TEST: Bäst kikare 2024 – klar sikt vid jakten i alla väder

Om du är en erfaren jägare vet du garanterat om att en kikare måste finnas med i jaktryggsäcken när du beger dig ut på en tur, men även nya jägare bör introduceras till dem för att underlätta sökandet av själva bytet. Du kan med fördel även använda ett par riktigt bra handkikare för att hjälpa till med fågelskådningen, eller för att du vill titta på djur från ett avstånd för att inte störa dem i deras naturliga omgivning.

Hur du än väljer att göra finns det ett par kikare för dig och i denna omfattande recension kommer vi gå igenom de bästa modellerna på marknaden för att du ska kunna göra ditt val på ett enklare sätt. Vi presenterar dig tre olika val till att börja med och dessa är den billigaste kategorin, mellankategorin, samt premium kategorin.

Utöver dessa tre har vi även som vana att presentera en joker, alltså en modell som skiljer sig från mängden eller som utmärker sig på ett unikt sätt. Tack vare att marknaden är relativt mättad med olika modeller vet vi att det inte alltid är det enklaste att hitta ett par bra kikare, men med vår hjälp kan du faktiskt lyckas bättre.

Denna artikel om kikare innehåller reklam genom annonslänkar för Itaboutdoor, PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten

Efter omfattande analyser kom vi fram till FocusHandy 10×42 som vinnare i den billigaste kategorin tack vare det relativt låga priset och de utmärkta funktionerna, Carson VP-042, 10 x 42 mm som vinnare i medelklassen då den bjöd på ytbehandlade linser, samt Trijicon 10×42 HD i premium kategorin med sin ultralätta konstruktion och vatten- och imtäta egenskaper.

Vår joker blev Bushnell Natureview 6×30 då den lämpar sig väldigt väl för glasögonbärare, men också för att den är både vattentät och robust på en och samma gång.

Läs gärna vidare i vårt stora test av de bästa kikarna på den svenska jaktmarknaden idag!

Billigast: Focus Handy 10×42

Focus Handy 10x42

Den billigaste kikaren i vårt test som ändå presterade väldigt bra heter Focus Handy, en modell som är anpassad för fågelskådning, vandring och jakt. Detta är en väldigt bra kikare som ger dig gott om sikt även vid ljusskygga förhållanden, till exempel under gryningen eller skymingen. Du får även ett ”Soft-touch” tumgrepp för att underlätta vid längre perioder av användning.

Mellan: Carson VP-042, 10 x 42 mm

Carson VP-042, 10 x 42 mm

Mellanklassens vinnare blev Carson VP-042, en modell som erbjuder ytbehandlade linser, vilket ger skarpa och tydliga bilder med utmärkt färgåtergivning, men även vatten- och imtäta egenskaper för att passa väl för fiske, jakt och vandring. Utöver detta får du även tillgång till en förstoring på 10x och en vikt på endast 680 gram.

Premium: Trijicon 10×42 HD

Trijicon 10x42 HD

Vinnaren i klassen premium blev Trijicon 10×42 HD, en kikare av högsta möjliga klass som presterade allra bäst jämfört med de olika modellerna som vi valde ut. Med denna kikare får du ett magnesiumchassi som endast väger 690 gram, egenskaper som duger även för militärt bruk, samt ett rejält långt ögonavstånd på 22 millimeter som passar samtliga användare med glasögon. Denna kikare är dessutom otroligt kompakt och även om den är dyrare än de andra modellerna rättfärdigas det med en högkvalitativ konstruktion och otrolig skärpa.

Joker: Bushnell Natureview 6×30

Bushnell Natureview 6x30

Vår joker blev Bushnell Natureview 6×30, en kikare som erbjuder 6x förstoring, kristallklar bild med BAK-4 prismor, samt ett fokusreglage för justering av fokus. Du som bär glasögon kan med fördel använda denna modell tack vare 20 millimeter i ögonavstånd. Kikaren är dessutom helt vattentät och tålig vilket gör den perfekt att använda i svåråtkomlig terräng.

Fördelar med våra recensioner av kikare för jakt

Då vi har ett stort intresse av jakt och gedigna kunskaper om ämnet anser vi att våra recensioner är mer skräddarsydda för dig som är ute efter funktionella produkter som verkligen presterar i de mest krävande förhållandena.

Om du har ett par riktigt bra kikare kan du se dig omkring mycket enklare och framförallt om du befinner dig på en hög punkt, exempelvis på ett berg. Detta kan även hjälpa dig hitta tillbaka till civilisationen om du skulle råka gå vilse eller om ditt batteri i din mobiltelefon tar slut.

Vem behöver en kikare vid jakt allra mest?

Alla jägare behöver kikare eftersom det är det smidigaste sättet att hitta djur utan att skrämma iväg dem. Du behöver inte heller plocka fram ditt jaktgevär ur fodralet för att använda kikarsiktet och de flesta kikare passar väl in i en jackficka eller i din ryggsäck så att du enkelt kan plocka fram dem vid behov.

En kikare kommer även väl till hands för dig som ofta rör dig i vildmarken, eller för dig som sysslar med fågelskådning.

