Bästa knivslipen 2024 – Vikten av att hålla din kniv vass

Du som har rört dig i de svenska skogarna vet förmodligen om vikten av att ha en kniv med dig, men även att underhålla den för att alltid ha den vässad. För att bibehålla vassheten i kniven är det viktigt att du regelbundet slipar kniven med en knivslip, ett verktyg som är bra mycket viktigare än många tror.

De finns i många olika utföranden och priskategorier, men vi har som vanligt delat upp vinnarna i fyra distinkta prisklasser för att underlätta ditt val. Då det finns så många olika varianter av slipningsverktyg har vi valt ut de allra bästa, men också deras utmanare som inte hamnade som vinnare av olika anledningar.

Inledning, om knivslipar

För att hålla din kniv sylvass och i god kondition är det av största vikt att använda ett slipverktyg då och då. En kniv med lägre kvalitativt stål blir givetvis ovass snabbare, men de flesta jaktknivar är dock av mycket hög kvalitet vilket underlättar en hel del. Dessa knivar blir tyvärr slöa också, inom sin tid. Genom att slipa upp dem blir de däremot som nya igen.

När du väl har valt ut en kniv du är nöjd med är det bra att komplettera köpet med en knivslip för att behålla det skarpa bladet flera år framöver. Du vill garanterat inte ge dig ut på en jakt med en slö kniv, och det tar även alldeles för mycket energi att försöka skära med en sådan. Utifrån överlevnadssynpunkt är det också väldigt viktigt att din kniv är vass nog för att du ska lyckas få till en eld.

Eftersom det finns både dåliga knivar och sämre slipverktyg på den svenska jaktmarknaden blir det ibland svårare än nödvändigt att välja rätt verktyg för jobbet, men i denna omfattande recension ska vi gå igenom de allra bästa knivsliparna.

Tack vare att en kniv kan hålla nästan hur länge som helst får du nytt liv i en slö kniv med hjälp av en knivslip. De är dessutom relativt billiga att införskaffa vilket kan spara dig mycket pengar i slutändan. Du kan även rädda dåligt slipade knivar med en riktigt bra knivslip, ett ytterligare plus med dessa verktyg.

De modeller vi valde ut i vårt test presterade väldigt väl enligt vår testgrupp, men vi tog också med en hel del utmanare för att bjuda på en större variation av produkter.

Det finns inte heller någon anledning att anlita en professionell knivslipare eftersom du kan få liknande resultat med kvalitativa produkter för en relativt billig peng. Vi delade upp våra testvinnare i fyra distinkta kategorier: Bäst & billigast, mellan, premium och joker där den sistnämnda alltid skiljer sig lite från mängden på ett eller annat sätt.

Vinnaren i Bäst & billigast utsågs som Stabilotherm Fine Diamond Whetstone, en prisvärd variant som passar bäst för dig med begränsad budget. I mellanklassen valde vi ut Fällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone, ett kombinationsbryne i diamant och keram som klarar alla typer av skärpning till ett mycket rimligt pris.

Premium kategorins vinnare blev i sin tur ett rejält system, Tormek T-4 Bushcraft Edition som erbjuder profsslipning av dina knivar via en maskin. Du kan även slipa upp stämjärn, borr, sax och svarvstål vilket är ett ytterligare plus.

Jokern stack givetvis ut från mängden, och denna gång utsåg vi Smith´s 4″ Kniv med Diamantbryne. Anledningen varför den är lite annorlunda beror på att du får både kniv och slipsten på köpet, en lyckad kombination som också är väldigt svårslagen.

Vill du veta mer om våra vinnare, men även deras utmanare? Då rekommenderar vi att du läser vidare nedan.

Stabilotherm Fine Diamond Whetstone

Stabilotherm Fine Diamond Whetstone test

Vår vinnare i den absolut billigaste prisklassen blev Fine Diamond Whetstone från Stabilotherm, ett företag som har tillverkat stekpannor, termosar och andra tillbehör till friluftsentusiasten sedan 80-talet.

Fällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone

Fällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone test

Mellanklassens vinnare utsågs till DC3 från Fällkniven, ett så kallat kominationsbryne i diamant och keram som klarar alla typer av skärpningsjobb. Fördelen med denna slipsten är att du inte behöver använda vatten eller olja i samband med slipiningen, utan det räcker med lite varmvatten och diskmedel.

Tormek T-4 Bushcraft Edition

Tormek T-4 Bushcraft Edition test

Slipmaskinen från Tormek platsade som vinnare i kategorin premium, en prisklass vi använder för att presentera de allra bästa produkterna för de mest kräsna användarna. Denna gång föll valet på Tormek T-4 Bushcraft Edition som bjuder på både finslipning och grövre slipning.

Detta betyder att du både kan återställa ett helt förstört verktyg, eller bara skärpa upp din kniv vid behov. Slipmaskinen klarar också av yxor och andra verktyg utan några problem vilket gör att den passar för alla slags jobb.

Smith´s 4″ Kniv med Diamantbryne

Smith´s 4" Kniv med Diamantbryne test

Vår joker blev en liten överraskning, nämligen en slipsten och en kniv i ett och samma ”paket”. Den bjuder bland annat på flera lager av monokristallina diamanter i mikron för en mer effektiv slipningsprocess, men inkluderar också en rak kantkniv.

Vem behöver en knivslip?

Vi tror att alla som rör sig i den svenska vildmarken bör ha en kniv på sig, men framförallt jägare har ett enormt behov. Detta betyder även att knivarna bör vara så vassa som möjligt då det inte alltid finns en knivslip tillgänglig.

Vissa modeller är så pass små att du kan plocka med dem innan du beger dig ut i skogen, medan andra är stora och robusta för att klara av de mer avancerade arbetssysslorna.

Hur kom vi fram till vilka knivslipar vi skulle testa?

Vi ville bjuda på ett brett urval av knivslipar som passar gemene man, men även entusiasten och storanvändaren. Vi tittade på 9 olika knivslipar samt rankade dem som vinnare i olika prisklasser, samtidigt som vi också tog med deras utmanare som inte platsade på vinstpallen av diverse anledningar.

Det betyder givetvis inte att de är dåliga på något sätt, bara att de skiljde sig lite i pris, eller att de saknade någon fördelaktig egenskap.

Hur valde vi ut bäst knivslip i varje kategori?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland slipknivar

Efter att alla gått igenom all information kunde vi besluta vilka som blev bäst i test knivslipar. Från en billig knivslip som fungerade bra, till en något dyrare men mycket mer premium knivslip. Nedan är våra recensioner och resultat av våra bäst i test knivslipar.

Bäst & billigast: Stabilotherm Fine Diamond Whetstone recension

Bäst & billigast: Stabilotherm Fine Diamond Whetstone recension

Vår vinnare i den absolut billigaste kategorin,Fine Diamond Whetstone, är inget dåligt verktyg, utan snarare tvärtom. Ett diamantbryne är ett av de hårdaste brynen du kan hitta idag, och de fungerar lika bra på mjukare europeiska knivar som på hårdare japanska kvalitetsknivar.

Med Fine Diamond Whetstone får du ett diamantbryne som är tillverkad för vässning av fina metallföremål som knivar eller fiskekrokar. Måtten är 75×25 millimeter och till detta pris får du en högpresterande knivslip som även håller länge.

Färgen är i ”metal”, och cirkapriset för Fine Diamond Whetstone är satt på oerhört låga 119 kronor.

Mellan: Fällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone recension

Mellan: Fällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone recension

Mellanklassens vinnare heter DC3 från Fällkniven, ett utmärkt verktyg som fungerar väl för all slags slipning. Detta är också ett så kallat kombinationsbryne i diamant och keram vilket klarar av samtliga material du kan tänka dig.

