TEST: Bäst jaktkängor 2024 Рvandra bekvämt under jaktrundan

Om du någonsin har vandrat eller gått längre perioder i den svenska vildmarken vet du säkerligen om behovet av ett par rediga kängor. Framförallt om du har siktet inställd på jakt, något som vi tänkte hjälpa dig med genom att recensera några av de bästa jaktkängorna på marknaden.

Jakt kräver framförallt att du spenderar långa stunder och ofta flera förflyttningar i de mest krävande väderlekarna. Kängan behöver även ett bra stöd och de kräver en del användning innan de passar perfekt, något som vi bestämde oss för att göra när vi planerade denna omfattande recension av de bästa skorna ämnade för jakt och vandring.

Komfort är också viktigt såklart, men även egenskaper som vattenavvisande material eller andra smarta funktioner som underlättar för dig när du vistas i vildmarken. Läs vidare i vårt stora test om de bästa jaktkängorna för 2019 nedan, men notera även att vi valt ut flera ytterligare modeller för att du ska kunna göra ditt val så enkelt som möjligt. Vi tog fram den billigaste modellen, medelklassens vinnare, men även en premium känga av rang för att ge dig olika exempel baserat på prisklass.

Vinnaren av den billigaste kategorin blev Graninge Jaktkänga tack vare att den är vattentät, har en Vibramsula, samt ett rejält billigare pris än de flesta modeller.

Medelklassens vinnare utsågs till TrekSta Oslo 6 Gore-Tex, en jaktkänga med ett rimligt pris, Gore-Tex material, men även halksäkerheten som implementeras med hjälp av ett unikt ICE-locksystem.

Premium kategorins vinnare blev Gore-tex känga Crispi Titan, en jaktkänga som presterade otroligt väl ute i de svenska skogarna. Den är dessutom ultralätt vilket gör den enklare att gå med än flera andra modeller i vårt test, men du får även Gore-Tex material, en Air Mesh innersula som håller dig fri från fukt och lukt, samt en robust konstruktion som garanterat håller länge.

Vi har även en kategori som kallas för Joker och där presenterar vi modeller som är lite speciella eller som har egenskaper som skiljer sig från mängden, denna gång föll valet på Altama OTB Maritime Assault, en slags sneaker i camouflage som inte alls påminner om en jaktkänga rent utseendemässigt men som ändå presterar otroligt väl i blöta områden.

Det finns inget värre än att bli blöt och om fötterna och för att garanterat hålla dig varm även under de värsta väderförhållandena har vi tagit fram flera par rejäla kängor att presentera dig med.

Billigast: Graninge Jaktkänga

Graninge Jaktkänga

Den billigaste kängan i vårt test blev Graninge Jaktkänga, en prisvärd sko som är särskilt anpassad till vildmarken. Denna modell har till exempel ovandelen i skinn samt ett vattentätt Sympatexmembran så att du inte ska behöva bli blöt under din vistelse i de skandinaviska skogarna.

Mellan: TrekSta Oslo 6 Gore-Tex

TrekSta Oslo 6 Gore-Tex

Mellanklassens vinnare blev Treksta Oslo 6 Gore-Tex, en jaktkänga som presterar mycket väl till ett rimligt pris, dock är den något dyrare än den billigaste modellen. Några fördelar med denna sko är att den är anpassad för längre vandringar, har Gore-Tex material för att garanterat hålla dina fötter torra, samt att fukten ventileras ut så att du inte blir för varm och svettig.

Premium: Gore-tex känga Crispi Titan

Gore-tex känga Crispi Titan

Vinnaren i klassen premium blev Gore-tex känga Crispi Titan, en modell som bjuder på allt som en van jägare behöver. Skon är dessutom tillverkad av ultralätt material och den väger endast 750 gram även om den är relativt stor jämfört med de andra modellerna som vi provade.

√Ąven denna k√§nga har Gore-Tex material, bra komfort och ett utm√§rkt grepp p√• samtliga underlag vilket g√∂r den anpassad till b√•de l√•nga vandringar, men √§ven de mer kr√§vande jaktresorna.

