Bästa fästingmedlet för hunden 2024 – Se till att din hund alltid är skyddad

Det tillhör inte vanligheterna att hundar insjuknar efter fästingbett, men om det sker kan det vara väldigt jobbigt både för dig och din hund. Det finns en större risk att bli bett av en fästing när man är ute och jagar tillsammans med sin hund. I den här guiden får du tips på hur du kan undvika att hunder blir biten av fästingar.

Det är inte bara hundar som kan bli bitna av fästingar, även om risken givetvis är större eftersom de inte har några skyddande lager på sig. Det är däremot inget du vill att hunden ska ta med sig hem efter att turen är avslutad, något som innebär att du gör bäst i att införskaffa dig ett effektivt fästingmedel.

Denna artikel om fästingmedel innehåller reklam genom annonslänkar

Inledning

Sjukdomar såsom TBE är livshotande, men det finns även andra sjukdomar som man kan få om man rör sig i den svenska vildmarken, som t.ex. borrelia. Idag kan man köpa olika slags fästingmedel som t.ex. tabletter, halsband eller spot-on preparat

Något som inte får glömmas bort är att preparat mot fästingar ska följas enligt anvisningarna, samt att du inte får använda dem på ett annat djur. Utöver detta är en kontroll av hunden efter varje tur ute i skogen ett måste, framförallt då fästingar har ”säsong”.

Fästingar trivs allra bäst i högt gräs samt i skogen, men de föredrar fuktiga områden i skugga – särskilt under våren då graderna rör sig runt 4 till 5 celsius. Sättet som fästingen hamnar på hunden är att den sitter på ett grässtrå i väntan på att en människa eller ett djur passerar, sedan sätter den sig på kroppen utan att det märks av. Hundarna har dessutom oftast päls vilket gör det ännu enklare för dem att försvinna ur synhåll. Fästingar suger i sig blod och det är också vid detta tillfälle som smittan sprider sig vidare till värddjuret.

Allt detta går dock att skydda sig mot om du är förberedd. I denna omfattande recension har vi valt att ta fram tre vinnare i olika prisklasser, nämligen Bäst & billigast, mellan och premium vilket vi oftast gör här på Jaktuppslaget. Vi har givetvis även med en joker som vi använder oss av för att presentera en produkt som skiljer sig en del från mängden.

Vinnaren i kategorin Bäst & billigast blev Frontline vet spray, en prisvärd produkt som används mot loppor och fästingar, både för hundar och katter. Mellanklassens vinnare utsågs som Frontline Comp, ett receptfritt läkemedel för din hund som disponeras som spot-on.

Premiumkategorins vinnare utsågs i sin tur som Seresto vet. för hund över 8 kg, ett halsband som förebygger angrepp av fästingar, loppor och löss på ett effektivt sätt. Jokern valdes ut som Fästingborttagare Tick Key, ett användbart verktyg som du alltid kan ha med dig för att plocka bort fästingarna med.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då är det bara att fortsätta läsa vidare nedan!

Frontline vet spray

Frontline vet spray är ett effektivt fästingmedel för hundar som rekommenderas av veterinärer.

Sprayen kan enkelt appliceras på hundens päls och skydda den mot fästingar och andra parasiter.

Med Frontline vet spray kan du vara säker på att din hund är skyddad och får njuta av utomhusaktiviteter utan bekymmer.

Frontline vet spray

Denna spray fungerar utmärkt för det den ska, alltså att förebygga mot loppor, löss och fästingar för din hund. Denna produkt kan även användas på kattungar och hundvalpar som är över 8 veckor gamla vilket kan vara bra att veta.

Med ett pressat pris tyckte vi att Frontline vet spray intog rollen som testvinnare när det gällde kategorin bäst & billigast på ett mycket bra sätt.

Frontline Comp

Frontline Comp är ett fästingmedel som har visat sig vara effektivt för att skydda hundar mot fästingbett. Det innehåller en potent formel som dödar och avvisar fästingar, vilket minimerar risken för överföring av sjukdomar. Många hundägare förlitar sig på Frontline Comp för att hålla sina hundar trygga och skyddade.

En av de bästa egenskaperna hos Frontline Comp är dess långvariga skydd. Efter applicering kan det ge upp till fyra veckors skydd mot fästingar för hundar. Det är en bekväm och effektiv lösning för att förhindra fästingbett och minska risken för fästingburna sjukdomar hos hundar.

Frontline Comp är enkelt att använda på hunden. Det är en spot-on-behandling som lätt kan appliceras på hundens nacke. Detta gör det till en bekväm och stressfri process för både hundägaren och hunden. Med Frontline Comp kan du vara säker på att din hund får det skydd den behöver mot fästingbett.

