Bäst jaktradio 2024 – stor test – håll kontakten under jakten

Kommunikation är något av det viktigaste som finns har du säkert hört flera gånger, men när det gäller jakt så är det faktiskt ett av de bästa verktygen du använder dig av. En jaktradio ger dig möjlighet att kommunicera med ditt jaktlag, eller låter dig kontakta radioanvändare även när det inte finns mobilmaster att tillgå.

Utöver detta är vissa modeller vattentäta vilket kan vara en livräddare när olyckan är framme, samt att de flesta av dem har en lång räckvidd för att kunna nå andra personer även om du skulle befinna dig långt utanför civilisationen.

Denna artikel om jaktradio innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.se, ITAB Outdoor och Activeoutfit.se

Inledning – köpa jaktradio

Det finns givetvis flera olika modeller av jaktradio att välja mellan idag, men egenskaper som batteritid, funktionalitet, storlek och färg är alla viktiga för dig som jagar mycket. Det är även anledningen varför vi skapade denna stora guide gällande de bästa modellerna på jaktmarknaden idag.

Vi använder oss precis som vanligt av tre distinkta prisklasser: billigast, medel och premium kategorin som alla är bäst i test utifrån de kriterier vi använder för att recensera dem. Vi har även en modell som vi benämner som joker eftersom det också finns andra användbara portabla enheter som du kan ha med dig i vildmarken idag.

Vinnaren i kategorin bäst och billigast blev Zodiac Neo 155 Mhz, mycket tack vare det låga priset och de goda funktionerna. Mellanklassens vinnare utsågs givetvis också och valet föll på Icom ProHunt Basic Digital, en utmärkt jaktradio med flera fördelaktiga funktioner till ett rimligt pris.

Premium kategorins vinnare blev Icom ProHunt Advanced, en något dyrare produkt som däremot presterade allra bäst av alla de tre vinnarna, samt att radion levereras i en jaktväska med som är både praktisk och ger utrymme för alla medföljande artiklar samt ytterligare tillbehör.

Jokern utsågs som Garmin Inreach Se+, en GPS sändare med SOS-funktion om olyckan skulle vara framme, en otroligt viktig fördel som vi anser är viktig att belysa lite extra. Följ med och läs vidare i vår fullständiga recension om de bästa modellerna i test 2019!

Zodiac Neo 155 Mhz

Zodiac Neo 155 Mhz

Vinnaren i kategorin bästa och billigaste jaktradion blev Zodiac Neo 155 Mhz, en prisvärd modell som är framtagen för jakt i de nordiska skogarna. Denna modell har till exempel en vikt på endast 248 gram, en gul färg som gör att du lätt hittar den även i de tätaste skogarna om du råkar tappa den, samt ett 1800 mAh litium batteri.

Icom ProHunt Basic Digital

Icom ProHunt Basic Digital

Mellanklassens vinnare blev Icom ProHunt Basic Digital , en radio som presterar mycket väl till ett rimligt pris, dock är den något dyrare än den billigaste modellen. Fördelarna med denna jaktradio är att den är liten och endast väger 240 gram, men ändå kraftfull och fullproppad med egenskaper som batterisparfunktion, ljudförstärkning, samt laddningsbara batterier.

Icom ProHunt Advanced

Icom ProHunt Advanced

Vinnaren i klassen premium blev Icom ProHunt Advanced, en modell som bjuder på allt som en erfaren jägare vill ha, exempelvis inbyggd Bluetooth, scanning av jaktkanaler, lång batteritid, programmerbara funktioner, flera olika lägen för diverse situationer, samt en lång räckvidd.

Garmin Inreach Se+

Garmin Inreach Se+

I denna kategori går vi igenom modeller som skiljer sig lite från mängden, oftast på grund av utmärkande egenskaper. Denna gång föll valet på Garmin Inreach Se+, en utmärkt satellitkommunikationsenhet som ger dig tillgång till sociala medier, SOS-signaler till övervakningscentret, samt samtal utanför räckvidden för mobiltelefoner.

Fördelar med våra tester av jaktradio

Då vi är vana jägare vet vi vad som verkligen behövs när du ger dig ut på en krävande jaktexpedition, eller ett längre vandringspass i de svenska skogarna. Att ha med sig en radio är inte bara livsviktigt, det är även fördelaktigt för dig som jagar tillsammans med andra, eller för dig som behöver få kontakt med personer som befinner sig långt utanför mobilmasternas räckvidd.

