Bäst vapenskåp 2024 – säker förvaring av dina jaktvapen

Du som jagar vet säkerligen om vikten om ett rejält vapenskåp för att förvara dina vapen i, men vilket slags skåp behövs för personen som precis tagit jägarexamen kontra den erfarna och rutinerade jägaren som har flera olika vapen i hemmet? Dessa frågor och mycket mer ska vi ta reda på i detta omfattande test av olika vapenskåp, men även andra viktiga frågeställningar som vad behovet är, vart skåpet ska finnas, samt hur boendesituationen ser ut för dig som läser denna text.

Ett lagom stort, väl fungerande och bra vapenskåp är en helt nödvändig sak som alla vapenägare och jägare ska ha hemma. Att ha skjutvapen liggandes hemma är en stor fara, se till att inte utsätta dig själv och din familj för några risker kopplade till vapeninnehav.

Det är alltså av största vikt att köpa ett lagom stort och säkert vapenskåp där du kan förvara alla dina jaktvapen, utan räckhåll för barn, inbrottstjuvar eller andra personer som kan komma att vistas i ditt hem. Förutom jaktvapen kan man i vapenskåpet förvara värdesaker och andra farliga saker.

Denna artikel om vapenskåp innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se

Vi har undersökt marknaden inom vapenskåp och sammanställt vad vi hittat nedan, för att hitta bäst i test bland vapenskåp inom olika kategorier.

Tack vare vår gedigna erfarenhet inom jakt vet vi att det kan kännas tufft till en början, men oroa dig inte – med vår hjälp kommer du garanterat hitta ett skåp som passar dig och dina behov. Precis som i våra andra recensioner har vi valt ut vinnare i tre olika kategorier, men även en joker som skiljer sig något från mängden.

Vinnaren i den billigaste kategorin blev Weapon Locker S4 från Profsafe, ett skåp som lämpar sig väl för nybörjaren men som ändå bjuder på plats för upp till 4 vapen. Mellankategorins vinnare blev Nor-Lyx HL 5, ett vapenskåp med plats för upp till 5 jaktgevär, samt en överhylla för ytterligare förvaringsplats.

Vinnaren av premium klassen var dock en rejäl bjässe, nämligen Profsafe Weapon Locker S1600/12WE, en produkt som imponerar med sina 188 kg, kolvstödsmatta samt 4 förankringshål i botten och i den bakre väggen. Den har dessutom plats för hela 12 olika vapen!

Jokern i denna recension valdes också ut noga, men i detta fall föll valet för Profsafe Gun Locker S550P, ett skåp som är designad för pistoler. Läs gärna vidare nedan för att läsa mer ingående om de olika modellerna och vad som utmärker dem. Du hittar även information om utmanarna till våra vinnare som i sin tur också bjuder på en hel del användbara egenskaper som jägare behöver när det gäller förvaring av sina jaktvapen.

Profsafe Weapon Locker S4

Profsafe Weapon Locker S4

Det billigaste vapenskåpet blev nybörjarvänliga Profsafe Weapon Locker S4, en modell som passar utmärkt för dig som precis tagit jägarexamen, eller för dig som bara behöver lite förvaring för en billigare peng. Detta skåp har plats för 4 jaktgevär vilket räcker gott och väl för de flesta jägare i Sverige.

Nor-Lyx HL 5

Nor-Lyx HL 5

Mellanklassens vinnare i denna recension blev Nor-Lyx HL 5, ett skåp som fungerar lika bra i hemmet som i fritidshuset, men även i en jaktstuga om du föredrar det. Denna modell har en kolvstödsmatta, ett högsäkerhetslås, samt en designad dekorplåt som imponerade på oss i testgruppen. Prismässigt är den något dyrare än vinnaren i kategorin billigast, dock får du plats med ett ytterligare vapen som givetvis är blir ett plus i kanten.