Frontline Comp

Mellanklassens vinnare är en så kallad spot-on lösning som appliceras direkt på hundens hud i nacken. Denna produkt passar för hundar från 8 veckors ålder, samt att den även motarbetar loppor, löss och fästingar. De flesta spot-on preparat har en effekt som vara i cirka fyra veckor vilket också innebär att det är mer effektivt än spray, samt att det inte behöver appliceras varje dag.

Seresto vet. för hund över 8 kg

Seresto vet. för hund över 8 kg är ett av de bästa fästingmedlen på marknaden. Det ger långvarigt skydd mot fästingar och loppor för din hund. Med Seresto vet. behöver du inte oroa dig för att fästingar ska bita din hund och överföra sjukdomar.

För hundar som väger över 8 kg är Seresto vet. det perfekta fästingmedlet. Det är enkelt att använda och ger upp till 8 månaders skydd mot fästingar och loppor. Du kan vara säker på att din hund alltid är skyddad med Seresto vet.

Seresto vet. för hund över 8 kg är ett favoritval bland hundägare när det kommer till fästingmedel. Det är bekvämt att använda och ger långvarigt skydd mot fästingar och loppor. Se till att din hund är skyddad med Seresto vet.

Seresto vet. för hund

Vår testvinnare i premiumkategorin blev Seresto vet hundhalsband, en produkt som har effekt i cirka fem till åtta månader. Produkterna som vi recenserar i detta test skiljer sig inte särskilt mycket i pris, men vi har ändå kategoriserat dem enligt våra vanliga prisklasser för att bedöma vilka av dem som verkligen är bäst.

Fästingborttagare Tick Key

Tick Key är en effektiv fästingborttagare som är enkel att använda och hjälper till att säkerställa att din hund inte blir biten. Den är designad för att smidigt och enkelt ta bort fästingar på ett säkert sätt utan att klämma eller krossa dem.

Med Tick Key kan du vara säker på att fästingarna avlägsnas helt, vilket minskar risken för infektioner och sjukdomar som kan överföras av fästingar. Den är tillverkad av ett starkt och hållbart material som håller länge och kan användas om och om igen.

Dess unika och ergonomiska design gör det lätt att använda Tick Key på alla storlekar av fästingar, från de små till de stora. Det är ett oumbärligt verktyg för hundägare som vill se till att deras hundar är skyddade mot fästingar hela året om.

Fästingborttagare Tick Key

Jokern i vårt test är inget medel, utan snarare ett verktyg som du kan använda för att plocka bort fästingar med. Dessa smidiga fästingborttagare kan enkelt fästas i nyckelknippan, samtidigt som de är billiga att inhandla.

Varför ska du lita på våra recensioner av fästingmedel för hundar?

Vi också hundägare som använder fästingmedel ofta i vardagen tack vare att djur är mer än bara arbetsredskap för oss, de är våra fyrfota vänner som vi bryr oss väldigt mycket om.

Vem behöver fästingmedel allra mest?

Fästingar är en vanlig och utbredd fiende för våra älskade husdjur, och därför är det viktigt att skydda hundar från dessa farliga parasiter.

Även om alla hundar är utsatta för fästingbett, är vissa raser och regioner särskilt utsatta.

Hundar som spenderar mycket tid utomhus, som bor i områden med hög fästingpopulation eller som ofta vistas i skog och gräsområden behöver fästingmedel allra mest.

Hur kom vi fram till vilka fästingmedel vi skulle testa?

Genom att undersöka marknadens utud fick vi ett underlag för vilka produkter som är tillgängliga idag när det gäller fästingmedel för hundar.

Vi fördjupade oss i flertalet andra recensioner också, samt plockade det mest relevanta och aktuella från dem. Genom att endast presentera dig med de mest effektiva produkterna på marknaden kunde vi enkelt filtrera bort de som inte fungerar lika väl.

Hur gick testerna av fästingmedel till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Våra favoriter bland fästingmedel för hundar

Det finns gott om olika fästingmedel för hundar och många av dom gjorde riktigt bra ifrån sig i våra tester. Vi kan dock bara välja ut en vinnare som blir vald som bästa fästingmedel för hund inom respektive kategori. Nedan hittar recensioner av bästa fästingmedel för hund.

Våra favoriter bland fästingmedel för hundar inkluderar Frontline vet spray, som är ett populärt val på marknaden. Med sin effektiva formula och bekväma applikation är det ett pålitligt val för att skydda din hund.

Frontline Comp är även en av våra favoriter bland fästingmedel för hundar. Dess kombination av effektiva ingredienser ger en långvarig skyddseffekt mot fästingar och andra skadedjur.

Seresto vet. för hund över 8 kg är vårt premiumval för fästingmedel. Detta collar är enkelt att använda och har en långvarig effekt, vilket gör det idealiskt för hundar som vistas i områden med hög fästingförekomst.