Vi har jagat länge och vet även vilka egenskaper som är viktiga när det kommer till jaktradion. Till exempel deras vikt som givetvis spelar en stor roll då du ofta har med dig mycket packning, batteritiden som givetvis också påverkar, men även viktiga egenskaper som nödlarm som skickar ut information om att du behöver hjälp.

Vem behöver en jaktradio allra mest?

Du som jagar behöver givetvis en radio om du befinner dig utanför räckvidden för en mobilmast, eller för dig som snabbt behöver kontakta en jaktkompis när du inte har tid att knappa in ett telefonnummer. Detta kan exempelvis ske när du får syn på ett byte som du inte vill skrämma iväg, eller när batteriet på din mobiltelefon tagit slut.

De som vandrar bör också ha med sig en radio då det kan behövas vid akuta situationer, eller bara för att kommunicera med varandra om man råkar gå vilse.

Hur valde vi ut bästa jaktradion i detta test?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test bland jaktradio

Nedan hittar du våra recensioner av de jaktradion som blev bäst i test i respektive kategori. Från bäst och billigast jaktradio till något dyrare men mycket mer premium jaktradio.

Bäst & billigast: Zodiac Neo 155 Mhz

Zodiac Neo 155 Mhz

Om du är ute efter en nybörjarvänlig variant bör du med fördel välja denna modell, mycket tack vare det relativt låga priset, men även varumärket i sig som är välkänd världen över, men som dessutom utmärker sig med svensk kvalitet och design.

Zodiac är ett norskt företag som etablerades redan 1963 i Sverige och har sedan dess fokuserat på att tillverka kvalitativa produkter. Zodiac Neo är både innovativ och prisvärd och det märks att det även legat i fokus när företaget tog fram modellen. Denna jaktradio har flera fördelaktiga funktioner som IP-klassning till IP54, en effekt på 5 watt och 51 pilottoner. Utöver detta kan du även scanna kanaler och ta med dig radion vart du än befinner dig vilket gör den till ett utmärkt val för nybörjare inom jakt, eller jägare som behöver en robust jaktradio till ett lägre pris.

Zodiac Neo har även ett enkelt menysystem, ett knapplås, samt ett 1800 mAh litium-batteri som medföljer. Du får även en antenn och en bordsladdare på köpet vilket är ett ytterligare plus. Cirkapriset för denna radio hamnar på 1 995 kronor vilket är något högt, dock ligger samtliga modeller vi testade något högre rent prismässigt på grund av syftet de ska användas till.

Mellan: Icom ProHunt Basic Digital

Icom ProHunt Basic Digital

Mellankategorins vinnare utsågs till Icom Prohunt Basic Digital, en modell som presterar mycket väl på de flesta punkter. Denna jaktradio har en vikt på endast 240 gram, en lång batteritid tack vare förbättrade kretsar, samt en kompakt design för att den ska passa smidigt i jackfickan eller i din packning.

Du hittar även en batterisparfunktion som förbättrar drifttiden ännu mer, något vi verkligen gillade med denna modell. Vi i testlaget ansåg att även de medföljande tillbehören spelade stor vikt i valet av vinnaren i mellanklassen, och där presterade också Icom Prohunt Basic Digital otroligt väl.

Du får batteri, laddare, AC-adapter, bältesklips och antenn på köpet vilket blev en utmärkande faktor för denna modell och dessutom ett stort plus i kanten. Cirkapriset för denna jaktradio blir 2 995 kronor vilket är lite dyrare än den billigaste modellen, dock får du fler funktioner och tillbehör på köpet.

Måtten för denna modell är 5,3×2,5×11,2 cm, samt att du får en förlängd räckvidd tack vare den längre radioantennen. Du får även tillgång till 7 analoga svenska jaktkanaler och 14 nya digitala sådana, men även 51 subtoner.

Denna radio klarar både analog och digital kommunikation och kan kommunicera med analoga jaktapparater på 155 MHz, men du får även 5 års garanti om du köper denna produkt vilket vi tycker är en stor fördel.

Premium: Icom ProHunt Advanced

Icom ProHunt Advanced

Vinnaren i premium kategorin blev Icom ProHunt Advanced, en otroligt funktionell modell som erbjuder Bluetooth, ett akustiskt batterilarm, alla svenska och norska jaktkanaler, lång batteritid och utmärkt räckvidd som vi givetvis förväntar oss av vinnaren i denna kategori.