Joker: Altama OTB Maritime Assault

Altama OTB Maritime Assault

I denna kategori går vi igenom modeller som skiljer sig en hel del från mängden och i detta fall valde vi ut Altama OTB Maritime Assault, en sko som till viss del påminner om en sneaker, dock med camouflagefärger.

Denna sko är mer taktisk än de andra och den kan även användas tillsammans med simfötter, något som specialstyrkor som använder denna modell ofta gör. Skon används dessutom av amerikanska Navy SEALs vilket är en ordentlig kvalitetsstämpel.

Fördelar med våra recensioner

Tack vare att vi har en gedigen kunskap av jakt och långa turer i de svenska skogarna vet vi även om vikten och behovet av riktigt rejäla kängor. En känga kan vara din livlina när du råkar gå vilse eller hamnar i trubbel långt utanför civilisationen, men tack vare de moderna modellerna som är både vattentäta, slittåliga och tysta får du tillgång till en uppsjö av olika val.

Det finns även skor anpassade till olika förhållanden och även för olika typer av jakt. Ibland kanske du bara vill ge dig ut på en kortare tur och då kanske du inte ska välja en tjock vinterkänga, eller så har du kanske tänkt tälta ute i vildmarken några dygn och ge dig ut på en längre tur, ett tillfälle då du garanterat behöver en rejälare modell.

Vem behöver en jaktkänga allra mest?

Du som jagar mycket behöver givetvis ett par rejäla kängor för att komma runt olika hinder, men även för att hålla dig varm och torr. I Sverige finns det gott om blöta skogar och det regnar väldigt ofta vilket kräver en riktigt bra sko att röra sig framåt med.

Det är dessutom extremt kallt under vissa årstider och då är det ett måste att ha en känga som klarar av minusgrader och krävande väder.

Hur tog vi fram de olika modellerna av jaktkängor inför recensionen?

Vi läste på om de mest populära kängorna och valde ut dem enligt eget tycke. Detta tyckte vi var ett bra utgångsläge och något som även ger dig en mer rättvis bild av vilka skor som är bäst lämpade för jakt och vandring.

Hur valde vi ut bästa jaktkängorna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Våra utvalda favoriter bland jaktkängor

Nedan hittar du en utförlig genomgång av de olika vinnarna inom varje kategori i vår stora test av jaktkängor. Vilken jaktkänga blir bäst i test?

Bäst & Billigast: Graninge Jaktkänga

Graninge Jaktkänga

Om du är ute efter en jaktkänga som inte kostar allt för mycket kan du med fördel välja denna modell, mycket tack vare de goda egenskaperna som lämpar sig väl för all sorts jakt. Denna sko är vattentät, har en ovandel i skinn, en Vibramsula samt en yttersula i gummi, men du får även ett smart snörsystem som är enkel att använda och även hjälper till med hälgreppet. För att sköta om skon kan du även använda impregneringsspray vilket tillverkaren rekommenderar.

Skon hittas i de flesta storlekar och färgen är mörkbrun som passar bäst för vildmarken och framförallt jakt. Användare av denna sko har även vittnat om att den dessutom är väldigt lätt och smidig att gå i terräng med, något som vår testgrupp var beredda att hålla med om.

Jaktkängan från Graninge är väldigt rejäl och det känns verkligen att dina fötter är skyddade när du traskar omkring med denna modell. Cirkapriset hamnar dessutom på ynka 1 995 kronor vilket är relativt billigt för en så pass avancerad känga.

Mellan: Treksta Oslo 6 Gore-Tex

Treksta Oslo 6 Gore-Tex

Denna jaktkänga är anpassad för ett skandinaviskt klimat och den har även bra med stötdämpning för att du ska kunna gå bekvämt även över hinder, klippor och stenar. Gore-Tex materialet håller dina fötter torra och all fukt ventileras ut så att du slipper bli svettig.

Yttermaterialet är i skinn medan andra delar är av syntet och läder, men vikten på endast 750 gram garanterar även smidiga promenader och vandringar. Företaget Treksta är även kända för att ha tillverkat outdoorskor i över 25 år vilket är ytterligare en kvalitetsstämpel som bör beaktas.