Profsafe Weapon Locker S1600/12WE

Profsafe Weapon Locker S1600/12WE

Vinnaren i klassen premium blev Profsafe Weapon Locker S1600/12WE, en modell som bjuder på allt som en van jägare behöver. Skåpet är dessutom ny på den svenska jaktmarknaden, bjuder på en utdragbar släde med plats för hela 12 vapen, samt att du även får tillgång till 5 dörrboxar.

Om du letar efter en Rolls Royce bland vapenskåp är detta ett utmärkt val, mycket tack vare den robusta konstruktionen, vikten på hela 188 kg, samt ett låsbart fack där du kan förvara ammunition eller andra viktiga saker.

Profsafe Gun Locker S550P

I denna kategori går vi igenom modeller som skiljer sig en hel del från mängden och i detta fall valde vi ut Profsafe Gun Locker S550P, ett vapenskåp som är anpassad för pistoler istället för jaktgevär. Pistoler tillhör också jaktvapen om kalibern är .22, till exempel för dig som sysslar med grytjakt.

Andra användningsområden för pistoler kan vara tävlingsskytte eller för att du vill bli bättre på att sikta på rörliga och statiska mål. Det är även enklare att ta med sig en pistol jämfört med ett jaktgevär.Detta skåp är alltså alldeles perfekt för dig som behöver förvaring för handeldsvapen, samt att med en vikt på endast 58 kg är den inte allt för tung att flytta runt.

Fördelar med våra tester av vapenskåp

Eftersom vi verkligen vet vad vi sysslar med när det kommer till jakt kan du alltid förlita dig på vår erfarenhet och kompetens inom området. Vi vet vilka vapenskåp som fungerar allra bäst och vilka modeller som krävs för olika situationer, något som personer utan erfarenhet vet mycket lite om.

Vi har jagat länge och vi använder själva olika vapenskåp för att förvara våra dyrbara gevär så att de håller längre, men även för att det är lagkrav på att vapen ska förvaras i ett låst utrymme. Tack vare vår mångåriga kunskap inom jakt får du alltid uppdaterad information som kan vara värdefull för dig som funderar på att inhandla ett vapenskåp, men det är även en investering som kostar några tusenlappar och då vill du givetvis vara säker på att produkten håller måttet.

Vem behöver ett vapenskåp allra mest?

Du som jagar har givetvis det största behovet av ett vapenskåp, men även du som sysslar med tävlingsskytte eller skytte som en hobby behöver ett. Det kan även vara så att du är en vapensamlare och då gäller precis samma regler även för dig. I Sverige måste alla som har en vapenlicens låsa in det i ett godkänt vapenskåp. Hos Polisen finns till exempel utförlig information om ämnet, men detta är saxat direkt från myndighetens hemsida:

”När du ansöker om vapenlicens måste du uppge var och hur vapen och ammunition ska förvaras. Som vapeninnehavare är du enligt vapenlagen ansvarig för att dina vapen förvaras i ett godkänt vapenskåp.”

Hur valde vi ut bästa vapenskåpen?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Våra favoriter bland vapenskåp

Nedan kan du läsa utförliga recensioner av våra vinnande vapenskåp i de olika kategorierna. Allt från bäst i test bland vapenskåp som är bäst och billigast till det lyxigare och mer premium vapenskåpet.

Bäst & billigast: Profsafe Weapon Locker S4

Profsafe Weapon Locker S4

Du som är helt ny inom jakt bör med fördel välja denna produkt med tanke på att den är robust, prisvärd och funktionell på en och samma gång. Detta skåp har plats för fyra vapen vilket passar väl för dig som börjat jaga, men som ännu inte hunnit samla på dig flera olika gevär.

Utvändiga mått för denna modell är 1250x310x300 mm, samt att vikten för själva skåpet ligger på 80 kg vilket är tillräckligt för de flesta. Skåpet bjuder även på en kolvstödsmatta, samt ett omställbart nyckellås. Du hittar också 4 förankringshål i botten, samt 4 ytterligare hål i den bakre väggen. Skåpet är helt i vitt och färgen benämns som White enligt tillverkaren, samt att själva inredningen ingår i köpet.

