TEST: Bäst jaktryggsäck 2024 – packa smart på nästa jaktrunda

Vi som har jagat ett tag har både lärt oss mycket och samlat på oss erfarenheter under alla år som vi har varit aktiva inom jakten. Som jag skrev förut i en artikel är det alltid viktigt att fundera på vad som ska med under jaktresan, men det är även av högsta vikt att välja rätt ryggsäck.

Om du hittar en passande ryggsäck som är både bra när det gäller kvalitet och bekvämlighet har man verkligen hittat rätt. Det ska kännas som att du har med dig en god vän på dina jaktresor med tanke på hur ofta man sitter tillsammans. Dessa två faktorer är de viktigaste för mig när jag ska välja ut en passande ryggsäck till jaktresan, framförallt när det gäller plats för allt som jag behöver få med. Det ska även finnas flera fack för att skilja åt sakerna, men även hög komfort för att slippa släpa runt på en ryggsäck som endast orsakar lidande.

Jag är redan lite äldre och i min ålder ska man inte behöva genomlida en ryggsäck som skaver. Det finns även några ytterligare funktioner som är värda att tänka på: är ryggsäcken vattentät och ska den vara det? Ska det finnas en integrerad stol? Och är materialet viktigt för mig?

För att ni som läser artikeln ska få det så enkelt som möjligt har vi här i testgruppen valt ut tre olika prisklasser: budget, mellan och premium.

Vinnaren i budgetklassen är Pinewood Hunting Backpack, en kompakt ryggsäck ämnad för jakt på 22 Liter med ett gevärshölster som fungerar även under vandringar.

Mellankategorins vinnare är Swedteam Ryggsäck Backbone som vi fort insåg skulle knipa andraplatsen.

Premium kategorin som även är den dyraste av de tre fick se vinnaren Eberlestock Gunslinger II. Detta är en modell som är bäst på alla specifika områden som handlar om jakt och den täcker alla dina tänkbara behov.

När vi väljer ut modeller för våra läsare försöker vi alltid bjuda på modeller som du kanske inte har stött på tidigare, eller som på något annat sätt skiljer sig från mängden. Denna gång fastnade vi för Stubben som är lanserad av populära vandringsföretaget Fjällräven. Läs gärna vidare nedan för att ta del av våra recensioner för respektive ryggsäck!

Denna artikel innehåller reklam i form av annonslänkar till PN Jakt och Outnorth.

Budget: Pinewood Hunting Backpack

Pinewood Hunting Backpack

I kategorin budget hittade vi en av de bättre ryggsäckarna som ändå ger dig tillgång till en billig modell, nämligen Hunting Backpack från Pinewood. Företaget är en av de ledande tillverkarna av friluftskläder och ryggsäcken på 22 liter är både kompakt samt uppfinningsrik med tanke på mängden större fack för extrautrustning och kläder som du behöver ha med dig under jaktresan.

NYHET: Nu går att att köpa riktigt bra jaktryggsäckar billigt på Amazon i Sverige.

Du bjuds även på hög komfort, vattenavvisande material och en stabil ryggsäck som du kan ha med dig både under vandringar och jaktresor.

Mellan: Swedteam Ryggsäck Backbone

Swedteam Ryggsäck Backbone

Om du letar efter både komfort och praktiska egenskaper är denna väska något för dig. Den är dessutom inte av den dyraste prisklassen vilket är ett stort plus i kanten för dig som är ute efter en bra ryggsäck som levererar väl på samtliga punkter som vi använder oss av i våra recensioner.

Denna ryggsäck är välgjord och kvaliteten håller i flera år framåt om du bestämmer dig för mellanmodellen.

Premium: Eberlestock Gunslinger II

Eberlestock Gunslinger II

I denna ryggsäck får du plats för allt du kan tänka dig och du får dessutom en uppdaterad modell som tar över efter GS05M Gunslinger Pack. Båda dessa ryggsäckar används flitigt av militär och jägare runtom i världen och även amerikanska elitstyrkor som Navy Seals bär denna ryggsäck under sina övningar och uppdrag. Duger den för dem duger den garanterat för samtliga användare!

Special: Fjällräven Stubben

Fjällräven Stubben jaktryggsäck

Det som utmärker denna modell är att den innehåller flera smarta funktioner, exempelvis ett utrymme på 27 liter. Du kanske inte ska använda denna för all typ av jakt, men den duger väldigt väl för längre skogsturer oavsett.