Icom ProHunt Advanced ersätter även föregångaren Icom ProHunt F34, samt att den innehåller genomtänkta funktioner som är designade med fokus på dig som användare. Du får exempelvis Whisper Mode, Stealth Mode, Smart Alarm och Smart Scan på köpet och den är också vattentät vilket är en ytterligare fördel som vi anser är mycket viktig för dig som jagar i de svenska skogarna.

Med Stealth Mode funktionen stängs ljud- och ljusfunktioner av och radion övergår till tyst läge, något som är mycket användbart vid plötsliga möten med olika djur. Som jägare vill du aldrig skrämma iväg ditt byte, eller ett djur som du kanske bara vill beskåda i naturen, men det är även därför som denna funktion är framtagen i denna modell.

Smart Scan är också en innovativ funktion som vi gillade eftersom den ger dig möjlighet att svara på ett inkommande anrop även när scanning pågår. Du slipper också att manuellt byta kanal när detta sker vilket är väldigt fördelaktigt.

Utöver detta får du även tillgång till Smart Alarm, ett läge som skickar ett nödlarm till alla på samma frekvens och kanal, oavsett vilken utrustning mottagaren använder.

Vi gillade givetvis denna modell allra bäst och med ett cirkapris på endast 3 889 kronor är den inte mycket dyrare än medelklassens vinnare, dock har den många fler användbara funktioner vilket också speglar priset.

Joker: Garmin Inreach Se+

Garmin Inreach Se+

Jokern valdes denna gång ut med hjälp av att titta på lite olika modeller som fungerar mer som satellitkommunikationsenheter än radion. Valet föll på Garmin Inreach Se+, en enhet som erbjuder otroligt många fördelaktiga egenskaper som kontakt med GEOS, en internatonell SOS-enhet som finns till för dig när du råkar illa ut.

Du får även en enhet som klarar av kommunikation även när det inte finns mobiltäckning och du kan nå andra människor världen över med hjälp av satellitkommunikation. Priset för dina samtal går också att få reda på med exakthet tack vare serviceplanen från inReach.

Med denna kommunikationsenhet är du alltid uppkopplad var du än befinner dig och den passar utmärkt för lite längre resor där du känner dig osäker om du kommer hitta en civilisation i närheten.

Cirkapriset landar på 4 795 kronor och även om det kan kännas högt får du ett otroligt kraftfullt verktyg till ett relativt lågt pris.

Jaktradio utmanare

Det är bara en modell av jaktradio som kan utses som bäst i test i respektive kategori i våra tester, men det finns ändå ett antal andra som är värda att nämna. Nedan hittar du jaktradion som vi också kan rekommendera dig som fungerar på att köpa ny, eller begagnad, jaktradio närmaste tiden.

Icom Prohunt D52

Icom Prohunt F52D

Detta är en enkel men flexibel jaktradio som bjuder på en inspelningsfunktion, ett kompakt utförande med måtten 92x56x29 mm, samt en vikt på endast 235 gram. Radion levereras även med Bluetooth, digitala och analoga kommunikationsmöjligheter, ett väldigt klart och brusfritt ljud (som vi även noterade när vi testade radion), men också krypterad kommunikation via de digitala kanalerna.

Du får också upp till 7 svenska och 6 norska analoga kanaler, men även 14 svenska och 12 norska digitala sådana. Dessutom innehåller denna modell ett avlyssningsskydd och talförvrängare, samt aktiv brusreducering.

Som grädden på moset är den även vattentät och cirkapriset hamnar på 4 190 kronor vilket är något högre än vår vinnare i premium kategorin. Detta är även anledningen att denna inte plockades fram som vinnare, dock finns det väldigt lite negativt att anmärka om förutom det något höga priset.

Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz Rosa

Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz Rosa

Denna jaktradio har otroligt bra ljud, en viska-funktion för tyst användning, väldigt lång räckvidd, samt svenska menyer. Den är också kompatibel med Bluetooth, samt erbjuder ett större och kraftfullare batteri på hela 2200 mAh.

Cirkapriset för denna modell är 2 495 kronor och den är dessutom vatten- och stryktålig vilket gör den till en värdig utmanare till vinnaren i medelklassen.

