TEST: BĂ€st jaktbyxor 2024 – stor test och köpguide

Trivs du ute i vildmarken? DÄ Àr det av största vikt att dina klÀder Àr anpassade enligt vÀdret och framförallt dina byxor eftersom vandring och jakt ofta Àr förknippad med lÄnga stillasittande stunder.

För att bÄde behÄlla vÀrmen samt inte bli blöt och kall rekommenderas smarta, praktiska och moderna plagg som Àr tillverkade av nya material för att klara av alla slags klimat, regn, blÄst och allt annat som moder natur kan bjuda pÄ.

De nordiska skogarna Àr sÀrskilt krÀvande och i Sverige har vi flera Ärstider som givetvis pÄverkar valet av byxa, ett val som Àr viktigare Àn nÄgonsin för dig som behöver det allra bÀsta för att hÄlla dig torr och bekvÀm. Tack vare det stora utbudet av modeller finns det gott om diverse prisklasser och i vÄr recension har vi valt ut fyra stycken, nÀmligen billigast, medium, premium och joker dÀr den sistnÀmnda Àr en variant som utmÀrker sig lite extra.

Denna artikel om jaktbyxor innehĂ„ller reklam genom annonslĂ€nkar för Itaboutdoor, PN Jakt och Outnorth

Vinnaren i kategorin billigast blev T&P Serengeti Byxa Herr tack vare det lÄga priset, men Àven de funktionella fickorna och slitstarka materialet. I mellanklassen finner vi FjÀllrÀven Karl Pro Trousers, en byxa som Àr designad för mer rörelsefrihet samtidigt som den Àr tillverkad av ett slitstarkt material av bomull och polyester.

Premium kategorins vinnare blev jaktbyxan Chevalier Paclite Retriever Pant, en jaktbyxa av rang som erbjuder Gore-Tex material som Àr vattenavvisande, men Àven en bÀttre ventilation jÀmfört med andra robusta modeller.

LÀs vidare i vÄr omfattande recension om de bÀsta jaktbyxorna pÄ den svenska marknaden för att hitta precis rÀtt modell för dig. Det finns inget vÀrre Àn att bli blöt och frusen under lÄnga jaktpass och med vÄr hjÀlp kan du hitta det perfekta valet bÄde nÀr det gÀller din jaktstil och budget!

Billigast jaktbyxa: T&P Serengeti Byxa Herr

T&P Serengeti Byxa Herr

Den bÀsta av de billigaste modellerna i vÄrt omfattande test Àr T&P Serengeti Byxa Herr, en prisvÀrd byxa som Àr sÀrskilt passande för vildmarken tack vare den extremt slitstarka bomullscanvasen, men Àven tack vare de förstÀrkta bensluten.

Passformen Àr normal med en lÄg midja och materialet Àr av 100 % bomull. Denna byxa passar framförallt dig som inte har den största budgeten men som ÀndÄ vill satsa pÄ en högkvalitativ modell som hÄller Àven under krÀvande förhÄllanden.

Mellan: FjÀllrÀven Karl Pro Trousers

FjÀllrÀven Karl Pro Trousers

Mellanklassens vinnare blev FjÀllrÀvens Karl Pro Trousers som Àr tillverkad i vind- och vattenavvisande materialet G-1000 Silent, nÄgot som Àven gör dem till en prisvÀrd produkt som Àr anvÀndbar Àven under de tuffaste förhÄllandena som den svenska vildmarken kan bjuda pÄ.

Denna modell Àr tillverkad av G-1000 Silent vÀv, men Àven 65% polyester och 35% bomull.

Premium: Byxa Chevalier Paclite Retriever Pant

Chevalier Paclite Retriever Pant

Vinnaren i klassen premium blev Byxa Chevalier Paclite Retriever Pant, en modell med ett nÄgot lÀngre namn men av goda skÀl: denna byxa Àr otroligt rörlig trots den slitstarka vÀven och det vattenavvisande Gore-Tex materialet.

Du fÄr Àven bra med ventilation, flera fickor, extra förstÀrkning vid ankeln samt en elastisk bÀlg för att du ska kunna anvÀnda dem med bÄde kÀngor och stövlar.

Joker: Men’s Mehto Pro 2.0 Trousers

Men's Mehto Pro 2.0 Trousers

Denna kategori anvĂ€nder vi för att presentera lite mer specialinriktade plagg, eller sĂ„dana modeller som skiljer sig en del frĂ„n mĂ€ngden. Valet föll denna gĂ„ng pĂ„ Men’s Mehto Pro 2.0 Trousers, ett par tekniska jaktbyxor frĂ„n Sasta som Ă€r tillverkade för att klara de allra mest krĂ€vande vĂ€derförhĂ„llandena.