Tester att lita på!

Jag har arbetat hårt och ihärdigt med min testgrupp för att ta fram ett så bra underlag som möjligt för dessa ryggsäckar. Alla vi har olika erfarenheter av jakt vilket även bidrar till en mer varierad testgrupp för att verkligen gå igenom samtliga egenskaper som krävs för att jaga i vildmarken.

Många vandrar ofta långt och vi har under åren lärt oss vikten av att packa ned sakerna rätt i ryggsäcken. Vi har även lärt oss från vänner om vad som är bra och vad du kan glömma helt och hållet. Däremot lär man sig vissa saker den hårda vägen, exempelvis att ge sig ut oväder med en ryggsäck som inte tål vatten. Det är något jag aldrig mer gör om…

Vem har behov av en jaktryggsäck?

Jag tycker att frågan snarare borde vara; vem har INTE ett behov av en jaktryggsäck? Jag skojar givetvis, i mitt fall har jag haft en ryggsäck på mig sedan jag började gå i skolan.

Om man ska ut och jaga eller vandra i vildmarken kan man inte ta med sig en portfölj eller resväska, det är något som de flesta är ense om. Det som krävs är en bra ryggsäck.

Om pengar inte är ett hinder rekommenderar jag att du investerar i en så bra modell som möjligt eftersom de är tillverkade av stryktåligt material. Om du gör det behöver du inte spendera mer pengar i ett senare skede eftersom dessa väskor ofta håller livet ut.

I inledningen av denna artikel benämnde jag vikten av att veta vad du behöver ta med dig och i detta test får du förmodligen flertalet användbara tips och funktioner i ryggsäckarna som du kanske inte har tänkt på innan.  Tänk dock alltid på vad syftet med ryggsäcken är och slå till endast när du bestämt dig.

Hur valde vi ut ryggsäckarna till detta test?

På jaktmarknaden finns det flera olika produkter men vi har rätt så bra koll på vad som är bra och vad som är mindre bra. Tack vare att det mesta finns på internet idag gör det vårt jobb mycket enklare då jag kan ta reda på fakta om ryggsäckarna snabbt och smidigt.

Hur valde vi ut bästa jaktryggsäckarna i testet?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Utvalda favoriter

Här beskriver vi mer utförligt detaljerna hos våra vinnare samt favoriter inom respektive kategori i detta test av jaktryggsäckar.

Budget: Pinewood Hunting Backpack

Pinewood Hunting Backpack

Backpack Hunting 22 L tillverkas av ett material som avvisar vatten helt och hållet. Det finns även många fack i ryggsäcken för att göra den så smart och användbar som möjligt. Den är även anpassningsbar för att du ska kunna justera den så bra som möjligt via medföljande remmar och bälten. I huvudfacket finns plats för det mesta och du hittar även ett separat hölster för ett gevär där de flesta vapen passar in i.

Du kan även vika in hölstret när du inte har behov för det vilket är en stor fördel med denna modell. Detta är en av de billigaste jaktryggsäckarna i vårt test på cirka 1 000 kronor, men det är en väldigt användbar modell för dig som rör dig ofta i skog och mark. Dessutom passar den för jakt som pricken på i:et.

Mellan: Swedteam Ryggsäck Backbone

Swedteam Ryggsäck Backbone

Denna ryggsäck är utformad på ett sätt som kännetecknar en jaktryggsäck, det finns flera fickor för förvaring av tillbehör och annan utrustning som är nödvändig under jaktresan, men du hittar även en stor ficka för själva vapnet.

Swedteam har varit väldigt uppmärksamma och placerat själva vapenfickan mellan ryggsäcken och kroppen för att tyngden ska hamna närmare din kropp. Detta resulterar i ökad komfort och du hittar dessutom vaddering kring höften.

Vårt testlag gick verkligen igång på denna ryggsäck då vi alla är mycket varse om vad som krävs när man jagar. I denna ryggsäck har du plats för 46 liter och gevärsfickan står för endast 9 av dem, något som gör det till en mycket rymlig modell. Det spelar ingen roll om du är en nybörjare som precis ska inhandla din första ryggsäck inför jaktsäsongen, eller om du har varit med i flera år – detta är ett mycket bra köp.

Vi som har jagat länge vet att man inte ska behöva köpa en ny ryggsäck inför varje säsong och här får du faktiskt en väldigt stryktålig modell som klarar av allt slags väder som du kan hitta i Sverige. Priset ligger dessutom på endast 1 800 kronor vilket är relativt billigt för en så pass stor modell.

