Bästa monokikaren 2024 – Lätta och smidiga kikare för all slags jakt!

En monokikare är ett utmärkt alternativ till de sedvanliga kikarna för två ögon, främst på grund av att de väger mycket mindre. Andra fördelar är att de är enkla att använda, eller att de kan vara bra för dig som behöver en kortare närgräns för att exempelvis studera insekter och spår.

Tack vare att de bästa modellerna även är väldigt robusta klarar de också av hårdare tag vilket är lämpligt om du råkar tappa dem, eller om du ramlar medan du rör dig i naturen. Det finns givetvis många olika modeller med olika förstoringsgrader och objektivdiameter, men i denna recension ska vi fokusera på de som är bäst lämpade för jakt av olika anledningar.

Inledning, monokikare

De flesta monokikare är kvävefyllda för att garantera vattentäthet och undvika immande i linsen, men många av de testade modellerna hade även extra tillbehör som linsskydd, halsrem eller fodral som medföljde på köpet. Du som är intresserad av monokikare kan alltså med fördel läsa igenom både för- och nackdelar i denna omfattande guide, men också hur de presterade i våra tester.

Otympliga kikare finns det gott om på jaktmarknaden och detta är också en av anledningarna varför jägare ofta väljer en monokikare istället. De är betydligt lättare att bära runt på rent viktmässigt, och ofta väger de endast hälften jämfört med traditionella kikare.

Det finns dock nackdelar med alla slags kikare och en av dessa är att desto större objektivdiameter du använder, desto högre vikt får du bära på. För jakt krävs vanligtvis en diameter på 25 millimeter till 42 millimeter, något du snabbt kommer märka om du läser vidare i vår recension av de bästa modellerna på den svenska jaktmarknaden just nu.

Objektivet är viktigast under skymning då betraktning under dagtid endast kräver en objektivdiamter på cirka 20 till 25 millimeter. Under skymningen behöver den dock vara större för att släppa in mer ljus vilket också är den främsta anledningen till att jägare använder sig av något större objektiv. De flesta djur rör sig nämligen flitigast när det börjar bli mörkt, eller precis när solen håller på att gå upp.

Vi har som vi brukar delat upp vinnarna i fyra distinkta kategorier: Bäst & billigast, Mellan, Premium och Joker där den sistnämnda skiljer sig från normen på ett eller annat sätt. Denna gång föll valet för vinnaren i kategorin Bäst & billigast på Hawke Nature-Trek Mono 10X25, en prispressad instegskikare med en vikt på endast 147 gram.

Vår vinnare i kategorin Mellan valdes ut som Vortex Solo 8×36 Monokikare, en högpresterande modell med knivskarp bild med 36 millimeters objektivdiameter. I Premium kategorin fastnade vi genast på Hawke Endurance Ed Mono 8X42, en av de bästa produkterna vi testade i vår omfattande recension. Denna kikare har en otroligt hög klarhet tack vare takkantsprisman, men kombinerat med det kompakta utformandet får du en också en solklar vinnare jämfört med många andra liknande modeller.

Jokern i sin tur skiljde sig en hel del från mängden tack vare att du även kan använda den under nattetid. Med LeupoldLTO Tracker 2 Thermal får du mer än bara en kikare, du bjuds nämligen på nästa generations termiska monokikare som är specialanpassade för jägaren som ofta behöver arbeta i mörker.

Vill du veta mer om våra testvinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du tar en titt nedan!

Hawke Nature-Trek Mono 10X25

Hawke Nature-Trek Mono 10X25

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast heter Hawke Nature-Trek Mono 10×25 och den utmärker sig dels med den låga vikten, men även gummichassit och den hållbara designen. Detta medför enkel transportering i din packning, exempelvis jaktryggsäcken som du gärna inte vill fylla med allt för tunga tillbehör.

Som instegsmodell är den dessutom svårslagen med tanke på förstoringen upp till 10x, samt objektivdiametern på 25 millimeter.

Vortex Solo 8×36 Monokikare

Vortex Solo 8x36 Monokikare

Mellanklassens vinnare är en rejäl monokikare med flera användbara egenskaper, till exempel gummiarmering för maximal stötdämpning, ergonomisk formgivning, samt hela 36 millimeter i objektivdiameter.

Med denna modell får du väldigt mycket för pengarna med tanke på hur rimligt prissatt den är, men den är också en av produkterna vi främst rekommenderar för entusiasten eller den lite mer seriöse jägaren.

Hawke Endurance Ed Mono 8X42

Hawke Endurance Ed Mono 8X42

Om du enbart nöjer dig med det bästa rekommenderar vi att du tar en titt på Hawke Endurance ED Mono 8×42. Denna kikare har det mesta som jägaren kan önska sig, men även ett rimligt pris för vad du får för pengarna. Denna produkt levereras dessutom med halsrem, väska och linsskydd.