Du kan till och med skärpa pulverstål med denna knivslip, och du slipper också vatten och olja då det räcker med diskmedel och varmvatten. Observera även att brynet blir slätare efter en stunds användning. Knivslipen består dessutom av ett fint diamantbryne på 25 micron, samt ett speciellt keramiskt bryne bestående av syntetiska safirer.

Medföljande läderfodral ingår, och med det låga cirkapriset på 169 kronor rekommenderar vi Fällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone slipen varmt för samtliga användare. Färgen är i ”gold” och måtten är 25×75 millimeter.

Premium: Tormek T-4 Bushcraft Edition recension

Premium: Tormek T-4 Bushcraft Edition recension

Om du behöver en rejäl maskin för alla slags slipningar är premium kategorins vinnare Tormek T-4 Bushcraft Edition något för dig. Detta är något helt utöver det vanliga och rekommenderas endast för de mest kräsna användarna.

Tormek T-4 Bushcraft Edition erbjuder en hel del finesser som:

  • Tormeks knivjigg SVM-45. Denna passar alla typer av knivar, till exempel jakt- och fiskeknivar, hushållsknivar, kockknivar och slöjdknivar.
  • Jigg för yxor SVA-170
  • Slipar även stämjärn, borr, sax och svarvstål
  • Både grövre slipning på 220 korn och finare slipning som ger en yta motsvarande 1000 korn

Detta är helt enkelt det ultimata verktyget för jägaren som behöver slipa alla slags verktyg som hittas i hemmet, något som också resulterar i en något högre kostnad. Cirkapriset ligger på 4,250 kronor för Tormek T-4 Bushcraft Edition och det motiveras med alla de olika slipmöjligheterna, samt att det är en robust och stryktålig maskin som klarar av samtliga slipningsarbeten.

Jokern: Smith´s 4″ Kniv med Diamantbryne recension

Jokern: Smith´s 4" Kniv med Diamantbryne recension

Vår joker Smith´s 4″ Kniv med Diamantbryne ger dig en ”2-i-1” lösning med hjälp av Diamond Sharpening Stone från Smith´s. Den använder sig av flera lager monoksitallina diamanter i mikron, samt att slipstenen är monterad på en plastbas. Du kan även använda ett plastlock för att skydda den när du inte använder det, samt att du också får en rejäl kniv på köpet.

Kniven är en rak kantkniv med fast knivdel med trähandtag och mantel. Denna produkt rekommenderar vi framförallt för de som har behov av både en kvalitativ kniv och en rejäl slipsten.

Cirkapriset hamnar på 310 kronor för Smith´s 4″ Kniv med Diamantbryne vilket är fördelaktigt med tanke på det du får för pengarna. Vi i testgruppen gillade denna lösning allra mest och tyckte också att prissättningen var rimlig.

Knivslipar som utmanar

Vi har som mest utrymme för fyra olika bäst i test knivslipar i våra tester, en i varje kategori. Från en billig och bra knivslip, till en dyrare men mycket mer premium knivslip. Vi ändå några andra knivslipar som vi vill tipsa om nedan, om inga av våra bäst i test knivslipar finns på lager eller passar dina behov.

Morakniv Diamond Sharpener L Fine

Morakniv Diamond Sharpener L Fine

En värdig utmanare från Morakniv heter Diamond Sharpener L Fine. Det är ett diamantbryne som också är ett utmärkt val för att underhålla dina knivar. Med ett plant bryne har du en enkel konstruktion som är lätt att förstå sig på och använda, samt att den låga vikten på 47 gram gör att den passar bra att ha med dig även under jakten eller skogsutflykten.

Måtten är 50×4,5×150 millimeter och cirkapriset för Morakniv Diamond Sharpener L Fine är satt på 199 kronor.