Fördelar med vÄra recensioner av jaktbyxor

VÄr expertis innefattar inte enbart jakt utan Àven klÀdesplagg som krÀvs under extrema förhÄllanden. Detta Àr en vÀldigt viktig punkt för oss eftersom vi alltid vill klÀ oss sÄ varma och torra som möjligt, en fördel som mÄnga jÀgare har tack vare moderna klÀdesplagg av vattenavvisande material som dessutom har plats för flera funktionella fickor och andra egenskaper som gör det lÀttare att röra sig i vildmarken.

Även om vi tror pĂ„ principen om lager pĂ„ lager sĂ„ krĂ€vs det mer Ă€n sĂ„ för att klara sig lĂ€ngre perioder under vĂ€ldigt krĂ€vande vĂ€derförhĂ„llanden. Det Ă€r dĂ„ specialsydda plagg kommer in i bilden och framförallt material som förhindrar kyla och fukt att röra sig in mot kroppen.

Vem behöver en jaktbyxa allra mest?

Du som jagar bör inte ge dig ut i flanellskjorta och jeans, det vore bara övermodigt. Vi rekommenderar istÀllet en byxa som tÀcker alla de nödvÀndiga behoven som krÀvs för dagens jaktförhÄllanden som bÄde tÄl vÀder och vind utan att det ska kosta allt för mycket.

Vi anser att alla som nÄgonsin har funderat pÄ jakt bör övervÀga rÀtt klÀdsel det första de gör, men Àven erfarna jÀgare kan vittna om hur viktigt det Àr att klÀ sig rÀtt.

Hur valde vi ut bÀst jaktbyxa i respektive kategori?

VÄra testvinnare i de olika kategorierna Àr framtagna baserat pÄ information inhÀmtat frÄn forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt vÄra egna slutsatser och utifrÄn detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bÀst inom olika prisklasser.

Utvalda favoriter av jaktbyxor

HĂ€r hittar du utförliga recensioner och omdömen av de olika jaktbyxor som vi valde ut som vinnare i vĂ„ra olika kategorier i detta test, allt frĂ„n billigast jaktbyxa till den lyxigaste premium jaktbyxan – bĂ€st i test helt enkelt.

Billigast jaktbyxa: T&P Serengeti Byxa Herr

T&P Serengeti Byxa Herr

Du som kanske precis börjat jaga eller vill ha ett par rejÀla vandringsbyxor kan med fördel vÀlja denna modell. Du hittar T&P Serengeti Byxa Herr i storlekarna C44 till C62 och den levereras Àven i damstorlekar sÄ att de garanterat passar alla kroppstyper.

Denna byxa gÄr att tvÀtta i 40 grader vilket Àr bra att komma ihÄg, samt att du Àven hittar detaljer gjorda i konstskinn, ett kraftigt och slitstarkt material, men Àven mÄnga fickor för enklare förvaring. Notera dock att denna byxa inte Àr vattenavvisande vilket kan anses som den största nackdelen, dock Àr den billigast av samtliga modeller.

Materialet Àr av 100 % bomull och den vÀger 415 g/m2. Cirkapriset för denna byxa blir 699 kronor och det Àr överkomligt för de flesta jÀgare som vill inhandla en billigare variant för lite kortare turer.

Mellan: FjÀllrÀven Karl Pro Trousers

FjÀllrÀven Karl Pro Trousers

Dessa byxor Àr vattenavvisande, av hög kvalitet och i fÀrgen Dark Olive, en passande fÀrg för rörelse i skog och mark. Materialet i dessa byxor Àr G-1000 Silent och den Àr tillverkad i syfte av att erbjuda bÀraren ett vatten- och vindavvisande alternativ som dessutom inte Àr alldeles för dyrt.

FjĂ€llrĂ€ven Ă€r ett vĂ€lkĂ€nt mĂ€rke vĂ€rlden över och deras ”KĂ„nken” ryggsĂ€ck har sĂ„lts mer Ă€n nĂ„gon annan modell nĂ„gonsin. Företaget satsar mycket pĂ„ kvalitativa och slitstarka produkter och det Ă€r ingen överraskning att vi valt ut dessa byxor som vinnare i mellanklassen.