Färgen är i Dark Brown och du hittar storlekar från 35,5 till 47. Cirkapriset hamnar på 2 495 kronor vilket är något dyrare än den billigaste modellen, dock väldigt rimlig med tanke på vad du får. Dessa kängor är också väldigt bekväma som bevittnades under vårt test och du bjuds även på ett ICE-locksystem som bidrar till en halksäker sko som fungerar lika bra på snö och is som på hala stenar eller rötter.

Premium: Gore-tex känga Crispi Titan

Gore-tex känga Crispi Titan

Vinnaren i premium kategorin blev Gore-tex känga Crispi Titan, en utmärkt känga som passar både för vandring och jakt. Denna modell har även egenskaper som gör den anpassad till fjällvandring, samt att den är ultralätt trots sin gedigna storlek.

Dessa skor är något högre än de andra vinnarna och det innebär också ett bättre och stabilare stöd, men också mer skydd mot själva benet. Yttersulan är tillverkad av Vibram med polyuretan stötdämpning som ger god komfort samt utmärkt grepp på alla tänkbara ytor, dessutom får du Gore-Tex material på köpet som skyddar dina fötter från att bli blöta.

Crispi Air Mesh innersulan med aktivt kol hjälper till att hålla dina fötter fria från både lukt och fukt, men den är även enkel att ta ut för att torkas eller rengöras. Färgen är brun och orange och storlekarna rör sig från 36 till 48, samt att cirkapriset hamnar på ett relativt lågt pris: 3 599 kronor.

Detta är kängan som presterade allra bäst i vår testgrupp och den var även en av de mest bekväma modellerna enligt oss.

Joker: Altama OTB Maritime Assault

Altama OTB Maritime Assault

I denna kategori presenterar vi dig med en lite mer udda modell, nämligen Altama OTB Maritime Assault som används av amerikanska specialstyrkorna. Om den duger för Navy Seals så duger den garanterat även för dig, dock bör det nämnas att denna sko är anpassad för att smyga dig fram till ditt byte, eller om du behöver ett par snabbtorkande skor som kan användas under de mer varma dagarna.

Materialet i denna sko är mestadels 1000D cordura och PU-plast eftersom specialstyrkor ofta rör sig under vatten där de behöver fästa skorna till simfötter. Du kan även använda den till vardags då den är mycket lättare än de andra alternativen, samt att den levereras i en tuff camouflagefärg. Sulan är tillverkad av högfriktionsgummi och du hittar även meshfoder i innerskon.

Storlekar finns från 38 till 46 och färgen är multicamo. Cirkapriset för dessa skor hamnar på 1 800 kronor vilket är överkomligt för de flesta.

Jaktkängor som utmanar

Det kan bara finnas en vinnare bland jaktkängor för varje kategori i våra tester. Det finns ändå flera andra jaktkängor som är värda att nämnas och rekommenderas för dig som inte fastnat för någon av våra utvalda bäst i test av jaktkängor.

Lundhags Jaure High

Lundhags Jaure High

Denna känga är otroligt rejäl och den enda anledningen att den inte hamnade på första plats var att den kostar 4 995 i cirkapris. Priset motiveras dock med enormt många fördelaktiga egenskaper för jägare, till exempel EVA-isolering på 6 mm för stötdämpning och isolation, Vibram Traction-sula med kraftfullt grepp, samt Heinen Terracare fullnarvsskinn i nubuck.

Lundhags är också ett välkänt märke som fick sin början redan 1932 och har sedan dess varit aktiva tillverkare av friluftsprodukter. De har även gedigen kunskap i vad som fungerar och inte när det kommer till den svenska vildmarken.

Meindl Dovre Extreme

Meindl Dovre Extreme

Dessa kängor har ett högt skaft, 100% vattentäthet och god andning, men den är även vridstyv och sidostabil som håller din fot stabil under alla tänkbara scenarion. Kängan är lämpad för tuffare vandringar och cirkapriset på 2 759 är enkelt att motivera tack vare den robusta konstruktionen och stadiga hakar för snabbsnörning.