Vi som har jagat länge vet att man inte ska behöva köpa en ny ryggsäck inför varje säsong och här får du faktiskt en väldigt stryktålig modell som klarar av allt slags väder som du kan hitta i Sverige.

Priset ligger dessutom på endast 1 800 kronor vilket är relativt billigt för en så pass stor modell.

Premium: Eberlestock Gunslinger II

Eberlestock Gunslinger II

Om valet faller på den bästa och dyraste modellen får du inte bara massvis av utrymme, du får även alla tänkbara egenskaper som behövs på längre jakter. Om du bara ska ut på en kortare tur rekommenderar vi inte denna ryggsäck eftersom den är gjord för långa och krävande turer i vildmarken.

Eftersom jag har en lång erfarenhet inom jakt har jag lärt mig att man ska välja packning utefter typen av jakt som man bedriver. Då är det alltså bäst att börja med själva ryggsäcken, eller hur?

Om vi börjar med att gå igenom hur ryggsäcken ser ut kan vi börja med att den är skapad för laddning både från fronten eller toppen. Du hittar även dubbla ärmar på insidan som passar utmärkt för förvaring av vätska. Du har även en ficka i locket som du kan använda för att förvara mindre föremål som behöver tas fram snabbt.

Om du däremot inte skulle få plats med allt kan du även köpa till extra fickor till denna modell, samt att ryggsäcken rymmer 45 liter och väger 3,7 kilo. Alla i testgruppen tyckte mycket om denna väska även om alla inte tyckte att de hade ett behov av den. Vi insåg dock snabbt att det var en väldigt hållbar modell med som dessutom går att modifiera enkelt för att passa alla tänkbara behov.

Att denna modell används av elitstyrkor och jägare runtom i världen är ett bevis på att den är användbar i alla olika klimat och något som vi tyckte var ett bevis på att väskan är en av de bättre på marknaden. Priset på denna modell ligger på cirka 5 000 kronor och vi rekommenderar den varmt för dig som ofta ger dig ut på längre turer.

Special: Fjällräven Stubben

Fjällräven Stubben

Om du inte vet vilka Fjällräven är har du förmodligen aldrig vandrat, men det gör inget för i denna artikel kommer vi presentera dig för deras modell Stubben. I min ålder är det många som tycker om att röra sig ute i naturen bland den friska luften och de flesta av oss har förmodligen ägt en ryggsäck från Fjällräven någon gång under livet, men visst låter namnet av denna modell lite konstig?

Vi i testgruppen stod länge och funderade på namnet innan en av grabbarna märkte den inbyggda stålramen som får hela ryggsäcken att agera stol (eller stubbe i detta fall). Detta är ett utmärkt sätt att vila ryggen ett tag när man har varit ute på en långtur, eller som ett provisoriskt bord när du behöver det.

Som ni kanske har märkt vid detta laget älskar jag och de andra i gänget att hitta produkter där tillverkaren har tänkt utanför lådan gällande smarta och innovativa lösningar. Detta gäller framförallt för produkter som Stubben och jag vet helt ärligt inte var jag ska börja – men om man använder det som en stubbe och sitter på den kan man ändå öppna upp den för att komma åt innehållet vilket är otroligt funktionellt.

Du hittar dragkedjor i fronten som ger dig tillgång till innehållet utan att behöva lyfta på själva topplocket vilket gör detta till en av de mest funktionella ryggsäckar vi skådat. Du hittar även smarta fickor som finns placerade strategiskt för att du ska kunna förvara både små och stora prylar. Priset för Stubben ligger idag på cirka 2 600 kronor vilket är ett rimligt pris för dess unika funktioner.

Utvalda utmanare bland jaktryggsäckar

Här kan ni läsa våra synpunkter om andra jaktryggsäckar som inte nådde hela vägen fram, men ändå förtjänas att kommenteras.

Swedteam Ultra 75+ Veil Ryggsäck

Swedteam Ultra 75+ Veil Ryggsäck

Denna jaktryggsäck är både häftig och funktionell, precis som de ska vara. Denna modell utmanade vinnaren i premium kategorin på grund av sina olika användningsområden som rör sig från både från jakt till andra aktiviteter utomhus.