Med Karl Pro Trousers fĂ„r du Ă€ven 6 stycken fickor, storlekar frĂ„n 40 till 60, samt ett benslut med en sĂ„ kallad ”rĂ„lĂ€ngd” som du kan anpassa enligt din egen lĂ€ngd sĂ„ att du fĂ„r en perfekt passform. Midjan Ă€r Ă€ven förhöjd i bakdelen för att ge en bekvĂ€mare kĂ€nsla nĂ€r du bĂ€r en ryggsĂ€ck, samt att en av fickorna innehĂ„ller en mobilficka.

Cirkapriset ligger pÄ 1 495 kronor och de Àr sÄledes dyrare Àn budgetvarianten, men det motiveras enkelt med alla de fördelar som vi listade ovan.

Premium: Byxa Chevalier Paclite Retriever Pant

Chevalier Paclite Retriever Pant

Vinnaren i premium kategorin blev Byxa Chevalier Paclite Retriever Pant, en jaktbyxa som verkligen imponerade pÄ oss i testgruppen dÄ den Àr tillverkad för maximal rörlighet Àven om den har enormt mycket skyddande material för att du ska slippa frysa och bli blöt under jaktturen.

Tack vare Gore-Tex materialet fĂ„r du en vattenavvisande produkt som Ă€ven erbjuder stretchpaneler över knĂ€na och ryggslutet för maximal komfort. Även dragkedjorna Ă€r vattenavvisande och den extraförstĂ€rkta ankeldelen gör dem till ett av de bĂ€ttre alternativen som vi stött pĂ„.

Ventilationen Àr ocksÄ utmÀrkt och det garanteras med hjÀlp av blixtlÄsen som löper lÀngs med lÄrens yttersidor. LÀngst ned hittar du den elastiska bÀlgen som vi nÀmnde tidigare som gör att du enkelt kan anvÀnda bÄde kÀngor och stövlar med dessa byxor.

Du hittar denna produkt i storlekarna 46 till 62, men Àven D96 till D112. Cirkapriset hamnar pÄ 3 799 kronor och Àven om det Àr nÄgot dyrare Àn medelklassens vinnare anser vi att den Àr vÀrd ett högre pris dÄ den tÀcker alla tÀnkbara behov som en jÀgare Àr ute efter. Du fÄr Àven tillgÄng till flera fickor för enkel och smidig förvaring och den passar alldeles utmÀrkt för all slags jakt som krÀver en rejÀl byxa som dessutom tÄl vind, vatten och kyla.

Joker: Men’s Mehto Pro 2.0 Trousers

Deerhunter Blizzard

I kategorin joker valde vi ut Men’s Mehto Pro 2.0 Trousers, en byxa som skiljer sig nĂ„got frĂ„n de andra modellerna tack vare avtagbara hĂ€ngslen, men Ă€ven Gore-Tex materialet som ger dig vattenavvisande egenskaper som behövs under kalla höst- och vinterdagar.

Du kan klara dig Àven i de mest extrema snöstormarna med denna jaktbyxa och det Àr Àven anledningen till att vi valde ut denna produkt. Storlekarna rör sig frÄn 46 till 58 och fÀrgen Àr Dark Olive för att den enklare ska smÀlta in bland buskage och liknande.

Denna byxa har tvÄ framfickor och tvÄ benfickor, 3-lagers membranteknik, avtagbara hÀngslen, bÀlteshÀllor och förböjda knÀn. Huvudmaterialet Àr av polyester men membranet Àr laminerat i Gore-Tex för att ge dig skydd mot vatten och fukt.

Cirkapriset hamnar pÄ 5 845 kronor vilket Àr relativt dyrt, men för en sÄ pass robust modell blev vi positivt överraskade av dessa byxor. TÀnk dock pÄ att de Àr sÀrskilt framtagna för extrema vÀderförhÄllanden och inte anpassade för varma sommardagar. De Àr inte heller lika smidiga som de andra byxorna bland vÄra vinnare och faktiskt mestadels anpassad för de absolut vÀrsta tÀnkbara vÀderförhÄllandena.

Jaktbyxor som utmanar

Det finns bara en vinnare i varje kategori i vÄra tester av jaktbyxor men det finns ÀndÄ gott om andra jaktbyxor som Àr vÀrda att nÀmna, bÄde andra billiga jaktbyxor eller mer premium jaktbyxor som ocksÄ kunnat klassas bÀst i test. Nedan Àr en sammanfattning av jaktbyxor som utmanar nuvarande vinnare.