Hos tillverkaren Profsafe kan du även titta på en videopresentation av skåpet, samt att du kan ladda ned produktbladet för att granska det närmare. Cirkapriset för denna modell hamnar på 3 995 kronor, ett fördelaktigt pris som inte är allt för högt med tanke på vad du får för pengarna.

Vi gillade detta skåp då den är väldigt funktionell och även har plats för fyra gevär, samtidigt som priset är relativt lågt. Tillverkaren är dessutom välkänd och respekterad inom jaktbranschen vilket alltid är en fördel enligt oss.

Mellan: Nor-Lyx HL 5

Nor-Lyx HL 5

Mellanklassens vinnare är ett rejält vapenskåp som heter Nor-Lyx HL 5, en modell som har dimensionerna 1510x330x300 mm, en vikt på 75 kg, samt en färg i Gray White. Skåpet är anpassat för att du ska kunna förvara dina vapen vart du än befinner dig, till exempel i hemmets lugna vrå eller i jaktstugan som kanske ligger en rejäl bit bort från din hemadress.

Denna modell har också ett pipstöd för dina gevär, plats för hela 5 jaktvapen, en överhylla för ytterligare förvaring, samt 2 flyttbara boxar vid dörren. Du får även stöd för kolvarna via den medföljande mattan, en väldesignad dekorplåt, men även ett högsäkerhetslås med 2 korta nycklar. Nor-Lyx HL5 är givetvis certifierad enligt alla rådande krav gällande förvaring av vapen i Sverige, men den är även godkänd i Danmark, Norge och Finland som resulterar i en ytterligare kvalitetsstämpel.

Med ett cirkapris på 6 745 kronor är detta inte den billigaste varianten som finns på marknaden, men den är inte heller lika dyr som många andra vapenskåp. Prismässigt ligger den precis mellan den billigaste och den dyraste av våra vinnare, något som kan vara bra att ta hänsyn till om du behöver ett kvalitativt skåp till ett rimligt pris.

Premium: Profsafe Weapon Locker S1600/12WE

Vinnaren i premium kategorin blev Profsafe Weapon Locker S1600/12WE, ett utmärkt val för dig som verkligen behöver det allra bästa samtidigt som du får plats för upp till 12 olika jaktvapen. Detta är en av de bättre modellerna på marknaden idag, samt att skåpet levereras helt i svart med måtten 50×57,5×160 cm, samt en totalvikt på hela 188 kg.

Om du letar efter ett lyxigt skåp som dessutom inte är allt för dyr för det du får är detta en utmärkt modell. Med Profsafe Weapon Locker S1600/12WE får du även en utdragbar släde där dina gevär vilar tryggt på en mattbeklädd hållare så att de inte repas. Skåpet är också beklädd i en matta runtom så att du aldrig behöver vara orolig för att skada dina vapen, samt att du får tillgång till 4 flyttbara hyllor och 5 dörrboxar.

Ett av facken är även låsbart, samt att skåpet innehåller ett omställbart nyckellås. För att stabilisera denna modell ytterligare finns även förankringshål i botten och i den bakre väggen, men med den enorma vikten behöver du dock inte känna dig orolig för att flytta skåpet av misstag.

Detta vapenskåp är ett av de mes robusta på marknaden just nu och med ett cirkapris på 13 995 kronor får du en ny och fräsch design på köpet med tanke på att detta är en splitterny modell från tillverkaren Profsafe.

Joker: Profsafe Gun Locker S550P

Profsafe Gun Locker S550P

Vinnaren i joker blev Profsafe Gun Locker S550P, ett vapenskåp i storleken 38x50x55 cm, en vikt på 58 kg, samt med hela 8 förankringshål för ytterligare stabilisering. Du får även en hylla där du kan förvara viktiga saker, ett omställbart nyckellås, samt ett certifierat skåp som passar framförallt dem som behöver förvara pistoler och revolvrar.