Swedteam har skapat en modell som har en separat hållare för geväret samtidigt som den ger dig tillgång till smarta förvaringsfickor för all annan utrustning. Ryggsäcken erbjuder även ett bärsystem som skapar stabilitet och funktionalitet på en och samma gång vilket innebar att denna ryggsäck var väldigt nära på att kamma hem vinsten.

Du hittar även ett regnskydd i denna modell och den kan dessutom öppnas från två olika håll. Cirkapriset för Ultra 75+ Veil hamnar på ungefär 3 800 kronor vilket är aningen högre än vinnaren och även en av anledningarna varför den inte hamnade på första plats.

Härkila Blaiken Hunting Pack

Härkila Blaiken Hunting Pack

Det man bör tänka på gällande denna modell är att den är långt ifrån den största ryggsäcken ämnad för jakt och det gäller att veta när den bör användas. En utmärkande faktor med denna ryggsäck är att den är otroligt lätt att packa då den bjuder på ett nytänkande öppningssystem. Du kan få plats med ett helt rådjur eller andra djur i samma storlek tack vare denna innovativa funktion och det var något som verkligen imponerade på oss i testgruppen.

Utöver detta är den även vattentät och du hittar även flera fickor för förvaring av din utrustning. Priset hamnar på cirka 2 000 kronor.

Utöver detta är den även vattentät och du hittar även flera fickor för förvaring av din utrustning. Priset hamnar på cirka 2 000 kronor.

Eberlestock H2 Gunrunner

Eberlestock H2 Gunrunner

En av de bättre ryggsäckarna i vårt test heter Eberlestock H2 Gunrunner som hamnar lite i skymundan på grund av storebrodern som hittas i premium kategorin. Den är dessutom lite för dyr för att hamna i mellanklassen, dock har vi endast bra saker att säga om denna modell.

Ryggsäcken passar alldeles utmärkt för dig som ska jaga i en eller två dagar och där förflyttning är a och o. Den har flera smarta lösningar som exempelvis möjligheten att ta ut geväret utan att behöva ta av sig väskan, men du hittar även ett vätskesystem för att underlätta under längre turer.

Priset är dock skillnaden och denna modell kostar endast cirka 2900 kronor jämfört med premium favoriten som hamnar på cirka 5 000 kronor.

Fauna F 40 PRO Björnen EVO

Fauna F 40 PRO Björnen EVO

Som jaktryggsäck ser denna väldigt annorlunda ut jämfört med de andra modellerna och den har även en inbyggd stol som du kan använda för att ta en paus då och då. Väskan är även ergonomisk och bekväm att bära trots utseendet vilket är ett stort plus för Fauna F 40 PRO Björnen EVO.

Den lämpar sig dock inte särskilt bra för jakt, men den fungerar dock bättre för andra ändamål som vandring och kortare utflykter. Jag tyckte att den skulle kunna fungera bra för fiske eller mer statiska aktiviteter som fågelskådning. Cirkapriset landar på 2 100 kronor för denna modell vilket är rimligt med tanke på funktionerna och storleken.

Bergans Ulveli Silent 35L

Bergans Ulveli Silent 35L

Denna ryggsäck är både lätt och bekväm samt stor nog för att du ska få plats med all tänkbar utrustning som du behöver ha med dig. Den är anpassad för småviltsjakt och håller dig även tyst med tanke på materialet som den är tillverkad av vilket underlättar under jakten.

I själva höftbältet finns även ett fack som går att lossa. Inne i ryggsäcken hittar du också ett fack i fronten för att kunna förvara mindre prylar och priset på 1 600 kronor känns inte allt för saftigt för en stabil och bekväm modell som denna.

Haglöfs Combi

Haglöfs Combi jaktryggsäck

Om du letar efter en ryggsäck som är helt anpassad för jakt har du hittat helt rätt med denna modell. Du hittar exempelvis en inbyggd stol, en enkel utformning och en stabil konstruktion som dessutom är bekväm under längre turer.

Utrymmet är på 42 liter och den har även två större sidfickor för enklare förvaring av diverse föremål. Du hittar även fickor på framsidan vilket innebär att denna modell erbjuder gott om plats för dig som vill bege dig ut på jakt.

Haglöfs är ett känt varumärke och deras första ryggsäck tillverkades så tidigt som 1914. Cirkapriset för denna modell hamnar på 1 500 kronor vilket är ett rimligt pris för de flesta användare.