Buck Diamond Pocket Sharpener

Buck Diamond Pocket Sharpener

En ytterligare utmanare i miniformat heter Diamond Pocket Sharpener från Buck. Denna modell har en avsmalande del för sågtantade blad och fiskekrokar, samt en slätare sida för vanliga knivar. Den främsta fördelen är att du alltid kan ha med dig knivslipen i fickan, samt att du kan fästa det enkelt med ett metall clip.

Längden är 13,5 centimeter när den är ihopfälld och cirkapriset för Buck Diamond Pocket Sharpener ligger på låga 199 kronor.

EKA Firesharp

EKA Firesharp

Med denna knivslip får du även ett eldstål på köpet, samt att vikten endast ligger på 113 gram vilket gör den perfekt till alla tänkbara situationer. Med de korsade hårdmetallbladen och keramiska stängerna kan du enkelt slipa upp din jaktkniv medan du befinner dig i de svenska jaktmarkerna, samt att du även kan göra upp en eld med hjälp av det medföljande eldstålet.

Cirkapriset landar på 249 kronor för EKA Firesharp och det är ett väldigt rimligt pris enligt samtliga deltagare i vår testgrupp. EKA har tillverkat fällknivar i Eskilstuna sedan 1882 och det märks tydligt att de satsat på kvalitet över kvantitet.

Måtten är 120x38x10 millimeter och vikten är 113 gram.

Fällkniven DC4 Diamond/Ceramic Whetstone

Fällkniven DC4 Diamond/Ceramic Whetstone

DC4 modellen från Fällkniven är samma produkt som vår vinnare i mellanklassen, men i en större storlek. Måtten är 32×100 millimeter och cirkapriset är satt på 239 kronor för Fällkniven DC4 Diamond/Ceramic Whetstone vilket i sig är relativt lågt.

Smith´s Bryne PP1

Smith´s Bryne PP1

Detta är en liten och portabel knivslip som du alltid kan ha på dig eftersom vikten är oerhört låg på endast 45 gram. Med et diamantoniskt bryne slipar du enkelt upp tandade knivar, samt att du även kan slipa både mjuk och hård metall.

Cirkapriset för Smith´s Bryne PP1 ligger på 245 kronor för Smith´s Bryne PP1 och den främsta fördelen är givetvis storleken.

Frågor och svar om knivslipar

Du kanske redan bestämt dig vilken knivslip som passar dina behov bäst, men innan du köper en ny knivslip rekommenderar vi att du först går igenom våra svar på vanliga frågor om knivslipar nedan.

Är det värt att slipa billiga knivar?

Jadå, det viktigaste är att du trivs med ditt verktyg. Om du har användning av kniven spelar det ingen roll om den är dyr eller billig eftersom stålet oftast är av bra kvalitet. Tillverkaren sparar oftast in pengar genom att inte slipa dem så bra innan de säljes, något du kan göra på egen hand.

Hur vet jag när det är dags att slipa min kniv?

Du kan enkelt testa hur vass din kniv är genom att försöka skära ett A4 papper i smala strimlor. Om detta inte går behöver du slipa din kniv. Om kniven hackar sig igenom pappret trots att du slipat kniven behöver den en grundslipning.

Sammanfattning – knivslipar

Nu har vi nått fram till slutet av vårt stora test av knivslipar. Här har vi lyft fram 4 olika bäst i test knivslipar, från en billig knivslip som fungerar bra, till en något dyrare men mycket mer premium knivslip. Nedan sammanställer vi våra bäst i test knivslipar för att underlätta ditt val.

KategoriKnivslipCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastFine Diamond Whetstone119 krOutnorth
MediumFällkniven DC3 Diamond/Ceramic Whetstone169 krOutnorth
PremiumTormek T-4 Bushcraft Edition4,250 krPN Jakt
JokerSmith´s 4″ Kniv med Diamantbryne310 krPN Jakt

Nyhet: Nu kan du också köpa billiga och riktigt bra knivslipar hos Amazon i Sverige.

Källor