NorrĂžna Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex

NorrĂžna Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex

Dessa jaktbyxor var otroligt bra, dock mycket dyrare Àn mÄnga andra modeller i vÄrt test vilket Àven var anledningen till att de inte vann. De Àr dÀremot en av de bÀsta modellerna i som vi testade och det beror till exempel pÄ Gore-Tex materialet, den vattentÀta dragkedjan, vikten pÄ endast 560 gram, samt att det utvecklats i samrÄd med nordiska specialstyrkor.

Cirkapriset hamnar pÄ 5 195 kronor och denna modell frÄn NorrÞna passar lite mer erfarna jÀgare som verkligen vet vad de Àr ute efter.

HĂ€rkila Men’s Gevar Trousers

HĂ€rkila Men's Gevar Trousers

Dessa byxor Àr ett utmÀrkt alternativ för dig som Àr ute efter en modell som Àr lÀttare Àn mÄnga av de andra jaktbyxorna. Du fÄr dessutom en vattenavvisande finish med stretchpaneler bak vid knÀna för smidigare rörelser.

Byxan passar för vÄr, sommar och höst med temperaturer frÄn 5 grader till -10 grader, samt att HÀrkilÀ Àr ett vÀlkÀnt mÀrke som började tillverka jaktklÀder redan 1985. Du hittar storlekar mellan 46 till 58 med fÀrgen Hunting Green/Black, en praktisk fÀrgkombination som lÀmpar sig vÀl under jakt.

Cirkapriset för denna modell hamnar pÄ 1 495 kronor vilket Àr överkomligt för de flesta jÀgare som Àr ute efter en rejÀl byxa som klarar tuffa förhÄllanden och Àven blöta dagar i de svenska skogarna.

Pinewood Axis Pirsch

Pinewood Axis Pirsch

Denna byxa Àr en prisvÀrd modell frÄn Pinewood som Àven har en knivficka, tvÄ olika fÀrger i antingen mossgrönt eller jaktbrunt, samt en god komfort som passar vÀl för dig som vill ha en variant som Àr praktisk Àven under varma dagar.

Byxan innehÄller Àven ett vattenavvisande material, förstÀrkningar vid utsatta delar, samt dubbla benfickor för smidig förvaring. Cirkapriset för denna modell Àr 899 kronor och den passar vÀl som en budgetvariant Àven om den Àr nÄgot dyrare Àn vÄr vinnare i den billigaste kategorin.

FjÀllrÀven Gaiter Trousers No.1 W

FjÀllrÀven Gaiter Trousers No.1 W

En ytterligare jaktbyxa frÄn FjÀllrÀven heter Gaiter Trousers No.1 W och passar utmÀrkt för alla vÀderlekar tack vare att nederdelen gÄr att ta av helt och hÄllet. Den enda nackdelen med denna byxa Àr priset som Àr mycket högre Àn de flesta modeller som vi testade, dock fÄr du mÄnga fördelar, exempelvis en elastisk midja, materialet G-1000 som Àr vattenavvisande, flertalet lÀderdetaljer, samt 6 fickor för ordentligt med alternativ gÀllande förvaring.

Cirkapriset för denna byxa hamnar pÄ 3 395 kronor vilket Àr högre Àn vinnaren i premium kategorin, dock Àr detta en prisvÀrd modell som Àr tillverkad av det vÀlkÀnda företaget FjÀllrÀven som de flesta kÀnner till.

Beretta Man’s Bermuda Quick Dry

Beretta Man's Bermuda Quick Dry

Detta Ă€r inte en byxa i sig utan shorts som Ă€r anpassade för jakt, nĂ€mligen Beretta Man’s Bermuda Quick Dry som Ă€r bĂ„de snabbtorkande och slitstarka för att erbjuda jĂ€gare ett alternativ för de allra varmaste dagarna.

Denna modell erbjuder hela 8 fickor och med ett cirkapris pÄ 700 kronor Àr de dessutom billiga att inhandla. Om du letar efter ett alternativ som kan anvÀndas under sommaren, eller om du vet med dig att du kommer bli blöt om fötterna kan dessa shorts vara ett perfekt val.

UtgÄende modeller av jaktbyxor

Deerhunter Blizzard

Deerhunter Blizzard

Deerhunter Blizzard Àr en byxa som skiljer sig nÄgot frÄn andra modeller tack vare avtagbara hÀngslen, men Àven ett rejÀlt fodrat inre som gör dem perfekta för kalla vintrar.