Albecom Albe-V2 Light 155 MHz

Albecom Albe-V2 Light 155 MHz

Denna jaktradio är utrustad med kanalsökning, ett 2200 mAh batteri, en enkel och funktionell design som är väldigt nybörjarvänlig, samt en färg i orange som verkligen sticker ut i skogen. Om du köper denna modell får du även antenn, batteri, bordsladdare, bältesclips och en snabbguide på köpet vilket vi gillade.

Cirkapriset på 1 659 kronor är också lågt och den enda anledningen att denna produkt inte vann i den billigaste kategorin är själva varumärket då vi anser att Zodiac presterar bättre än Albecom. Detta är dock en värdig utmanare och valet är givetvis subjektivt beroende på vem som använder radion.

Zodiac Team Pro Waterproof Limited Edition 155 MHz

Zodiac Team Pro Waterproof Limited Edition 155 MHz

Denna modell från Zodiac erbjuder en vattentät ”Limited Edition” jaktradio som levereras i färgen svart, ett 2200 mAh batteri, medföljande bordsladdare och öronmussla, samt funktionen Open Speaker som tillåter dig att få ut ljudet ur radions högtalare trots att du har ett tillbehör inkopplat.

Cirkapriset för denna modell är 2 995 kronor och den passar framförallt för dig som behöver en radio som klarar av både hårt väder och mycket vind. Tack vare de stora knapparna och den belysta displayen är denna jaktradio perfekt även för dig som använder handskar.

Frågor och svar om jaktradio

Innan du far iväg för att köpa en jaktradio i närmaste jaktbutik eller online på nätet rekommenderar vi att du läser svaren på vanliga frågor relaterade till att köpa jaktradio nedan.

Vilka är fördelarna med jaktradion?

En jaktradio används mestadels när medlemmar av olika jaktlag kommunicerar med varandra, men även för att komma i kontakt med SOS-alarm eller någon annan som kan hjälpa dig när du hamnar i trubbel ute i vildmarken.

Med en radio kan du alltid behålla kontakten med dina jaktkompisar, eller med dina vänner som du vandrar med. Tack vare att klimatet snabbt kan svänga i de nordiska skogarna är det väldigt viktigt att du alltid är förberedd och kan kommunicera med personer i din närhet.

En jaktradio kan vara din livlina när det är stormigt ute, eller när du går vilse och inte har tillgång till en GPS. Tack vare jaktradion kan du även ge instruktioner till de andra medlemmarna i jaktlaget för att meddela var ett potentiellt byte befinner sig, eller för att ge nödvändig information om väder, vind och annat som kan vara relevant.

Tack vare att de flesta moderna jaktradion har kraftfulla batterier kan de användas även under längre turer i vildmarken, något som vi jägare verkligen uppskattar. Vissa modeller är dessutom vattentäta och stryktåliga vilket gör dem mycket mer robusta att använda jämfört med mobiltelefoner.

Vilka slags jaktradio modeller bör jag köpa om jag är helt ny inom jakt?

Vi rekommenderar alltid en billigare variant till en början, men tänk alltid på att välja ut en radio som ger dig tillgång till en god räckvidd och lång batteritid eftersom de är de allra viktigaste egenskaperna när det kommer till dessa nödvändiga tillbehör.

De flesta modeller kostar runt 1 500 till 3 000 kronor, men du hittar även dyrare och mer kraftfulla produkter som du även märker när du läser denna omfattande recension.

Kan man köpa jaktradio på rea?

Ja, det är vanligt att det förekommer utförsäljning av jaktradio på rea ett antal gånger per år. Speciellt många jaktbutiker på nätet brukar ha flera olika jaktradio på rea, speciellt när det är lågsäsong för jakt. Genom att regelbundet besöka olika webbutiker med jaktproduktrer, som t.ex. jaktradio, kan man ofta fynda detta på rea. Vi rekommenderar butiker som Outnorth och ITAB Outdoor.

Sammanfattning

I detta test av olika jaktradio har vi provat och granskat flera olika modeller och utsett fyra olika vinnare totalt. För att underlätta för dig sammanställer vi här resultatet.

KategoriNamnCa. prisTillverkare
Bäst & billigastZodiac Neo 155 Mhz1,995 kr Zodiac
MediumIcom ProHunt Basic Digital2,995 kr Icom
PremiumIcom ProHunt Advanced3,889 kr Icom
JokerGarmin Inreach Se+4,795 kr Garmin

Källor