Swedteam MollTec Classic Jaktryggsäck

Swedteam MollTec Classic Jaktryggsäck

Denna ryggsäck är både liten och smidig samt tillverkad i ett helt nytt material som heter Molltec. Tack vare materialet är den lättare än många av sina konkurrenter, men den största fördelen är att den är tillverkad av ett material som gör den tyst när du rör dig bland buskar och träd. Du hittar även en integrerad stol som du kan fälla ut när du vill vila ett tag.

Cirkapriset för denna modell hamnar på 930 kronor vilket är överkomligt för de flesta, samt även en ytterligare fördel för denna ryggsäck.

Jaktryggsäckar som utgått

Med tiden slutar vissa jaktryggsäckar att säljas men eftersom dom fortfarande kan vara av intresse att läsa mer om i de fall man vill köpa en begagnad jaktryggsäck skriver om favoriter bland jaktryggsäckar som utgått.

Halti Woodgrouse Pack Jaktryggsäck

Halti Woodgrouse Pack Jaktryggsäck

Denna jaktryggsäck var den billigaste i hela vårt omfattande test och det finns givetvis många anledningar till detta. Detta är inte en ryggsäck som passar för samtliga ändamål eller längre jaktresor, men om du vill jaga efter fågel är det ett utmärkt val.

Namnet av ryggsäcken avslöjar även syftet med modellen och den väger endast 0,8 kilo och rymmer 30 liter. Med ett pris på 700 kronor är den dessutom billig för en funktionell ryggsäck med ett specifikt syfte.

Norrøna Hjerkinn 40 l Jaktryggsäck

Norrøna Hjerkinn 40 l Jaktryggsäck

Om du vill ha en ryggsäck som levererar mycket för pengarna är denna modell ett utmärkt val tack vare den höga kvaliteten, det välkända namnet i ryggen, samt en lång hållbarhet. Ryggsäcken har en volym på 40 liter och väger 1,7 kilo vilket vi anser är en bra storlek för det mesta.

Den är dessutom bekväm att bära och erbjuder ett stödsystem som anpassar sig efter dina höftrörelser och viktfördelning, men du kan även ta av höftbältet när du inte vill bära det.

Detta var ytterligare en vinnare i budgetkategorin och det beror till största del av att du får extremt mycket för pengarna. Företaget som designat denna modell är kända för sin kvalitet och du kan även vara säker på att denna väska kommer hålla under mycket lång tid.

Ryggsäcken har en total volym på 40 liter och vikt på 1,7 kilo och vi alla tyckte att den hade en bra storlek med ett styvt bakstyre som klarar av både vikten och volymen utan att det blir jobbigt för personen som bär den.

Vi tyckte även om Norrøna Hjerkinn 40 l Jaktryggsäckens innovativa stödsystem som anpassar sig enligt bärarens höftrörelser och viktfördelning, samt att du även kan ta av höftbältet. Vi hade dock velat se fler fickor och fack, men med tanke på att detta är en budgetmodell är vi ändå nöjda med vad du får för 1 000 kronor. Du hittar även ett avtagbart nät som du kan använda för att exempelvis förvara ripor vilket är ett litet plus i kanten när det kommer till denna modell.

Vi hade velat se några fler fack och fickor, men tyvärr får man inte allt man önskar här i världen. Du får dock ett avtagbart nät på köpet som du kan använda för att förvara ripor eller andra fåglar. Cirkapriset låg dessutom på 1 000 kronor vilket inte är särskilt saftigt.

Frågor och svar

Vilka skillnader finns det mellan vanliga ryggsäckar och jaktryggsäckar?

Jaktryggsäckar är anpassade för jakt medan vanliga ryggsäckar är ämnade för enkel förvaring och korta resor.

Vad utmärker en jaktryggsäck?

En jaktryggsäck är anpassad för jakt i första hand och det är även anledningen varför du oftast hittar ett fack för både vapen och annan utrustning som behövs för att bedriva jakt i Sverige. Väskan är oftast utformad för att du ska kunna få plats med så mycket som möjligt samtidigt som den ska vara bekväm att bära. Du hittar ofta även unika funktioner som utfällbara stolar och smarta fickor i de flesta modeller, men vissa av dem kan även tillverkade av tyst material för att inte störa djuren.

Vad kostar en jaktryggsäck?

En jaktryggsäck kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor.

NYHET: Nu går att att köpa riktigt bra jaktryggsäckar billigt på Amazon i Sverige.

Källor