Bäst & billigast: Frontline vet spray

Bäst & billigast: Frontline vet spray

Frontline vet spray är en utmärkt produkt som gör det enkelt för dig som hundägare att hantera ett fästingmedel då du sprayar det på din hund. Det verksamma ämnet i denna spray är fipronil, ett läkemedel som dödar fästingen när den upptar en tillräckligt hög dos.

Detta sker vanligtvis inom 48 timmar efter att fästingen fått kontakt med ämnet, samt att din hund är skyddad mot fästingar upp till 5 veckor från behandlingstillfället. Det vi gillade mest med denna produkt var hur lätt den var att använda, det räcker att spraya pälsen mothårs på 10-20 cm avstånd, sedan kan du även massera in medlet för ökad effekt.

Frontline vet spray levereras som spraylösning på 2,5 mg/ml 100 milliliter, och cirkapriset för Frontline vet spray är endast 179 kronor vilket är fördelaktigt för de flesta köpare.

Mellan: Frontline Comp

Mellan: Frontline Comp

Frontline Comp är en spot-on lösning som ska appliceras i djurets nacke, samt att det är viktigt att sära på pälsen mellan skulderbladen så att huden blir synlig. Denna produkt utsågs som vinnare på grund av den har god effekt mot loppor i 8 veckor, samt fästingar i 4 veckor.

Prismässigt ligger den också väldigt bra till och cirkapriset för Frontline Comp är 249 kronor, något dyrare än vår vinnare i kategorin bäst & billigast, men skillnaden är väldigt liten vilket gör produkten till en värdig vinnare i mellankategorin.

De aktiva substanserna i detta läkemedel är Fipronil och Metopren vilket också ligger till grund för den lilla prisökningen jämfört med Frontline vet spray.

Levereras som lösning av 67 mg/60,3 mg 3 x 0,67 milliliter och doseras med 1 pipett à 1,34 ml per hund mellan 10 kg och 20 kg kroppsvikt. Läs även bipacksedeln för ytterligare information eftersom det finns fler exempel.

Premium: Seresto vet. för hund över 8 kg

Premium: Seresto vet. för hund över 8 kg

Premium kategorins vinnare, Seresto vet. för hund, är ett fästinghalsband som du fäster runt hundens hals. Effekten märks av efter cirka en vecka och det förebygger angrepp av fästingar, loppor och löss. Den största anledningen till placeringen var att cirkapriset är fördelaktigt på 419 kronor, men även att fästinghalsband är de mest effektiva verktygen för att motverka dem.

Ett fästinghalsband kan ha effekt upp till åtta månader och det är alltså något du sparar in på i längden även om priset är något högre än för de andra testvinnarna. Seresto vet. för hund lämpar sig för alla hundar över 8 kilo, samt att det är luktfritt och vattenresistent.

Seresto vet. för hund fästinghalsbandet levereras som 4,50 g + 2,03 g 1 styck och den tillverkas av Bayer AG, ett välkänt läkemedelsföretag som har etablerat sig väl på marknaden. Halsbandet ska rullas upp och justeras runt hundens hals utan att dra åt för hårt, samt att du bör klippa av det överflödiga materialet.

Jokern: Fästingborttagare Tick Key

Jokern: Fästingborttagare Tick Key

Vår joker, Fästingborttagare Tick Key, är ett smidigt sätt att plocka bort fästingarna då du inte behöver använda fingarna, samt att de även kan fästas enkelt i din nyckelring. Du kan alltid ha med dig en fästingborttagare och du vet aldrig när den behövs vilket gör den till ett perfekt verktyg som bör finnas med på samtliga turer i skogen, oavsett om det gäller jakt, promenader eller andra äventyr med din fyrbenta vän.

Cirkapriset för Tick Key är 89 kronor och det är således en av de billigaste produkterna i vårt test, även om det inte är ett läkemedel i sig.

Fästingmedel för hund som utmanar

Här hittar du kortare recensioner av de olika fästingmedel för hund som gav våra bäst-i-test fästingmedel en god match om förstaplatserna.

Fixodida Zx

Fixodida Zx

Fixodida Zx är en ny typ av fästingmedel för hundar som utmanar de traditionella alternativen. Med sin unika formel och effektiva verkan har det snabbt blivit populärt bland hundägare. Många rapporterar om imponerande resultat och en minskning av fästingangrepp hos sina fyrbenta vänner.

Om du letar efter ett praktiskt och enkelt sätt att skydda din hund mot fästingar är Fixodida Zx ett utmärkt val. Det är en enkel appliceringsmetod och ger långvarigt skydd mot fästingar. Dessutom är produkten prisvärd och ger mycket värde för pengarna.