Leupold LTO Tracker 2 Thermal

Leupold LTO Tracker 2 Thermal

Vår joker är sannerligen en uppstickare på jaktmarknaden och med denna högteknologiska monokikare får du egenskaper som gör det möjligt att se runt i din omgivning även under nattetid, men också möjlighet att snabbkalibrera den för att anpassas till dagsljus.

Vem behöver en monokikare allra mest?

Jägare, fågelskådare eller naturintresserade personer har störst behov av en monokikare, men särskilt de som inte vill bära på mycket vikt i packningen. De är alltså främst för dig som vill gå längre sträckor, eller som jagar i områden där du behöver gå långt för att hitta ditt byte.

Hur kom vi fram till vilka monokikare som skulle testas?

Genom att läsa flera olika recensioner på nätet kunde vi bilda oss en uppfattning av vilka produkter som är mest populära.

Hur testade vi monokikarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland monokikare

Efter att vi samlat in och analyserat all information kunde vi välja ut bäst i test monokikare. Från en billigare monokikare, till en dyrare men mer premium monokikare. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test av monokikare.

Bäst & billigast: Hawke Nature-Trek Mono 10X25

Bäst & billigast: Hawke Nature-Trek Mono 10X25

Vår vinnare i kategorin Bäst & billigast, Hawke Nature-Trek Mono 10X25, utmärker sig på flera sätt, men några av de mest användbara egenskaperna är följande:

 • 10x förstoring
 • 25 millimeter i objektivdiameter
 • 147 gram i vikt
 • 105 millimeter i längd
 • BaK-4 prisma
 • Vatten och dimtät

Hawke Nature-Trek Mono 10X25 monokikaren valdes ut som testvinnare på grund av den låga vikten kombinerat med cirkapriset på endast 935 kronor. Det finns givetvis billigare modeller på marknaden, men väldigt få har lika kvalitativa delar vilket vi anser är av största vikt för dig som funderar på en modell som håller länge, men som ändå lyckas erbjuda ett prispressat alternativ.

Mellan: Vortex Solo 8×36 Monokikare

Mellan: Vortex Solo 8x36 Monokikare

I mellanklassen tar vi alltid med produkter som är specialanpassade för jägare, eller som på andra sätt står ut lite mer än budgetalternativet. Denna gång föll valet på Vortex Solo 8×36 Monokikare, en lätt och smidig vinnare som bjuder på ett robust men lätthanterligt utformande.

Några utmärkande egenskaper med denna kikare är:

 • 8x förstoring
 • 36 millimeter i objektivdiameter
 • 125 millimeter i längd
 • Takkantsprisma
 • 275 gram i vikt
 • Gummiarmerad
 • Stöttålig
 • Ergonomiskt formad

CIrkapriset för Vortex Solo 8×36 Monokikare landar på 1,690 kronor. Priset motiveras med en något bättre prisma än vår vinnare i den billigaste kategorin, samtidigt som du får en mer ergonomisk och anpassad modell med större objektivdiameter som släpper in mer ljus.

Premium: Hawke Endurance Ed Mono 8X42

Premium: Hawke Endurance Ed Mono 8X42

Hawke Endurance Ed Mono 8X42 är en monokikare för den som endast nöjer sig med det allra bästa, något som framgår av bland annat av objektivdiametern på hela 42 millimeter, samt en HI-Res Phase Corrected BaK-4 takkantsprisma.

Några utmärkande egenskaper med denna kikare är:

 • 10x förstoring
 • 42 millimeter i objektivdiameter
 • Res Phase Corrected BaK-4 takkantsprisma
 • Vattentät och dimtät
 • Vikt på endast 320 gram trots det breda objektivet
 • Levereras med halsrem, väska och linsskydd
 • Slittåligt chassi
 • Kompakt design

CIrkapriset för Hawke Endurance Ed Mono 8X42 blev 1,775 kronor, ett mycket bra pris för en utmärkt monokikare som är anpassad för de mest krävande användarna.

Joker: Leupold LTO Tracker 2 Thermal

Premium: Hawke Endurance Ed Mono 8X42

Vår joker, Leupold LTO Tracker 2 Thermal, är en riktig specialare som klarar av det mesta, oavsett vilken tid på dygnet du rör dig i naturen. Med en vikt på endast 200 gram är det inga konstigheter att packa med den i ryggsäcken heller, samt att du får ett perfekt verktyg för eftersök som ofta sker under nattetid.

Denna termiska monokikare har även snabbkalibrering för att användas under dagtid, samt ett ”Beacon” läge som enklare identifierar vilt som har samma värmesignatur som bakgrunden, exempelvis ett skjutet vilt som ligger på en solig klippavsats.

Några av de utmärkande egenskaperna med denna kikare är:

 • Termisk sensor
 • Display upplösning: 240×240 pixlar
 • 7x digital zoom
 • Upptäcksavstånd på cirka 550 meter
 • Beacon-läge för möjligheter till kalibrering av kameran för användning även på dagen
 • Kompakt design

CIrkapriset för denna specialutvecklade monokikare, Leupold LTO Tracker 2 Thermal, landar på 12,845 kronor.