Hur tog vi fram de olika modellerna av kikare inför recensionen?

Vi tog fram underlag gällande de mest populära kikarna på marknaden, men vi gick även igenom varandras personliga favoriter för att komma fram till ett slags mellanläge där vi kunde jämföra personliga favoriter och testvinnare.

Vi utgick också från att läsa omfattande recensioner.

Hur gick testerna av kikare till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Vinnande favoriter bland kikare för jakt

Nedan hittar du en utförlig recension av varje testvinnare som blev bäst i test inom sin kategori av kikare för jakt.

Billigast: Focus Handy 10×42

Focus Handy 10x42

Om du letar efter en hyfsat billig modell som ändå presterar väl under krävande förhållanden så tyckte vi att valet var givet. Focus Handy 10×42 är en utmärkt kikare som erbjuder otroligt bra skärpa för det låga priset, optik med BAK-4 prismor för en ljus bild även under gryning och kväll, samt en gummiklädsel som ger dig tillgång till en stöttålig modell som passar även för de mer krävande jaktexpeditionerna i de svenska skogarna.

Denna kikare är O-ringstätad och fylld med nitrogengas för att ge dig en 100 % vattentäthet, något som de flesta jägare garanterat uppskattar. Tack vare tumgreppet som benämns som ”Soft-touch” får du även en lättanvänd kikare som rekommenderas varmt både för vandring och jakt, men även fågelskådning där du behöver ett längre avstånd mellan dig och objektet i fråga.

Förstoringen på 10x är också ett stort plus, men vikten på endast 673 gram är också imponerande och något som de flesta i testgruppen tyckte var en positiv egenskap. Cirkapriset på endast 1 945 kronor är även fördelaktigt för de flesta.

Mellan: Carson VP-042

Carson VP-042

Mellanklassens vinnare blev Carson VP-042, en utmärkt modell som erbjuder hög kvalitet, ett utmärkt pris, samt ytbehandlade linser som ger dig en skärpa och tydlighet som du inte kan få med billiga varianter i hobbybutiker. Den utmärkta färgåtergivningen är också ett plus, men denna modell är också vatten- och imtät vilket underlättar för den moderna jägaren som ofta behöver korsa blöta områden eller bäckar i de svenska skogarna.

Prismatypen är BAK-4, linsdiametern är 42 millimeter och ögonavståndet är 15 millimeter, men du får även en förstoring på 10x vilket underlättar betydligt för dig som vill se något på nära håll även från ett långt avstånd. Vikten på 680 gram är också en fördel eftersom den enkelt kan bäras i jaktryggsäcken utan att det blir för tungt, eller i en jackficka för enkel förvaring.

Dessa kikare från Carson passar även fiske, fågelskådning och vandring – men du får även en rengöringsduk, en halsrem, linsskydd och ett mjukt fodral på köpet. Cirkapriset för Carson VP-042 hamnar på 2 795 kronor vilket är överkomligt för de flesta seriösa användare.

Premium: Trijicon 10×42 HD

Trijicon 10x42 HD

Trijicon 10×42 HD är en väldigt bra kikare med 10x förstoring, ett lätt och kompakt chassi som underlättar för långa perioder i vildmarken, men passar även väl för dig som är ute efter en tålig modell som erbjuder ett robust alternativ för de riktigt krävande jaktresorna.

Ögonavståndet på 22 millimeter gör det otroligt fördelaktigt för de som bär glasögon och du får alltid en klar bild som underlättar för dig som försöker hitta ditt byte, eller för dig som sysslar med fågelskådning eller vill beskåda andra djur från ett längre avstånd.

Med en vikt på endast 690 gram är den dessutom väldigt lätt att ha med sig och du kan ha den i jackfickan eller i ryggsäcken för att sedan plockas fram enkelt vid behov. Magnesiumchassit är också så pass vältillverkad att den klarar av krav som ställs av militära styrkor, något som verkligen är ett tecken på en högkvalitativ modell.

Cirkapriset för Trijicon 10×42 HD landar på 10 495 kronor och det är ett högt pris enligt samtliga medlemmar i vår testgrupp, men med detta pris får du ett par kikare som presterade allra bäst i våra omfattande tester.

Joker: Bushnell Natureview 6×30

Bushnell Natureview 6x30

Vi väljer alltid ut en modell som skiljer sig något från mängden och i detta fall föll valet på Bushnell Natureview 6×30, en utmärkt kikare som passar personer som bär glasögon tack vare ögonavståndet på 20 millimeter. Du får även 6x i förstoring och 30 millimeters objektiv, ett kvävefyllt chassi för en absolut vattentäthet, samt BAK-4 prismor som i de flesta andra modeller för att erbjuda en utmärkt och klar bild.

Bushnell Natureview 6×30 är även billig och med ett cirkapris omkring 1 575 kronor bör de flesta ha råd med denna modell. Dessa från kikare Bushnell passade även väldigt bra för jakt under gryning och sen kväll tack vare BAK-4 prismorna som tar in maximalt med ljus, en fördel som de flesta jägare är ute efter då djuren rör sig mest under dessa tider på dygnet.

