram och rekommendera ett antal andra jaktjackor som verkligen utmanar testets vinnare.

Swedteam Ultra Light Pro Man Anorak

Swedteam Ultra Light Pro Man Anorak

Denna jaktjacka är längre än vanligt och den benämns även som en anorak. Ultra Light Pro Man Anorak är en kvalitativ modell från Swedteam som använder ett tyst material som hjälper dig att smyga under jakten, men du hittar även en stor bröstficka med ett lock, samt justeringsmöjligheter vid ärmsluten.

Jackan är vindtät och vattentät med hjälp av materialet COVERTEX, upp till 10 000 mm. Huvan är dessutom förstärkt och även midjan är justerbar, precis som ärmslutet. Färgen är grön och du hittar den i storlekar mellan 48 och 56.

Cirkapriset på för Swedteam Ultra Light Pro Man Anorak på 2,395 kronor är även rimlig för de flesta vilket gör detta till en värdig utmanare i mellanklassen.

Seeland Men’s Canada Jacket

Seeland Men's Canada Jacket

Seeland har lanserat en utmärkt jaktjacka för de lite kallare perioderna i Sverige, nämligen Canada Jacket med en klassisk ”lumberjack” design som känns igen från amerikanska filmer. Denna modell kan med fördel användas som ett mellanlager för de riktigt kalla dagarna, men även som ett ytterplagg vid torrt väder.

Materialet består av värmande fleecefoder och du hittar även en fast huva och handvärmarfickor. Huvudmaterialet är bomull och fodret är tillverkad av Sherpa Fleece i 100% polyester. Du får även 80 gram vaddering i denna jaktjacka vilket räcker gott och väl för kyliga perioder.

Cirkapriset hamnar på 1,195 för Seeland Men’s Canada Jacket och detta gör den till en god utmanare i kategorin billigast. Du hittar Seeland Canada Jacket i storlekarna S till XL.

Fjällräven Lappland Hybrid Jacket

Fjällräven Lappland Hybrid Jacket

Fjällräven är välkänd för att skapa riktigt kvalitativa produkter och detta är inget undantag. Vi i testgruppen gillade verkligen denna jaktjacka och Lappland Hybrid Jacket är en av de mest slitstarka jackorna som vi plockade med oss under vårt omfattande test.

Den erbjuder även välbehövliga egenskaper som det tysta stretchmaterialet, en avtagbar huva samt ett fäste för jaktradion. Du hittar även många praktiska fickor och en hållare för ammunition. Självklart är denna modell även vind- och vattenresistent och med ett cirkapris på 3 495 kronor är Fjällräven Lappland Hybrid Jacket också prisvärd för det du får.

Frågor och svar om jaktjackor

Innan du springer iväg till närmaste jaktbutik eller webbutik med jaktsaker online för att köpa en ny jaktjacka rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor relaterade till jackor lämpliga vid jakt.

Vad är en jaktjacka egentligen?

Som namnet antyder så brukar man benämna en jacka som är speciellt utformat för att användas vid jakt för just jaktjacka. Jaktjackor kommer i många olika modeller med variead mängd funktioner och egenskaper som framgår i våra tester av jaktjackor i denna artikel.

Generellt kan man säga att en jaktjacka lämpar sig väl vid de flesta aktiviteter utomhus, speciellt i skogen. T.ex. använder många jägare sin jaktjacka även vid fiske och svampplockning.

Vad utmärker en jaktjacka?

Först och främst är det nästan ett måste med vindtäta och vattentäta egenskaper, men du hittar ofta även andra praktiska egenskaper som avtagbara huvor, moderna material som gör den lätt att bära med dig, samt en färg som hjälper dig smälta in i omgivningen för att undvika upptäckt.

Jaktjackor är även varma på insidan medan de tvingar ut fukt och överskottsvärme från kroppen så att du inte blir blöt och svettig, något som är viktigt för jägare som ofta rör sig aktivt i de skandinaviska jaktmarkerna. De mer dyrbara modellerna erbjuder även tysta material för att du inte ska höras medan du smyger omrking bland buskage och träd.

Vilken jacka bör jag välja för de olika årstiderna?

De flesta jaktjackor är väl anpassade för ett subarktiskt klimat som vi har i Sverige, men det finns även jackor som är tillverkade för väldigt kalla perioder eller för de varma sommardagarna. En lätt jacka bör användas när du inte behöver mycket skydd mot kyla medan en rejälare jacka med mycket foder bör väljas under vinterhalvåret. Du kan också använda ett mellanlager om du behöver extra värme under jackan. Tack vare att moderna jaktkläder är vindtåliga blir du inte nedkyld av kalla vindar och behöver oftast inte använda ett värmande mellanplagg av just den anledningen.

Det finns flera olika prisklasser att välja mellan och om du är osäker kan vi rekommendera de billigare jaktjackorna till en början. Samtliga produkter som vi testade passar väl för jakt och vår testgrupp var mycket nöjda med dem.

Jaktjackor för barn – finns det?

Ja, det finns flera olika tillverkare av jaktjackor för herr och dam som även tillverkar jaktjackor för barn. Några exempel på tillverkare av jaktjackor för barn är Pinewood och Chevalier. Det går att köpa jackor för jakt till barn hos PN Jakt här.

Förekommer det rea på jaktjackor?

Ja, det är inte alls ovanligt att jaktbutiker, både online och i fysiska butiker, säljer jaktjackor på rea. Detta sker vanligtvis under jaktens lågsäsonger men det är alltid bra att regelbunder besöka jaktbutiker online för att undersöka när det är rea på jaktjackor nästa gång. Butiker som Outnorth.se och PN Jakt har regelbunder kampanjer och rea där du kan hitta billiga jaktjackor.

Slutsats

I denna utförliga genomgång och test av större delen av de bästa jaktjackorna på marknaden har vi noggrannt valt ut en jaktjacka till bäst i test inom varje av våra fyra kategorier. Nedan hittar du en slutsats och sammanfattning över vilka jaktjackor som är bäst just nu, från billigast och något dyrare mer premium.

KategoriNamnCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastPinewood Men’s Caribou Ultra Lite895 krOutnorth.se
MediumBrowning Featherlight Typhoon2,495 krOutnorth.se
PremiumHärkila Men’s Stealth Short Jacket6,295 krOutnorth.se
JokerSeeland Men´s Hawker Shell Jacket1,795 krOutnorth.se

Källor