Kängan har även en urtagbar och tvättbar Air Active Soft Print drysole innersula. Yttersulan är tillverkad av Vibram och skon har även vaxat nubuckläder för extra lång hållbarhet.

Sorel Conquest Herr

Sorel Conquest Herr

Denna sko ger dig komfort upp till -40 grader celsius, tejpade sömmar, ett vattentätt membran och ett foder med isolerande 400g Thinsulate Ultra. Denna känga är lämpad för kallare väderförhållanden och specifikt för jakt under vinterhalvåret, något som kan vara bra att veta.

Tack vare justeringsmöjligheter vid fotleden och en yttersula i gummi som dessutom är rejält mönstrad får du en känga som är väldigt praktisk för de flesta tillfällen. Vikten är dock 992 gram vilket är betydligt tyngre än många andra modeller och även anledningen att denna känga inte kom på första plats i den billigaste kategorin.

Cirkapriset är dock rimligt för de flesta och 1 297 kronor är ett kap för en modell som denna.

Nokian Finnjagd

Nokian Finnjagd

Här har vi ytterligare en välkänd tillverkare, dock en modell som skiljer sig en hel del från de andra i vårt test. Denna känga påminner mer om en stövel, dock är den väl lämpad för vandring i väldigt blöta områden som träskmark.

St√∂veln har √§ven t√•f√∂rst√§rkning som skyddar t√•rna, st√∂td√§mpning vid h√§len, sidof√∂rst√§rkning f√∂r ytterligare stabilitet, samt att du f√•r en skafth√∂jd p√• hela 39 centimeter. Priset f√∂r denna ‚ÄĚk√§nga‚ÄĚ blir 995 kronor, samt att du √§ven kan l√§gga till dubbar f√∂r extra halkskydd.

Viking Hunter GTX

Viking Hunter

Denna jaktkänga är en klassisk hög modell anpassad både för jakt och vandring, samt att den levereras i färgen mörkbrun som brukar vara standard för liknande kängor. Denna modell är dessutom helt vattentät, förstärkt med gummi samt erbjuder ett bra grepp för alla tänkbara underlag.

Cirkapriset hamnar på 3 199 kronor och kängan bjuder på en ovandel i kraftigt slitstark läder med tåhätta av naturgummi. Detta är en otroligt slitstark sko som klarar av de flesta tänkbara situationer en jägare kan tänkas hamna i.

Frågor och svar

Vilka är fördelarna med jaktkängor?

Jaktkängor ger dig ett komplett skydd när du rör dig ute i vildmarken genom att bjuda på ett högre skaft än vanligt, men även mycket komfort och stötdämpning. Du hittar de flesta modeller utrustade med något slags vattenavvisande material och de flesta är helt vattentäta för att du aldrig ska behöva bli blöt om fötterna.

Riktigt bra kängor som tål tuffa väderlekar andas också väldigt väl och detta i syfte av att du ska slippa illaluktande fötter och fukt. Att ge sig ut på en lång vandring utan rejäla kängor kan vara det största misstaget du gör eftersom skor är a och o när du befinner dig i de skandinaviska skogarna.

En rejäl sko kan rädda dig från många olika potentiellt livsfarliga situationer och det är väldigt viktigt att du alltid har möjligheten att röra dig med torra fötter.

Vilka slags skor ska jag använda om jag är helt ny inom jakt?

Vi rekommenderar givetvis produkterna som vi gick igenom i vårt omfattande test, men tänk alltid på att välja en sko som är vattentät. Det är det allra viktigaste eftersom du aldrig vet var du kan råka trampa med fötterna.

En ytterligare egenskap som är av största vikt är hur bekväma skorna är att gå i. Vi tycker att du alltid bör testa skorna några dagar så att du blir bekväm med dem och att de hinner anpassa sig efter dina fötter. När det gäller jaktkängor är det även fördelaktigt med bra grepp i yttersulan eftersom det är lätt att halka på grenar eller hala stenar när du befinner dig vid olika jaktmarker.

NYHET: Nu kan du köpa snygga, tåliga och billiga jaktkängor hos Amazon i Sverige.

Källor