Utmanande kikare – billiga som lyxigare

I varje kategori av våre tester av kikare lämpliga för jakt kan det vara bli en kikare som blir bäst i test. Det finns ändå flera kikare som vi vill lyfta fram och rekommendera om ingen av våra vinnande modeller av kikare passar dina behov. Nedan hittar du våra utmanare bland kikare som inte fick en vinnande placering i testerna.

Pentax AD 9X28 Wp

PentaxAD 9X28 Wp

Dessa kikare tillhör kategorin mellan och med ett cirkapris på 2 495 kronor är de inte allt för dyra för dig som letar efter ett par högkvalitativa kikare som är ämnade åt jakt. Linserna är helt antireflexbelagda, optiken är av typen BAK-4, samt att Pentax är ett väletablerat varumärke som hittas i de flesta butiker världen över.

Kikarna har inner fokusering, ett fokushjul, ögonmusslor, vattentäta egenskaper samt ett kvävegasfyllt chassi som gör dem otroligt täta. Du får även ett bättre grepp tack vare gummiklädseln, men också en väldigt bra skärpa upp till 9x i förstoring. Denna modell väger dessutom endast 365 gram vilket passar alldeles utmärkt för de som behöver en liten och kompakt produkt som passar väl i innerfickan.

Urberg10x50WP

Urberg10x50WP

Denna kikare hamnar i kategorin billigast och med ett otroligt lågt cirkapris på endast 995 kronor bör de ha vunnit kategorin, dock är vikten på 923 gram lite väl tungt. Urberg har dock skapat en modell som är både vattentät och stötsäker tack vare materialet i aluminium, men du kan även njuta av 10x förstoring och ett objektiv på hela 50 millimeter.

Om du köper dessa kikare deltar du även i en doneringskampanj för en miljövårdande organisation vilket alltid är positivt enligt oss.

Handkikare Vortex Diamondback 8×42 Gen 2

Vortex Diamondback 8x42 Gen 2

Vortex Diamondback är ett par utmärkta kikare som erbjuder 8x förstoring och 42 millimeters objektiv, men du får även en livstidsgaranti, en vikt på endast 620 gram, samt flerskiktsbehandlade linser och faskorrigerade prismor.

Denna modell är även vattentät och imtät som alltid är till fördel för dig som jagar, men även för dig som behöver ett par rejäla kikare. Cirkapriset på 3 390 kronor är inte heller dåligt för denna produkt och du får också ett relativt långt ögonavstånd på 17 millimeter.

Redfield 10×42 Fältkikare

Redfield 10x42 Fältkikare

Dessa kikare är utmärkta för jakt, men kan även användas som fältkikare som passar väl för längre avstånd. Denna produkt levereras dessutom med ett fodral, rem och linskåpor, något som vi anser är viktigt att nämna.

Med en vikt på 748 gram är de något tyngre än de flesta andra kikare som vi provade, men du får dock BAK-4 prismor, 10x i förstoring, ett objektiv på 42 millimeter och en aluminiumkropp som är väldigt stryktålig.

Cirkapriset för dessa kikare blir 2 795 kronor, ett överkomligt pris för de flesta som behöver ett par ordentliga kikare.

Frågor och svar

Vi rekommenderar att du, innan du beger dig till närmaste jaktbutik, noga läser igenom våra tester av alla olika kikare för jakt men även nedanstående svar på vanliga frågor när det gäller att köpa en kikare.

Vilka är fördelarna med kikare?

Kikare används av många olika personer, men de som behöver dem allra mest är jägare, fågelskådare och de som ofta vandrar i vildmarken. Fördelarna med ett par riktigt bra kikare är att du kan se objekt på väldigt nära håll tack vare förstoringen som ofta når upp till 10x.

Andra viktiga fördelar är att du kan se bättre vid skymning, eller när det är immigt och dunkelt. Dessa egenskaper krävs bland annat vid jakt då de flesta djur rör sig under dessa tider på dygnet. Ett par kikare är alltid bra att ha med dig när du är ute i vildmarken och du vet aldrig när du behöver hitta närmsta samhälle genom att bege dig upp på en hög punkt för att se dig omkring.

Kikare kan hjälpa till när du går vilse eller när du letar efter ditt byte, de är alltså väldigt användbara som verktyg för dig som jagar, men även för dig som vandrar och promenerar i de svenska skogarna.

Vilka slags kikare ska jag satsa på om jag inte riktigt kan så mycket om de olika funktionerna?

Detta är en utmärkt fråga, men vi anser att de absolut bästa funktionerna gällande rediga kikare är att de ofta är vatten- och imtäta för att du inte ska få problem med utrustningen om du blir blöt eller när det regnar.

Se även till att kikarna är robusta och lätta eftersom det bara är jobbigt att bära omkring på ett tungt par, något som vi även märkte av medan vi testade de olika modellerna. Förstoringen är också viktig eftersom du behöver kunna se långt, men även objektivet behöver vara bred så att du kan täcka så mycket yta som möjligt medan du ser dig omkring.

Även ögonavståndet spelar roll för dig som bär glasögon och desto större avstånd, desto bättre.

Källor