Monokikare som utmanar

Vi har bara plats att välja ut fyra olika bäst i test monokikare i våra tester, en i varje kategori. Från en billig och bra monokikare, till en något dyrare men mer premium monokikare. Vi hittade ändå några andra monokikare som vi gärna tipsar om nedan, om ingen av våra bäst i test monokikare finns på lager eller passar dina behov.

Urberg WP 8×32 Mono

Urberg WP 8x32 Mono

Urberg har lanserat en smidig monokikare med 8x förstoring och 32 millimeter i objektivdiameter, samtidigt som den endast väger 178 gram. Prisman är av typen BK7 och denna modell är vattentät upp till 1,5 meter i 3 minuter.

Cirkapriset är också otroligt lågt på 395 kronor, men prisman är inte alls av lika hög kvalitet som i våra testvinnare. Detta är också anledningen varför den valdes som en utmanare istället.

Urberg Monocular Ma 1WP

Urberg Monocular Ma 1WP

Även denna kikare är tillverkad av Urberg, samt att den har 8x i förstoring och 32 millimeter i objektivdiameter. Den bjuder även på ett smidigt grepp tack vare den räfflade ytan, men du får också liknande vattentäthet som de andra produkterna från samma tillverkare. Den väger dock 270

Cirkapriset är satt på 445 kronor vilket är väldigt billigt, men tänk på att prisman inte är alls lika avancerad som de i våra testvinnare. Om du vill ha ett extremt budgetvänligt alternativ är däremot denna kikare att rekommendera.

Urberg 7×18 Mono

Urberg 7x18 Mono

Om du vill lägga så lite pengar som möjligt på din monokikare finns det faktiskt en utmanare som endast kostar 129 kronor i cirkapris. Denna modell från Urberg ger dig 7x i förstoring och 18 millimeter i objektivdiameter, men också en BK7 prisma som i de övriga monokikarna från samma företag.

Brunton Echo Zoom Monocular 10-30X21

Brunton Echo Zoom Monocular 10-30X21

Brunton Echo Zoom Monocular 10-30X21 är ett alternativ för dig som behöver en så lätt monokikare som möjligt, men även till ett rimligt pris. Med en vikt på cirka 90 gram och ett cirkapris på endast 545 kronor har du en välutrustad utmanare som erbjuder hela 30x i förstoring.

Vanliga frågor och svar om monokikare

Kanske har du redan bestämt dig för vilken monokikare som passar dina behov bäst, men innan du köper en ny monokikare rekommenderar vi ändå att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om monokikare nedan.

Varför ska jag välja en monokikare?

Enligt oss är monokikare allra bäst lämpade för längre jaktexpeditioner eller andra utflykter i naturen, främst på grund av deras låga vikt – men även andra finesser som vattentäthet, dimtäthet och möjligheten till klar sikt även vid skymning.

De är helt enkelt betydligt enklare att bära med sig än vanliga kikare för två ögon, men också något billigare tack vare detta.

Vad kostar en monokikare?

De kan kosta allt från någon hundralapp till flera tusen kronor, helt beroende på finesser och egenskaper. De bästa monokikarna har också de mest effektiva prismorna vilket inte heller bör komma som en överraskning.

Vilka skillnader finns det i prismor?

I regel används två olika typer av prismor, porro och takkant. Den sistnämnda är den nyaste och mest kvalitativa av dem, men jägare föredrar alltid att se bäst under skymning vilket innebär att objektivdiametern bör vara stor nog för att släppa in tillräckligt med ljus.

Det finns många olika benämningar av prismorna, men man får självklart vara beredd på att en kikare för några hundra kronor inte håller samma kvalitet som en för ett par tusen kronor. Detta även om prisman i sig är av hög kvalitet. Det finns många olika egenskaper som bör tas i beaktning när det kommer till monokikare, till exempel tillverkningskvalitet, märke, användningsområde och så vidare.

Vilken modell passar nya jägare allra bäst?

Vi rekommenderar alltid produkten i kategorin Bäst & billigast, särskilt om du är ny inom jakt och inte vill spendera allt för mycket pengar på dina inköp i början. I detta fall rekommenderar vi alltså monokikaren Hawke Nature-Trek Mono 10X25.

Sammanfattning, monokikare

Nu har vi nått slutet av vårt test av monokikare. Här har vi lyft fram fyra olika bäst i test monokikare, från en billig monokikare som fungerar bra vid jakt, fiske och fågelskådning, till en något dyrare men mycket mer premium monokikare. Nedan sammanställer vi våra bäst i test monokikare för att underlätta ditt val.

KategoriMonokikareCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastHawke Nature-Trek Mono 10X25935 krOutdoorexperten.se
MediumVortex Solo 8×36 Monokikare1,690 krOutdoorexperten.se
PremiumHawke Endurance Ed Mono 8X421,775 krOutdoorexperten.se
JokerLeupold LTO Tracker 2 Thermal12,845 krOutnorth.se

Nyhet, monokikare går nu att köpa billigt hos Amazon

Bra och billiga monokikare

Källor