Du kan klara dig Àven i de mest extrema snöstormarna med denna jaktbyxa och det Àr Àven anledningen till att vi valde ut denna produkt. Storlekarna rör sig frÄn S till XL och fÀrgen Àr Dark Elm för att den enklare ska smÀlta in bland buskage och liknande.

Denna byxa har tvĂ„ framfickor och tvĂ„ bakfickor, en ventilerad del pĂ„ ryggen, justerbar midja, avtagbara hĂ€ngslen, Deer-tex Membrane med 5 Ă„rs garanti, men Ă€ven vattentĂ€tt innerfoder vid benslutet dĂ€r det ofta blir som blötast. Även dragkedjorna Ă€r vattentĂ€ta och byxan passar kroppen vĂ€l tack vare materialet i tvĂ„vĂ€gs stretch.

Cirkapriset hamnar pÄ 690 kronor vilket Àr relativt billigt för en sÄ pass robust modell och vi blev positivt överraskade av dessa byxor. TÀnk dock pÄ att de Àr sÀrskilt framtagna för extrema vÀderförhÄllanden och inte anpassade för varma sommardagar. De Àr inte heller lika smidiga som de andra byxorna bland vÄra vinnare och faktiskt mestadels anpassad för de absolut vÀrsta tÀnkbara vÀderförhÄllandena.

Beretta Static Insulated Pants

Beretta Static Insulated Pants

Dessa byxor Àr ett utmÀrkt alternativ för dig som Àr ute efter en modell som andas vÀl samtidigt som den erbjuder vattenavvisande material. Denna jaktbyxa Àr dessutom vindtÀt och du fÄr Àven vattentÀta Kevlar- och Cordura förstÀrkningar i benslut och bak för maximalt skydd.

Som pricken över i:et har denna byxa Àven en sidficka vid vÀnster lÄr, snedfickor med en vattentÀt dragkedja, samt ett vÀlisolerat inre tack vare Thermore materialet. Priset landar pÄ cirka 2 299 kronor och det var Àven anledningen att de inte vann i mellanklassen, dÀremot Àr de ett utmÀrkt alternativ för alla som brinner för jakt och vildmarksvandring.

FrÄgor och svar om jaktbyxor

Innan du köper dina jaktbyxor, online eller i butik, rekommenderar vi att du lÀser pÄ i vÄra tester samt ta redan pÄ svaren pÄ de vanligaste frÄgorna relaterat till jakrbyxor. Du hittar frÄgorna och svaren nedan.

Vilka Àr fördelarna med jaktbyxor?

Den allra största fördelen Àr att du fÄr ett par rejÀla byxor som tÄl slitage och olika vÀderlekar mycket bÀttre Àn vanliga byxor som inte Àr anpassade för ett krÀvande bruk. Jaktbyxor har dessutom fler fickor och smarta funktioner, men du hittar Àven olika varianter för diverse uppgifter. Detta kan till exempel vara extrema vinterförhÄllanden, varma sommardagar eller modeller som passar de flesta klimat.

Jaktbyxor andas Àven bra och Àr vÀldigt ofta vattenavvisande samt vindtÀta vilket alltid Àr en fördel för dig som jagar eller vandrar under lÀngre perioder. En ytterligare fördel Àr att du kan lÄta dem bli smutsiga vid anvÀndning utan att oroa dig eftersom de Àr otroligt tÄliga tack vare de moderna materialen som anvÀnds vid tillverkningen.

Hur gÄr det till nÀr man rengör jaktbyxor?

De flesta byxor gÄr att tvÀtta precis som vanligt med en tvÀttmaskin, dÀremot skiljer de sig Ät nÀr det kommer till graderna vilket innebÀr att det alltid Àr bra att lÀsa tvÀttrÄden som medföljer. Vissa byxor torkar Àven vÀldigt snabbt och det Àr bra för dig som kanske rÄkar ramla i en bÀck eller mÄste vada över en flod.

Ska jag köpa en byxa med avtagbar nederdel eller inte?

Detta beror helt pÄ anvÀndningsomrÄde och det finns byxor med avtagbar nederdel för att underlÀtta för personer som blir svettiga, sÀrskilt under de varmaste mÄnaderna. Vi rekommenderar att du anvÀnder ett par som kÀnns bÀst för din kroppstyp och som har mycket stretch, men du kan absolut inhandla ett par med avtagbar nederdel, dock Àven vÀlja att satsa pÄ ett par shorts istÀllet.

NYHET: Nu kan du köpa billiga och bra jaktbyxor hos Amazon i Sverige.

KĂ€llor