Fixodida Zx innehåller aktiva ingredienser som effektivt bekämpar fästingar och förhindrar deras angrepp på din hund. Det är också säkert att använda och ger inga kända biverkningar. Med Fixodida Zx kan du vara trygg i att din hund alltid är skyddad mot dessa otäcka parasiter.

Dessa tabletter, Fixodida Zx, är både effektiva och enkla att använda då de kan blandas in i fodret, samt att de passar både för katt och hund. Det är dessutom giftfritt, samt att det inte finns några negativa sidoeffekter med läkemedlet.

Rekommenderat intag för hund under 10 kg 2 kryddmått (2 ml) per dag. Hund över 10 kg 4 kryddmått (4 ml) per dag.

Cirkapriset landar på 297 kronor för Fixodida Zx.

Petwise Fästinghalsband Hund

Petwise Fästinghalsband Hund

Petwise Fästinghalsband har ett citrusdoftande läkemedel som gnuggas in i huden när hunden rör på sig, samt att en repellerande zon skapas runt hunden för att undvika fästingbett. Detta halsband räcker upp till 2-3 månader och medlet som används är PMD-olja som utvinns naturligt via Eucalyptusträd.

Halsbandet är ställbart mellan 40-70 cm och det motverkar bitande insekter och minskar också risken för fästingbett. Observera dock att den ej ska användas på hundvalpar yngre än två månader.

Cirkapriset för Petwise Fästinghalsband ligger på 229 kronor vilket är överkomligt för de flesta som funderar på att införskaffa ett fästinghalsband.

Scalibor vet.Halsband 1 g 65 cm i endosbehållare

Scalibor vet.Halsband 1 g 65 cm i endosbehållare

Scalibor vet.Halsband är mycket effektivt och håller upp till 5-6 månader. Det verksamma ämnet är Deltametrin, samt att den passar för storvuxna hundar. Observera dock att detta är ett läkemedel som säljs via Apoteket och att cirkapriset också är något högre på 335 kronor.

Fästinghalsbande ska bäras av hunden under hela behandlingsperioden för att det ska ha maximal effekt, något som bör nämnas i sammanhanget.

Exspot vet. spot-on

Exspot vet. spot-on

Detta fästingläkemedel, Exspot vet. spot-on, är helt receptfritt och används som en lösning för hundar över 5 kg oavsett om det gäller fästingar, loppor, löss eller mjäll. Medlet droppas på huden och den har effekt i cirka 4 veckor.

Cirkapriset för Exspot vet. spot-on landar på 389 kronor.

Vanliga frågor om fästingmedel för hund

Innan du rusar iväg till närmaste apotek för att köpa nytt fästingmedel till din hund rekommenderar vi att du tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till fästingar och fästingmedel för hund.

Vilka läkemedel är mest effektiva mot fästingar?

Enligt oss är det halsbanden som har bäst effekt, samtidigt som de håller längst. Hundarna som behandlas med fästinghalsband kan däremot ogilla själva halsbandet vilket är något som bör beaktas, även om det är ett mycket effektivt skydd.

Spot-on medel är också effektiva, precis som sprayprodukter eftersom de gnuggas in. De minst effektiva är tabletter som krossas i maten då de inte har någon lukt eller andra egenskaper som förhindrar bett. Ta gärna en titt bland de produkter som vi tog fram som testvinnare eftersom dessa valdes ut enligt flera olika kriterier som vi använde oss av för att plocka fram de allra bästa produkterna.

När ska man besöka veterinär om din hund blir fästingbiten?

Vi anser att du alltid bör kolla upp fästingbett eftersom det finns många farliga biverkningar, exempelvis trötthet, vinglig gång samt värk. Fästingmedel motverkar givetvis effektivt men det betyder inte att din hund ändå kan bli biten. De olika läkemedeln behöver även appliceras om kontinuerligt och de tappar effekt efter tid vilket också bör tänkas på.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller fästingmedel?

Något vi vill belysa extra är att alltid läsa bipacksedeln för att se doseringen eftersom den skiljer sig beroende på djurens ålder och storlek. Vissa läkemedel får exempelvis aldrig ges till hundvalpar.

Ett tips är att om du är osäker kan du alltid läsa bipacksedeln online via FASS.

Sammanfattning

Nu har vi kommit fram till slutet av detta test av fästingmedel för hundar. I detta test har vi presenterat de färstingmedel för hund som valts ut som bäst i test bland alla aktuella fästingmedel på marknaden just nu. Från riktigt bra men samtidigt billigt fästingmedel för hund, till mer premium lösningar för fästingproblem hos hund – t.ex. ett fästinghalsband. Nedan sammanställer vi våra fyra olika bäst i test produkter bland fästingmedel för hund.

KategoriFästingmedelCirkapris
Bäst & BilligastFrontline vet spray179 kr
MediumFrontline Comp249 kr
PremiumSeresto vet. för hund419 kr
JokerTick Key89 kr

Källor