Detta skåp kan inte användas för jaktgevär och det är något som vi även är noga med att påpeka så att du inte råkar inhandla det av misstag. Färgen för denna modell är vit och du får plats med minst fyra vapen om du inte vill stapla dem på varandra.

Cirkapriset för Profsafe Gun Locker S550P ligger på 4 595 kronor och är således inte allt för dyrt att införskaffa för dig som sysslar med skytte, eller för dig som samlar på pistoler och revolvrar.

Utmanarna bland vapenskåp

Även om vi bara kan välja ut ett vinnande vapenskåp i varje kategori i våra tester av vapemskåp så vill vi ändå lyfta fram några värdiga alternativ. Nedan hittar du ett antal andra vapenskåp som vi också tycker är värda att nämnas för dig som funderar på att köpa ett vapenskåp.

Profsafe Weapon Locker S100/12WE

Profsafe Weapon Locker S100/12WE

ProfSafe har en ännu större variant av vinnaren i premium klassen, men med ett cirkapris på 26 595 kronor är det lite väl saftigt för gemene man som endast behöver ett förvaring för jaktvapen. Med denna modell får du dock en storlek större, dubbla dörrar, samt en vikt på hela 310 kg.

Även detta skåp har plats för 12 jaktgevär, men med en större storlek på 50x100x190 cm får du ett enormt vapenskåp som duger mer än väl för samtliga jägare. Anledningen att detta skåp inte vann premium kategorin var att vi inte kan motivera ett så högt pris med tanke på att produkten är nästintill identisk med vinnaren, förutom den större storleken förstås. Det är dessutom samma tillverkare som designat och tillverkat detta skåp.

Profsafe Safe Locker Euroca SH63-III

Profsafe Safe Locker Euroca SH63-III

Om du vill ha det absolut största skåpet på marknaden just nu är Profsafe Safe Locker Euroca SH63-111 ett givet val. Cirkapriset på 41 545 kronor är dock enormt saftigt och vi anser att det är alldeles för högt för ett skåp där du endast ska förvara dina jaktvapen.

Denna modell har däremot möjlighet till ett kodlås om du vill köpa ett separat, samt att den är helt brandsäker vilket är ett stort plus. Detta skåp väger också enormt mycket, faktiskt hela 768 kg. Själva måttet är också imponerande på 69,3x80x173 cm.

Du hittar även förankringshål i detta skåp och tre flyttbara hyllor, men även ett brandcertifikat och ett högsäkerhetslås som också är certifierat. Denna modell levereras i färgen vit och blir en rejäl utmaning att leverera, men för dig som behöver det allra största skåpet är Profsafe Safe Locker Euroca SH63-111 ett utmärkt val.

Nor-Lyx Anniversary Package HL1000 Drawer + Keylock

Nor-Lyx Anniversary Package HL1000 Drawer + Keylock

Nor-Lyx har lanserat en modell som de kallar för ”Anniversary Package” som består av ett vapenskåp samt en brandbox. Du får också en kolvstödsmatta, pipstöd för 8 vapen, samt förvaringsmöjligheter för upp till sexton jaktgevär vilket är väldigt imponerande.

Cirkapriset på 7 995 kronor är också rimligt med tanke på alla de positiva egenskaper du hittar med detta skåp, samt att vikten på 151 kg garanterar att du slippar bulta fast skåpet i väggen. Du kan också montera fast en hyllsats på båda sidor av vapnen, men denna modell har också en designad dekorplåt och ett omställningsbart högsäkerhetslås.

Storleken för detta skåp är 55 x 42 x 151 cm och den levereras i färgen Grey White.

Nor-Lyx The Big Hunting Package Keylock

Nor-Lyx The Big Hunting Package Keylock

Detta vapenskåp från Nor-Lyx liknar ”Anniversary Package” på flera punkter, dock skiljer den sig en del gällande vikten och antal vapen som går att förvara samtidigt. Denna modell klarar av 10 vapen, mycket ammunition och andra viktiga saker, men du får även en flyttbar överhylla, 3 stora flyttbara boxar i dörren, samt ett högsäkerhetslås.

Denna modell har storleken 65x50x165 cm och väger 195 kg vilket också är gott om vikt för att inte behöva bultas fast i golvet eller väggen.

Cirkapriset landar på 13 745 kronor och är således något dyrare än ”Anniversary Package”, däremot ger den flexibla inredningen dig möjlighet att själv bestämma vart alla hyllor och lådor ska sitta.

Frågor och svar om vapenskåp

Innan du tar dig till till närmaste jaktbutik för att köpa ett vapenskåp rekommenderar vi att du läser igenom nedan svar på vanliga frågor som dyker upp när man börjar fundera på att investera i ett skåp för att tryggt och säkert låsa in sina vapen.

Vilka är fördelarna med vapenskåp?

En av de främsta fördelarna är att du förvarar dina vapen torra och fuktfria vilket är receptet på lång hållbarhet. De hamnar inte heller i fel händer tack vare att ett vapenskåp alltid ska vara låst, förutom när du plockar ut och ställer in dina vapen.

Andra fördelar kan vara förvaring av ammunition, dokument, kartor eller andra viktiga saker som du behöver under dina jaktresor. Vissa skåp är dessutom brandsäkra och ger dig tillgång till extra förvaring vilket alltid är välkommet.

De flesta vapenskåp går även att bulta fast i golvet och väggen för extra stabilitet, samt att de blir svårare att plocka ut om du är orolig för att någon skulle vilja stjäla ditt skåp. De flesta skåp har också möjlighet till kodlås så att endast du som kan koden till skåpet får tillgång till det, ett utmärkt val för familjer där unga barn absolut inte ska kunna få tillgång till vapen.

Vilket slags skåp ska jag köpa om jag är helt ny inom jakt?

Du som funderar på att köpa ett vapenskåp bör alltid fundera över ditt behov, alltså hur många vapen som du kommer använda. Det kan även vara bra att inhandla en billigare modell till en början så att du hinner samla på dig fler jaktgevär.

Något som dock alltid är viktigt är att du köper ett skåp som är certifierat så att du vet att du förvarar dina vapen enligt alla rådande regelverk.

Hur mycker väger ett vapenskåp?

I de flesta fall väger ett vapenskåp omkring 100 till 150 kg, men det finns flera vapenskåp som väger både mer eller mindre. För att undvika att behöva montera fast skåpet behöver du köpa ett vapenskåp som väger minst 150 kg. Alternativt kan du välja att lägga in vikter i vapenskåpet så att sammanlagda viken överstiger 150 kg.

Hur säkert är ett vapenskåp?

Givet att man följer det föreskrifter som kommer med det inköpta och installerade vapenskåpet så är det hög säkerhet hos i princip alla vapenskåp på marknaden idag.

Är alla vapenskåp brandsäkra?

Det finns gott om vapenskåp som är brandsäkra, men inte alla är det. Förutom att vapenskåp kan vara brandsäkra så finns det också många som är vattentäta. För att få ett brandsäkert vapenskåp får man räkna med att betala en del extra.

Vad kostar ett vapenskåp?

Ett vapenskåp kostar allt från ett par tusenlappar upp till betydligt mycket mer pengar. I vår köpguide återfinner du både billiga vapenskåp men även dyrare, lyxiga, premium modeller av vapenskåp. Billigaste vapenskåpen ligger på omkring 3,000 kr.

Hur monterar och fäster man vapenskåp?

Svensk lag säger att ett vapenskåp som vägen över 150 kg inte behöver fästas och sättas fast. Skulle vapenskåpet väga mindre finns det speciella vikter man kan köpa för att uppnå denna vikt.

Om man trots detta vill sätta fast vapenskåpen ska man fästa det i stommen, t.ex. med hjälp av skruv eller bultar. För hjälp med specifika vapenskåp ska man läsa i manualen för just det vapenskåpet.

Källor